Τελευταία Νέα

Σάββατο, 25/06/2022, 21:07


Home / HEADER-NEWS / Σήμερα η τελευταία μέρα του συνεδρίου ΠΟΕΔ – ΔΟΕ «Η Εκπαίδευση στα χρόνια της κρίσης – Επιπτώσεις της Οικονομικής Κρίσης στην Εκπαίδευση»

Σήμερα η τελευταία μέρα του συνεδρίου ΠΟΕΔ – ΔΟΕ «Η Εκπαίδευση στα χρόνια της κρίσης – Επιπτώσεις της Οικονομικής Κρίσης στην Εκπαίδευση»

Δημοσιεύτηκε: 9:42 πμ Απρίλιος 20th, 2017  


Μετά από διακοπή έξι ετών πραγματοποιείται το 25ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Παγκύπριας Οργάνωσης Ελλήνων Διδασκάλων (ΠΟΕΔ) και Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας (ΔΟΕ) στη Λευκωσία, με θέμα:

“Η Εκπαίδευση στα χρόνια της κρίσης – Επιπτώσεις της Οικονομικής Κρίσης στην Εκπαίδευση” με στόχο, όπως αυτός καταγράφηκε από τον Πρόεδρο της ΠΟΕΔ Φίλιο Φυλακτού να καταγραφούν οι επιπτώσεις της κρίσης και να εξεταστούν τρόποι περιφρούρησης της εκπαίδευσης.

Το Συνέδριο περιλαμβάνει δύο ολοήμερες συνεδρίες στις 19 και 20 Απριλίου.

Τις εργασίες του Συνεδρίου κήρυξε, εκ μέρους του Υπουργού Παιδείας, ο Αναπληρωτής Διευθυντής Δημοτικής Εκπαίδευσης Χρίστος Χατζηαθανασίου.

Σε χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της ΠΟΕΔ Φίλιος Φυλακτού αφού υπενθύμισε ότι το τελευταίο κοινό συνέδριο πραγματοποιήθηκε το 2009 στο Βερολίνο, εξέφρασε ικανοποίηση για το γεγονός ότι το συνέδριο πραγματοποιείται στο ιδιόκτητο οίκημα της ΠΟΕΔ, το οποίο αποτέλεσε όραμα 30 ετών.
Ο κ. Φυλακτού είπε ακόμα ότι η οικονομική κρίση προκάλεσε την διακοπή στη διοργάνωση του Συνεδρίου.

Ο Πρόεδρος της ΔΟΕ Θανάσης Κικινής ανέφερε ότι από το 2009 μεσολάβησαν πολλά χρόνια και πρόσθεσε ότι το συνέδριο πραγματοποιείται με ένα εξαιρετικά επίκαιρο θέμα την οικονομική κρίση που για την Κύπρο αποτελεί παρελθόν, αλλά για την Ελλάδα ζώσα πραγματικότητα.

Ο κ. Κικινής είπε ακόμα πως η προσπάθεια των δύο οργανώσεων να καταγράψουν επιπτώσεις και τρόπους περιφρούρησης δίνει ουσία στην προσπάθεια τους για καλύτερη δημόσια παιδεία.

Αφού διάβασε απόσπασμα από γράμμα του Γ. Σεφέρη στον Θεοτόκη, “υπάρχουν σε μια γωνιά της γης 400 χιλιάδες ψυχές από την καλύτερη, την πιο ατόφια Ρωμιοσύνη, που προσπαθούν να τις αποκόψουν από τις πραγματικές τους ρίζες και να τις κάνουν λουλούδια θερμοκηπίου΄, είπε ότι οι δύο οργανώσεις μπορούν να παλέψουν για μια καλύτερη δημόσια εκπαίδευση.

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;  Δημιουργία κωδικού ασφαλείας για την ηλεκτρονική υποβολή Μηχανογραφικού Δελτίου

Ο Πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ Δημήτρης Ταλιαδώρος είπε ότι το Συνέδριο σηματοδοτεί την έξοδο του εκπαιδευτικού συστήματος από την κρίση των τελευταίων ετών. Συνεχίζοντας την αναφορά του Προέδρου της ΔΟΕ στο Σεφέρη, είπε ότι από μαθητής είχε στο δωμάτιο του τη φωτογραφία του Σεφέρη σε ένα σπίτι στην Άλωνα, μπροστά από ένα τοίχο στον οποίο ανορθόγραφα έγραφε, “Την Ελλάδα θέλομεν κι ας τρώγομεν πέτρες”.

Ο κ. Ταλιαδώρος ανέφερε ότι διετέλεσε πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ τα 5 από τα 6 δύσκολα χρόνια της κρίσης, κατά τα οποία συνάντησε πρωτόγνωρες καταστάσεις και μέτρα, οι οποίες, όπως είπε, ελπίζει να είναι μόνο γλυκόπικρες αναμνήσεις για το μέλλον.

