Home / HEADER-NEWS / ΣΑΤΕΑ – Δελτίο τύπου για την ανοιχτή συνέλευση της «Καμπάνιας για μαζικούς διορισμούς στην Παιδεία».

ΣΑΤΕΑ – Δελτίο τύπου για την ανοιχτή συνέλευση της «Καμπάνιας για μαζικούς διορισμούς στην Παιδεία».

Δημοσιεύτηκε: 7:13 πμ Μάιος 26th, 2017  


Δελτίο τύπου για την ανοιχτή συνέλευση της «Καμπάνιας για μαζικούς διορισμούς στην Παιδεία».

Την Παρασκευή 12/5 πραγματοποιήθηκε στο ΤΕΑΠΗ ανοιχτή συνέλευση εκπαιδευτικών με εκπροσώπους από συλλόγους και συλλογικότητες αναπληρωτών στο πλαίσιο της διεκδίκησης μαζικών, μόνιμων διορισμών στην εκπαίδευση. Η συγκεκριμένη κίνηση αποτέλεσε συνέχεια της κοινής απόφασης μεταξύ των ακόλουθων συλλόγων, έπειτα από πρωτοβουλία του ΣΑΤΕΑ για συσπείρωση των επιμέρους συλλόγων και συλλογικοτήτων αναπληρωτών, προκειμένου να οριστεί ένα κοινά αποδεκτό πλαίσιο και να διερευνηθούν τρόποι οργάνωσης και προγραμματισμού συλλογικών δράσεων για τη διεκδίκηση μαζικών διορισμών.

Στη συνέλευση συμμετείχαν οι: ΣΑΤΕΑ, Συντονιστικό Αναπληρωτών Αδιόριστων Εκπαιδευτικών, Αναπληρωτές Εκπαιδευτικοί Ειδικοτήτων Π.Ε./ Δ.Ε., η Πρωτοβουλία Αναπληρωτών-Ωρομίσθιων, ο ΠΣΑΕΠ, ο ΠΕΣΥΘ καθώς και άλλοι συνάδελφοι.

Επίσης, σε αυτή παρευρέθηκαν εκπρόσωποι από τους συλλόγους εκπαιδευτικών Π.Ε.: Σαλαμίνας, Κερατσινίου-Περάματος «Ν. Πλουμπίδης», «Κ. Σωτηρίου», Α΄Αθηνών, Άνω Λιοσίων-Ζεφυρίου-Φυλής, «ο Αριστοτέλης», «ο Περικλής», Περιστερίου «Έλλη Αλεξίου», Καλλιθέας.
Στη συζήτηση αναδείχθηκαν όλα τα ζητήματα που αφορούν στις αλλαγές που έχουν δρομολογηθεί εδώ και μήνες από πλευράς κυβέρνησης και Υπουργείου Παιδείας, ο αντίκτυπός τους στα εργασιακά δικαιώματα των συναδέλφων καθώς και η αρνητική επίπτωση στα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών. Στο επίκεντρο τέθηκε η προώθηση των απολύσεων μόνιμων συναδέλφων και η μείωση των προσλήψεων αναπληρωτών. Συγκεκριμένα, έγινε συζήτηση για τις διατάξεις που αφορούν στο “σχολείο Φίλη”, με αιχμή του δόρατος το ολοήμερο νηπιαγωγείο και δημοτικό, τη β’ ανάθεση μαθημάτων ειδικοτήτων, την κατάργηση του υπεύθυνου ολοήμερου τμήματος, την κάλυψη των αναγκών στην Ειδική Αγωγή μέσω υπεράριθμων εκπαιδευτικών που το ίδιο το υπουργείο τεχνηέντως δημιούργησε, την πρόσφατη τροπολογία για την πρόσληψη αναπληρωτών στην Ειδική Αγωγή, την αύξηση του ωραρίου των εκπαιδευτικών και του αριθμού των μαθητών ανά τάξη, τον αποκλεισμό συναδέλφων και νέων αποφοίτων από το σύστημα του ΟΠΣΥΔ. Η εξαγγελία για μηδενικούς διορισμούς μέχρι και το 2019, σε συνδυασμό με τη διαιώνιση των ελαστικών σχέσεων εργασίας, αποτελεί κεντρική πολιτική επιλογή της κυβέρνησης, που επικαλείται δημοσιονομικούς περιορισμούς εξαιτίας του μνημονίου, συνεχίζοντας παράλληλα τον εμπαιγμό χρημάτων συμβασιούχων εκπαιδευτικών. Επιπρόσθετα, μεταξύ άλλων, συζητήθηκαν το ασφαλιστικό και η εξίσωση των εργασιακών – ασφαλιστικών δικαιωμάτων αναπληρωτών-μονίμων.
Με βάση τα παραπάνω όλοι οι συμμετέχοντες αναγνώρισαν τη σημασία στήριξης της απεργιακής κινητοποίησης στις 17/5, σαν τον πρώτο σταθμό απάντησης στις προωθούμενες μεταρρυθμίσεις.
Κοινή παραδοχή αποτέλεσε η ανάγκη για την κάλυψη όλων των κενών στην εκπαίδευση, καθώς χιλιάδες παραμένουν οι ελλείψεις σε προσωπικό, αποδεικνύοντας ότι κανείς εκπαιδευτικός δεν περισσεύει. Στο πλαίσιο αυτό είναι απαραίτητη η εύρεση εναλλακτικών τρόπων δράσης για την κινητοποίηση των συναδέλφων όσο και για τη διαρκή άσκηση πίεσης προς τους πολιτικά υπεύθυνους μέσω και των τοπικών σωματείων.

