Home / Featured / Διαμαρτυρία για τις αναθέσεις μαθημάτων σε άλλους κλάδους

Διαμαρτυρία για τις αναθέσεις μαθημάτων σε άλλους κλάδους

Δημοσιεύτηκε: 9:04 μμ Ιούνιος 22nd, 2017  


Για πρώτη φορά 6 κλάδοι εκπαιδευτικών συντονίζονται για ένα κοινό αίτημα:

Κάλεσμα των Ενώσεων ΕΝ.ΕΚ.Ε.Μ., Ε.Ε.Μ.Α.Π.Ε., Π.Ε.ΣΥ.Θ., Π.ΕΝ.Ε.Λ.Φ.Α., Π.Ε.ΚΑ.Π., Σ.Α.Τ.Ε.Α. σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο ΥΠ.Π.Ε.Θ.

Τετάρτη, 28/6/2017, ώρα 13:00

Για τα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών

Για το δικαίωμά μας στην αξιοπρεπή εργασία

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Η πολιτική ηγεσία του ΥΠ.Π.Ε.Θ. εξακολουθεί να κωφεύει στις εκκλήσεις και στις διαμαρτυρίες της εκπαιδευτικής κοινότητας να αλλάξει το θλιβερό τοπίο που εισήγαγε η Υ.Α. Φίλη στο δημόσιο σχολείο. Τα μαθήματα της Αισθητικής Αγωγής (Εικαστικά, Μουσική, Θεατρική Αγωγή), της Φυσικής Αγωγής και της Πληροφορικής (με μια πιστοποίηση Β2 επιπέδου) συνεχίζουν να ανατίθενται σε εκπαιδευτικούς που δεν ανήκουν στις συγκεκριμένες ειδικότητες, οδηγώντας στην απαξίωση και στην ανεργία χιλιάδες συναδέλφους μας.

Αντίστοιχα πλήττεται και ο ευαίσθητος χώρος της Ειδικής Αγωγής: με εγκύκλιο του Υπουργείου, κλήθηκαν φέτος συνάδελφοι οποιουδήποτε κλάδου να αναλάβουν ώρες παράλληλης στήριξης, τη στιγμή που η εξατομικευμένη ανάγκη εκπαιδευτικού Ειδικής Αγωγής είναι αδιαπραγμάτευτη.

Η οργή κι η αγανάκτηση περισσεύουν. Ως εκπαιδευτικοί, ως γονείς, ως πολίτες, δεν θα ανεχθούμε πλέον μια εκπαιδευτική πραγματικότητα που διαμορφώνεται σύμφωνα με τις δημοσιονομικές επιταγές και τις μνημονιακές δεσμεύσεις της κυβέρνησης και όχι σύμφωνα με τις μορφωτικές ανάγκες των παιδιών.

Δεν θα ανεχθούμε:

  • Να κατανέμονται οι ώρες των διδακτικών αντικειμένων, πριν την ολοκλήρωση των υπηρεσιακών μεταβολών και πριν καν τις πρώτες προσλήψεις αναπληρωτών.
  • Να εξαφανίζονται τα λειτουργικά κενά των μαθημάτων ειδικοτήτων, σε καθεστώς αδιαφάνειας και παρατυπίας.
  • Να δίδονται οι ώρες της παράλληλης στήριξης για να συμπληρώσουν το ωράριό τους οι συνάδελφοι της γενικής αγωγής.
  • Τον εμπαιγμό από κάθε βαθμίδα διοίκησης (υπηρεσίες ΥΠ.Π.Ε.Θ., Διευθύνσεις, Περιφέρειες), όταν ζητούμε να αποδοθούν τα πραγματικά κενά σύμφωνα με τις ανάγκες και όχι σύμφωνα με τις πλεονάζουσες ώρες των υπόλοιπων εκπαιδευτικών.

Δεν υπάρχει πλέον καμία δικαιολογία. Κάθε διδακτική ώρα που αφαιρείται από εκπαιδευτικό ειδικότητας και εκπαιδευτικό ειδικό παιδαγωγό οδηγεί στην ανεργία και στην άνευ προηγουμένου ταλαιπωρία των συναδέλφων μας!

Διεκδικούμε:

