Home / HEADER-NEWS / 104.965 μαθητές στη «μάχη» των Πανελλαδικών από 6/6 στα ΕΠΑΛ και 7/6 στα ΓΕΛ

104.965 μαθητές στη «μάχη» των Πανελλαδικών από 6/6 στα ΕΠΑΛ και 7/6 στα ΓΕΛ

Δημοσιεύτηκε: 8:14 πμ Ιούνιος 5th, 2017  


Ξεκινά από αύριο, Τρίτη 6 Ιουνίου, η «δοκιμασία» των πανελληνίων εξετάσεων 2017 για 104.965 υποψηφίους, που θα διεκδικήσουν μία από τις 70.726 θέσεις στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Την επόμενη ημέρα, Τετάρτη 7 Ιουνίου, τη σκυτάλη παίρνουν οι υποψήφιοι των ΓΕΛ, που θα εξεταστούν επίσης στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας.

Πάντως, τα μαθήματα προσανατολισμού και οι επιδόσεις των υποψηφίων σε αυτά θα είναι εκείνα που θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό τις βάσεις. Έτσι, ιδιαίτερο βάρος αναμένεται να δοθεί στη Βιολογία από τους υποψήφιους που ενδιαφέρονται για τις ιατρικές σχολές, στην Ιστορία, για τους υποψηφίους των Ανθρωπιστικών Σπουδών και τα Μαθηματικά και η Φυσική, για τους υποψηφίους που έχουν επιλέξει τον προσανατολισμό των Θετικών Σπουδών και εκείνον της Οικονομίας και Πληροφορικής.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι φέτος η διαδικασία των εξετάσεων είναι απλή, σε σχέση με την περυσινή «σπαζοκεφαλιά» της παράλληλης διενέργειας εξετάσεων με δύο συστήματα, λόγω της μετάβασης από το παλιό στο νέο σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια.

Γενικά, η ώρα έναρξης των εξετάσεων έχει οριστεί στις 08:30 και οι υποψήφιοι θα πρέπει να προσέρχονται στις αίθουσες εξέτασης μέχρι τις 08:00.

Η διάρκεια εξέτασης κάθε μαθήματος είναι τρεις ώρες. Όσον αφορά στα ΕΠΑΛ, για το μάθημα ειδικότητας: Αρχιτεκτονικό Σχέδιο, η διάρκεια εξέτασης είναι τέσσερις ώρες.

Όσον αφορά στην εξέταση των ειδικών μαθημάτων, οι υποψήφιοι πρέπει να προσέρχονται στις αίθουσες εξέτασης μέχρι τις 08:00, για τα μαθήματα με ώρα εξέτασης 08:30, και μέχρι τις 14:30, για το μάθημα με ώρα εξέτασης 15:00.

Η διάρκεια εξέτασης για τα μαθήματα των ξένων γλωσσών και της Αρμονίας είναι τρεις ώρες, των Σχεδίων (Ελεύθερο και Γραμμικό) είναι έξι ώρες, και του ειδικού μαθήματος «Έλεγχος Μουσικών Ακουστικών Ικανοτήτων» είναι περίπου είκοσι λεπτά.

Σύμφωνα με τα όσα ισχύουν για την ομαλή διεξαγωγή των εξετάσεων, οι υποψήφιοι κατά την είσοδο τους στην αίθουσα της εξέτασης δεν επιτρέπεται να φέρουν μαζί τους βιβλία, τετράδια, σημειώσεις, διορθωτικό υγρό ή ταινία, κινητά τηλέφωνα, υπολογιστικές μηχανές, ηλεκτρονικά μέσα μετάδοσης πληροφοριών ή επικοινωνίας, ή αλλά αντικείμενα, έκτος από αυτά που επιτρέπονται συμφώνα με τις οδηγίες της Κεντρικής Επιτροπής Εξετάσεων (Κ.Ε.Ε.) ή της Διεύθυνσης Εξετάσεων και Πιστοποιήσεων. Για τον έλεγχο υπεύθυνοι είναι οι επιτηρητές.

Κατά τη διάρκεια της εξέτασης, δεν επιτρέπεται στους εξεταζόμενους να βγουν από την αίθουσα, εκτός από εξαιρετικές περιπτώσεις. Στην περίπτωση αυτή καλείται ο εφεδρικός-αναπληρωματικός επιτηρητής, ο οποίος συνοδεύει τον εξεταζόμενο έξω από την αίθουσα, ελέγχοντας τους χώρους που αυτός επισκέπτεται για την αποφυγή περίπτωσης δολίευσης των εξετάσεων.