Έπειτα από διαλογική συζήτηση διατυπώθηκαν αναλυτικά οι θέσεις και κατατέθηκαν προτάσεις στην κατεύθυνση ενός κοινού πλαισίου διεκδίκησης των μαζικών διορισμών. Αναγνωρίστηκε πως η πολυσδιάσπαση μεταξύ των εκπαιδευτικών είναι βασική επιδίωξη του Υπουργείου, προκειμένου να ανακόψει την κοινή συμπόρευση σε διεκδικήσεις του εκπαιδευτικού κινήματος.
Η πλειονότητα των συμμετεχόντων υποστήριξε τις βασικές προϋποθέσεις για το διεκδικητικό πλαίσιο (πτυχίο και προϋπηρεσία) για διορισμό σε όλη τη γενική εκπαίδευση και την Ειδική Αγωγή (Αθμια εκπ/ση), απορρίπτοντας τη λογική του προσοντολογίου που εισάγεται αρχικά στους αναπληρωτές Ειδικής Αγωγής.
Λόγω του ότι διαπιστώθηκε η αναγκαιότητα κοινής συμπόρευσης και αγωνιστικής δράσης στο πλαίσιο διεκδίκησης των μαζικών διορισμών, διατυπώθηκε η πρόταση για πανελλαδική ημέρα δράσης στις 22/6 για τον συγκεκριμένο σκοπό με όσους συναδέλφους υποστηρίζουν το παραπάνω διεκδικητικό πλαίσιο. Στην Αθήνα κέντρο αναφοράς θα είναι το Σύνταγμα. Καλούμε τους συναδέλφους να αναλάβουν ανάλογες πρωτοβουλίες για να δρομολογηθούν δράσεις σε κεντρικά σημεία όλης της χώρας. Στόχος είναι η ενημέρωση των συναδέλφων, των γονέων και της ευρύτερης κοινωνίας, με διάφορες ακτιβιστικές και επικοινωνιακές δράσεις, για τα προβλήματα της εκπαίδευσης και πώς αυτά σχετίζονται με τους μαζικούς διορισμούς.

Απαιτούμε:
Μαζικούς μόνιμους διορισμούς σε όλα τα κενά της εκπαίδευσης ΤΩΡΑ!
Κανένα προσοντολόγιο, καμία απαξίωση του πτυχίου και της προϋπηρεσίας!

Σύλλογος Αποφοίτων Τμημάτων Ειδικής Αγωγής

https://www.satea.gr/

*Η «Καμπάνια για μαζικούς διορισμούς στην Παιδεία» ξεκίνησε το Μάρτιο του 2017, ως πρωτοβουλία του Συλλόγου Αποφοίτων Τμημάτων Ειδικής Αγωγής (ΣΑΤΕΑ) με σκοπό τη συσπείρωση των επιμέρους συλλόγων και συλλογικοτήτων αναπληρωτών, προκειμένου να οριστεί ένα κοινά αποδεκτό πλαίσιο και να διερευνηθούν τρόποι οργάνωσης και προγραμματισμού συλλογικών δράσεων για τη διεκδίκηση μαζικών διορισμών.

Περισσότερες πληροφορίες και δράσεις στη σελίδα της Καμπάνιας στο Facebook: Καμπάνια για μαζικούς διορισμούς στην παιδεία

 


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...