Home / HEADER-NEWS / Στρόβιλος, χάλκη μυΐα, κρικηλασία, αμπάριζα, αποδιδρασκίνδρα, ακινητίδα, ασκωλιασμός, κερητίζειν. Δύο γυμνάστριες μαθαίνουν τα παιδιά να παίζουν όπως στην αρχαιότητα

Στρόβιλος, χάλκη μυΐα, κρικηλασία, αμπάριζα, αποδιδρασκίνδρα, ακινητίδα, ασκωλιασμός, κερητίζειν. Δύο γυμνάστριες μαθαίνουν τα παιδιά να παίζουν όπως στην αρχαιότητα

Δημοσιεύτηκε: 12:10 μμ Μάιος 14th, 2017  


«Στρόβιλος», «χάλκη μυΐα», «κρικηλασία», «αμπάριζα», «αποδιδρασκίνδρα», «ακινητίδα», «ασκωλιασμός», «κερητίζειν». Οι παραπάνω λέξεις είναι «άγνωστες» για τους περισσότερους ενήλικες, πολύ περισσότερο για τα παιδιά. Κι όμως, πρόκειται για τις αρχαιοελληνικές ονομασίες αγαπημένων παιχνιδιών. Και συγκεκριμένα, με τη σειρά που αναφέρονται είναι: σβούρα, τυφλόμυγα, ρόδα που κυλάει με ξύλο, κυνηγητό, κρυφτό, αγαλματάκια, κουτσό και… χόκεϊ!

Μαθητές από τη Γ’ έως τη ΣΤ’ τάξη δημοτικών σχολείων της Δυτικής Θεσσαλονίκης έρχονται σε επαφή με τα αρχαιοελληνικά παιχνίδια, ενημερώνονται πώς παίζονταν από τους… προγόνους τους και ακόμη πώς τα έφτιαχναν.

Κι όλα αυτά στο πλαίσιο εκπαιδευτικού προγράμματος που υλοποιεί το τμήμα αθλητικής ανάπτυξης της Διεύθυνσης Αθλητισμού και Πολιτισμού του Δήμου Κορδελιού-Ευόσμου Θεσσαλονίκης.

«Πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα που απευθύνεται σε μαθητές οκτώ έως δώδεκα ετών. Πυλώνες του είναι η γνωριμία των μαθητών με τα παιχνίδια και τον τρόπο ζωής των παιδιών στην αρχαιότητα, η εξέλιξή τους μέσα στο χρόνο, η σύγκριση με τα σύγχρονα παιχνίδια, η παρατήρηση και η καταγραφή ομοιοτήτων και διαφορών καθώς και η ανάπτυξη δημιουργικών ικανοτήτων των συμμετεχόντων», υπογράμμισε ο αντιδήμαρχος Αθλητισμού και Πολιτισμού Κορδελιού-Ευόσμου, Γιώργος Χατζηβρέττας.

Ψυχή» του προγράμματος είναι οι γυμνάστριες Φρόσω Παρασκευοπούλου και Σούλα Ράμμου, οι οποίες εμπνεύστηκαν το πρόγραμμα.

«Θέλαμε να κάνουμε κάτι δημιουργικό για τα μικρά παιδιά. Να τους δείξουμε τις ρίζες τους. Να μάθουν ότι τα παιχνίδια που παίζουν τα έπαιζε και ο Σωκράτης όταν ήταν παιδί. Η συγκεκριμένη πληροφορία τους κάνει μεγάλη εντύπωση», είπε στον «Ε.Τ.» η κ. Παρασκευοπούλου. «Τα ματάκια τους λάμπουν. Μαθαίνουν τόσα χρήσιμα πράγματα για τα παιχνίδια τους και την ιστορία τους που μένουν πραγματικά… “ακινητίδα”, δηλαδή αγαλματάκια», πρόσθεσε η κ. Ράμμου.

Στην έναρξη του προγράμματος, οι δύο γυμνάστριες μιλούν στα παιδιά για την ιστορία της εξέλιξης του παιχνιδιού από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα και την κατηγοριοποίησή τους (αντικείμενα, ατομικά και ομαδικά αθλήματα), χρησιμοποιώντας φωτογραφίες και σύγχρονα οπτικοακουστικά μέσα. Στη συνέχεια, ακολουθεί πρακτική εξάσκηση στον αγωνιστικό χώρο με τη διεξαγωγή ατομικών και ομαδικών παιχνιδιών.

Στο τέλος, δίνεται στους μαθητές η ευκαιρία δημιουργικής έκφρασης μέσα από τη ζωγραφική και την κατασκευή παιχνιδιών αλλά και την αποτύπωση των εντυπώσεών τους σε λεύκωμα.

Το πρόγραμμα διαρκεί τρεις ώρες και υλοποιείται κάθε Τετάρτη και Παρασκευή (μέχρι το τέλος της σχολικής χρονιάς) στην αίθουσα γυμναστικής του κλειστού γυμναστηρίου του ΔΑΚ Ευόσμου. «Θέλουμε οι μαθητές να γνωρίσουν αρχαία ελληνικά παιχνίδια σε ένα περιβάλλον ψυχαγωγίας, όπου θα ενθαρρύνονται η προσπάθεια, η συμμετοχή, η ανάπτυξη της ευγενούς άμιλλας και του ευ αγωνίζεσθαι», πρόσθεσαν οι δύο γυμνάστριες.

eleftherostypos.gr


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...