Home / HEADER-NEWS / ΕΛΜΕ Αχαϊας: Να αποσυρθεί άμεσα η απαράδεκτη εγκύκλιος για τη Β ξένη γλώσσα

ΕΛΜΕ Αχαϊας: Να αποσυρθεί άμεσα η απαράδεκτη εγκύκλιος για τη Β ξένη γλώσσα

Δημοσιεύτηκε: 10:08 μμ Μάιος 26th, 2017  


Το Υπουργείο Παιδείας με την Υ.Α. (ΦΕΚ 1171/τ.Β΄/ 4/Απριλίου 2017) για την επιλογή 2ης ξένης γλώσσας στα Γυμνάσια και τη συγκρότηση των τμημάτων, αφαιρεί και από τους μαθητές της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης το δικαίωμα ελεύθερης επιλογής Β’ Ξένης Γλώσσας, όπως έγινε πέρυσι με την Υπουργική Απόφαση 70691/Δ1/26-4-2016 για τους μαθητές που φοιτούν φέτος στην Ε΄ Δημοτικού και είχε σαν αποτέλεσμα άνω του ενός τρίτου των μαθητών/μαθητριών της Ε’ τάξης να μην διδαχθούν την ξένη γλώσσα της επιλογής τους.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη νέα υπουργική απόφαση:

  • Στα Γυμνάσια όπου λειτουργούν δύο ή περισσότερα τμήματα γενικής παιδείας δημιουργούνται στην Α΄ τάξη παράλληλα τμήματα δεύτερης ξένης γλώσσας, ο αριθμός των οποίων δεν μπορεί να υπερβαίνει τον αντίστοιχο αριθμό των τμημάτων γενικής παιδείας της συγκεκριμένης τάξης.
  • Στα Γυμνάσια όπου λειτουργεί ένα τμήμα γενικής παιδείας οι μαθητές/τριες της Α΄ τάξης διδάσκονται τη δεύτερη ξένη γλώσσα που πλειοψηφεί.

Πιο αναλυτικά εφαρμόζεται και για τα Γυμνάσια αυτό που ήδη ισχύει για τα Δημοτικά: στα σχολεία να διδάσκεται αποκλειστικά μία δεύτερη ξένη γλώσσα, συχνά διαφορετική από αυτήν που διδάσκονταν κάποιοι μαθητές στο Δημοτικό και στην περίπτωση που δεν υπάρχει μόνιμος καθηγητής της ξένης γλώσσας που ζητούν οι περισσότεροι μαθητές, να διδάσκεται η άλλη υποχρεωτικά!

Ουσιαστικά περιορίζεται η δυνατότητα συγκρότησης τμημάτων δεύτερης ξένης γλώσσας, η ελεύθερη επιλογή δεύτερης ξένης γλώσσας για τους μαθητές και τους γονείς τους καταργείται και επιπλέον, ελαστικοποιούνται περαιτέρω οι εργασιακές σχέσεις των καθηγητριών/των, που διδάσκουν τα συγκεκριμένα μαθήματα, καθώς υποχρεώνονται να συμπληρώνουν ωράριο σε πολλά σχολεία, συχνά διαφορετικών βαθμίδων σε Α/θμια, Β/θμια Εκπαίδευση, ακόμη και σε ΔΙΕΚ.

Με την εν λόγω εγκύκλιο ξεδιπλώνεται εκ νέου η πολιτική της δημοσιονομικής προσαρμογής με νέες συγχωνεύσεις τμημάτων και λιγότερες προσλήψεις αναπληρωτών, του «εξορθολογισμού» και της ευελιξίας του μόνιμου εκπαιδευτικού προσωπικού και της καταστρατήγησης των εργασιακών δικαιωμάτων. Για άλλη μια φορά η κυβέρνηση χτυπά τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών.

Απαιτούμε από την ηγεσία του Υπουργείου να αποσύρει άμεσα την απαράδεκτη εγκύκλιο.

  • Να λειτουργήσουν κανονικά όλα τα ξενόγλωσσα τμήματα σύμφωνα με τις ανάγκες και τις δηλώσεις των μαθητών χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • Καμία συγχώνευση – κατάργηση τμήματος.
  • 20 μαθητές στο τμήμα – 10 για τις κατευθύνσεις και τα εργαστήρια.
  • Την θεσμοθέτηση της παράλληλης διδασκαλίας των δύο γλωσσών σε κάθε τμήμα κατ’ αντιστοιχία με την διδασκαλία της Τεχνολογίας και της Πληροφορικής
  • Την διαμόρφωση ενιαίου προγράμματος από το Δημοτικό, που να οδηγεί στην απόκτηση Κρατικού Πιστοποιητικού Γλωσσομάθειας μέσα από τις δομές του δημόσιου σχολείου
  • Την αύξηση κατά μία ώρα της εβδομαδιαίας διδασκαλίας της δεύτερης ξένης γλώσσας στο Γυμνάσιο με την προσθήκη μίας ώρας στο ωρολόγιο πρόγραμμα και όχι με την περικοπή ωρών από άλλα μαθήματα
  • Να καλυφθούν όλα τα κενά και οι ανάγκες σε εκπαιδευτικούς με μαζικούς διορισμούς και προσλήψεις.
  • Κανένα παιδί να μην μείνει το Σεπτέμβρη χωρίς Καθηγητή.

 

Για το Δ. Σ.

Ο Πρόεδρος                                                   Ο Γραμματέας

 

 

 

 

Ψαρράς Σπύρος                                                  Μακρίδης Στάθης.


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...