  • Έναν πραγματικά ενιαίο τύπο ολοήμερου δημοτικού σχολείου, όπου τα διδακτικά αντικείμενα θα διδάσκονται από τους εκπαιδευτικούς των αντίστοιχων κλάδων και ειδικοτήτων, με μόνιμη και σταθερή σχέση εργασίας. Πραγματική και όχι κατ᾽ επίφασιν διάχυση όλων των διδακτικών αντικειμένων.
  • Την αποκλειστικότητα και την κατοχύρωση της διδασκαλίας των μαθημάτων ειδικοτήτων από τους αντίστοιχους εκπαιδευτικούς – κάθε εκπαιδευτικός στο διδακτικό του αντικείμενο.
  • Την αποκλειστική ανάθεση της παράλληλης στήριξης σε εκπαιδευτικούς Ειδικής Αγωγής, έναν για κάθε μαθητή με γνωμάτευση.
  • Την επαναφορά του μαθήματος της Θεατρικής Αγωγής στην Ε´ και στην ΣΤ´ τάξη.
  • Τη δημιουργία οργανικών θέσεων για όλες τις πραγματικές ανάγκες σε εκπαιδευτικούς ειδικοτήτων.
  • Πλήρη διαφάνεια στην καταγραφή των αναγκών σε εκπαιδευτικό προσωπικό. Πραγματικά και όχι πλασματικά κενά – καμία στρέβλωση, καμία παρατυπία.
  • Να πραγματοποιηθεί στα τέλη Αυγούστου μία μεγάλη φάση προσλήψεων αναπληρωτών ώστε να καλυφθούν όλα τα κενά σύμφωνα με τις ανάγκες και τις δηλώσεις προτίμησης και όχι σύμφωνα με τις πλεονάζουσες ώρες των μονίμων εκπαιδευτικών.
  • Την απόσυρση του άρθρου 48 ν.4415/2016 για την ΕΑΕ και της Υ.Α. (Απρίλιος 2017) για τους αναπληρωτές ΕΑΕ. Όχι προσοντολόγιο. Καμία απαξίωση του πτυχίου και της προϋπηρεσίας.
  • Μόνιμους διορισμούς για την κάλυψη όλων των αναγκών στα σχολεία.
  • Ολόπλευρη, δωρεάν και υποχρεωτική εκπαίδευση για όλα τα παιδιά.

Καλούμε

σε κινητοποίηση-διαμαρτυρία έξω από το Υπουργείο Παιδείας

την Τετάρτη, στις 28 Ιουνίου  2017, και ώρα 13:00

  • Για τα δικαιώματα των παιδιών στην ολόπλευρη μόρφωση.
  • Για τα εργασιακά μας δικαιώματα.

Καλούμε σε συμμετοχή όλους τους συναδέλφους, κάθε κλάδου και κάθε ειδικότητας.

Καλούμε τις Ομοσπονδίες εκπαιδευτικών Δ.Ο.Ε. και Ο.Λ.Μ.Ε., τα Πρωτοβάθμια Σωματεία Εκπαίδευσης, τις Επιστημονικές Ενώσεις, τις Ενώσεις Γονέων, Σωματεία και Συλλογικότητες αναπληρωτών εκπαιδευτικών σε συμμετοχή και συμπαράσταση στα αιτήματά μας.

Να είμαστε όλοι εκεί!

Η Τέχνη, ο Πολιτισμός, η Φυσική Αγωγή, o Ψηφιακός Γραμματισμός, η Ειδική Αγωγή, δεν είναι πολυτέλεια. Είναι δικαίωμα όλων των παιδιών.

Όχι στις αναθέσεις των μαθημάτων ειδικοτήτων.

Όχι στη συμπλήρωση ωραρίου στην παράλληλη στήριξη.

Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους.

 

 

Ένωση Εκπαιδευτικών Εικαστικών Μαθημάτων – ΕΝ.ΕΚ.Ε.Μ.

Ένωση Εκπαιδευτικών Μουσικής Αγωγής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης – Ε.Ε.Μ.Α.Π.Ε.

Πανελλήνιος Επιστημονικός Σύλλογος Θεατρολόγων – Π.Ε.ΣΥ.Θ.

Πανελλήνια Ένωση Εκπαιδευτικών Λειτουργών Φυσικής Αγωγής – Π.ΕΝ.Ε.Λ.Φ.Α.

Πανελλήνια Ένωση Καθηγητών Πληροφορικής – Π.Ε.ΚΑ.Π

Σύλλογος Αποφοίτων Τμημάτων Ειδικής Αγωγής – Σ.Α.Τ.Ε.Α.

 

Ενημερωτικό σημείωμα των ΕνώσεωνΕΝ.ΕΚ.Ε.Μ., E.E.M.A.Π.Ε., Π.ΕΝ.Ε.Λ.Φ.Α., Π.Ε.Κα.Π., Π.Ε.ΣΥ.Θ., Σ.Α.Τ.Ε.Α.

 

Οι ενώσεις: Ένωση Εκπαιδευτικών Εικαστικών Μαθημάτων – ΕΝ.ΕΚ.Ε.Μ., Ένωση Εκπαιδευτικών Μουσικής Αγωγής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης –Ε.Ε.Μ.Α.Π.Ε., Πανελλήνια Ένωση Εκπαιδευτικών Λειτουργών Φυσικής Αγωγής –  Π.ΕΝ.Ε.Λ.Φ.Α., Πανελλήνια Ένωση Καθηγητών Πληροφορικής – Π.Ε.ΚΑ.Π, Πανελλήνιος Επιστημονικός Σύλλογος Θεατρολόγων – Π.Ε.ΣΥ.Θ. και Σύλλογος Αποφοίτων Τμημάτων Ειδικής Αγωγής – Σ.Α.Τ.Ε.Α. πραγματοποίησαν συνάντηση και ξεκίνησαν συνεργασία ώστε:

  • να συντονίσουν τις ενέργειες τους προκειμένου να εξασφαλιστούν τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών των Δημοτικών Σχολείων με ισότιμη και ποιοτική πρόσβαση στην εκπαίδευση και
  • να προασπιστούν και διασφαλίσουν τα εργασιακά δικαιώματα των μελών τους, εκπαιδευτικών μαθημάτων ειδικοτήτων και εκπαιδευτικών Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης (ΕΑΕ).

