Home / HEADER-NEWS / Έκτακτη «πυροσβεστική» συνάντηση Υπουργού – ΟΙΕΛΕ για τις ρυθμίσεις για τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς

Έκτακτη «πυροσβεστική» συνάντηση Υπουργού – ΟΙΕΛΕ για τις ρυθμίσεις για τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς

Δημοσιεύτηκε: 12:07 μμ Μάιος 15th, 2017  


Πριν από λίγη ώρα η Ομοσπονδία αποδέχτηκε πρόσκληση του Υπουργού Παιδείας για συνάντηση με όλα τα μέλη του ΔΣ σήμερα στις 17:30.

Λόγω της κρισιμότητας της συνάντησης, το ΔΣ θα συνεδριάσει αμέσως μετά και θα εκδοθεί ανακοίνωση.

Η ΟΙΕΛΕ ΕΣΤΕΙΛΕ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΟΝ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ

Προς: τον Συντονιστή του Τμήματος Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ Θέμη Κοτσιφάκη

Κοινοποίηση: Μέλη του Τμήματος Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ

Η Ομοσπονδία μας σάς απέστειλε προχθές έγγραφο με το οποίο ενημερώνει για τις εξαιρετικά δυσμενείς αλλαγές στο Νόμο Φίλη σχετικά με την ιδιωτική εκπαίδευση και αναμέναμε τη δημοσιοποίηση των απόψεών σας για το ζήτημα πριν κατατεθεί η διάταξη στη Βουλή. Δυστυχώς, αν και η απαράδεκτη διάταξη πήγε στη Βουλή, δεν έχουμε ακόμη λάβει οποιαδήποτε απάντηση.

Ως μάχιμος συνδικαλιστής στο χώρο της εκπαίδευσης και ως επικεφαλής της μεγαλύτερης συνδικαλιστικής οργάνωσης στη χώρα είχατε ταχθεί ενάντια σε ρυθμίσεις, όπως η κατάργηση των δημοκρατικών διαδικασιών στα σχολεία, η αντιεπιστημονική και τιμωρητική αξιολόγηση, οι αναιτιολόγητες απολύσεις, των οποίων υπήρξατε θύμα ως εκπαιδευτικός της τεχνικής εκπαίδευσης. Ελπίζουμε ότι σήμερα ως στέλεχος της ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας δεν έχετε αλλάξει άποψη επ’ αυτών των ζητημάτων.

Επειδή αυτή τη στιγμή δεν διακυβεύεται μόνο το εργασιακό μέλλον 12.000 ανθρώπων, η ομαλή και νόμιμη λειτουργία της ιδιωτικής εκπαίδευσης, η ισονομία ανάμεσα σε όλους τους μαθητές, αλλά ταυτόχρονα ανοίγει η κερκόπορτα για δραματικές αλλαγές στη δημόσια εκπαίδευση, όπως η τιμωρητική αξιολόγηση και η κατάργηση κρίσιμων αρμοδιοτήτων του Συλλόγου Διδασκόντων, σας καλούμε να μας γνωστοποιήσετε τις θέσεις του Τμήματος Παιδείας για τις παρακάτω αλλαγές που περιέχει η νέα διάταξη Γαβρόγλου:

  • Ο εκπαιδευτικός με έκθεση του σχολάρχη-Διευθυντή προς την Επιτροπή των δικαστών που θα κρίνει την καταγγελία σύμβασης ως προς τη νομιμότητα και την καταχρηστικότητά της χαρακτηρίζεται όχι μόνο παιδαγωγικά ανίκανος, αλλά και επαγγελματικά ασυνεπής! (Ποιος θα κρίνει την παιδαγωγική επάρκεια και την επαγγελματική συνέπεια του εκπαιδευτικού; Είναι δυνατόν να επιτραπεί να την κάνει ο σχολάρχης με ό, τι αυτό συνεπάγεται;)
  • Η έκθεση του σχολικού συμβούλου θα είναι προαιρετική και «συμπληρωματική» σ’ αυτήν του σχολάρχη-Διευθυντή! Με τα δύο αυτά σημεία για πρώτη φορά καθιερώνεται θεσμικά στην ελληνική εκπαίδευση η απόλυση μέσω παραθεσμικής και τιμωρητικής αξιολόγησης!
  • Επιτρέπονται οι απολύσεις κατά τη διάρκεια του διδακτικού έτους, με δραματικές συνέπειες στη λειτουργία του σχολείου, στη νομιμότητα των διαδικασιών αλλά και για τους μαθητές!
  • Αποσύρεται η αρμοδιότητα του Συλλόγου Διδασκόντων να αποφασίζει για τη σύνταξη του ωρολόγιου προγράμματος και παραδίδεται στο σχολάρχη-Διευθυντή! Καταργείται έτσι η τελευταία νησίδα δημοκρατίας μέσα στο ιδιωτικό σχολείο και δίδεται η δυνατότητα στο σχολάρχη να μετατρέψει το σχολείο του σε φροντιστήριο με τις γνωστές συνέπειες στην ισονομία ανάμεσα στους μαθητές δημόσιων και ιδιωτικών σχολείων.
  • Σε περίπτωση που παρέλθουν οι 60 ημέρες για τη συνεδρίαση της Επιτροπής, «τεκμαίρεται η νομιμότητα και η μη καταχρηστικότητα της καταγγελίας σύμβασης». Καταργείται, δηλαδή, ακόμη και το τεκμήριο της «αθωότητας» και αντικαθίσταται από μια ρήτρα «θανάτου» για εκπαιδευτικούς που θα απολύονται – και μάλιστα στιγματισμένοι – επειδή τα μέλη μιας Επιτροπής δεν μπορούσαν να συνεδριάσουν!

