Home / HEADER-NEWS / Συναντήσεις Π.Ε.ΣΥ.Θ. με σύμβουλο του υπουργού στο ΥΠ.Π.Ε.Θ. και στο Ι.Ε.Π.

Συναντήσεις Π.Ε.ΣΥ.Θ. με σύμβουλο του υπουργού στο ΥΠ.Π.Ε.Θ. και στο Ι.Ε.Π.

Δημοσιεύτηκε: 2:29 μμ Μάιος 6th, 2017  


Δ.Τ. Π.Ε.ΣΥ.Θ. για συνάντηση στο ΥΠ.Π.Ε.Θ.

Ύστερα από αίτημα-επιστολή του Π.Ε.ΣΥ.Θ. για συνάντηση του νέου Δ.Σ. με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, πραγματοποιήθηκε συνάντηση την Τρίτη 25-4-2017 με τη σύμβουλο του Υπουργού και αναπληρώτρια καθηγήτρια στο τμήμα Θεατρικών Σπουδών Αθήνας, κυρία Άννα Καρακατσούλη.

Η κυρία Καρακατσούλη έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για όλα τα ζητήματα που της θέσαμε και το σύνολο των αιτημάτων. Συγκεκριμένα:

  • Την απόσυρση της Υπουργικής Απόφασης για τον Ενιαίο Τύπο Δημοτικού Σχολείου, που καταστρατηγεί τα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών και τα εργασιακά μας δικαιώματα.

  • Την επαναφορά του μαθήματος της Θεατρικής Αγωγής στην Ε΄ και στην ΣΤ΄ τάξη του δημοτικού σχολείου.

  • Τη διάχυσή του Θεάτρου ως βιωματικού μαθήματος σε κάθε βαθμίδα εκπαίδευσης.

  • Την αποκλειστικότητα της διδασκαλίας του από τους αρμόδιους εκπαιδευτικούς.

  • Μόνιμους διορισμούς σύμφωνα με τις πάγιες ανάγκες της εκπαίδευσης.

Επίσης, περιγράψαμε την κατάσταση που διαμορφώθηκε φέτος στα σχολεία με την εφαρμογή της Υ.Α. Φίλη:

  • Μειωμένες, στο σύνολο των αναγκών, προσλήψεις αναπληρωτών για το μάθημα της Θεατρικής Αγωγής, αλλά και για τα υπόλοιπα μαθήματα ειδικοτήτων.

  • Ανισοκατανομή και απαράδεκτες συνθήκες εργασίας (4, 5 και 6 σχολεία σε ορισμένες περιπτώσεις) των προσληφθέντων συναδέλφων, ως αποτέλεσμα των υπεραριθμιών των μόνιμων συναδέλφων εκπαιδευτικών.

  • Διδασκαλία του μαθήματος της Θεατρικής Αγωγής και άλλων μαθημάτων ειδικοτήτων από εκπαιδευτικούς ΠΕ 70 με πλεόνασμα ωρών.

  • Καταστρατήγηση του δικαιώματος των παιδιών στην ισότιμη πρόσβαση στα εν λόγω διδακτικά αντικείμενα, από τη στιγμή που σε άλλα σχολεία τα διδάσκονται από τους εξειδικευμένους εκπαιδευτικούς, αλλού από εκπαιδευτικούς μη επαρκώς καταρτισμένους (παρόλο που τα μαθήματα αναγράφονται στα ωρολόγια προγράμματα ως διδασκόμενα) και αλλού καθόλου.

  • Προβληματική λειτουργία των σχολείων, καθώς η κατάργηση της Θεατρικής Αγωγής από την Ε᾽ και την ΣΤ᾽ τάξη δημιούργησε παιδαγωγικό έλλειμμα στους μαθητές και πρακτικά προβλήματα στα σχολεία (ενδεικτικά αναφέρουμε την προετοιμασία πολιτιστικών εκδηλώσεων).

