Home / HEADER-NEWS / Ψηφίστηκε η τροπολογία για τις επαναληπτικές. Τι θα ισχύσει

Ψηφίστηκε η τροπολογία για τις επαναληπτικές. Τι θα ισχύσει

Δημοσιεύτηκε: 11:30 μμ Απρίλιος 25th, 2017  


Ρεπορτάζ: xenesglosses.eu

H τροπολογία του Υπουργείου Παιδείας για τις επαναληπτικές πανελλαδικές ήταν ένα από τα θέματα που έθιξαν πολλοί από τους βουλευτές στη συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Οικονομίας «Σύσταση Ν.Π.Ι.Δ. με την επωνυμία «Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης» και άλλες διατάξεις». Για την τροπολογία που εντάχθηκε στο νομοσχέδιο ως άρθρο 12 και έγινε δεκτή σήμερα κατά πλειοψηφία τοποθετήθηκε ο υφυπουργός κ. Μπαξεβανάκης.

Η ψήφιση του άρθρου

Ερωτάται το Σώμα: Γίνεται δεκτό το άρθρο 12 ως έχει;

ΧΑΡΙΛΑΟΣ ΤΖΑΜΑΚΛΗΣ: Ναι.

ΧΡΙΣΤΟΣ ΔΗΜΑΣ: Όχι.

ΜΙΧΑΗΛ ΤΖΕΛΕΠΗΣ: Ναι.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΑΧΙΝΙΔΗΣ: Παρών.

ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΣΥΝΤΥΧΑΚΗΣ: Παρών.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΑΖΑΡΙΔΗΣ: Ναι.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΑΡΙΔΗΣ: Όχι.

ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΔΑΝΕΛΛΗΣ: Παρών.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Λαμπρούλης): Συνεπώς, το άρθρο 12 έγινε δεκτό ως έχει κατά πλειοψηφία.

Η τοποθέτηση του Υφυπουργού κ. Μπαξεβανάκη

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, το Υπουργείο Παιδείας κατέθεσε στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου την τροπολογία που, μεταξύ άλλων, προβλέπει τη διεξαγωγή επαναληπτικών πανελλαδικών εξετάσεων, που μετά τη συζήτηση στην Επιτροπή είναι πια το άρθρο 12.

Το άρθρο αυτό περιλαμβάνει δύο παραγράφους:

Η πρώτη διασφαλίζει έναν ελάχιστο αριθμό θέσεων στα τμήματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης για τα παιδιά των επαγγελματικών λυκείων. Όπως ίσως θα θυμάστε, με τον ν. 4452 προσδιορίσαμε ότι ο αριθμός των θέσεων για τους αποφοίτους γενικών ή επαγγελματικών λυκείων καθορίζεται ανάλογα με τον αριθμό των υποψηφίων. Με την παρούσα τροπολογία διασφαλίζουμε ότι για τους αποφοίτους των ΕΠΑΛ ο αριθμός αυτός δεν πρόκειται να είναι χαμηλότερος από το ποσοστό του 20%. Είναι προφανώς μία διάταξη για τη στήριξη της επαγγελματικής εκπαίδευσης και υποθέτω ότι γίνεται αποδεκτή από όλο το Σώμα.

Σε ό,τι αφορά την καθιέρωση επαναληπτικών πανελλαδικών εξετάσεων, που γίνεται με τη δεύτερη παράγραφο του άρθρου, μιλώ για καθιέρωση επαναληπτικών εξετάσεων, διότι μέχρι σήμερα η δυνατότητα αυτή δεν υπήρχε. Μέχρι το 2000 δεν διεξήγοντο καν επαναληπτικές πανελλαδικές εξετάσεις. Το 2000 καθιερώθηκε η επαναληπτική εξέταση, μόνο όμως για εκείνα τα μαθήματα τα οποία συμμετέχουν και στη διαμόρφωση του απολυτηρίου του λυκείου, για εκείνα δηλαδή τα μαθήματα των οποίων οι εξετάσεις είναι ταυτόχρονα και εισαγωγικές για την τριτοβάθμια και απολυτήριες. Δεν υπήρξαν ποτέ επαναληπτικές εξετάσεις για τα ειδικά μαθήματα, για τα ξενόγλωσσα, για το σχέδιο, για την εξέταση στις μουσικές ικανότητες, όπως δεν υπήρξε ποτέ επαναληπτική εξέταση για τους αποφοίτους των ΕΠΑΛ, για τον λόγο ότι οι εξετάσεις αυτών των παιδιών δεν είχαν συνδεθεί ποτέ με το απολυτήριο. Επίσης, ο ν. 4186/2013, που εισήγαγε το νέο σύστημα πρόσβασης, δεν προέβλεψε τη δυνατότητα επαναληπτικών πανελλαδικών εξετάσεων.

