Τελευταία Νέα

Τετάρτη, 08/04/2020, 13:46


Home / Featured / Και οι εκπαιδευτικοί συμβασιούχοι είναι. Να μονιμοποιηθούν και αυτοί αφού καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες

Και οι εκπαιδευτικοί συμβασιούχοι είναι. Να μονιμοποιηθούν και αυτοί αφού καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες

Δημοσιεύτηκε: 6:56 μμ Μάιος 29th, 2017  


ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ (Π.Ε.Α.Δ.)

Αρ. Μητρώου Σωματείου:30492 ειδ.6283

Αρ. Διαταγής Αναγνώρισης:457/14-10-2014

του Ειρηνοδικείου Αθηνών

email:             pead2014@gmail.com.

ηλεκτρ. σελ.:   https://syllogosanapliroton.wordpress.com/

αρ.πρωτ. 88

Αθήνα, 29-5-2017

Ανοικτή επιστολή διαμαρτυρίας

ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ ΕΝΟΣ ΚΑΤΩΤΕΡΟΥ ΘΕΟΥ

Με έκπληξη και απορία οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί – πλήρους και μειωμένου ωραρίου – καθώς και οι οικογένειές τους –γιατί υπάρχουν και αυτές-, παρακολουθούν τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για μονιμοποίηση συμβασιούχων στους δήμους και στις κοινότητες της χώρας….

Η εξαγγελία αφορά σεβαστό αριθμό συμβασιούχων, αρκετών χιλιάδων.

Η πρώτη σκέψη είναι πως πρόκειται περί παρανόησης, δεδομένης της οικονομικής κατάστασης της χώρας καθώς και των αναγκών σε νευραλγικούς τομείς, όπως η υγεία και η παιδεία. Ίσως η εξαγγελία να είναι γενικότερη και να αφορά και στους συμβασιούχους εκπαιδευτικούς. Η επανάληψη, όμως, παρόμοιων εξαγγελιών το τελευταίο χρονικό διάστημα σε συστηματική βάση, αποδεικνύει την προφανή αυτή πρώτη σκέψη λανθασμένη.

Οπότε, φυσιολογικά, γεννώνται αυθόρμητα σε εμάς τα ακόλουθα θεμελιώδη ερωτήματα:

Α. Είναι η παιδεία προτεραιότητα αυτής της κυβέρνησης; Αν ναι, πως αυτό εκφράζεται;

Β. Έχει αναρωτηθεί κάποιος από τους ιθύνοντες και σχεδιαστές του μέλλοντος αυτού του τόπου, πόσοι είναι οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί – συμβασιούχοι ορισμένου χρόνου – που αναγκαστικά προσλαμβάνει το Ελληνικό κράτος κάθε χρόνο για την κάλυψη των αναγκών του;

Θα επιχειρήσουμε μία πρώτη απάντηση. Ο σταθερός αριθμός των αναπληρωτών εκπαιδευτικών που προσλαμβάνονται τα τελευταία χρόνια της κρίσης υπερβαίνει σε μόνιμη βάση τους 22.000 εκπαιδευτικούς! Αριθμός εξαιρετικά μεγάλος, συγκρινόμενος  με τον αριθμό των μονίμων εκπαιδευτικών (υπερβαίνει το 14% του συνολικού πληθυσμού των εκπαιδευτικών).

Ας σημειωθεί ότι ο αναπληρωτής εκπαιδευτικός δεν υπολείπεται σε τίποτε από πλευράς σπουδών, επιμορφώσεων, κατάρτισης και εμπειρίας σε σχέση με τους μόνιμους συναδέλφους, ενίοτε δε υπερέχουν σε κάποιες παραμέτρους από εκείνους.

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;  Πρόσκληση για τη συγκρότηση Ομάδας Εκπαιδευτικών - πιστοποιημένων Διερμηνέων Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας (ΕΝΓ) στις βιντεοσκοπήσεις των μαθημάτων της Εκπαιδευτικής Τηλεόρασης

Εργασία ως αναπληρωτής εκπαιδευτικός σημαίνει να είσαι εργαζόμενος «παντός καιρού!!!!». Και επειδή αυτό πρέπει να γίνει κατανοητό, σημαίνει ότι για να δουλέψεις θα πρέπει να είσαι έτοιμος ανά πάσα στιγμή να φύγεις από τον τόπο της μόνιμης διαμονής σου για όπου σε στείλει το Υπουργείο Παιδείας ανά την επικράτεια. Δεδομένου του ανάγλυφου της χώρας (πολλά νησιά, ορεινός δύσβατος όγκος) και των συγκοινωνιακών συνδέσεων, η συνήθης πρακτική είναι να προσλαμβάνεται ένας αναπληρωτής σήμερα και εντός τριών ημερών να παρουσιαστεί στην άλλη άκρη της Ελλάδος, σε σχέση με τον τόπο κατοικίας του, αναστατώνοντας τον οικογενειακό και προσωπικό προγραμματισμό, ανατρέποντας κάθε σχεδίαση του άμεσου μέλλοντός του. Την επόμενη χρονιά, στην καλύτερη περίπτωση, η διαδικασία επαναλαμβάνεται, χωρίς και να είναι απολύτως απαραίτητο, σχεδόν πάντοτε σε άλλο τόπο και με διαφορετικές συνθήκες.

