Home / Featured / Σε θετική κατεύθυνση η διάταξη για την Ειδική Αγωγή. Ποιο αίτημα των εκπαιδευτικών ικανοποιεί

Σε θετική κατεύθυνση η διάταξη για την Ειδική Αγωγή. Ποιο αίτημα των εκπαιδευτικών ικανοποιεί

Δημοσιεύτηκε: 9:19 μμ Μάιος 24th, 2017  


Ρεπορτάζ: xenesglosses.eu

Στην ικανοποίηση ενός αιτήματος των εκπαιδευτικών της ΕΑΕ προχωρά το ΥΠΠΕΘ με τη διάταξη για τη στελέχωση των δομών της Ειδικής Αγωγής. Σύμφωνα με τη νέα ρύθμιση του ΥΠΠΕΘ όταν δεν καλύπτονται τα κενά με μετάθεση ή διορισμό, μόνιμοι εκπαιδευτικοί ΕΑΕ της παραγράφου 1 του άρθρου 16 μπορεί να αποσπώνται, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις και τις υφιστάμενες εκπαιδευτικές ανάγκες, σε ΣΜΕΑΕ, ΚΕΔΔΥ και Τμήματα Ένταξης.

Αν εξακολουθούν να υφίστανται λειτουργικές ανάγκες σε δομές ΕΑΕ μπορεί να τοποθετούνται σε αυτές εκπαιδευτικοί της ίδιας Διεύθυνσης Εκπαίδευσης, ύστερα από αίτησή τους, οι οποίοι πληρούν τουλάχιστον μία (1)  προϋπόθεση όπως κατοχή  πιστοποιητικού παρακολούθησης σεμιναρίων ετήσιας επιμόρφωσης, προϋπηρεσία στην ΕΑΕ, είναι γονείς παιδιών με αναπηρία.

Η παραπάνω ρύθμιση θα έχει ως αποτέλεσμα μόνο εκπαιδευτικοί της οικείας διεύθυνσης που πληρούν μια προϋπόθεση να μπορούν να τοποθετηθούν σε δομές της Ειδικής Αγωγής και όχι εκπαιδευτικοί από άλλες περιοχές που μπορούν να δουν την ΕΑΕ ως μια ευκαιρία να έρθουν κοντά στον τόπο κατοικίας τους.

ΕΝΕΛΕΑ και Πανελλήνιος Σύλλογος Αναπληρωτών και Ωρομισθίων στην Α/θμια δεν άφησαν ασχολίαστη τη διάταξη για την Ειδική Αγωγή που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο για τους διευθυντές, αναδεικνύοντας και τα προβλήματα που δημιουργούνται λόγω της αναδρομικότητας.

Θυμίζουμε ότι η διάταξη αναλυτικά αναφέρει:

  1. Η παρ. 2 του άρθρου 19 του ν.4440/2016 (Α΄ 224) αντικαθίσταται ως εξής:

«2.Οι διατάξεις του άρθρου 37 του ν. 4314/2014 (Α΄ 65), οι διατάξεις για αποσπάσεις και μετατάξεις του ν. 4375/2016 (Α΄ 51), οι διατάξεις των άρθρων 93 παρ. 7 και 182 παρ. 10 του ν. 3852/2010 (Α΄ 87), οι διατάξεις για αποσπάσεις και μετατάξεις του ειδικού ένστολου προσωπικού δημοτικής αστυνομίας, οι ειδικές διατάξεις περί αποσπάσεων ή διάθεσης εκπαιδευτικών, του Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (ΕΕΠ) και του Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού (ΕΒΠ) σε υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, σε ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ και Ανεξάρτητες Αρχές που εποπτεύονται από αυτό και οι διατάξεις περί αποσπάσεων ή διάθεσης εκπαιδευτικών σε φορείς και υπηρεσίες του ΟΑΕΔ για την υλοποίηση της μαθητείας των εκπαιδευτικών δομών του ίδιου Υπουργείου, οι διατάξεις του άρθρου 8 παρ. 6 του Π.Δ. 351/1991 (Α΄ 121), οι διατάξεις του άρθρου 71 του ν. 4427/2016 (Α’ 188) καθώς και οι διατάξεις του άρθρου 7 του Ν. 1069/1980 (Α΄ 191) διατηρούνται σε ισχύ».