Αν ο υποψήφιος φέρει στην αίθουσα στην οποία εξετάζεται αντικείμενο ή κινητό ή αντιγράφει κατά τη διάρκεια της εξέτασης από βιβλίο ή οποιουδήποτε είδους σημειώσεις ή από γραπτό δοκίμιο αλλού εξεταζόμενου, ή θορυβεί και δεν συμμορφώνεται με τις υποδείξεις των επιτηρητών επιχειρώντας να αντιγράψει ή εμποδίζοντας την εξέταση άλλων εξεταζομένων ή δολιεύεται με άλλο τρόπο την εξέτασή του, απομακρύνεται από την αίθουσα εξέτασης με αιτιολογημένη απόφαση της Λυκειακής Επιτροπής και το γραπτό του μηδενίζεται.

Εξάλλου, όσοι υποψήφιοι δεν λάβουν μέρος ή διακόψουν την εξέτασή τους σε ένα ή περισσότερα μαθήματα κατά τη διάρκεια της τακτικής εξεταστικής περιόδου για σοβαρούς λόγους, θα μπορούν να συμμετέχουν στις επαναληπτικές εξετάσεις του Σεπτεμβρίου, εξεταζόμενοι στο σύνολο των μαθημάτων που είχαν δηλώσει. Σύμφωνα με τον πρόσφατα ψηφισθέντα νόμο (4468/2017) και σχετική Υπουργική Απόφαση, δικαίωμα συμμετοχής στις επαναληπτικές πανελλαδικές εξετάσεις έχουν όσοι υποψήφιοι δεν λάβουν μέρος ή διακόψουν την εξέτασή τους σε ένα ή περισσότερα μαθήματα, εξαιτίας είτε σοβαρού λόγου υγείας, είτε λόγω ψυχικής οδύνης συνεπεία θανάτου συγγενούς α΄ βαθμού εξ αίματος σε ευθεία γραμμή ή β΄ βαθμού εξ αίματος σε πλάγια γραμμή, ο οποίος επήλθε εντός του μήνα που προηγείται του μήνα έναρξης των εξετάσεων και μέχρι τη λήξη αυτών.

Τέλος, σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια διεξαγωγής των Πανελλαδικών, από τις 6 έως και τις 30 Ιουνίου, η είσοδος του κοινού, των δικηγόρων και των επισκεπτών στο κτίριο του υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων θα πραγματοποιείται μετά τις 12 το μεσημέρι. Επίσης, δεν θα επιτρέπεται η διέλευση, καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας από την πτέρυγα Δ του ισογείου και η αποχώρηση υπαλλήλων ή επισκεπτών πριν τις 12 το μεσημέρι.

Πόσοι δήλωσαν συμμετοχή αναλυτικά

Αυξήθηκε φέτος σε σχέση με πέρυσι ο συνολικός αριθμός των υποψηφίων που θα διεκδικήσουν μία θέση στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ. Βεβαίως, η αναλογία της επιτυχίας δεν αλλάζει, καθώς υπάρχει αύξηση και των θέσεων που θα διατεθούν.

Ειδικότερα, στην τελική ευθεία έχουν εισέλθει οι υποψήφιοι αλλά και ο μηχανισμός του υπουργείου Παιδείας για τις φετινές Πανελλαδικές Εξετάσεις, που θα ξεκινήσουν στις 6 Ιουνίου για τους υποψηφίους των Επαγγελματικών Λυκείων και στις 7 Ιουνίου για τη μεγάλη κατηγορία, τους υποψηφίους των Γενικών Λυκείων.

Συμμετοχή έχουν δηλώσει συνολικά 104.965 υποψήφιοι, ενώ πέρυσι στους καταλόγους είχαν εγγραφεί 103.402 μαθητές. Να σημειωθεί ότι, όπως συμβαίνει παραδοσιακά, ο τελικός αριθμός όσων προσέλθουν στα εξεταστικά κέντρα θα είναι ελαφρώς μειωμένος, σε σχέση με τις αρχικές συμμετοχές.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το υπουργείο Παιδείας από τα Ημερήσια Γενικά Λύκεια θα συμμετάσχουν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις 84.838 υποψήφιοι, από τα Εσπερινά Γενικά Λύκεια 1.111, από τα Ημερήσια Επαγγελματικά Λύκεια (ΕΠΑΛ) 17.995, από τα Εσπερινά ΕΠΑΛ 460, ενώ 561 υποψήφιοι των Εσπερινών ΕΠΑΛ θα εξετασθούν με το σύστημα του Ημερήσιου.