Ο Πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ ανέφερε στη συνέχεια ότι κατά την περίοδο της οικονομικής κρίσης έχουν αλλάξει τα πάντα στην εργοδότηση των δημοσίων υπαλλήλων και ως εκ τούτου και των εκπαιδευτικών. Πρόσθεσε πως οι εκπαιδευτικοί μέσης εκπαίδευσης απώλεσαν το 25% με 30% του μισθού τους,

Ο κ. Ταλιαδώρος εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο μόνος τρόπος για έξοδο από την κρίση είναι η επένδυση στην Παιδεία και ευχήθηκε Καλή Ανάσταση στην Ελλάδα, η οποία όπως είπε συνεχίζει να ανεβαίνει τον Γολγοθά.

Ο Γενικός Γραμματέας της ΟΛΤΕΚ Ρένος Λοϊζου, επικαλούμενος την Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ είπε ότι το πρώτο το οποίο θα πρέπει να διδάξει το σχολείο είναι τη δυνατότητα προσαρμογής στην αλλαγή της κοινωνίας κάτι το οποίο γίνεται μόνο με το μαθαίνεις στο παιδί να μαθαίνει.

Πρόσθεσε πως ο ρόλος του εκπαιδευτικού είναι να εμψυχώνει τον μαθητή, και ο ρόλος αυτός καθίσταται καθοριστικός σε περιόδους κρίσης. Εξέφρασε δε την άποψη ότι για να αντεπεξέλθει σε αυτό το ρόλο θα πρέπει να αναπτύξει τη νοημοσύνη της καρδιάς.

Είπε ακόμα πως οι γονείς πρέπει να ενδιαφέρονται και να μετέχουν στην εκπαίδευση των παιδιών τους όπως και όλοι οι φορείς της κοινωνίας.

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;  Αποσπάσεις εκπαιδευτικών σε φορείς του Υπουργείου Παιδείας - Όλα τα ονόματα

Ο Γραμματέας της Ελληνικής Πρεσβείας Δημήτριος Σελήνης ανέφερε ότι Κύπρος και Ελλάδας στην ιστορία τους πέρασαν μέσα από πολλές σκοτεινές και φωτεινές περιόδους και πρόσθεσε ότι αποτιμώντας τον απόηχο των μεγάλων γεγονότων καταλήγουμε ότι οι Έλληνες δεν σταματούν να αγωνίζονται.

Είπε ακόμα πως κατά τον Αριστοτέλη οι αρετές δεν είναι έμφυτες αλλά καλλιεργούνται και πρόσθεσε ότι για την εμπέδωση της αρετής είναι τεράστιο το βάρος της ευθύνης στους ώμους των εκπαιδευτικών, οι οποίοι καλούνται να διαπλάσουν τις εύπλαστες υπάρξεις.

Ο κ. Χατζηαθανασίου χαιρέτισε εκ μέρους του Υπουργού Παιδείας την επιλογή του θέματος του Συνεδρίου.
Είπε πως η οικονομική κρίση έπληξε κυρίως τις χώρες του ευρωπαϊκού νότου με περικοπές στις δαπάνες και αύξηση της παιδικής φτώχειας.

Παρατήρησε ότι η συμβολή των εκπαιδευτικών ήταν σημαντική στην επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος προσαρμογής, είπε ότι η Κύπρος επωφελήθηκε κατά την εφαρμογή του προγράμματος προσαρμογής κάνοντας μεταρρυθμίσεις. Ανέφερε ότι παραμένει ερωτηματικό αναφορικά με τη βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους.
Περαιτέρω ο κ. Χατζηαθανασίου σημείωσε περαιτέρω ότι οι δημόσιες δαπάνες της Κύπρου για την Παιδεία είναι από τις ψηλότερες της ΕΕ σε σχέση με το ΑΕΠ και πρόσθεσε πως από το 2017 θα υπάρξουν αυξήσεις στο μισθολόγιο.

Σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση της κρίσης είπε ότι έχουν ληφθεί σειρά μέτρα τόσο για στήριξη των μαθητών και φοιτητών όσο και για μεταρρυθμίσεις στα αναλυτικά προγράμματα και το σύστημα προσλήψεως εκπαιδευτικών.
Αναφέρθηκε ακόμα τα προγράμματα αντιμετώπισης και πρόληψης της αντικοινωνικής και παραβατικής συμπεριφοράς των μαθητών κατέληξε λέγοντας ότι ο Υπουργός Παιδείας θα αναμένει τα πορίσματα του συνεδρίου.

https://www.paideia-news.com/


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθραSorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

Ψηφιακό Πληροφοριακό Σύστημα «eSchools» για την Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση

Το Ολοκληρωμένο Ψηφιακό Πληροφοριακό Σύστημα της Δημόσιας Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, με ...