  1. α) Το πρώτο εδάφιο και οι περιπτ. α΄ και β΄ της παρ. 4 του άρθρου 21 του ν. 3699/2008 (Α΄ 199), όπως αντικαταστάθηκε με την παρ. 3 του άρθρου 48 του ν. 4415/2016 (Α΄159), αντικαθίστανται ως εξής:

     «4. α) Όταν δεν καλύπτονται τα κενά με μετάθεση ή διορισμό, μόνιμοι εκπαιδευτικοί ΕΑΕ της παραγράφου 1 του άρθρου 16 μπορεί να αποσπώνται, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις και τις υφιστάμενες εκπαιδευτικές ανάγκες, σε ΣΜΕΑΕ, ΚΕΔΔΥ και Τμήματα Ένταξης.

        β) Αν εξακολουθούν να υφίστανται λειτουργικές ανάγκες σε δομές ΕΑΕ μπορεί να τοποθετούνται σε αυτές εκπαιδευτικοί της ίδιας Διεύθυνσης Εκπαίδευσης, ύστερα από αίτησή τους, οι οποίοι πληρούν τουλάχιστον μία (1) από τις παρακάτω προϋποθέσεις:

αα) Είναι κάτοχοι πιστοποιητικού παρακολούθησης σεμιναρίων ετήσιας επιμόρφωσης – εξειδίκευσης στην ΕΑΕ από Πανεπιστήμια ή από αναγνωρισμένους κρατικούς φορείς που εποπτεύονται από το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, αποδεδειγμένης διάρκειας τουλάχιστον τετρακοσίων (400) ωρών.

ββ) Έχουν προϋπηρεσία τουλάχιστον ενός διδακτικού έτους στις ανωτέρω δομές και προγράμματα.

γγ) Είναι γονείς παιδιών με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω».

δδ) Είναι κάτοχοι πιστοποιητικού παρακολούθησης σεμιναρίων επιμόρφωσης – εξειδίκευσης στην ΕΑΕ από Πανεπιστήμια ή από αναγνωρισμένους κρατικούς φορείς που εποπτεύονται από το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων».

    β) Η ισχύς της παρούσας παραγράφου άρχεται από το σχολικό έτος 2016-2017.

Η ΕΝΕΛΕΑ

Τώρα, σε ό,τι αφορά το άρθρο 3. Το ένα, λύνει πραγματικά ένα θέμα του ειδικού προσωπικού που ήταν σημαντικό για τις αποσπάσεις σε Φορείς. Αυτό, είναι σωστό, πάρα πολύ σωστό.

Για το δύο, όμως, είχαμε κάνει ολόκληρη συζήτηση και έχουν γίνει κινητοποιήσεις, είχε γίνει γι’ αυτό «ο κακός χαμός». Ο ν.4415 έβαζε στην τελευταία πρόβλεψη, να μπαίνουν μόνιμοι χωρίς προσόντα στην Ειδική Αγωγή. Αυτό βλέπουμε με έκπληξη μας ότι βγαίνει. Είναι θετικό.

Εμείς αναρωτηθήκαμε, γιατί δεν έχει δοθεί έκταση σε αυτό ή ένα δελτίο τύπου ή κάτι. Διαβάσαμε πολύ προσεκτικά και βλέπουμε, ότι μέσα βγαίνουν, όμως, και άλλα πράγματα.

Για παράδειγμα, βγαίνει η προτεραιότητα που υπάρχει στα προσόντα Ειδικής Αγωγής και αυτό, θα πρέπει να προσεχθεί. Δηλαδή, εάν πάμε όλοι σε ένα ΠΥΣΔΕ και κάνουμε αίτηση και ο ένας είναι ο γονέας ΑμΕΑ – άτομο με ειδικές ανάγκες, ο άλλος που έχει κάνει αίτηση έχει 1 διδακτικό έτος στην Ειδική Αγωγή, ο τρίτος έχει ένα σεμινάριο. Το ΠΥΣΔΕ δεν ξέρει ποιον θα βάλει; Και δεν θα μπορεί να προσφύγει και κανείς για να κάνει αίτηση θεραπείας; Επάνω σε αυτό, υπάρχει θέμα. Έχει φύγει η ιεράρχηση που έβαζε ο νόμος 4415 και του κατά προτεραιότητα που έβαζε ο ν.3699.