Αυξημένος σε σχέση με το 2016 θα είναι και ο συνολικός αριθμός εισακτέων: 70.726 έναντι 69.985, δηλαδή θα εισαχθούν 741 περισσότεροι υποψήφιοι. Επίσης, σύμφωνα με τη σχετική προκήρυξη του  Αρχηγείου της Ελληνικής  Αστυνομίας, στη Σχολή Αστυφυλάκων θα διατεθούν 250 θέσεις και στη Σχολή Αξιωματικών 40. Η προθεσμία για την υποβολή των δικαιολογητικών των υποψηφίων για τη συμμετοχή τους στις προκαταρκτικές εξετάσεις των Αστυνομικών Σχολών λήγει στις 15 Ιουνίου. Για λεπτομέρειες, η προκήρυξη για την εισαγωγή ιδιωτών στις Σχολές Αξιωματικών και Αστυφυλάκων με το σύστημα των Πανελλαδικών Εξετάσεων είναι αναρτημένη στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας www.hellenicpolice.gr.

Συνολικά, μέσα στον Ιούνιο θα εξετασθούν περίπου 50 μαθήματα, θα λειτουργήσουν περίπου 1.100 εξεταστικά κέντρα, ενώ θα εμπλακούν 20.000 εκπαιδευτικοί για την επιτήρηση των εξεταζομένων και τη βαθμολόγηση των γραπτών που υπολογίζεται να ξεπεράσουν τις 500.000.

Λιγότερο πιεστική χρονιά

Βεβαίως, η φετινή διαδικασία θα μπορεί να χαρακτηριστεί λιγότερο πιεστική σε σχέση με το 2016, καθώς πέρυσι ήταν μεταβατική χρονιά, αφού εφαρμόστηκαν το παλιό σύστημα για τελευταία φορά και το νέο για πρώτη. Ετσι, το 2016 για τις διάφορες κατηγορίες υποψηφίων επελέγησαν θέματα για 180 μαθήματα, οι εξετάσεις διήρκεσαν 47 ημέρες και δόθηκαν προς βαθμολόγηση πάνω από 1,3 εκατ. γραπτά.

Η φετινή διαδικασία των Πανελληνίων έχει το νέο ότι η έναρξη γίνεται στις αρχές Ιουνίου και όχι το τρίτο δεκαήμερο του Μαΐου, όπως έως πέρυσι. Στελέχη του υπουργείου Παιδείας, μιλώντας στην «Κ», διαβεβαίωσαν ότι η μετάθεση της έναρξης των εξετάσεων για τον Ιούνιο δεν θα επηρεάσει τον χρόνο ανακοίνωσης των βάσεων εισαγωγής, παραδοσιακά το τρίτο δεκαήμερο του Αυγούστου.

Μηχανογραφικό δελτίο για τις πανελλαδικές εξετάσεις 2017

Οι υποψήφιοι μπορούν να μελετήσουν ή/και να εκτυπώσουν το μηχανογραφικό δελτίο που τους ενδιαφέρει και συγκεκριμένα:

– το μηχανογραφικό δελτίο ΓΕΛ 2017 με το Νέο σύστημα (πατήστε

).

– το μηχανογραφικό δελτίο ΕΠΑΛ 2017 με το Νέο σύστημα(πατήστε

).

– το μηχανογραφικό δελτίο ΓΕΛ και ΕΠΑΛ-Β΄ 2017 με το Παλαιό σύστημα, μόνο για το 10% των θέσεων εισακτέων, χωρίς νέα εξέταση (πατήστε

).

– το μηχανογραφικό δελτίο ΕΠΑΛ-Α΄ 2017 με το Παλαιό σύστημα, μόνο για το 10% των θέσεων εισακτέων, χωρίς νέα εξέταση (πατήστε

).

Για τη διαδικασία ηλεκτρονικής υποβολής του μηχανογραφικού δελτίου, θα ακολουθήσει αναλυτική ενημέρωση.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ –

Απόστολος Λακασάς

https://www.kathimerini.gr/


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...