Home / HEADER-NEWS / Τον Μάϊο το νομοσχέδιο για την κατάργηση των Πανελλαδικών και την ρύθμιση των μεταπτυχιακών

Τον Μάϊο το νομοσχέδιο για την κατάργηση των Πανελλαδικών και την ρύθμιση των μεταπτυχιακών

Δημοσιεύτηκε: 10:05 μμ Απρίλιος 25th, 2017  


Στο σχέδιο της κυβέρνησης να προχωρήσει στην κατάργηση των πανελλαδικών εξετάσεων, αλλά και στη ρύθμιση των μεταπτυχιακών, με το σχετικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή μέσα στο Μάιο, αναφέρεται ο υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Κώστας Γαβρόγλου σε δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, με αφορμή σχετική αναφορά του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στο συνέδριο της νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ.

«Ο πρωθυπουργός στην ομιλία του αναφέρθηκε σε ένα σύνολο θεμάτων που αφορούν την Παιδεία», αναφέρει ο κ. Γαβρόγλου και υπογραμμίζει: «Είναι αξιοσημείωτο ότι καταχειροκροτήθηκε όταν αναφέρθηκε στις ρυθμίσεις που θα ανακοινώσουμε στο τέλος Ιουνίου για το λύκειο. Μιλάμε για ριζική αναμόρφωση και αναβάθμιση των δύο τελευταίων τάξεων του λυκείου, που είναι εξαιρετικά προβληματικές. Θέλουμε σε τρία χρόνια να μπαίνει κανείς με το βαθμό του απολυτηρίου, δίχως άγχος, έχοντας αποκτήσει σοβαρές γνώσεις από το λύκειο. Προχωράμε σε αυτήν την κατεύθυνση».

Επιπλέον, ο υπουργός επισημαίνει, αναφορικά με την ανανέωση του εκπαιδευτικού δυναμικού στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, ότι έχουν προχωρήσει οι διαδικασίες για την επιλογή προσωπικού για τις πρώτες 500 θέσεις, από τις 1.000 συνολικά, που προορίζονται να στελεχώσουν τα ΑΕΙ της χώρας.«Έχουν προχωρήσει οι διαδικασίες για τις 500 θέσεις στα περισσότερα τμήματα και ελπίζω σύντομα να ολοκληρωθεί σε όλα η διαδικασία», τονίζει και προσθέτει ότι αυτή τη στιγμή, βρισκόμαστε «στη φάση που αρχίζει ο προσδιορισμός του περιεχομένου της προκήρυξης για τις επόμενες 500».

Επιπλέον, το ΕΑΠ (Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο), για την επόμενη τριετία προσβλέπει στην ανανέωση του εκπαιδευτικού δυναμικού του. «Για πρώτη φορά τα κριτήρια πρόσληψης ευνοούν τους νέους επιστήμονες», σχολιάζει ο κ. Γαβρόγλου.

Ακόμη, ο υπουργός δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο νομοσχέδιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, που μεταξύ άλλων, ρυθμίζει τη λειτουργία των μεταπτυχιακών. Ο κ. Γαβρόγλου χαρακτηρίζει «σημαντικές» τις αλλαγές που περιλαμβάνονται στο σχέδιο νόμου και αναφέρει ότι είναι αποτέλεσμα «πρωτόγνωρων διαδικασιών διαβούλευσης».

Μάλιστα, αναφέρει ότι αυτή την εβδομάδα θα έχει συναντήσεις με την ΠΟΣΔΕΠ, τους εκπροσώπους των διδασκόντων στα ΤΕΙ, καθώς και με τους κοσμήτορες των πανεπιστημίων και ΤΕΙ. «Στόχος μας, είναι, στο τέλος της επόμενης εβδομάδας, αφότου ενσωματωθούν οι ρυθμίσεις, 1 ή 2 Μαΐου να τεθεί σε διαβούλευση το νομοσχέδιο, ώστε να έχει ψηφιστεί μέχρι τα τέλη Μαΐου», καταλήγει ο κ. Γαβρόγλου.

Κ. Φωτάκης: Η χρηματοδότηση της Έρευνας έχει διπλασιαστεί

Το διπλασιασμό της χρηματοδότησης της Έρευνας, αλλά και τη σημασία της, ως μοχλού ανάπτυξης της χώρας, υπογραμμίζει ο αναπληρωτής υπουργός Έρευνας και Τεχνολογίας, Κώστας Φωτάκης, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, μετά και τις σχετικές δηλώσεις του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στο συνέδριο της νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ.

«Τα προηγούμενα χρόνια, η χρηματοδότηση για την Έρευνα κυμαινόταν από το 0,5% του ΑΕΠ έως το 0,7% και εμείς το αυξήσαμε στο 1%. Σε απόλυτους αριθμούς, σε σχέση με το 2014, το 2015 οι πόροι για την Έρευνα αυξήθηκαν κατά 200 εκατ. ευρώ», είπε ο κ. Φωτάκης. Πιο συγκεκριμένα, από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, η χρηματοδότηση αυξήθηκε από 97 εκατ. ευρώ το ’14, σε 148 εκατ. το 2016, ενώ ο τακτικός προϋπολογισμός αυξήθηκε από το ’15 στο ’16 κατά περίπου 30%. Στα παραπάνω, προστίθενται το ευρωπαϊκό πρόγραμμα «Ορίζοντας 2020», αλλά και το ΕΣΠΑ, το οποίο μέχρι το 2020, σύμφωνα με τον κ. Φωτάκη, μπορεί να αποδώσει σημαντικούς πόρους ύψους 1,2 δισ. ευρώ, σε δράσεις Έρευνας και Καινοτομίας.

Επιπλέον, ο κ. Φωτάκης επισημαίνει τη σημασία της θέσπισης του ΕΛΙΔΕΚ, από το οποίο, για την επόμενη τριετία αναμένεται να επωφεληθούν τουλάχιστον 4.000 νέοι επιστήμονες. «Είναι ένα βήμα για τη συγκράτηση του ανθρώπινου δυναμικού στη χώρα. Η αρχή έχει γίνει, μέσω αυτής της προσπάθειας να υπάρξουν προοπτικές σταδιοδρομίας, που μέχρι πρότινος έλειπαν, και που, σύμφωνα με τα στοιχεία που διαθέτουμε, είναι ο βασικός λόγος φυγής προς το εξωτερικό», τονίζει ο αναπληρωτής υπουργός.

Επιπλέον, όπως ανέφερε ο κ. Φωτάκης, ήδη έχουν δρομολογηθεί από το ΙΚΥ οι υποτροφίες που αφορούν μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές, ενώ, μέσω ΕΣΠΑ, βρίσκονται στην πρώτη φάση της υλοποίησης και οι υποτροφίες για μετα-διδάκτορες.

Αθηνά Καστρινάκη

https://www.amna.gr/ (ΑΠΕ-ΜΠΕ)


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...