Επιπλέον, έχει φύγει από μέσα η παράλληλη στήριξη, η πρώιμη παρέμβαση και η παροχή διδασκαλίας στο σπίτι. Όλα αυτά, θα πρέπει να προσεχθούν. Στην Αιτιολογική Έκθεση, δεν λέει τίποτα απολύτως, το κοίταξα. Αναφέρει, μόνον, ότι αυτό γίνεται για τις αποσπάσεις.

Επίσης, θα ήθελα να κλείσω και με ένα τελευταίο θέμα, που αφορά την αναδρομικότητα. Λέει, ότι αυτό θα ισχύσει από το 2016, 2017 και δημιουργεί πρόβλημα σε αυτούς που – και κακώς το λέμε και εμείς, αλλά έχουν πάει οι άνθρωποι βάσει νόμου του Κράτους, έχουν πάει και – υπηρετούν ήδη στην Ειδική Αγωγή χωρίς προσόντα και το υπηρεσιακών μεταβολών πιστοποιητικό τους, θα γράφει ό,τι υπηρετούσαν στο «τάδε» Ειδικό Σχολείο. Τι θα γίνει με αυτούς;

Μάλιστα, την Παρασκευή, φαντάζομαι, ότι θα είναι σε ΦΕΚ ο νόμος. Αυτοί οι άνθρωποι που υπηρετούν στην ειδική αγωγή, θα πρέπει να φύγουν άμεσα από εκεί που είναι. Δηλαδή, είναι ένα θέμα η αναδρομικότητα και ίσως θα πρέπει να προσεχθεί, και ίσως μια μεταβατικότητα ή κάτι άλλο θα πρέπει να δοθεί.

Αρνητικά του άρθρου 3. Το άρθρο 3 πραγματικά είναι ένα παράξενο άρθρο, στο β’, όχι εκείνο που μιλάει για τις αποσπάσεις του ειδικού προσωπικού και των λοιπών, το οποίο δεν καταλαβαίνουμε ακριβώς τι έχει γίνει. Φεύγει η πρόβλεψη των μονίμων, έτσι φαίνεται, χωρίς προσόντα ειδικής αγωγής; Η διατύπωση πραγματικά έχει πρόβλημα. Επίσης αυτή η αναδρομικότητα που δίνει, εντάξει ήμασταν όλοι αντίθετοι στο να γίνεται αυτό, δηλαδή να πηγαίνουν μόνιμοι χωρίς προσόντα, αλλά πήγαν οι άνθρωποι και πήγαν με νόμο. Δεν μπορεί αναδρομικά να τους σβήσουμε αυτό που κάνανε. Αυτό πρέπει να το δούμε. Πήγαν νομίμως. Κατέβηκε ένας νόμος και πήγαν, διαφωνούσαμε, από εκεί και πέρα τι γίνεται με την αναδρομικότητα; Δηλαδή αυτοί που πήγαν δεν θα έχουν την προϋπηρεσία;

Το άλλο κομμάτι, του τι γίνεται με το θέμα της ιεράρχησης των προσόντων ειδικής αγωγής; Έφυγε αυτό από μέσα. Κατά λάθος έφυγε; Τα υπηρεσιακά συμβούλια θα μπερδευτούν. Υπήρχε το «κατά προτεραιότητα» και «ιεράρχηση», έτσι γραφόταν μέσα, έφυγαν. Πρέπει να επανέλθουν. Μπορεί να έγινε λάθος, δεν ξέρω, πρέπει να τα δείτε.

