Home / HEADER-NEWS / Παρέμβαση του εισηγητή της πλειοψηφίας, βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ κ. Ιωαν. Στέφου, για το θέμα επιλογής του ΠΥΣΠΕ/ΠΥΣΔΕ στις υποψηφιότητες Διευθυντών σχολικών μονάδων

Παρέμβαση του εισηγητή της πλειοψηφίας, βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ κ. Ιωαν. Στέφου, για το θέμα επιλογής του ΠΥΣΠΕ/ΠΥΣΔΕ στις υποψηφιότητες Διευθυντών σχολικών μονάδων

Δημοσιεύτηκε: 4:59 μμ Μάιος 24th, 2017  


Προς τον εισηγητή της πλειοψηφίας του Σχεδίου Νόμου για τους Διευθυντές σχολείων, βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ιωαννίνων, μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής (και συνάδελφο εκπαιδευτικό στο επάγγελμα), κ. Ιωάννη Στέφο (φωτ.) απευθύναμε (μέσω του F/B) το παρακάτω κείμενο με το οποίο εκφράσαμε την απορία και τον προβληματισμό μας για την διάταξη 7, παρ. β του νομοσχεδίου, βάσει της οποίας αίρεται η (ισχύουσα μέχρι τώρα) δυνατότητα των υποψηφίων Διευθυντών να επιλέξουν πέραν του ΠΥΣΠΕ/ΠΥΣΔΕ της οργανικής τους θέσης και ένα δεύτερο ΠΥΣΔΕ της επιλογής τους, ανά την επικράτεια της χώρας. Και του εκθέσαμε την άποψη ότι η διάταξη αυτή, ως έχει, αποτελεί εκτροπή από την αρχή των ίσων ευκαιριών που θα πρέπει να διασφαλίζει το Κράτος για τους υπαλλήλους / λειτουργούς του. Επίσης, του εκφράσαμε την απορία για το γεγονός ότι ενώ παρέχεται η δυνατότητα σε αποσπασμένους σε ΠΥΣΠΕ/ΠΥΣΔΕ της επιλογής τους εκπαιδευτικούς, να δηλώσουν υποψηφιότητα γι΄ αυτό το ΠΥΣΠΕ/ΠΥΣΔΕ (της επιλογής τους), την ίδια στιγμή εξαιρούνται αυτής της δυνατότητας οι μη αποσπασθέντες σε ΠΥΣΠΕ/ΠΥΣΔΕ της επιλογής τους εκπαιδευτικοί, γεγονός που κατά τη γνώμη μας συνιστά προσβολή της αρχής της ίσης μεταχείρισης.

Ο εισηγητής της πλειοψηφίας είχε, όχι μόνο την καλοσύνη και ευγένεια να απαντήσει στο κείμενο, αλλά και την παρρησία να τοποθετηθεί δημόσια. Παραθέτουμε εν συνεχεία του κείμενο και την απάντηση – παρέμβαση του κ. Στέφου.

To κείμενο – επιστολή:

«Κύριε Στέφο,  θα θίξω με το σχόλιό μου αυτό μια διάταξη του νομοσχεδίου, την οποία, μιλώντας ως θεολόγος, θα την χαρακτήριζα άδικη.Βάσει του νομοσχεδίου για την επιλογή νέων Διευθυντών σχολικών μονάδων, η περ. α΄ της παρ.4 του άρθρου 18 του ν.3848/2010, όπως αντικαταστάθηκε µε το άρθρο 22 του ν.4327/2015, αντικαθίσταται ως εξής:«α) Οι υποψήφιοι διευθυντές σχολικών µονάδων και Ε.Κ. για τις θέσεις του συνόλου των σχολικών µονάδων ή Ε.Κ. της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης όπου ανήκουν οργανικά ή όπου ανήκει η σχολική µονάδα ή Ε.Κ όπου υπηρετούν κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης, µε σειρά προτίµησης». Που σημαίνει πρακτικά ότι:

1ον)  Kαταργείται το δικαίωμα που ίσχυε σ΄ όλη τη προηγούμενη σχετική νομοθεσία (ν. 3848/2010 και 4327/2015) να έχουν οι υποψήφιοι τη δυνατότητα κατάθεσης αίτησης υποψηφιότητας εκτός από το ΠΥΣΠΕ/ΠΥΣΔΕ της οργανικής τους και σ΄ ένα δεύτερο ΠΥΣΠΕ/ΠΥΣΔΕ της επιλογής τους ανά την επικράτεια, στο πλαίσιο της αρχής της ίσης μεταχείρισης και των ίσων ευκαιριών για όλους τους υποψήφιους και για όλα τα σχολεία της χώρας. Τούτο ίσχυε υπό την έννοια ότι τα σχολεία δεν είναι «φέουδα»/ «τσιφλίκια»  κανενός και, άρα, μπορούν να ασκήσουν διοίκηση σ΄ αυτά άπαντες οι έχοντες εκ του νόμου προσόντα εκπαιδευτικοί ανεξαρτήτως του τόπου / περιοχής λειτουργίας των σχολικών μονάδων  και ανεξαρτήτως της οργανικής τοποθέτησης των ενδιαφερομένων υποψηφίων διευθυντών. Ποιος μπορεί π.χ. να ισχυρισθεί ότι δεν μπορεί να ασκήσει καθήκοντα Διευθυντή σε Δημοτικό ή Γυμνάσιο κάποιου ΠΥΣΠΕ/ΠΥΣΔΕ της Θεσσαλίας ένας δάσκαλος ή καθηγητής που υπηρετεί με οργανική (ή είναι στη διάθεση) σε ΠΥΣΠΕ/ΠΥΣΔΕ της Μακεδονίας; Πρόκειται περί περί μεγάλης αδικίας η οποία συν τοις άλλοις συνιστά, κατά τη γνώμη μου, εκτροπή από την οφειλόμενη υποχρέωση του Κράτους να διασφαλίζει για τους υπαλλήλους του την αρχή των ίσων ευκαιριών. (Αλήθεια, ποιόν/-ούς ενοχλούσε το δικαίωμα για ένα ΠΥΠΣΕ/ΠΥΣΔΕ επιλογής [πέραν του δεδομένου του ΠΥΣΠΕ/ΠΥΣΔΕ της οργανικής] και φρόντισαν να το εξαφανίσουν;  Ελπίζουμε να επικρατήσουν οι σώφρονες… Αποκλεισμοί σε αυτονόητα δικαιώματα επιλογής εν έτει 2017 δεν νοούνται… Είσθε εκπαιδευτικός κ. Στέφο, θαρρώ ότι το αντιλαμβάνεσθε αυτό καλύτερα απ΄ τον καθένα)