(Για το θέμα της Επιτροπής αξίζει να σημειωθεί το εξής: Οι απολύσεις τα τελευταία χρόνια στα ιδιωτικά σχολεία αγγίζουν περίπου τις 200 κάθε χρόνο. Νομικοί μας έχουν διαβεβαιώσει πως μια Επιτροπή πρωτοδικών δεν υπάρχει πιθανότητα να ελέγξει σε 60 ημέρες τις υποθέσεις και να εκδώσει έγκαιρα αποφάσεις, Επομένως, επί της ουσίας έχουμε ελεύθερες και μαζικές απολύσεις και μάλιστα με αρνητική αξιολόγηση, δηλαδή οι συνάδελφοί μας/σας δεν θα εργαστούν ξανά σε κανένα σχολείο στην Ελλάδα).

Επιστολή και προς τον Πρωθυπουργό

Η ΟΙΕΛΕ δίνει σήμερα στη δημοσιότητα αποσπάσματα της επιστολής που απέστειλε χθες ο Πρόεδρος της ΟΙΕΛΕ προς τον Πρωθυπουργό κ. Αλ. Τσίπρα για την κατεδάφιση του Νόμου Φίλη σχετικά με την ιδιωτική εκπαίδευση και την αντικατάστασή του από μια εγκληματική διάταξη που καταδικάζει τον κλάδο εισάγοντας μαζικές, επί της ουσίας ελεύθερες και τιμωρητικές απολύσεις και μετατρέποντας τα ιδιωτικά σχολεία σε οίκους εμπορίου.

Αξιότιμε Κύριε Πρωθυπουργέ,

Γνωρίζω την ιδιαίτερη ευαισθησία σας για το θέμα της ιδιωτικής εκπαίδευσης. Είχατε σταθεί στο πλάι μας από την έναρξη απορρύθμισης του χώρου το 2010 με τις προτάσεις σας, τις συνεχείς ερωτήσεις στη Βουλή, την ενεργό συμπαράσταση στις κινητοποιήσεις του κλάδου και στις συναντήσεις μας, όπου είχε αναπτυχθεί ένας εξαιρετικά εποικοδομητικός διάλογος. Ξέρετε καλύτερα από τον καθένα ότι η άλωση του χώρου της ιδιωτικής εκπαίδευσης από τις δυνάμεις της αγοράς καθιστά ταυτόχρονα ευάλωτη και τη δημόσια παιδεία.

Γι’ αυτό το λόγο βασική δέσμευση των κυβερνήσεων του ΣΥΡΙΖΑ ήταν η επαναφορά της εποπτείας των ιδιωτικών εκπαιδευτικών στο Υπουργείο Παιδείας. Γι’ αυτό το λόγο, κόντρα σε θεούς και δαίμονες, κόντρα σε ένα συντεταγμένο μπλοκ των νεοφιλελεύθερων πολιτικών δυνάμεων, των επιχειρηματιών της εκπαίδευσης και των ΜΜΕ που τους στηρίζουν ψηφίστηκε, με την ευρεία συναίνεση της Βουλής (εκτός ΝΔ και Χρυσής Αυγής) ο Νόμος 4415/2016 που αποκαθιστούσε τη συνταγματική νομιμότητα στην ιδιωτική εκπαίδευση, που τερμάτιζε το όνειδος των αναιτιολόγητων απολύσεων και έβαζε φραγή σε φαινόμενα αδήλωτης εργασίας, φοροδιαφυγής και αλλοίωσης του εκπαιδευτικού αγαθού με κορυφαίο την έκδοση παράνομων τίτλων. Ήταν ένας Νόμος με ένα βαθύτερο συμβολισμό. Οι πολίτες έλαβαν το μήνυμα αυτή η κυβέρνηση παίρνει θέση υπέρ των εργαζόμενων σε μια βαθιά ταξική σύγκρουση κόντρα σε μια μικρή, αλλά με ισχυρές διασυνδέσεις παρασιτική επιχειρηματική ομάδα, ότι μάχεται ενάντια στη διάβρωση του δημόσιου αγαθού της εκπαίδευσης και ενάντια στην όξυνση των κοινωνικών και των εκπαιδευτικών ανισοτήτων.