Πανελλήνιος Σύλλογος Αναπληρωτών και Ωρομισθίων Α/θμιας

Στο Β΄ μέρος, άρθρο 3, παράγραφος 2, γίνεται αναφορά για δυνατότητα απόσπασης σε δομές της ειδικής αγωγής εκπαιδευτικού προσωπικού ΕΕΠ και ΕΒΠ, στην περίπτωση που έχουν πιστοποιητικό παρακολούθησης σεμιναρίων στην ειδική αγωγή. Μας κάλυψε και η ΕΝ.Ε.Λ.Ε.Α. με την τοποθέτησή της με πολλά από αυτά που είπε. Έχουμε και εμείς τονίσει την αντίθεσή μας στο παραπάνω θέμα, καθώς δεν είναι δυνατόν να περιμένουν στους πίνακες να εργαστούν αναπληρωτές με μεταπτυχιακό ή με διδακτορικό στην ειδική αγωγή και να προηγούνται οι αποσπάσεις μονίμων χωρίς κανένα άλλο προσόν ή με προσόντα που δεν είναι επαρκή. Μάλιστα, στο εδάφιο δδ΄ δεν ορίζονται τα πλαίσια των σεμιναρίων, όπως η χρονική διάρκεια και τα ακριβή αντικείμενα της επιμόρφωσης. Είναι σαφές, λοιπόν, ότι θα οδηγηθούμε σε ταχύρρυθμα σεμινάρια με ανεπαρκή επιμόρφωση, μόνο και μόνο για να καλυφθούν τα κενά από υπεράριθμους μόνιμους εκπαιδευτικούς, τη στιγμή που θα υπάρχουν αναπληρωτές εκπαιδευτικοί με εξειδικευμένες γνώσεις στην ειδική αγωγή, οι οποίοι θα οδηγηθούν σταδιακά στην ανεργία.

Θέλουμε να τονίσουμε ότι, παρ’ όλα αυτά, θετικό είναι ότι εισακούστηκε η πρότασή μας να τοποθετούνται μόνο εκπαιδευτικοί στις ίδιες διευθύνσεις, ώστε να εξαλειφθεί ο κίνδυνος εκπαιδευτικοί χωρίς καμία διάθεση να εργαστούν στον ευαίσθητο τομέα της ειδικής αγωγής να αποσπώνται σε τέτοιες σχολικές μονάδες, με μοναδικό σκοπό να φτάσουν κοντά στον τόπο κατοικίας τους. Θέλουμε να υπενθυμίσουμε, λοιπόν, ότι υπάρχουν και κάποιοι μόνιμοι εκπαιδευτικοί με βασικό πτυχίο στην ειδική αγωγή, στους οποίους δεν δίνεται η δυνατότητα ούτε μετάθεσης, ούτε απόσπασης, κάτι που, κατά γενική ομολογία, είναι άδικο και είναι ευκαιρία να αλλάξει με αυτό το νομοσχέδιο. Θέλω να σημειώσω ότι αυτό το βασικό πτυχίο το πήραν μεταγενέστερα.


 

Ένα σχόλιο

  1. Αυτό που κάνει το άρθρο είναι να χωρίζει τους εκπαιδευτικούς σε δυο ταχυτήτων. Ενω με τον όρο απόσπαση εννοείται η απόσπαση απο ΠΥΣΔΕ σε ΠΥΣΔΕ με αυτο το άρθρο απογορευονται πλέον αυτές οι αποσπάσεις και επιτρεπεται μόνο σε εκπαιδευτικούς που βρίσκονται εντός του νομου να τοποθετούνται στην ΕΑΕ! Ειναι απαράδεκτο αυτό. Φυσικά και είμαστε υπερ της τοποθέτησης εκπαιδευτικών με αυξημένα προσόντα όπως επισήμανε και ο Υπουργός στην συζήτηση Μορφωτικών Υποθέσεων ωστόσο βρισκόμαστε μπροσστά σε εναν παραλογισμό που χθες νομοθετήθηκε και δεν επιτρέπει την μετακίνηση εκαιδευτικών απο τον έναν νομο στο άλλο.
    Απο τους αναπληρωτές δεν περιμενω να γνωριζουν τι σημαινει «στην ίδια Διευθυνση» (δεν υποτιμώ κανέναν αλλά ισως δεν ασχολούνται με τη νομοθεσία, είναι λίγα χρόνια στην εκπαιδευση και δεν χρειαστηκε) Θεωρώ ομως απαράδεκτη τη στάση της Προέδρου την ΟΛΜΕ η οποία δεν τοποθετήθηκε στο θέμα αυτό.

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...