Home / Featured / Γιατί οι ΤΠΕ επιπέδου 1 δεν είναι προαπαιτούμενο για τους διευθυντές σχολείων

Γιατί οι ΤΠΕ επιπέδου 1 δεν είναι προαπαιτούμενο για τους διευθυντές σχολείων

Δημοσιεύτηκε: 10:15 μμ Μάιος 24th, 2017  


Ρεπορτάζ:xenesglosses.eu

Απάντηση γιατί οι  ΤΠΕ επιπέδου 1 δεν είναι προαπαιτούμενο ενώ από την άλλη πλευρά οι ΤΠΕ 2 δεν μοριοδοτούνται έδωσε ο Διευθυντής Σπουδών Α/θμιας του ΥΠΠΕΘ.

Ο οποίος δήλωσε:

«Αναφορικά με τους ΤΠΕ, όπως όλοι γνωρίζουμε, τα προηγούμενα χρόνια υπάρχουν ειδικότητες οι οποίες δεν είχαν την ευκαιρία, για διάφορους λόγους, να συμμετάσχουν στη διαδικασία πιστοποίησης, πολύ δε περισσότερο στο Β επίπεδο.

Γι’ αυτό το λόγο δεν μπαίνει ως αποκλεισμός και αντιθέτως, μοριοδοτείται με μισό μόριο για να δείξει ότι έχει βαρύτητα η γνώση υπολογιστών».

Παράλληλη, ο κ. Πολίτης υπεραμύνθηκε του γεγονότος ότι η διδακτική υπηρεσία είναι το κυρίαρχο στοιχείο για την επιλογή των διευθυντών αναφέροντας:

«Δεύτερον, ορίζει τη διδακτική υπηρεσία ως κυρίαρχο στοιχείο, που έχει γίνει στην τάξη με θρανία, μαθητές, πίνακα και κιμωλία και τρίτον, περιγράφει την άποψη-γνώμη του συλλόγου διδασκόντων, η οποία έρχεται να λειτουργήσει συμβουλευτικά στο συμβούλιο επιλογής…Σε ό,τι αφορά το δεύτερο πυλώνα μοριοδότησης, ενισχύεται η διδακτική υπηρεσία στην τάξη. Για πρώτη φορά μοριοδοτείται και ορίζεται η διδασκαλία στα Α.Ε.Ι. ως διδακτική υπηρεσία και βεβαίως, σέβεται την αποκτηθείσα στο παρελθόν διοικητική, καθοδηγητική εμπειρία μοριοδοτώντας την».

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ (Διευθυντής Σπουδών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Η νομοθετική ρύθμιση δεν απευθύνεται στους διευθυντές, απευθύνεται στην εκπαιδευτική κοινότητα και αποτελεί εργαλείο λειτουργίας των σχολικών μονάδων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Ως εκ τούτου, λοιπόν, εμφορείται από τρία σημεία. Πρώτον, αναδεικνύει την ανανέωση του στελεχικού δυναμικού, βάζοντας στο δημόσιο διάλογο αυτό που λέμε θητείες, χωρίς αναδρομικούς αποκλεισμούς και μέσα από αυτό το δημόσιο διάλογο, ας βγει η ανανέωση του στελεχικού δυναμικού.

Δεύτερον, ορίζει τη διδακτική υπηρεσία ως κυρίαρχο στοιχείο, που έχει γίνει στην τάξη με θρανία, μαθητές, πίνακα και κιμωλία και τρίτον, περιγράφει την άποψη-γνώμη του συλλόγου διδασκόντων, η οποία έρχεται να λειτουργήσει συμβουλευτικά στο συμβούλιο επιλογής.

Ως προς τη μοριοδότηση, ενισχύεται κατάτι το διδακτορικό και η ξένη γλώσσα. Αναφορικά με τους ΤΠΕ, όπως όλοι γνωρίζουμε, τα προηγούμενα χρόνια υπάρχουν ειδικότητες οι οποίες δεν είχαν την ευκαιρία, για διάφορους λόγους, να συμμετάσχουν στη διαδικασία πιστοποίησης, πολύ δε περισσότερο στο Β επίπεδο. Γι’ αυτό το λόγο δεν μπαίνει ως αποκλεισμός και αντιθέτως, μοριοδοτείται με μισό μόριο για να δείξει ότι έχει βαρύτητα η γνώση υπολογιστών.

Σε ό,τι αφορά το δεύτερο πυλώνα μοριοδότησης, ενισχύεται η διδακτική υπηρεσία στην τάξη. Για πρώτη φορά μοριοδοτείται και ορίζεται η διδασκαλία στα Α.Ε.Ι. ως διδακτική υπηρεσία και βεβαίως, σέβεται την αποκτηθείσα στο παρελθόν διοικητική, καθοδηγητική εμπειρία μοριοδοτώντας την.

Τέλος, αναφορικά με τη συγκρότηση της προσωπικότητας μειώνεται η μοριοδότηση της συνέντευξης. Προ του 2011 ήταν, κατά κανόνα, 20 μόρια. Το 2011 έπεσε στα 15 και τώρα μειώνεται στα 8 και συμπληρώνεται – με ή χωρίς εισαγωγικά – από την συμβουλευτική άποψη-γνώμη του συλλόγου διδασκόντων.

Σε ό,τι αφορά τα επιπλέον πτυχία που αναφέρθηκαν, δεν μοριοδοτούνται αλλά συνεκτιμώνται από το συμβούλιο και το συμβούλιο έχει την ευθύνη να τα λάβει υπόψη του. Σας ευχαριστώ.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ (Διευθυντής Σπουδών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας): Όπως αντιλαμβάνεστε, απαντώ στην ερώτησή σας, η παρουσία μου εδώ έχει θεσμικό χαρακτήρα. Κατά συνέπεια  η απάντηση θα προκύπτει και θα απορρέει απ’ αυτό  το θεσμικό χαρακτήρα. Πρώτον, ο εκπαιδευτικός της τάξης σε καθημερινή βάση αντιμετωπίζει και διαχειρίζεται ζητήματα τόσο παιδαγωγικά όσο και λειτουργικά μιας σχολικής μονάδας. Εξ’ αυτού προκύπτει και η αξία της διδακτικής υπηρεσίας.  Δεύτερον, στο ερώτημά σας, είναι κατ’ εξοχήν θέμα πολιτικής απόφασης.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ (Διευθυντής Σπουδών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας): Κατ’ αρχήν, έχουμε τους δασκάλους στα ΙΕΚ, οι οποίοι αν τους δοθεί δυνατότητα να υποβάλλουν μόνο σε μια Διεύθυνση, να  έχουν να διαλέξουν μόνο ένα σχολείο. Πρέπει να τους ανοιχθεί και το αντίστοιχο ΠΥΣΠΕ ή ίσως ένα ΠΥΣΠΕ, δηλαδή όχι μόνο στο ΠΥΣΔΕ γιατί είναι ένα σχολείο που διεκδικούν, ενώ οι δευτεροβάθμιοι διεκδικούμε 150 σχολεία και αυτό πρέπει να το δείτε, είναι οι δάσκαλοι των ΙΕΚ, είναι λίγοι αλλά είναι ένα υπαρκτό πρόβλημα. Είναι δηλαδή σαν να τους αποκλείουμε. Ευχαριστώ πολύ.


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...