Home / HEADER-NEWS / Χαμός για την αλλοίωση της φράσης του Θεοτοκά στο θέμα της Νέας Ελληνικής Γλώσσας στα ΕΠΑΛ

Χαμός για την αλλοίωση της φράσης του Θεοτοκά στο θέμα της Νέας Ελληνικής Γλώσσας στα ΕΠΑΛ

Δημοσιεύτηκε: 7:12 μμ Ιούνιος 9th, 2017  


Αντιδράσεις προκάλεσε η αλλοίωση της φράσης «ο κακός πρωθυπουργός», σε κείμενο του Γ. Θεοτοκά, στο οποίο διαγωνίστηκαν υποψήφιοι των ΕΠΑΛ.

Τι σχολιάζει το υπ. Παιδείας και ο Σ. Στραγηγάκης

Επίσημη ανακοίνωση αναμένεται από την αρμόδια Επιτροπή Εξετάσεων, σχετικά με την «αλλοίωση» σε κείμενο του Γιώργου Θεοτοκά, στο οποίο διαγωνίστηκαν οι 19.000 υποψήφιοι των ΕΠΑΛ και φέρεται να προκάλεσε αναστάτωση σε γονείς και μαθητές.

Οι υποψήφιοι των ΕΠΑΛ εξετάστηκαν την Τρίτη στη Νέα Ελληνική Γλώσσα και σε κείμενο του Γιώργου Θεοτοκά, ενός από τους κορυφαίους διανοητές της γενιάς του ’30.

Το κομμάτι του Θεοτοκά που έπεσε στις εξετάσεις είναι από ένα κείμενό του από το βιβλίο «Στοχασμοί και Θέσεις» που δημοσιεύθηκε το 1956. Πρόκειται για τις παραινέσεις ενός πατέρα προς τον 20χρονο γιο του.

Σε ένα σημείο του κειμένου αναφέρει: «Ένας άξιος μαραγκός που κατέχει καλά τη δουλειά του και πιστεύει σε αυτή είναι πολύ πιο ολοκληρωμένος και αξιοσέβαστος άνθρωπος από έναν κουφό πρύτανη ή έναν κακό πρωθυπουργό». Το κείμενο που δόθηκε στους υποψηφίους στο σημείο αυτό αναφέρει: «Ένας άξιος μαραγκός που κατέχει καλά τη δουλειά του και πιστεύει σε αυτή είναι πολύ πιο ολοκληρωμένος και αξιοσέβαστος άνθρωπος από έναν κακό επιστήμονα».

Με λίγα λόγια αντικαταστάθηκε ο «κουφός πρύτανης και ο κακός πρωθυπουργός» με τον «κακό επιστήμονα».

Για πάγια τακτική κάνει λόγο το υπουργείο Παιδείας και ουσιαστικά υπενθυμίζει ότι τα αποσπάσματα που εξετάζονται οι υποψήφιοι είναι τις περισσότερες φορές, διασκευές και ως εκ τούτου, σχεδόν κάθε χρόνο παραφράζονται λέξεις ή φράσεις.

Από την πλευρά του, ο εκπαιδευτικός αναλυτής Στράτος Στρατηγάκης, χαρακτηρίζει το γεγονός ως «πράξη πολιτικής ορθότητας», καθώς η κάθε αρμόδια επιτροπή διατηρεί πάντα την επιθυμία να μην θίγει πολιτικές ηγεσίες, υπουργούς ή πρωθυπουργούς. Ζητούμενο βέβαια τώρα αποτελεί το εάν θα ακολουθήσει αντίδραση των επιστημόνων.

Η ανακοίνωση του Υπουργείου

Ανακοίνωση της Κεντρικής Επιτροπής Εξετάσεων υποψηφίων Επαγγελματικών Λυκείων για τα Νέα Ελληνικά


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...