Home / HEADER-NEWS / Ο Υπουργός Παιδείας για το πόσο σημαντική είναι η διδασκαλία στην τάξη

Ο Υπουργός Παιδείας για το πόσο σημαντική είναι η διδασκαλία στην τάξη

Δημοσιεύτηκε: 11:15 μμ Μάιος 25th, 2017  


Ρεπορτάζ: xenesglosses.eu

Για εμάς, κυρίαρχο στοιχείο είναι η λειτουργία μέσα στην τάξη, το έχουμε πει και το ξαναλέμε, τόνισε ο Υπουργός Παιδείας κατά την παρουσιάση των πυλώνων του νέου συστήματος επιλογής Διευθυντών και συνέχισε σημειώνοντας ότι: η λειτουργία, όμως, μέσα στην τάξη υπερβαίνει τη λειτουργία με κιμωλία και πίνακα. Η λειτουργία μέσα στην τάξη είναι ένα εξαιρετικά σύνθετο λειτούργημα.

Είναι ένα λειτούργημα που απαιτεί από τον εκπαιδευτικό να παίζει και τον ρόλο του συμβούλου και τον ρόλο, πολλές φορές, του γονέα και τον ρόλο, πολλές φορές, του ψυχολόγου και ρόλους που, πολλές φορές, δεν είναι έτοιμος να παίξει, αλλά βλέπει στα μάτια των παιδιών ότι υποχρεούται να τον παίξει.

Παράλληλα ο Κώστας Γαβρόγλου υπογράμμισε ότι «είναι η εμπειρία όλων μας, χιλιάδες εκπαιδευτικοί να μην ησυχάζουν στα διαλείμματα, να μην πηγαίνουν στο σπίτι τους στην ώρα τους, γιατί θέλουν να καθίσουν με ένα παιδί, έναν έφηβο και να μιλήσουν μαζί του. Αυτό δεν μοριοδοτείται που να σπάμε το κεφάλι μας.

Γι’ αυτό και λέμε ότι η διδασκαλία στην τάξη μοριοδοτείται με έναν τυπικό τρόπο ανάλογα με το πόσα χρόνια έχεις, αλλά να μην υποβαθμίσουμε λέγοντας ότι η λειτουργία μέσα στην τάξη είναι απλώς να κάνεις το μάθημά σου, ενώ σε άλλους θεσμούς που έχεις υπηρετήσει κάνεις κι εκεί το μάθημά σου, άρα γιατί να μην συγκρίνονται τα δύο είδη «κάνω μάθημα». Το κάνω μάθημα στην τάξη είναι πολύ απαιτητικό, είναι πολύ υπεύθυνο. Το κάνω μάθημα στην τάξη, επιμένω, υπερβαίνει το θέμα μετάδοσης της γνώσης. Εμείς, αυτό θέλουμε, αυτό υπογραμμίζουμε και αυτό είναι το κυρίαρχο».

Επίσης, ο Υπουργός ανέφερε και τα ακόλουθα:

«Τώρα, εκεί, προφανώς, θα πρέπει να μοριοδοτηθούν και πρόσθετες δυνατότητες ή εμπειρίες διδασκαλίας. Γιατί, πράγματι, η διδασκαλία είναι ένα πολύπλευρο πράγμα, δεν είναι μόνο η διδασκαλία μέσα στην τάξη. Είναι ανάλογα και με την ηλικία των ατόμων, που μπορεί να μην είναι μόνο παιδιά, μπορεί να είναι άλλου τύπου επιμόρφωση κλπ. Αυτό που λέμε εμείς, ειδικά για τα Κέντρα Περιβαλλοντικής, είναι να μπορεί να θεωρείται και αυτό διδασκαλία, μόνο που να έχει ένα ανώτατο όριο.

Το ίδιο –έφυγε η κ. Μεγαλοοικονόμου- ισχύει και για τους σχολικούς συμβούλους. Εκείνο, όμως, που δεν ισχύει, εκείνο που δεν πρέπει να ισχύει είναι κάποιος να μετράει δύο φορές αυτό που έχει κάνει. Eλπίζω να συμφωνούμε όλοι σε αυτό. Δηλαδή, δεν μπορείς να παίρνεις και κάτι από αυτό που έχεις υπηρετήσει και κάτι για την ειδική λειτουργία αυτού που έχεις υπηρετήσει. Δεν γίνεται μονά-ζυγά δικά μας. Νομίζουμε ότι μετά τις συζητήσεις, η πρόταση ορθολογικοποιείται περισσότερο από ό,τι ήταν πριν. Και αυτό νομίζω είναι κάτι που πρέπει να βάλουμε στα θετικά, διότι η συζήτηση έβγαλε αυτά τα θέματα.

ΝΙΚΗ ΚΕΡΑΜΕΩΣ: Δηλαδή, κάνατε αλλαγές, κύριε Υπουργέ, σε αυτό;

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΑΒΡΟΓΛΟΥ (Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων): Ναι, στις νομοτεχνικές θα το δείτε ως προς τη μοριοδότηση των ΚΠΕ και των άλλων. Να μην χάνουμε την ώρα μας, αυτό είναι ένα τεχνικό ζήτημα. Όμως, επιμένω ότι η ουσία πρέπει να διατηρηθεί. Αλλιώτικα καταλαβαίνω ότι υπάρχουν και κοινωνικές ομάδες που η μια πιέζει από εδώ η άλλη πιέζει απ’ αλλού. Δεν μπορεί κανείς να βρει άκρη αν είναι αυτό το μόνο κριτήριο να πάμε μπροστά».


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...