  • Επιβάρυνση της ήδη προβληματικής λειτουργίας της Ολοήμερης Ζώνης ως συνέπεια της σύντμησης του πρωινού υποχρεωτικού ωραρίου.

Οφείλουμε να αναγνωρίσουμε την καλή διάθεση της Συμβούλου, το ενδιαφέρον της για την καταγραφή της πραγματικότητας στα σχολεία μετά την Υ.Α. Φίλη, όπως και το καθαρό της βλέμμα στο ευαίσθητο όσο και κρίσιμο ζήτημα της ανάθεσης διδασκαλίας μαθημάτων σε μη εξειδικευμένους εκπαιδευτικούς. Έδειξε σοβαρή πρόθεση διαχείρισης των στρεβλώσεων που η ίδια Υ.Α. δημιούργησε και μας ζήτησε να επανέλθουμε με νέο αναλυτικό υπόμνημα προς την ηγεσία του Υπουργείου, το οποίο και καταθέσαμε ήδη.

Παρ᾽ όλα αυτά, η κυρία Καρακατσούλη, για τα αιτήματά μας (μόνιμους διορισμούς, οργανικές θέσεις, απόσυρση της Υ.Α. Φίλη για το Ενιαίου Τύπου Ολοήμερο Δημοτικό Σχολείο) μετέφερε αφενός τις γνωστές δημοσιονομικές επιταγές στις μνημονιακές δεσμεύσεις, αφετέρου την άποψη του Τμήματος Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης για αποκλεισμό της περίπτωσης επαναφοράς του μαθήματος της Θεατρικής Αγωγής στην Ε΄ και ΣΤ΄ Δημοτικού, γιατί, όπως απάντησε το αρμόδιο τμήμα, «δεν χωράει» στο ωρολόγιο πρόγραμμα…

Δεσμεύθηκε, με βάση τα στοιχεία που καταθέσαμε στο νέο αναλυτικό υπόμνημα και με βάση τη συνάντησή μας, να ορίσει ραντεβού του Δ.Σ. με τον Υπουργό.

Εν κατακλείδι, η ίδια δήλωσε διαθέσιμη ανά πάσα στιγμή για νέα συνάντηση, επικοινωνία και συνεργασία και συμμερίστηκε το σύνολο των προβληματισμών μας, ειδικά για το θέμα της ανάθεσης του μαθήματος σε συναδέλφους δασκάλους χωρίς τα τυπικά προσόντα και τις απαραίτητες επιστημονικές γνώσεις.

Συμπερασματικά, συνάδελφοι, η συνάντηση δεν κόμισε κάτι ουσιαστικά νέο στη δύσκολη κατάσταση που βιώνουμε τη φετινή χρονιά.

Συνεχίζουμε τις προσπάθειές μας για ανάκληση της Υ.Α. Φίλη, επαναφορά του μαθήματος της Θεατρικής Αγωγής στην Ε΄ και ΣΤ΄ τάξεις του δημοτικού σχολείου, αλλά και την αποκλειστικότητα της διδασκαλίας των μαθημάτων Τέχνης από τους αντίστοιχους εκπαιδευτικούς.

Η Παιδεία είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα για όλα τα παιδιά.

Η εργασία είναι αναφαίρετο δικαίωμα των εργαζομένων.

Δεν υποχωρούμε!

Δεν συμβιβαζόμαστε!

Πανελλήνιος Επιστημονικός Σύλλογος Θεατρολόγων

……………………………………………………………………………………………………………………….

Δ.Τ. Π.Ε.ΣΥ.Θ. ΓΙΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ Ι.Ε.Π.

Στις 3-5-2017 πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Π.Ε.ΣΥ.Θ με τις εκπροσώπους της Μονάδας «Τέχνες» του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής του Υπουργείου Παιδείας κυρία Μουρσελά και κυρία Μυρωνάκη.

