Home / Featured / Τι προβλέπει το μνημόνιο για την εκπαίδευση. Τα προαπαιτούμενα που θα ψηφιστούν

Τι προβλέπει το μνημόνιο για την εκπαίδευση. Τα προαπαιτούμενα που θα ψηφιστούν

Δημοσιεύτηκε: 10:49 μμ Μάιος 10th, 2017  


Ειδικότερα, στο μνημόνιο ορίζεται ότι το υπουργείο Παιδείας δεσμεύεται μέχρι τον Νοέμβριο του 2017 να υιοθετήσει τον αριθμό των ελάχιστων ωρών διδασκαλίας ανά εκπαιδευτικό και τις αναλογίες μαθητών ανά τάξη και ανά εκπαιδευτικό, με βάση τις βέλτιστες πρακτικές στις χώρες-μέλη του ΟΟΣΑ.

Οι αλλαγές θα ισχύσουν από τη σχολική χρονιά 2018-2019 και θα συνδυαστούν με την υπό κατάρτιση έκθεση του υπουργείου Παιδείας με τον ΟΟΣΑ για τα μεγέθη και τις ανάγκες του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος.

Μια πρώτη αναφορά της έκθεσης θα παρουσιαστεί τον προσεχή Ιούνιο και n τελικό έκθεση τον προσεχή Νοέμβριο. Στην έκθεση θα βασισθεί το νέο τριετές σχέδιο για την παιδεία, τους  βασικούς άξονες του οποίου έχει ήδη παρουσιάσει ο αρμόδιος υπουργός Κώστας Γαβρόγλου.

Πάντως, η αναφορά στο μνημόνιο για «δέσμευση των ελληνικών αρχών στην υιοθέτηση των βέλτιστων πρακτικών του ΟΟΣΑ» ανοίγει παράθυρο για δεύτερη αύξηση του ωραρίου των εκπαιδευτικών μετά εκείνη του 2014, με στόχο την κάλυψη των αναγκών των σχολείων από το υπάρχον προσωπικό, χωρίς νέους διορισμούς.

Ωστόσο, από την πλευρά της η νυν ηγεσία του υπουργείου Παιδείας έχει δηλώσει ότι δεν θα υπάρξει νέα αύξηση του ωραρίου των εκπαιδευτικών, όμως έχει εισπράξει και αρνητική απάντηση από τους θεσμούς σε κάθε αίτημά της για διορισμούς (από την υπουργία Νίκου Φίλη, οι ανάγκες έχουν προσδιορισθεί σε 20.000 διορισμούςμονίμων σε βάθος τριετίας).

ΤΟ ΜΕΤΑΦΡΑΣΜΕΝΟ ΚΕΙΜΕΝΟ

Στο συμπληρωματικό μνημόνιο γίνεται, επίσης, λόγος για νόμο για την αυτοαξιολόγηση των σχολείων και των εκπαιδευτικών στελεχών, καθώς και για αναμόρφωση των δύο τελευταίων τάξεων του λυκείου και του συστήματος πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Ως προγενέστερη πράξη,  οι (ελληνικές) αρχές θα προωθήσουν τη νέα έκθεση του ΟΟΣΑ για το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα (εγκρίνοντας το τελικό σχέδιο σύμβασης  και παρέχοντας το απαιτούμενο υλικό που θα την πλαισιώνει) με μια αρχική έκθεση τον Ιούλιο του 2017 και μία τελική έκθεση που θα ολοκληρωθεί το Νοέμβριο του 2017.

Η έκθεση θα προετοιμαστεί σύμφωνα με τους όρους αναφοράς που έχουν συμφωνηθεί ανάμεσα στον ΟΟΣΑ, τις αρχές και τους θεσμούς.

Οι αρχές θα εκδώσουν εγκύκλιο  με το τριετές σχέδιο δράσης για την εκπαίδευση.

Το σχέδιο θα δημοσιευθεί σε επίσημη κυβερνητική ιστοσελίδα και θα εφαρμοστεί σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, επιτρέποντας ταυτόχρονα ευελιξία για την ενσωμάτωση απαραίτητων προσαρμογών του σχεδίου  που θα βασίζονται στην έκθεση για την εκπαίδευση του ΟΟΣΑ.

Σε συμφωνία με τους θεσμούς, οι αρχές μέχρι το Μάη του 2017:

i.    Θα προετοιμάσουν μια αναλυτική έκθεση για τις ανάγκες σε πόρους για τα σχολεία και τα Πανεπιστήμια.
ii.    Θα υιοθετήσουν στρατηγική για την εισαγωγική και συνεχιζόμενη επιμόρφωση /κατάρτιση των εκπαιδευτικών στην προσχολική, πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση.
iii.    Θα ψηφίσουν νόμο για την αναβάθμιση των οργάνων που είναι υπεύθυνα για την αξιολόγηση.

Επιπλέον, οι αρχές θα:

iv.    Περάσουν νόμο για την αξιολόγηση των στελεχών της εκπαίδευσης, την αυτοαξιολόγηση και τη λελογισμένη χρήση των πόρων μέχρι τον Ιούνιο του 2017.
v.    Θα περάσουν νόμο για την αναβάθμιση των δύο τελευταίων ετών του Λυκείου και τον ανασχεδιασμό των εισαγωγικών εξετάσεων για τα Πανεπιστήμια, με έναρξη εφαρμογής το 2019-2020.
vi.    Θα περάσουν νόμο για την ανώτατη εκπαίδευση μέχρι το Σεπτέμβριο του 2017.

Οι αρχές θα συμφωνήσουν με τους θεσμούς για όλες τις δημοσιονομικές πλευρές οποιασδήποτε αλλαγής στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και την εισαγωγή στα Πανεπιστήμια.

Ιδιαίτερα, μέχρι το Νοέμβριο του 2017, οι αρχές δεσμεύονται στην υιοθέτηση του αριθμού των ωρών διδασκαλίας ανά μέλος του προσωπικού και την αναλογία μαθητών ανά τάξη και μαθητών ανά εκπαιδευτικό σύμφωνα με τις βέλτιστες πρακτικές των χωρών του ΟΟΣΑ για να επιτευχθούν μέχρι τις αρχές της σχολικής χρονιάς 2018-2019.

Η αξιολόγηση θα συνάδει με το γενικό σύστημα αξιολόγησης της δημόσιας διοίκησης.

Οι αρχές θα εξασφαλίσουν μια δίκαιη μεταχείριση όλων των φορέων εκπαίδευσης, συμπεριλαμβάνων και των ιδιωτικών, θέτοντας προδιαγραφές  ποιότητας  οι οποίες  θα πρέπει να ικανοποιηθούν από όλους όσους παρέχουν εκπαίδευση και ένα πλαίσιο κοινών κανόνων χωρίς διακρίσεις που θα επιτρέπουν υψηλές προδιαγραφές.

(Επιμέλεια Αιμιλία Τσαγκαράτου)


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...