Home / HEADER-NEWS / Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κατά της ποινής που επιβλήθηκε σε μαθητές. Ζητάει να αρθεί ή να μετατραπεί

Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κατά της ποινής που επιβλήθηκε σε μαθητές. Ζητάει να αρθεί ή να μετατραπεί

Δημοσιεύτηκε: 12:41 μμ Μάιος 31st, 2017  


Την παρέμβαση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου προκάλεσε η απόφαση του δικαστηρίου ανηλίκων να επιβάλει κοινωνική εργασία σε τρεις μαθητές γυμνασίου του Ρεθύμνου, επειδή, σύμφωνα με καταγγελίες, συμμετείχαν στην συντονιστική επιτροπή κατάληψης.

Συγκεκριμένα, έδωσε παραγγελία στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Ρεθύμνου να αιτηθεί στο δικαστήριο ανηλίκων να αρθεί ή να μετατραπεί το εν λόγω αναμορφωτικό μέτρο.

Σύμφωνα με την εισαγγελική λειτουργό, το μέτρο αυτό καταστρατηγεί την αρχή της αναλογικότητας, λαμβανομένων υπ’ όψιν αφενός των συνθηκών στις οποίες φέρεται ότι τελέστηκε η πράξη για την οποία δικάστηκαν και αφετέρου της προσωπικότητας και της ανηλικότητας των νεαρών.

Οι τρεις ανήλικοι καταδικάστηκαν σε κοινωνική εργασία 80 ωρών στον τοπικό δήμο, λόγω της συμμετοχής τους στις καταλήψεις που είχαν γίνει σε Γυμνάσιο του Ρεθύμνου τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Η απόφαση του δικαστηρίου προκάλεσε την αντίδραση του εκπαιδευτικού κόσμου αλλά και του υπουργείου Παιδείας που τάχθηκε ξεκάθαρα κατά της αυταρχικότητας στις σχολικές μονάδες και διεμήνυσε προς όλες τις κατευθύνσεις ότι θέματα που ανακύπτουν στα σχολεία πρέπει να επιλύονται «εσωτερικά», δηλαδή με τη συνδρομή των διευθυντών σχολείων, των Συλλόγων Διδασκόντων και των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων, και σε καμία περίπτωση με προσφυγή στις δικαστικές αρχές.

Απαράδεκτη χαρακτήρισε και η εκπαιδευτική κοινότητα της Κρήτης την αντιμετώπιση των μαθητών από την πλευρά του διευθυντή του σχολείου, ο οποίος προκάλεσε την εισαγγελική παρέμβαση χωρίς να έχουν διαπιστωθεί φθορές εντός του σχολείου.

Συνέντευξη Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Κώστα Γαβρόγλου στο  «Πρακτορείο 104,9» του ΑΠΕ-ΜΠΕ για τους μαθητές στο Ρέθυμνο

Δημοσιογράφος: Ξέρουμε ότι το πρόγραμμά σας είναι πολύ επιβαρυμένο αυτή τη στιγμή. Έχετε το κλείσιμο των σχολείων, έχετε Πανελλήνιες Εξετάσεις, έχετε τα Λύκεια, τα Γυμνάσια, είστε σε φόρτο εργασίας. Ωστόσο, Υπουργέ, θέλαμε ένα δικό σας σχόλιο γι αυτήν την υπόθεση η οποία μας προξένησε αρνητική εντύπωση, είναι η αλήθεια.

Υπουργός: Απ’ ό,τι ενημερώνομαι την ίδια εντύπωση προκάλεσε και την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, η οποία παρενέβη για να δει τι ακριβώς έγινε.

Δημοσιογράφος: Έχετε δίκιο Υπουργέ, έχουμε την παρέμβαση της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, της κ. Ξένης Δημητρίου, η οποία παρενέβη στο συγκεκριμένο ζήτημα της ποινής

Υπουργός: Εμείς το χαιρετίζουμε αυτό και το χαιρετίζουμε γιατί και η Δικαιοσύνη είναι ένα ζωντανό σύστημα και εδώ μπορεί ο Νόμος να λέει ό,τι λέει, αν και υπάρχει σαφέστατη διάταξη στο Νόμο που αποποινικοποιεί τέτοιες δραστηριότητες, αλλά υπάρχει θέμα νοοτροπίας. Ξέρετε, τα θέματα πειθαρχίας και Εκπαίδευσης είναι ένα ζήτημα ανοιχτό αιώνες τώρα. Στις μέρες μας, όμως, θέλει πολύ μεγάλη προσοχή γιατί τα νέα παιδιά έχουν ένα δικό τους κόσμο, διάφορες δικές τους αξίες και το σημαντικό είναι να μην κόψουμε τους δίαυλους επικοινωνίας. Τέτοιου είδους ενέργειες, που εμένα με σοκάρουν, ότι εκπαιδευτικός, διευθυντής προχωράει σε τέτοιες ενέργειες, είναι καταδικαστέες και εκπαιδευτικά και παιδαγωγικά και κοινωνικά.

