Home / Featured / Δυο μήνες καθυστέρηση αν άνοιγε ξανά το σύστημα για όσους δεν πρόλαβαν

Δυο μήνες καθυστέρηση αν άνοιγε ξανά το σύστημα για όσους δεν πρόλαβαν

Δημοσιεύτηκε: 9:31 μμ Ιούνιος 13th, 2017  


Ρεπορτάζ: xenesglosses.eu

Δυο μήνες θα καθυστερούσε η διαδικασία των προσλήψεων των αναπληρωτών αν έγινε το σύστημα για όσους έχασαν την προθεσμία και φυσικά αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα να αργήσει συνολικά και η όλη διαδικασία για το άνοιγμα των σχολείων σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο Κώστας Γαβρόγλου απαντώντας σε σε επίκαιρη ερώτηση  του Βουλευτή Α΄ Θεσσαλονίκης του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος κ. Ιωάννη Δελή με θέμα:

«Να ανοίξει τώρα ξανά το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Διαχείρισης Προσωπικού Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για όσους δεν πρόλαβαν».

«Στην προκειμένη περίπτωση, εάν γίνει αυτό, θα καθυστερήσουμε άλλους δύο μήνες, πράγμα που θα φέρει όλων των ειδών τα προβλήματα στο άνοιγμα των σχολείων»

τόνισε ο Υπουργός συνεχίζοντας:

«Κάποια στιγμή πρέπει να μπαίνει μία κανονικότητα στις διαδικασίες και να τηρηθούν. Όπως φάνηκε δε, τηρήθηκαν από πάνω από εκατό χιλιάδες ανθρώπους. Όντως, εάν δεν κάνω λάθος, γύρω στους τετρακόσιους σαράντα τρεις δεν κατάφεραν να κάνουν αιτήσεις.

Επίσης, μην το δραματοποιούμε, αν και είναι πολύ σοβαρό. Όμως, έχασαν αυτή την προθεσμία γιατί νόμιζαν ότι θα είναι τον Ιούλιο, ενώ έχουμε πει πότε θα γινόταν και θα μπορούσαν να ενημερωθούν από το site του Υπουργείου».

Ο Κώστας Γαβρόγλου σημείωσε πως

«Λέγαμε από την αρχή του χρόνου ότι όλα θα γίνουν νωρίτερα, γιατί πρέπει να περάσουν από το ΑΣΕΠ για να μπορέσει να ελεγχθεί η νομιμότητα αυτών των αιτήσεων.

Πάνω από εκατό χιλιάδες άτομα –και έχω εδώ πολύ αναλυτικά τα στοιχεία- έκαναν αίτηση όταν άνοιξε αυτό το σύστημα.

Δεν είναι δυνατόν να το ανοίξουμε αυτό το σύστημα διότι, όπως έχω πει και στους ενδιαφερομένους, εάν τυχόν γίνεται αυτό, μετά αργεί όλη η διαδικασία για να ανοίξουν τα σχολεία».

Ακολουθεί αναλυτικά η απάντηση του Υπουργού Παιδείας:

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΑΒΡΟΓΛΟΥ (Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων): Κύριε Δελή, είπατε ότι τόσο καιρό γινόταν τον Ιούλιο, ενώ φέτος έγινε τον Απρίλιο αυτή η διαδικασία των αιτήσεων. Αυτό και ως πολίτης και ως μέλος του Κοινοβουλίου θα έπρεπε να το είχατε χειροκροτήσει, διότι αν θέλουμε να ανοίγουν τα σχολεία στην ώρα τους, ορισμένα πράγματα επίσης πρέπει να γίνονται στην ώρα τους.

Δεύτερον, θέλω να σας ρωτήσω κάτι άλλο. Ξέρετε πόσες αιτήσεις έγιναν; Έχετε τον αριθμό; Θα σας πω εγώ, λοιπόν. Έγιναν πάνω από εκατό χιλιάδες αιτήσεις. Δεν μπορεί εκατό χιλιάδες άνθρωποι να είναι άνθρωποι στους οποίους είπαμε εμείς «πηγαίνετε, κάντε αίτηση» και οι τετρακόσιοι τριάντα τρεις, που δεν έκαναν αίτηση, να είναι αυτοί που αδικήσαμε.

Λέγαμε από την αρχή του χρόνου ότι όλα θα γίνουν νωρίτερα, γιατί πρέπει να περάσουν από το ΑΣΕΠ για να μπορέσει να ελεγχθεί η νομιμότητα αυτών των αιτήσεων. Πάνω από εκατό χιλιάδες άτομα –και έχω εδώ πολύ αναλυτικά τα στοιχεία- έκαναν αίτηση όταν άνοιξε αυτό το σύστημα. Δεν είναι δυνατόν να το ανοίξουμε αυτό το σύστημα διότι, όπως έχω πει και στους ενδιαφερομένους, εάν τυχόν γίνεται αυτό, μετά αργεί όλη η διαδικασία για να ανοίξουν τα σχολεία.

