Home / Featured / Τι τρέχει με το σπίνερ; Γιατί το απαγορεύουν σε σχολεία;

Τι τρέχει με το σπίνερ; Γιατί το απαγορεύουν σε σχολεία;

Δημοσιεύτηκε: 9:27 μμ Μάιος 28th, 2017  


Αυτό το μικρό αντικείμενο που αποτελείται από τρεις πλαστικούς βραχίονες που περιέχουν μπίλιες και που το τοποθετείς στην άκρη του δείκτη και με μία κίνηση το κάνεις να περιστρέφεται, είναι η νέα τάση στα γκάτζετ.

Το βλέπεις πλέον παντού, στα παιδιά, στους νέους, στα σχολεία, στις παιδικές χαρές, αλλά και στους πιο μεγάλους οι οποίοι διατείνονται ότι έχει χαλαρωτικές και αντι-στρες ιδιότητες.

Στη Γαλλία επίσης το σπίνερ έχει απαγορευθεί σε κάποια σχολεία και κολλέγια.

Σύμφωνα με τη διευθύντρια ενός δίγλωσσου ιδιωτικού σχολείου, το σπίνερ αποσπά την προσοχή των μαθητών.

Οχι μόνο δεν καταπραΰνει το άγχος, αντιθέτως μπορεί να γίνει αιτία φιλονικιών και κάθε είδους συγκρούσεων.

Σε ένα άλλο κολλέγιο στο Παρίσι, το σπίνερ έχει χαρακτηρισθεί επικίνδυνο καθώς εξαιτίας του έχουν δημιουργηθεί εντάσεις μεταξύ των μαθητών. Για την αποφυγή τέλος οποιωνδήποτε φιλονικιών, ένα σχολείο στο Παρίσι στις 19 Μαΐου ανακοίνωσε ότι απαγορεύει το σπίνερ στους χώρους του.

Θεραπευτικό μέσο ή παιχνιδάκι;

Οι γονείς των παιδιών με αυτισμό ή με διαταραχές στην προσοχή, με ή χωρίς υπερκινητικότητα, κάνουν λόγο για ένα «μέσο που βοηθά τα παιδιά τους να συγκεντρώνονται».

Αλλοι υποστηρίζουν ότι το σπίνερ «καταπραΰνει με την αφή τα παιδιά με υπερκινητικότητα» ακόμα και ότι είναι «ένας τρόπος να διοχετεύσουν την ενέργειά τους».

Προς το παρόν όμως δεν υπάρχει καμία επιστημονική μελέτη η οποία να επιβεβαιώνει τις πολυσυζητημένες αρετές του σπίνερ.

«Το σπίνερ είναι μία νέα τάση στα γκάτζετ», υποστηρίζει η Ναταλί Φρανκ, παιδοψυχίατρος στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Μονπελιέ.

Η Φρανκ, ειδική στις διαταραχές προσοχής, έχει από καιρό επισημάνει την έλλειψη επιστημονικών μελετών και, ως εκ τούτου, κλινικών δεδομένων για τις επιπτώσεις αυτού του παιχνιδιού στα παιδιά με αυτισμό ή υπερκινητικότητα.

Η Φρανκ επισημαίνει μία «σύνδεση» ανάμεσα στο στερεότυπο που επιδεικνύουν ορισμένα παιδιά με αυτισμό (το γεγονός ότι επαναλαμβάνουν ορισμένες κινήσεις, όπως το κούνημα των ποδιών) και της ιδέας να αξιοποιηθεί η συνεχής περιστροφική κίνηση προκειμένου να διοχετευθεί η αστάθειά τους. Είναι όμως σαφής στο εξής: «Δεν μπορούμε να πούμε τίποτα χωρίς επιστημονικά δεδομένα (…) προς το παρόν είναι μόνο ένα παιχνίδι».

Παρόμοια άποψη έχει και ο ψυχίατρος από τη Ναντ Ολιβιέ Μπονώ, ο οποίος δουλεύει με παιδιά και εφήβους. Για εκείνον τα σπίνερ είναι όπως τα φωσφορίζοντα βραχιολάκια που φοράμε. «Πρόκειται για αντικείμενα που έχουν αγαπηθεί πολύ, έχει γίνει πολύς λόγος για αυτά, τους έχουμε αποδώσει ευεργετικές ικανότητες αλλά σήμερα τα έχουν όλοι ξεχάσει.