Ετέθησαν όλοι οι προβληματισμοί μας για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση με την εφαρμογή Υ.Α. Φίλη (μείωση ωρών μαθημάτων Αισθητικής Αγωγής, Φυσικής Αγωγής, Τ.Π.Ε. και Ξένων Γλωσσών, Ευέλικτης Ζώνης και κατάργηση Φιλαναγνωσίας) και εξειδικεύσαμε τα ζητήματα της Θεατρικής Αγωγής: κατάργηση του μαθήματος από τις Ε΄ και ΣΤ΄ τάξεις του δημοτικού σχολείου και τη δυνατότητα ανάληψης του μαθήματος από δασκάλους ΠΕ 70, χωρίς κανένα προαπαιτούμενο. Τονίσαμε το αντιπαιδαγωγικό και αντιεπιστημονικό του πράγματος, μεταφέραμε την εμπειρία της φετινής χρονιάς (είχαμε καταθέσει και σχετικό υπόμνημα) και ζητήσαμε εξηγήσεις για μία σειρά ζητημάτων:

  • Ποια γνωμοδότηση του Ι.Ε.Π. συνηγορεί σε όλα τα παραπάνω;Θυμίζουμε ότι η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου επικαλείται την ύπαρξη μίας τέτοιας γνωμοδότησης. Παρ’ όλες τις αιτήσεις μας από πέρυσι τέτοια γνωμοδότηση δεν έχουμε λάβει.
  • Θεωρεί το Ι.Ε.Π. ότι η Υ.Α. Φίλη και η εφαρμογή της τελικά διέχυσαν τα διδακτικά αντικείμενα της Αισθητικής Αγωγής σε όλες τις σχολικές μονάδες; Θυμίζουμε και πάλι πως λειτουργούν σχολεία τριών ταχυτήτων: κάποια που έχουν τους αρμόδιους εκπαιδευτικούς για τα μαθήματα αυτά και το μάθημα διδάσκεται όπως και το αναλυτικό πρόγραμμα περιγράφει, κάποια όπου το μάθημα διδάσκεται από δασκάλους και στην ουσία δεν πραγματοποιείται και κάποια που, εξαιτίας παντελούς έλλειψης εκπαιδευτικών ειδικοτήτων, δεν αναπτύσσουν το ωρολόγιο πρόγραμμά τους.
  • Πώς γνωμοδοτεί τώρα το Ι.Ε.Π. σε σχέση με την επαναφορά του μαθήματος της Θεατρικής Αγωγής στην Ε’ και ΣΤ΄ Δημοτικού και τη διδασκαλία της αποκλειστικά από τους αρμόδιους εκπαιδευτικούς, θεατρολόγους ΠΕ 32 και ηθοποιούς ΠΕ 18.41;
  • Πώς τοποθετείται το Ι.Ε.Π. απέναντι στο υπόμνημα-πρόταση του Π.Ε.ΣΥ.Θ. που κατατέθηκε στην επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων https://www.pesyth.gr/teleutaia_nea.asp?id=408 και περιλαμβάνει τη συνολική μας πρόταση για όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης;

Τόσο η κυρία Μουρσελά όσο και η κυρία Μυρωνάκη ξεκαθάρισαν πως αποτελούν επιστημονική συμβουλευτική ομάδα του Ι.Ε.Π. και πως οι αποφάσεις λαμβάνονται από το Δ.Σ. του Ι.Ε.Π. και το Υπουργείο Παιδείας. Μας ξεκαθάρισαν ότι οι ίδιες δεν έχουν εισηγηθεί σε καμία περίπτωση την κατάργηση της Θεατρικής Αγωγής από τις τάξεις Ε᾽ και ΣΤ᾽ και δήλωσαν ότι δεν γνωρίζουν τίποτε για την εν λόγω γνωμοδότηση. Συμμερίστηκαν τους προβληματισμούς και τις ενστάσεις μας για την εφαρμογή της Υ.Α. Φίλη, τις αναθέσεις των μαθημάτων ειδικοτήτων σε μη επαρκώς καταρτισμένους εκπαιδευτικούς και την ουσιαστική απαξίωση της Τέχνης και του Πολιτισμού στο δημόσιο σχολείο.