2ον) Η αναφορά ότι οι αποσπασμένοι εκπαιδευτικοί μπορούν να υποβάλλουν αίτηση σε διαφορετικό της οργανικής τους ΠΥΣΠΕ/ΠΥΣΔΕ και συγκεκριμένα στο ΠΥΣΠΕ/ΠΥΣΔΕ «όπου υπηρετούν κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης», δηλ. ως αποσπασμένοι από το ΠΥΣΠΕ/ΠΥΣΔΕ της οργανικής τους, εισάγει ευθεία – δυσμενή – διάκριση εις βάρος εκείνων που αιτήθηκαν απόσπαση σε ΠΥΣΠΕ/ΠΥΣΔΕ κοντά στη περιοχή των οικογενειακών τους συμφερόντων, αλλά η αίτησή τους δεν ικανοποιήθηκε επειδή προηγήθηκαν οι έχοντες τα σχετικά προνόμια της «κατά προτεραιότητα» απόσπασης, όπως π.χ. οι σύζυγοι των ενστόλων, οι συνδικαλιστές – εκλεγμένα μέλη των Δ.Σ. των κατά τόπους ΕΛΜΕ, κ.λ.π.  Δηλ. εν προκειμένω δύναται να υποβάλλει αίτηση διευθυντικής υποψηφιότητας στο ΠΥΣΠΕ/ ΠΥΣΔΕ της επιλογής του αποσπασμένος σ΄ αυτό (ΠΥΣΠΕ/ΠΥΣΔΕ) ένεκα δεδομένης προνομιακής μεταχείρισης της υπηρεσίας, ή λόγω συνδικαλιστικής ιδιότητος, ενώ την ίδια στιγμή το Υπ. Παιδείας θέλει να στερήσει το δικαίωμα υποβολής αίτησης σε ΠΥΣΠΕ/ΠΥΣΔΕ επιλογής στον μη αποσπασθέντα στο ίδιο ΠΥΣΠΕ/ΠΥΣΔΕ εκπαιδευτικό, παρότι ο δεύτερος ενδεχομένως να συγκεντρώνει περισσότερα ουσιαστικά (προϋπηρεσία, κ.λ.π.) και τυπικά (ακαδημαϊκά) προσόντα για την ίδια (διευθυντική) θέση!… Πρόκειται (ή δεν πρόκειται;) για παντελώς άδικη διάκριση η οποία συνιστά (για να μιλήσουμε και λίγο νομικά) ευθεία προσβολή της συνταγματικής αρχής περί ίσης μεταχείρισης.

Θέλουμε να πιστεύουμε κ. Στέφο ότι η διατύπωση της επίμαχης σχετικής διάταξης προέκυψε ως προϊόν αβλεψίας, αστοχίας και θα διορθωθεί. Ελπίζουμε ως εισηγητής της πλειοψηφίας να συμβάλετε προς αυτή τη κατεύθυνση. Απευθυνόμαστε και στον βουλευτή Γιάννη Στέφο και κυρίως στον δάσκαλο.

Σχωράτε με για την κατάχρηση του χώρου.

Χάρης Ανδρεόπουλος

Καθηγητής Θρησκευτικών (ΠΕ01) Β/θμιας

xaan62@gmail.com »

*  Η απάντηση (λακωνική, πλήν σαφής και ξεκάθαρη):

Ιωάννης Στέφος Ευχαριστώ για τις παρατηρήσεις με τις οποίες συμφωνώ. ….

Μου αρέσει! 2 Δείτε περισσότερες αντιδράσεις

*Ελπίζουμε η συμφωνία του κ. Στέφου, ως εισηγητή του Ν/Σ, να εκφρασθεί και εμπράκτως με τη σχετική τροποποίηση της διάταξης έτσι ώστε να αρθεί ο άδικος αποκλεισμός των εκπαιδευτικών από το δικαίωμα της υποψηφιότητας για θέση Δ/ντή σ΄ ένα ΠΥΣΠΕ/ΠΥΣΔΕ της επιλογής τους, δικαίωμα το οποίο για τους μη ανήκοντες σε κατηγορίες προνομιούχων («κατά προτεραιότητα προτεραιότητα μεταθέσεων, αποσπάσεων, κ.λ.π.», τους δίδει την μοναδική ελπίδα να διεκδικήσουνεπί ίσοις όροις μια θέση στην όποια περιοχή της επιλογής τους. 

https://religiousnet.blogspot.gr/


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθραSorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

Ανακοινώθηκαν τα ονόματα των επιτυχόντων στα ΑΕΙ και στα ΔΙΕΚ

Από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων παρατίθενται πληροφορίες για τις διαδικασίες επιλογής ...