Στοιχηματίζω ότι έως το φθινόπωρο κανείς δεν θα μιλάει πια για τα σπίνερ. Φυσικά τραβάει την προσοχή, δεν βλάπτει, δεν είναι επικίνδυνο, αλλά σε καμία περίπτωση δεν έχει θεραπευτικές ιδιότητες», λέει κατηγορηματικά.

Προκειμένου να προσδιορισθεί εάν το σπίνερ έχει ένα οποιοδήποτε θεραπευτικό αποτέλεσμα, θα πρέπει να συγκριθεί με ένα άλλο αντικείμενο του οποίου η επίδραση στο άγχος έχει αποδειχθεί και να παρατηρηθεί εάν υπάρχουν σημαντικές διαφορές μεταξύ των δύο προϊόντων. Εάν εξαχθεί κάποιο συμπέρασμα θα πρέπει στη συνέχεια να γίνει περαιτέρω έρευνα για να γίνει κατανοητός ο τρόπος λειτουργίας του.

Μια αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2016 στο περιοδικό Child Neuropsychology υπογραμμίζει το γεγονός ότι η σωματική δραστηριότητα βοηθά στο να έχουμε έναν καλύτερο γνωστικό έλεγχο στις περιπτώσεις διαταραχής της προσοχής, με ή χωρίς υπερκινητικότητα. «Μια κινητική δραστηριότητα είναι πολύ καλύτερη από το να περιστρέφεις στο χέρι σου ένα σπίνερ» υποστηρίζει ο καθηγητής του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου του Μισισιπή Ντάστιν Σάρβερ, συγγραφέας μελέτης για την υπερκινητικότητα.

Επί του παρόντος το σπίνερ παραμένει απλά μια συσκευή ψυχαγωγίας χωρίς θεραπευτικές ιδιότητες.

Λίγοι όμως γνωρίζουν ότι αυτό το «γκατζετάκι» δεν είναι σημερινό προϊόν.

«Γεννήθηκε » το 1997 με διαφορετική όμως μορφή από αυτή που γνωρίζουμε σήμερα. Ηταν ένα κράμα από συγκολλημένα κομμάτια εφημερίδας το οποίο επινόησε μία Αμερικανίδα, η Κάθριν Ετινγκερ, η οποία δυσκολευόταν να κινηθεί λόγω μυϊκών προβλημάτων και προσπαθούσε να βρει έναν τρόπο να παίζει με την κόρη της.

Η ΕΦΕΥΡΕΤΗΣ ΤΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΑΜΦΤΩΧΗ. ΔΕΙΤΕ ΠΩΣ ΕΧΑΣΕ ΤΗΝ ΠΑΤΕΝΤΑ

Λόγω οικονομικών προβλημάτων, το σπίνερ δεν μπόρεσε να διατεθεί αμέσως στην αγορά. Αυτό θα γινόταν 20 χρόνια αργότερα όταν έκανε την εμφάνισή του ενθουσιάζοντας κατ’ αρχήν τα παιδιά στις παιδικές χαρές.

Φυσικά υπάρχει και ο αντίλογος, σύμφωνα με τον οποίο δεν πρόκειται για ένα αθώο παιχνίδι, καθώς ελλοχεύουν κίνδυνοι. Πρόσφατο παράδειγμα ο παρ’ ολίγον θάνατος ενός κοριτσιού στο Τέξας. Το κοριτσάκι συνήθιζε να βγάζει τις μπίλιες από το σπίνερ και να τις καθαρίζει. Μία μέρα όμως που δεν είχε ούτε σφουγγάρι, ούτε νερό, αποφάσισε να τις πλύνει … μέσα στο στόμα της. Το αποτέλεσμα ήταν να τις καταπιεί και παρ’ ολίγον να πεθάνει. Εκείνο που την έσωσε από την ασφυξία ήταν το γεγονός ότι οι μπίλιες είχαν ένα άνοιγμα στο κέντρο τους. Το κοριτσάκι χειρουργήθηκε επειγόντως ενώ ο γιατρός συνέστησε στη μητέρα να μην την αφήνει πλέον να παίζει με το σπίνερ χωρίς επιτήρηση.

H ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ (ΚΥΠΡΟΣ)

Η νέα μόδα που κυριαρχεί στις παρέες παιδιών και εφήβων ονομάζεται «Fidget Spinner». Αρχικά, κατασκευάστηκε με σκοπό τη χαλάρωση από το άγχος και με απώτερο σκοπό να βοηθήσει παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες και αυτισμό, ώστε να συγκεντρώνονται στην τάξη. Ωστόσο, η χρήση του έφερε τα αντίθετα αποτελέσματα, καθώς αποσπούσε την προσοχή των μαθητών κατά τη διάρκεια του μαθήματος.

Τα fidget spinners έχουν κάνει δυναμικά την εμφάνισή τους και στην Κύπρο και γίνονται ανάρπαστα σε χρόνο ρεκόρ, καθώς τα παιδιά θέλουν να εμπλουτίζουν διαρκώς τη συλλογή τους με διαφορετικά χρώματα και μεγέθη. Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι το παιχνίδι δεν είναι ακίνδυνο και ήδη έγινε η πρώτη καταγγελία μιας μητέρας για την περιπέτεια υγείας της κόρη της.

Η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή, παρατηρώντας τη μεγάλη απήχηση που υπάρχει μεταξύ νεαρών ατόμων στη χρήση του προϊόντος με την επωνυμία «Fidget Spinner» ή «Hand Spinner» όχι μόνο στην Κύπρο αλλά παγκοσμίως, κρίνει σκόπιμο να προειδοποιήσει τους γονείς και κηδεμόνες για τα πιο κάτω:

• Το προϊόν είναι εκ φύσεως ακατάλληλο για παιδιά κάτω των 3 ετών, αφού μικρά κομμάτια μπορεί να αποσπαστούν και ως εκ τούτου εμπεριέχεται κίνδυνος πνιγμού για παιδιά αυτής της ηλικίας.
• Θα πρέπει να επιθεωρείτε το προϊόν πριν το δώσετε στο παιδί σας. Αν παρατηρήσετε κάτι επικίνδυνο, όπως αιχμηρές άκρες, ευκόλως αποσπώμενα μέρη, ακάλυπτες μπαταρίες, ισχυρούς μαγνήτες, κ.λπ. τότε μην το δώσετε στο παιδί σας.
• Τα βαριά fidget spinners μπορεί να προκαλέσουν τραυματισμούς σε περίπτωση που εκ παραδρομής εκσφενδονιστούν.
• Τα προϊόν έχει δημιουργηθεί για να χρησιμοποιείται με συγκεκριμένο τρόπο (να περιστρέφεται στα δάχτυλα). Οποιαδήποτε άλλη χρήση μπορεί να καταστήσει το προϊόν επικίνδυνο για τα παιδιά.

Τέλος, σημειώνεται ότι οι πιθανότητες να αναφερθούν ατυχήματα και τραυματισμοί από ένα προϊόν που χρησιμοποιείται μαζικά και συνεχώς, είναι ιδιαιτέρως αυξημένες.

Συνεπώς, θα πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στην επιλογή των προϊόντων αυτών, να συμβουλεύετε τα παιδιά σας για τους κινδύνους που υπάρχουν και να απομακρύνετε από αυτά προϊόντα που μπορούν να καταστούν επικίνδυνα.

Η εφευρέτης του fidget spinner είναι πάμφτωχη ενώ το “παιχνίδι” πουλάει σαν τρελό. Πως έχασε μια περιουσία

Πηγές: thetoc.gr, infokids.com.cy


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθραSorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

Διαθέσεις εκπαιδευτικών των Πρότυπων και Πειραματικών Σχολείων για συμπλήρωση του ωραρίου τους

Απόφαση σχετικά με τις διαθέσεις εκπαιδευτικών των Πρότυπων και Πειραματικών Σχολείων σε ...