Δυστυχώς, τις τελευταίες ημέρες αυτό που ένας ολόκληρος κλάδος, ο κόσμος της εργασίας, αλλά και ολόκληρη η κοινωνία έβλεπαν ως φάρο ελπίδας, φαίνεται να σβήνει. Χθες με οδύνη εγώ και χιλιάδες ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί πληροφορηθήκαμε το περιεχόμενο της διάταξης που αντικαθιστά τις ρυθμίσεις του Ν. 4415/2016. Αν αυτές οι αλλαγές τελικά ισχύσουν, χωρίς υπερβολή πρόκειται για την πλέον δυσμενή ρύθμιση για τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς μετά τη μεταπολίτευση με καταστροφικές συνέπειες για την εκπαίδευση γενικότερα.

Κάποιοι λένε ότι ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες. Έχουν δίκιο, τόσο για το διάβολο όσο και για τις λεπτομέρειες. Διότι μια μικρή λεπτομέρεια στη διάταξη ισοπεδώνει οριστικά τις εργασιακές μας σχέσεις, μετατρέποντας τα ιδιωτικά σχολεία σε φρούρια σιωπής και τρόμου. Θεωρούμε τραγικό ότι η λεπτομέρεια αυτή «ευφυώς» απεκρύβη από τη χθεσινή επίσημη ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας (ενώ είχε δημοσιευτεί το πρωί στην Αυγή) για τη νέα διάταξη, γεγονός που θέτει ένα τεράστιο ηθικό ζήτημα για τον Υπουργό και αφήνει χιλιάδες ανθρώπους να αισθάνονται εξαπατημένοι και ταπεινωμένοι.

Σύμφωνα με τη ρύθμιση, εάν η Επιτροπή που θα ελέγχει τη νομιμότητα και την καταχρηστικότητα των καταγγελιών σύμβασης δεν συγκληθεί, ή δεν λάβει απόφαση εντός 60 ημερών, ο εκπαιδευτικός απολύεται αυτοδικαίως! Η απολύτως προκλητική αυτή απόφαση, κόντρα σε οποιαδήποτε προγενέστερη ρύθμιση που όριζε πως πρώτα θα εκδοθεί οποιαδήποτε απόφαση από Επιτροπή, ή υπηρεσιακό συμβούλιο και μετά θα απολύεται ο εκπαιδευτικός, ενέχει ιδιαίτερους συμβολισμούς. Πρώτον, για πρώτη φορά στη νομική και θεσμική μας ιστορία, καταργείται το τεκμήριο της «αθωότητας». Ο εκπαιδευτικός απολύεται, θεωρείται δηλαδή «ένοχος», απλώς και μόνο επειδή τα μέλη μιας Επιτροπής δεν πρόλαβαν (ή δεν ήθελαν/μπορούσαν) να συνεδριάσουν και να εκδώσουν απόφαση. Δεύτερον, επειδή η παραπομπή του εκπαιδευτικού σε μια Επιτροπή γίνεται με έκθεση «αξιολόγησης» (επίσης πρωτοφανές να χρησιμοποιείται η αξιολόγηση και μάλιστα από τον ίδιο το σχολάρχη, ή άνθρωπό του – τον Διευθυντή – όχι επιστημονικά, για τη βελτίωσή του, αλλά τιμωρητικά), αν η Επιτροπή δεν βγάλει απόφαση εντός των 60 ημερών, ο συνάδελφός μας απολύεται και μάλιστα με χαρακτηρισμό παιδαγωγικής ανικανότητας, ένας χαρακτηρισμός που θα τον ακολουθεί ως το τέλος του εργασιακού του βίου,απαγορεύοντάς του να εργαστεί ξανά σε οποιοδήποτε σχολείο της χώρας! Τρίτον, είναι πασιφανές ότι η συγκεκριμένη διάταξη έχει ταξικό φορτίο. Απολύοντας τιμωρητικά τον εργαζόμενο, χωρίς καν να εξεταστεί η υπόθεσή του, η Πολιτεία κλείνει το μάτι στην εργοδοτική πλευρά και δίνει το δικαίωμα σε οποιονδήποτε να μιλήσει για συναλλαγή.