Η Υ.Α. Φίλη και το Ενιαίο Δημοτικό Σχολείο κατασκευάζοντας υπεραριθμίες εκπαιδευτικών άνοιξε τον δρόμο για στρεβλώσεις στην εκπαιδευτική διαδικασία αφού η φετινή χρονιά χαρακτηριστικό της είχε τόσο τις ελλείψεις εκπαιδευτικών όσο και το απαράδεκτο φαινόμενο διδασκαλίας των μαθημάτων ειδικοτήτων (Θεατρική Αγωγή, Εικαστικά, Μουσική, Φυσική Αγωγή και Τ.Π.Ε.) από συναδέλφους δασκάλους αλλά και ανάληψης ωρών παράλληλης στήριξης από εκπαιδευτικούς οποιουδήποτε κλάδου με περισσευούμενες ώρες.

Προκειμένου λοιπόν να μην επαναληφθεί το φετινό «μοντέλο», που καταστρατηγεί το δικαίωμα των παιδιών σε ισότιμη και ποιοτική εκπαίδευση, μετατρέπει τους εκπαιδευτικούς σε εργαζόμενους λάστιχο και οδηγεί χιλιάδες συναδέλφους μας στην ανεργία οι παραπάνω ενώσεις προχωρήσαμε στα παρακάτω:

  1. Απεύθυνση και παρουσία μας στο Δ.Σ. της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδος, το αρμόδιο συνδικαλιστικό όργανο για τα παραπάνω ζητήματα με αίτημα την έγγραφη διατύπωση της στάσης τους (μέσω σύνταξης πρακτικού που θα απευθύνεται στους συλλόγους Διδασκόντων) Α) Κατά της ανάθεσης των μαθημάτων ειδικοτήτων σε εκπαιδευτικούς με πλεονάζουσες ώρες και υπέρ της διδασκαλίας τους από τους εκπαιδευτικούς των αντίστοιχων κλάδων. Β) Κατά της συμπλήρωσης ωραρίου μέσω του θεσμού της Παράλληλης Στήριξης.  Γ) Την δυνατότητα συλλογικής παρέμβασής μας στο Συνέδριο της ΔΟΕ.

 

  1. Απόφαση για κινητοποίηση στο ΥΠ.Π.Ε.Θ. την Τετάρτη 28 Ιουνίου και ώρα 13:00 μαζική δυναμική από όλους τους κλάδους και τις όμορες ενώσεις.

 

Δεδομένου του ότι το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. δεν δεσμεύτηκε ούτε και τοποθετήθηκε για το αίτημά μας όσον αφορά την έγγραφη διατύπωση της στάσης της Ομοσπονδίας αλλά και την ανακοίνωση του Δ.Σ. στους παρευρισκόμενους στην συνάντηση, της απόφασης τους να μην παρέμβουν και άρα εκθέσουν τις απόψεις τους οι Ενώσεις στο συνέδριο:

 

  • Αποφασίσαμε παρέμβαση στο Συνέδριο της Δ.Ο.Ε. μαζικά, μαχητικά και δυναμικά με συγκεκριμένο κείμενο-ψήφισμα το οποίο και θα θέσουμε στο σώμα της συνέλευσης να αποφανθεί για τα αιτήματά μας.
  • Καλούμε τους συναδέλφους μας να στηρίξουν τις παρεμβάσεις μας στο συνέδριο.

 

  • Καλούμε όλους τους συναδέλφους και τις συλλογικότητες σε μαζική και μαχητική διαμαρτυρία στο ΥΠ.Π.Ε.Θ.

 

 

Δηλώνουμε πως ο συντονισμός μας θα συνεχιστεί σε βάθος χρόνου τόσο μεταξύ των ενώσεων μας αλλά και αντίστοιχων ενώσεων και  συλλόγων και συλλογικοτήτων αναπληρωτών.

 

Ένωση Εκπαιδευτικών Εικαστικών Μαθημάτων – ΕΝ.ΕΚ.Ε.Μ.

Ένωση Εκπαιδευτικών Μουσικής Αγωγής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης –Ε.Ε.Μ.Α.Π.Ε.

Πανελλήνια Ένωση Εκπαιδευτικών Λειτουργών Φυσικής Αγωγής –  Π.ΕΝ.Ε.Λ.Φ.Α.

Πανελλήνια Ένωση Καθηγητών Πληροφορικής – Π.Ε.ΚΑ.Π

Πανελλήνιος Επιστημονικός Σύλλογος Θεατρολόγων – Π.Ε.ΣΥ.Θ.

Σύλλογος Αποφοίτων Τμημάτων Ειδικής Αγωγής – Σ.Α.Τ.Ε.Α.


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...