Home / HEADER-NEWS / Ψήφισμα της ΕΛΜΕ Ν.Σμύρνης-Καλλιθέας-Μοσχάτου για τη Δεύτερη Ξένη γλώσσα

Ψήφισμα της ΕΛΜΕ Ν.Σμύρνης-Καλλιθέας-Μοσχάτου για τη Δεύτερη Ξένη γλώσσα

Δημοσιεύτηκε: 9:57 μμ Μάιος 5th, 2017  


ΕΛΜΕ Ν.ΣΜΥΡΝΗΣ-ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ-ΜΟΣΧΑΤΟΥ

Ε. Βενιζέλου 175, Καλλιθέα, 17675

τηλ.: 2109597711,  e-mail:  elmedath@gmail.com                  

ΨΗΦΙΣΜΑ

ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ

 ΕΛΜΕ Ν.ΣΜΥΡΝΗΣ-ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ-ΜΟΣΧΑΤΟΥ

Σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση 53476/ΓΔ4/28-3-2017 αφαιρείται και από τους μαθητές της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης το δικαίωμα ελεύθερης επιλογής Β’ Ξένης Γλώσσας, όπως έγινε πέρυσι με την Υπουργική Απόφαση 70691/Δ1/26-4-2016 για τους μαθητές που φοιτούν φέτος στην Ε΄ Δημοτικού και είχε σαν αποτέλεσμα άνω του ενός τρίτου των μαθητών/μαθητριών της Ε’ τάξης να μην διδαχθούν την ξένη γλώσσα της επιλογής τους.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη νέα υπουργική απόφαση:

  • Στα Γυμνάσια όπου λειτουργούν δύο ή περισσότερα τμήματα γενικής παιδείας δημιουργούνται στην Α΄ τάξη παράλληλα τμήματα δεύτερης ξένης γλώσσας, ο αριθμός των οποίων δεν μπορεί να υπερβαίνει τον αντίστοιχο αριθμό των τμημάτων γενικής παιδείας της συγκεκριμένης τάξης.
  • Στα Γυμνάσια όπου λειτουργεί ένα τμήμα γενικής παιδείας οι μαθητές/τριες της Α΄ τάξης διδάσκονται τη δεύτερη ξένη γλώσσα που πλειοψηφεί.

Καταγγέλλουμε ως απαράδεκτες τις εν λόγω υπουργικές αποφάσεις και απαιτούμε την άμεση ανάκλησή τους διότι:

  • Η εφαρμογή και των δύο Υπουργικών Αποφάσεων από το σχολικό έτος 2017-18 καταργεί κάθε έννοιας ισονομίας στην ελληνική εκπαίδευση, υποβαθμίζει περαιτέρω την παροχή ξενόγλωσσης εκπαίδευσης και δημιουργεί αρνητικό μαθησιακό και παιδαγωγικό κλίμα στερώντας τα κίνητρα μάθησης, καθώς κάποιοι μαθητές θα διδάσκονται την ξένη γλώσσα επιλογής τους, κάποιοι άλλοι στην Ε’ τάξη του Δημοτικού θα υποχρεωθούν να διδαχθούν άλλη γλώσσα από αυτή που επέλεξαν και φθάνοντας Α΄ Γυμνασίου, κάποιοι θα αναγκαστούν  να αλλάξουν ξανά γλώσσα.
  • Η ρύθμιση, σύμφωνα με την οποία θα πρέπει να ταυτίζονται αριθμητικά τα τμήματα Β΄ ξένης γλώσσας μιας τάξης με τα υφιστάμενα τμήματα γενικής παιδείας, οδηγεί πλέον στη σύσταση αποκλειστικά γαλλόφωνων ή γερμανόφωνων τάξεων και σχολείων σε όλες τις βαθμίδες της Εκπαίδευσης, εξέλιξη που με τους αγώνες μας την περίοδο 2011-12 είχαμε αποτρέψει.
  • Ανατρέπει για πολλοστή φορά τον οικογενειακό προγραμματισμό αναφορικά με την επιθυμητή επιλογή της εκάστοτε Β’ ξένης γλώσσας.
  • Πλήττει καίρια τον οικονομικό προϋπολογισμό των γονέων, αφού τους ωθεί υποχρεωτικά στην ιδιωτική ξενόγλωσση εκπαίδευση, αδιαφορώντας για τις δυσμενέστατες οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες που αυτοί βιώνουν.
  • Δεν επιτρέπει την παροχής μιας σταθερής, ποιοτικής και πιστοποιήσιμης Ξενόγλωσσης Παιδείας μέσα από τις δομές της δημόσιας και δωρεάν εκπαίδευσης στην χώρα μας, αναιρώντας στην πράξη τη δέσμευση της Πολιτείας για άμεση και ουσιαστική αναμόρφωσή της. Καθιστά ανέφικτη τη δυνατότητα σύνδεσης της παρεχόμενης Ξενόγλωσσης Εκπαίδευσης στο Δημόσιο Σχολείο με το Κρατικό Πιστοποιητικό Γλωσσομάθειας (Κ.Π.Γ.).
  • Απαξιώνεται πλήρως το μάθημα της Β΄ ξένης γλώσσας και οι λειτουργοί του, σε μια εποχή που η γνώση ξένων γλωσσών αποτελεί έναν από τους Πυλώνες στους οποίους στηρίζεται η προσπάθεια για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας σε μια σειρά σημαντικών τομέων (π.χ. τουρισμός, ένταξη ποιοτικών ελληνικών προϊόντων στις ξένες αγορές).
  • Αντίκειται στην έμπρακτη εφαρμογή της Πολιτικής Προαγωγής της Πολυγλωσσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης την οποία έχει συνυπογράψει και η Ελλάδα.

Ζητούμε την απόσυρση της υπουργικής απόφασης προς όφελος της ηρεμίας της σχολικής μονάδας και διατήρηση του υπάρχοντος καθεστώτος με την επιλογή της β΄ ξένης γλώσσας σε παράλληλα τμήματα διδασκαλίας, η οποία διασφαλίζει και το σεβασμό στην προτίμηση όλων των μαθητών

Καλλιθέα,  3/05/2017


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...