Δεν νομίζω ότι χρειάζονται ιδιαίτερες ικανότητες για να κατανοήσει κάποιος τι πρόκειται να συμβεί, αν αυτή η διάταξη ψηφιστεί ως έχει. Δεν πρόκειται να υπάρξει ιδιωτικός εκπαιδευτικός που θα τολμήσει να καταγγείλει παρανομία, που δεν θα υποκύψει σε απειλές για αλλαγή βαθμολογιών, για παραχάραξη του αναλυτικού προγράμματος, για δήθεν εθελούσια παραίτηση από ώρες, για «εθελοντική» εργασία απογεύματα, βράδια, Σαββατοκύριακα και διακοπές, ακόμη και για επιστροφή χρημάτων του μισθού του (όπως δυστυχώς συμβαίνει σε αρκετά ιδιωτικά σχολεία που πληρώνουν νόμιμο μισθό μέσω τράπεζας και απαιτούν επιστροφή μέρους των αποδοχών με την απειλή της απόλυσης). Ποιος εργαζόμενος που γνωρίζει ότι, αν υψώσει το ανάστημά του, όχι μόνο θα απολυθεί αλλά δεν θα εργαστεί ποτέ πια ως εκπαιδευτικός σ’ αυτή τη χώρα θα ασκήσει τα καθήκοντά του με την αξιοπρέπεια του λειτουργού και την επιστημονική αυτονομία που απαιτεί η Παιδεία; Τα ιδιωτικά σχολεία της περιόδου Αρβανιτόπουλου θα μοιάζουν παράδεισοι εργασιακής ειρήνης σε σύγκριση με το τι μέλλει γενέσθαι.

Ειλικρινά, Κύριε Πρωθυπουργέ, αδυνατώ να πιστέψω ότι η κυβέρνησή σας δίνει τη χαριστική βολή στο χώρο, ικανοποιεί το πάγιο αίτημα των σχολαρχών για πλήρη ασυδοσία στις εργασιακές μας σχέσεις. Και τούτο δεν γίνεται με μια κυνική διάταξη, όπως αυτή του Αρβανιτόπουλου που απλώς απελευθέρωσε τις απολύσεις, αλλά χρησιμοποιεί μια κατ’επίφασιν προστατευτική και δίκαια ρύθμιση (την ανεξάρτητη επιτροπή), βάζοντάς της ρήτρα «θανάτου». Γνωρίζετε καλύτερα από τον καθένα τη διαπλοκή μέρους της δικαιοσύνης με το επιχειρηματικό κατεστημένο. Είναι βέβαιο ότι στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων οι Επιτροπές αυτές δεν πρόκειται να συγκροτηθούν, ιδίως όταν οι απολύσεις αφορούν εκπαιδευτικούς από συγκεκριμένα, μεγάλα ιδιωτικά σχολεία. Επομένως, οι απολύσεις θα είναι και μαζικές και ελεύθερες και μάλιστα οι εκπαιδευτικοί θα αποβάλλονται δια παντός. Δεν ξέρω τι χειρότερο θα μπορούσε να ψηφιστεί για μια επαγγελματική ομάδα και μάλιστα για τον ευαίσθητο χώρο της εκπαίδευσης. Σημειώνω, επίσης, ότι για τη διάταξη αυτή δεν υπήρξε κανένας ουσιαστικός διάλογος, καμιά ενημέρωση της πλευράς των εργαζόμενων.

Γνωρίζουμε ότι υπήρχαν περιθώρια να ψηφιστεί ρύθμιση μέχρι το Φεβρουάριο. Τονίσαμε στον κ. Υπουργό ότι η διάταξη αυτή δεν πρέπει επ’ ουδενί να ψηφιστεί τώρα. Ο κ. Γαβρόγλου είναι αμετάπειστος. Απευθύνω έκκληση να αποσυρθεί η ρύθμιση τώρα και να ξεκινήσει ένας πλατύς, συνολικός διάλογος με τους εμπλεκόμενους φορείς για να υπάρξει μια δίκαιη νομοθέτηση πρώτα και κύρια με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον, την προστασία της δημόσιας Παιδείας και την αποτροπή μετατροπής των ιδιωτικών σχολείων σε οίκους εμπορίου.

Με εκτίμηση,

Μιχάλης Κουρουτός

Πρόεδρος Δ.Σ. ΟΙΕΛΕ


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθραSorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

Ένταξη του μαθήματος της κολύμβησης στο ΕΣΠΑ

Εγκρίθηκε από την Υπουργό κ. Νίκη Κεραμέως και την αρμόδια Υφυπουργό κ. ...