Η πρόσβαση στην εργασία εξαρτάται από τον καθορισμό και τον προγραμματισμό του Υπουργείου, όπως αυτό μεταφράζεται στο ωρολόγιο πρόγραμμα των σχολείων, στις αναθέσεις μαθημάτων και προφανώς στα προγράμματα χρηματοδότησης στα οποία έχει πρόσβαση το Υπουργείο Παιδείας, π.χ. υπάρχει χρηματοδότηση για θέσεις αναπληρωτών στην ειδική αγωγή προσλαμβάνονται αναπληρωτές ειδικής αγωγής ενώ τα κενά στη γενική αγωγή καλύπτονται με δεύτερες και τρίτες αναθέσεις, χωρίς σοβαρή μελέτη των πραγματικών αναγκών…

Ένα βασικό χαρακτηριστικό της πρόσληψης αναπληρωτών εκπαιδευτικών – συμβασιούχων ορισμένου χρόνου – είναι η επιλογή τους με βάση πίνακες κατάταξης, οι οποίοι λαμβάνουν υπόψη τους την προϋπηρεσία και τα μόρια πάνω από τη βάση σε διαγωνισμό, που έχει γίνει πριν περίπου δεκαετία και όχι οι διαβλητοί τρόποι που χρησιμοποιούνται στην τοπική αυτοδιοίκηση για την ανανέωση συμβάσεων .

Τακτικοί διορισμοί στον κλάδο δεν έχουν πραγματοποιηθεί ουσιαστικά από το σχολικό έτος 2010-11.Σημειώνουμε ότι οι αριθμοί συντάξεων από το 2010 και μετά είναι τρομακτικοί, αλλά οι προσλήψεις αναπληρωτών είναι πολύ λιγότεροι αναλογικά, καθώς με αλχημείες και ατεκμηρίωτες αλλοιώσεις των ωρολογίων προγραμμάτων, τα σχολεία λειτουργούν στη λογική του «ποιες ειδικότητες μας περισσεύουν», παρά στην προφανή για κάθε νουνεχή λογική του «ποιες ειδικότητες μας χρειάζονται». Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι αυτό των φυσικών, που από το 2010 έως και το 2016 συνταξιοδοτήθηκαν περίπου 1900, ενώ οι αναπληρωτές φυσικοί τη φετινή σχολική χρονιά δεν ξεπερνούν τους 170 στη γενική παιδεία (στοιχεία ΚΥΣΔΕ). Οι ταχυδακτυλουργίες των ιθυνόντων για την κάλυψη των κενών έχουν οδηγήσει στην απαξίωση του δημόσιου σχολείου και στην εκτόξευση της ιδιωτικής παροχής εκπαιδευτικών υπηρεσιών, για όσους ακόμα το μπορούν, βέβαια.

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;  Δημοσιεύτηκε νέα ΠΝΠ με διατάξεις που αφορούν κ το Υπ.Παιδείας

Ταυτόχρονα, όμως, η πρώτη είδηση στα εκπαιδευτικά ιστολόγια είναι η μονιμοποίηση των αναπληρωτών εκπαιδευτικών στην Ιταλία (52.000 εκπαιδευτικοί, με προϋπηρεσία στην εκπαίδευση τουλάχιστον 36 μηνών, σύμφωνα με απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης), αλλά και στην Κύπρο, εσχάτως, με ελάχιστη προϋπηρεσία 30 μηνών, σύμφωνα με την απόφαση του Κυπριακού Υπουργικού Συμβουλίου. Εδώ οι συνάδελφοι εκπαιδευτικοί έχουν συντρίψει, κυριολεκτικά, προ πολλού τα συγκεκριμένα όρια προϋπηρεσίας, με σεβαστό αριθμό αναπληρωτών να έχουν συμπληρώσει άνω των 50 μηνών εργασία! Αλλά, φως στον ορίζοντα και προοπτική μονιμοποίησης δεν φαίνεται πουθενά. Το μόνο που ακούγεται είναι η μονιμοποίηση συμβασιούχων στους δήμους.

Είναι προφανές ότι η δημόσια εκπαίδευση αντιμετωπίζεται ως αναγκαίο κακό, που με τον έναν ή τον άλλον τρόπο πρέπει να διεκπεραιωθεί. Ας όψεται το Σύνταγμα και οι επιταγές του…

Ας μην απορούμε για τη συνεχή και αυξανόμενη απαξίωση των εκπαιδευτικών στην Ελλάδα.

Εδώ έχουν άλλα προτεραιότητα.

Άλλωστε, τι γνωρίζουν οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι, όπου υπάρχει ρήτρα μονιμοποίησης στο Δημόσιο τομέα, όταν ξεπερνά ο χρόνος προϋπηρεσίας τους 24 μήνες; Εμείς εδώ ξέρουμε καλύτερα.

Έτσι δεν είναι;

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθραx

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

Ανακοίνωση των αιρετών της Α.Σ.Ε.  Π.Ε. στη Β’ Αθήνας

Ανακοίνωση των αιρετών της Α.Σ.Ε.  Π.Ε. στη Β’ Αθήνας   «Μένουμε δυνατοί-Δε ...