Δημοσιογράφος: Υπουργέ, η αλήθεια είναι ότι μιλάμε για  παιδιά 14 ετών, τα οποία απ ό,τι τουλάχιστον λένε οι πληροφορίες δεν προκάλεσαν ζημιές στο σχολείο. Και από την άλλη θα συμφωνήσω σε αυτό που λέτε. Αυτά τα παιδιά πώς μετά να είναι μετά συγκεντρωμένα στο διάβασμα τους, όταν βλέπουν ότι ο ίδιος ο εκπαιδευτικός έρχεται στην αντίθετη πλευρά και τους πολεμάει, σε εισαγωγικά.

Υπουργός: Κοιτάξτε, εγώ έχω μεγάλη εμπιστοσύνη στα παιδιά, γιατί τα παιδιά δεν είναι πια μόνα τους. Τα παιδιά έχουν παρέες, έχουν φίλους, θα τα συζητήσουνε, θα βρίσουνε κάποιους, θα δούνε άλλες απόψεις να διατυπώνονται και, όπως σε όλους μας, κάποια γεγονότα στην ζωή μας έκαναν να μεγαλώσουμε λίγο πιο απότομα. Εγώ νομίζω ότι τα παιδιά αυτά καλό είναι να αναλογιστούν το συνολικό κλίμα, να καταλάβουν τι έγινε, χωρίς κακία κι εκδικητικότητα να πάμε ένα βήμα παρακάτω, ξέροντας ότι το Υπουργείο Παιδείας είναι απολύτως αντίθετο σε τέτοιου είδους αυταρχισμούς. Απολύτως! Τελεία.

Δημοσιογράφος: Νομίζω ότι προκλήθηκαν πάρα πολλές αντιδράσεις, Υπουργέ, πέρα από το Υπουργείο. Όντως βλέπουμε τώρα και με την παρέμβαση της Εισαγγελέως ότι είναι καταδικαστέα όλα αυτά τα φαινόμενα τα οποία συνέβησαν.

Υπουργός: Ε, βεβαίως. Δεν βοηθάνε σε κανένα επίπεδο.

Δημοσιογράφος: Επομένως, να το αφήσουμε στο παρελθόν το συγκεκριμένο περιστατικό και να πούμε στα παιδιά να προσηλωθούν στα μαθήματα τους. Καλύτερα δεν είναι;

Υπουργός: Να προσηλωθούν στην καθημερινότητα τους -που είναι πολύ περισσότερα πράγματα από τα μαθήματα τους κι αυτά έχουν τους δικούς τους τρόπους, όπως κάθε γενιά, να τα χειρίζονται- ξέροντας όμως ότι η Πολιτεία δεν θέλει με κανένα τρόπο να ενισχύσει τέτοιου είδους συμπεριφορές όπως ήταν αυτές οι αυταρχικές συμπεριφορές και ενός εκπαιδευτικού αλλά και ενός λειτουργού.

Θέλω και κάτι άλλο να σας πω γιατί διάβασα, ευτυχώς όχι σε πολλά Μέσα, ότι οι δηλώσεις του Υπουργείου είναι επέμβαση στη Δικαιοσύνη: άλλο είναι να μην επεμβαίνεις, και προφανώς η Δικαιοσύνη πρέπει ανεξαρτήτως οτιδήποτε να αποφασίζει, κι άλλο είναι και η Πολιτεία και οι Υπουργοί και οι πολίτες να έχουν άποψη περί των αποφάσεων της Δικαιοσύνης. Και αυτά είναι πράγματα που ενισχύουν τη Δημοκρατία μας.

Δημοσιογράφος: Σας ευχαριστώ πολύ

Απαράδεκτη αντιμετώπιση 3 μαθητών από τον Διευθυντή Σχολείου. Αυστηρή η απόφαση του Δικαστηρίου. Πιθανή η αλλαγή του νομικού πλαισίου

naftemporiki.gr


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθραSorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...