Έχουν ήδη γνωμοδοτήσει για την επαναφορά του μαθήματος στην Ε΄ και ΣΤ΄ Δημοτικού και δεσμεύθηκαν να συντάξουν σχετική εισήγηση προς τη Διοίκηση του Ι.Ε.Π. για το θέμα της αποκλειστικής διδασκαλίας των μαθημάτων Αισθητικής Αγωγής από τους αντίστοιχους εκπαιδευτικούς.

Μελέτησαν το υπόμνημά μας και έχουν υιοθετήσει αρκετά σημεία του (ενιαία ονομασία και επέκταση της διδασκαλίας του μαθήματος της Θεατρικής Αγωγής ως υποχρεωτικού έως την Α΄ Γυμνασίου) και εισηγούνται τη συνέχεια και διατήρησή του έως την Α΄ Λυκείου ως επιλεγόμενου. Επισημαίνουμε πως, σύμφωνα με τη συζήτηση, δεν υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα εφαρμογής των παραπάνω, αλλά μια εσωτερική διαδικασία του Ι.Ε.Π. γενικά για αναδιαμόρφωση των προγραμμάτων σπουδών της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Τόσο η επαναφορά του μαθήματος στην Ε΄ και ΣΤ΄ όσο και η εισαγωγή στην Α΄ Γυμνασίου είναι η εισήγηση της Μονάδας «Τέχνες». Η τελική απόφαση εναπόκειται στο Δ.Σ. του Ι.Ε.Π.

Μας διαβεβαίωσαν πως στη φιλοσοφία της Moνάδας «Τέχνες» βρίσκεται η ανάπτυξη και η διάχυση των Τεχνών γενικότερα σε όλες τις βαθμίδες από το Δημοτικό έως και την Α΄ Γυμνασίου τουλάχιστον.

Δεσμεύθηκαν για νέα συνάντηση και συζήτηση μέχρι τέλος Μαΐου, καθώς το Ι.Ε.Π. εκπονεί πρόταση αναδιαμόρφωσης των προγραμμάτων σπουδών για το Γυμνάσιο και το Λύκειο. Δήλωσαν ανοιχτές για συνεργασία και ανταλλαγή απόψεων.

Από την πλευρά μας αναγνωρίζουμε το σημαντικό του θέματος να υπάρχουν εντός του Ι.Ε.Π. επιστήμονες που συμφωνούν με τα όσα τονίζουμε επανειλημμένως έναν χρόνο τώρα.

Αντιλαμβανόμαστε όμως πως οι αποφάσεις λαμβάνονται τελικά από τους ιθύνοντες με βάση δημοσιονομικά κριτήρια και κύριο στόχο την εξοικονόμηση πόρων και την «εκμετάλλευση» του υπάρχοντος μόνιμου προσωπικού με όποιο κόστος για την ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης και τελικά –ας μας επιτραπεί η έκφραση– μέσα σε «κλειστά υπουργικά γραφεία»…

Από πλευράς μας θα επανέλθουμε με αίτημα για συνάντηση με τον Πρόεδρο του Ι.Ε.Π. κύριο Kουζέλη για να θέσουμε εκ νέου όλα τα παραπάνω και να ζητήσουμε εξηγήσεις.

Δηλώνουμε διαθέσιμοι για ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας με τη Μονάδα «Τέχνες».

Καλούμε όλα μας τα μέλη να επικοινωνούν με τον Π.Ε.ΣΥ.Θ. και να συσπειρώσουμε τη δράση μας.

Πανελλήνιος Επιστημονικός Σύλλογος Θεατρολόγων


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...