Home / Featured / Χιλιάδες αναπληρωτές καλύπτουν μόνιμες και διαρκείς ανάγκες των σχολείων

Χιλιάδες αναπληρωτές καλύπτουν μόνιμες και διαρκείς ανάγκες των σχολείων

Δημοσιεύτηκε: 9:41 μμ Μάιος 23rd, 2017  


ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΛΕΣΧΗ

Χιλιάδες αναπληρωτές καλύπτουν μόνιμες και διαρκείς ανάγκες των σχολείων

Να γίνουν μόνιμοι διορισμοί τώρα!

Στην αρχή μας είπαν για 8.000 διορισμούς. Μετά τους ανέβασαν στους 20.000. Τελικά προχώρησαν σε σχεδόν μηδενικούς διορισμούς για μια ακόμη χρονιά, ακολουθώντας το υπόδειγμα των προηγούμενων μνημονιακών κυβερνήσεων. Η τρόικα βαράει το νταούλι και η κυβέρνηση χορεύει… (Μάλλον κάπως αλλιώς το είχαν διατυπώσει…). Την ίδια ώρα κοιτάξτε (έχουν θράσος !!) τι γράφουν στο τριετές σχέδιο που εξήγγειλε το ΥΠΠΕΘ:

«Δεν είναι δυνατόν να συνεχίσει η υποχρηματοδότηση και η εξάρτηση του εκπαιδευτικού συστήματος από την μεγάλη παρουσία αναπληρωτών. Επιβάλλεται επομένως να υπάρξουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις για αύξηση των δαπανών στην παιδεία, που θα επιτρέψει τους διορισμούς μόνιμων εκπαιδευτικών»

Ποιος κοροϊδεύει ποιον άραγε;

Για μια ακόμη χρονιά χιλιάδες αναπληρωτές προσλήφθηκαν για να καλύψουν μόνιμες και διαρκείς ανάγκες των σχολείων. Το μνημονιακό σχέδιο μηδενικών διορισμών, η δραστική περικοπή προσωπικού και κάλυψης των πραγματικών αναγκών με ελαστική εργασία, οι συγχωνεύσεις σχολείων, έχουν ως αποτέλεσμα τη συρρίκνωση και τη γήρανση του εκπαιδευτικού σώματος. Είναι χαρακτηριστικό ότι φέτος σημειώθηκε αρνητικό ρεκόρ παραιτήσεων εκπαιδευτικών για συνταξιοδότηση. Συγκεκριμένα, 227 παραιτήσεις πανελλαδικά στην πρωτοβάθμια, όταν τα αντίστοιχα μεγέθη κυμαίνονταν από 1500 έως 2000 τα χρόνια πριν τα αντιασφαλιστικά νομοσχέδια. Οι νέες μειώσεις στις συντάξεις που φέρνει το τέταρτο μνημόνιο, θα μειώσουν ακόμα περισσότερο τις συνταξιοδοτήσεις των επόμενων ετών. Επομένως, οι πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού παιδείας για «γηρασμένο εκπαιδευτικό σώμα» χαρακτηρίζονται τουλάχιστον υποκριτικές.

ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΩΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ

ΚΑΤΑ ΤΑ ΣΧΟΛΙΚΑ ΕΤΗ 2015-16 ΚΑΙ 2016-17

Οι προσλήψεις αναπληρωτών τη σχολική χρονιά 2016-2017 είναι ελάχιστα αυξημένες σε σχέση με την  προηγούμενη χρονιά: 177 περισσότεροι.  Αυξημένος όμως ήταν ο αριθμός των αναπληρωτών μειωμένου ωραρίου: 817 έναντι 256 της προηγούμενης χρονιάς.

Όμως, τη φετινή χρονιά προσλήφθηκαν 836 λιγότεροι/ες δάσκαλοι/ες, 217 λιγότεροι/ες καθηγητές αγγλικής γλώσσας, 101 λιγότεροι/ες γυμναστές, 87 λιγότεροι καθηγητές μουσικής και 8 λιγότεροι δραματικής τέχνης. Πρόκειται για νέους συναδέλφους μας που έχασαν τη δουλειά τους, μέχρι πέρσι εργάζονταν στα σχολεία μας και φέτος έμειναν άνεργοι! Η απόλυση του περασμένου Ιουνίου, δεν ήταν προσωρινή γι’ αυτούς, αλλά κινδυνεύει να αποκτήσει οριστικά, μόνιμα χαρακτηριστικά, αν και την επόμενη χρονιά δεν επαναπροσληφθούν.

Αυξημένες προσλήψεις είχαμε σε άλλους κλάδους, χαρακτηριστικά προσλήφθηκαν 201 περισσότεροι καθηγητές καλλιτεχνικών, 59 θεατρικής αγωγής. Αυξημένος αριθμός εκπαιδευτικών προσλήφθηκε στην ειδική αγωγή, όμως οι συνάδελφοι/ες που προσλήφθηκαν για την παράλληλη στήριξη είναι λιγότεροι από τις πραγματικές ανάγκες καθώς ο κάθε εκπαιδευτικός υποστήριζε έως και 4 παιδιά.

Όλη αυτή η κατάσταση θέτει επιτακτικά το αίτημα των ΜΟΝΙΜΩΝ ΔΙΟΡΙΣΜΩΝ ΤΩΡΑ. Ενάντια στους ασφυκτικούς μνημονιακούς περιορισμούς και τις αντιεκπαιδευτικές πολιτικές που στερούν από το δημόσιο σχολείο τους μόνιμους εκπαιδευτικούς που είναι απαραίτητοι για τη λειτουργία του και καταδικάζουν δεκάδες χιλιάδες συναδέλφους μας στην ελαστική, ευέλικτη και ανασφαλή εργασία. Ταυτόχρονα, οι αυξημένες ανάγκες για εκπαιδευτικό προσωπικό, αλλά και το στοιχειώδες καθήκον της εργασιακής αποκατάστασης των συναδέλφων μας, επιβάλλει τη διεκδίκηση του αιτήματος για πρόσληψη όλων των αναπληρωτών των τελευταίων ετών και την υπεράσπιση του δικαιώματος στην εργασία όλων ανεξαιρέτως των συναδέλφων μας.

https://www.e-lesxi.gr/


 

Ένα σχόλιο

  1. Μουσικός ΠΕ

    100+ Μουσικοί ΠΕ16 λιγότεροι, ενώ Καλλιτεχνικών και Θεατρολόγοι έχουν αύξηση των ποσοστών και μάλιστα με προσλήψεις από την αρχή της χρονιάς. Γιατί αυτός ο διαχωρισμός: Υπάρχει σκοπιμότητα, όπως και με τον αποκλεισμό των μουσικών από τις ΔΥΕΠ;

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...