Καταλαβαίνετε ότι το θέμα που θίγετε με τους αποφοίτους των παιδαγωγικών σχολών πάλι είναι ένα θέμα, το οποίο θα οδηγήσει ουσιαστικά στο να μην ανοίξουν τα σχολεία τον Σεπτέμβριο. Θα σας παρακαλούσα, λοιπόν, να μην ενταχθείτε και εσείς σε ένα κίνημα εντυπωσιασμού, όπου κάθε τι που φαίνεται λογικοφανές και συμπαθές θα πρέπει να το υιοθετούμε.

Στην προκειμένη περίπτωση, εάν γίνει αυτό, θα καθυστερήσουμε άλλους δύο μήνες, πράγμα που θα φέρει όλων των ειδών τα προβλήματα στο άνοιγμα των σχολείων. Κάποια στιγμή πρέπει να μπαίνει μία κανονικότητα στις διαδικασίες και να τηρηθούν. Όπως φάνηκε δε, τηρήθηκαν από πάνω από εκατό χιλιάδες ανθρώπους. Όντως, εάν δεν κάνω λάθος, γύρω στους τετρακόσιους σαράντα τρεις δεν κατάφεραν να κάνουν αιτήσεις. Επίσης, μην το δραματοποιούμε, αν και είναι πολύ σοβαρό. Όμως, έχασαν αυτή την προθεσμία γιατί νόμιζαν ότι θα είναι τον Ιούλιο, ενώ έχουμε πει πότε θα γινόταν και θα μπορούσαν να ενημερωθούν από το site του Υπουργείου.

Θα παρακαλούσα, λοιπόν, να συμβάλετε κι εσείς, ώστε να μην δημιουργούνται αυτού του τύπου οι εντυπώσεις ότι θέλουμε να αποκλείσουμε έναν κόσμο από το να κάνει αίτηση για αναπληρωτές καθηγητές και δασκάλους στα σχολεία.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΑΒΡΟΓΛΟΥ  (Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων): Δεν γίνονται αυτά τα πράγματα. Θέλω να το ξέρετε. Η κοινωνία έχει προχωρήσει λίγο παραπάνω από τέτοιες αυθαιρεσίες Υπουργών.

Δεύτερον, είπατε: «Eυτυχώς που το κανονικό άνοιγμα των σχολείων δεν εξαρτάται μόνο από αυτό». Άρα, δέχεστε κι εσείς ότι εξαρτάται και από αυτό.

Τρίτον, λέτε ότι τα σχολεία εκείνη την εποχή ήταν κλειστά. Μα, οι εκατό χιλιάδες που έκαναν αίτηση δεν ήταν άνθρωποι που δούλευαν στα σχολεία. Άρα, έκαναν την αίτηση και από το σπίτι τους και από φίλους τους και από οπουδήποτε υπήρχαν υπολογιστές.

Πώς είναι δυνατόν εκατόν δώδεκα χιλιάδες -αν δεν κάνω λάθος, μπορεί να κάνω λάθος, πάντως πάνω από εκατό χιλιάδες υποψήφιοι- να το ξέρουν, να έχουν κάνει αίτηση κ.λπ. και να μην έχουν κάνει αίτηση αυτοί οι άνθρωποι;

Δεν είναι -και αυτό μπορεί, πράγματι, να μην το γνωρίζετε- ότι προχωράνε τα πάντα, ανοίγεις το σύστημα, βάζεις τους υπόλοιπους, κλείνεις το σύστημα και συνεχίζουν να προχωράνε. Είναι ότι αν ανοίξει το σύστημα, ακυρώνεται η οποιαδήποτε διαδικασία και πρέπει να την αρχίσεις από την αρχή, όχι αυτών που έκαναν αίτηση, αλλά εννοώ για τη μελέτη των αιτήσεων.

Να συμφωνήσω, όμως, σε κάτι που είπατε και έχετε απόλυτο δίκιο και εκεί, όπως ξέρετε, κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας, δυστυχώς όχι πάρα πολλά. Ελπίζω, όμως, όταν κλείσει η αξιολόγηση να μπορέσουμε να πούμε περισσότερα.

Το καθεστώς των αναπληρωτών καθηγητών και δασκάλων είναι ένα απαράδεκτο καθεστώς. Οι συμβάσεις δεν συνάδουν με συμβάσεις ανθρώπων που είναι αφοσιωμένοι, όπως είναι οι περισσότεροι απ’ αυτούς τους ανθρώπους, στο εκπαιδευτικό έργο και θα πρέπει πράγματι να έχουν αξιοπρεπέστερες συμβάσεις και βεβαίως να ανοίξει ο δρόμος για τους μόνιμους διορισμούς.

Ευχαριστώ.

“Συνωστισμός” για μια θέση αναπληρωτή. Νωρίτερα οι προσλήψεις


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...