Άρα, λοιπόν, σήμερα, με την παρούσα τροπολογία για πρώτη φορά η Κυβέρνηση θεσπίζει τη δυνατότητα να υπάρξουν επαναληπτικές εξετάσεις για όλα τα μαθήματα και για όλα τα παιδιά.

Επιπλέον, καθορίζουμε ειδικό ποσοστό θέσεων, το οποίο είναι επιπλέον του αριθμού των εισακτέων. Γιατί το κάνουμε αυτό; Για να μην στερήσουμε ούτε μία θέση ούτε και στο τελευταίο τμήμα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης από τους υποψήφιους οι οποίοι κανονικά διαγωνίζονται τον Ιούνιο.

Οι θέσεις, λοιπόν, που δημιουργούμε είναι επιπλέον και αφορούν μόνο εκείνα τα παιδιά που για κάποιον πολύ σοβαρό λόγο δεν μπόρεσαν να συμμετάσχουν σε ένα ή περισσότερα μαθήματα.

Θα εξεταστούν αυτά τα παιδιά σε όλα τα μαθήματα. Γιατί αυτό; Γιατί πρέπει οι όροι του παιχνιδιού να είναι ίδιοι για όλα τα παιδιά. Η διεκδίκηση του ίδιου αριθμού θέσεων πρέπει να γίνεται με τους ίδιους όρους για όλους όσοι συμμετέχουν στην εξέταση.

Δεν ήταν, λοιπόν, λογικό μαθητές που διαγωνίζονταν σε διαφορετικά μαθήματα με διαφορετικά θέματα να διεκδικούν το ίδιο ποσοστό θέσεων. Και νομίζω ότι στους καιρούς που όλοι αναζητούν λόγους προσφυγών, όλο το Σώμα αντιλαμβάνεται τη σοβαρότητα αυτής της ρύθμισης. Οι σοβαροί λόγοι ποιοι είναι; Περιγράφονται στην τροπολογία.

Πρώτον, σοβαροί λόγοι υγείας, των οποίων η διαπίστωση και η πιστοποίηση θα γίνει με υπουργική απόφαση. Θέλουμε, όμως, να διαβεβαιώσουμε το Σώμα ότι οι όροι θα είναι πολύ πιο αυστηροί από ό,τι συνέβαινε στο παρελθόν, ακριβώς για να διασφαλίσουμε ότι μόνο σε όσα παιδιά προέκυψε κάτι πολύ σοβαρό στη διάρκεια των εξετάσεων θα τύχουν αυτής της δεύτερης ευκαιρίας.

Οι λόγοι ψυχικής οδύνης περιγράφονται με σαφήνεια και αναφέρονται μόνο στον θάνατο πολύ στενού συγγενούς. Και για να το πούμε κατανοητά, μιλάμε μόνο για τον θάνατο κάποιου γονέα ή αδελφού, όπως περιγράφεται με σαφήνεια στη διάταξη.

Επίσης, οι εξετάσεις δίνονται τον Σεπτέμβριο, όπως έχουμε εξηγήσει με σαφήνεια, διότι, αν θέλουμε να είμαστε σοβαροί και εφόσον ο λόγος που ένα παιδί προσφεύγει σε επαναληπτική εξέταση οφείλεται πράγματι σε πάρα πολύ σοβαρούς λόγους, αυτοί οι πολύ σοβαροί λόγοι όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι δεν θα έχουν εξαλειφθεί σε δέκα μέρες.

Άρα, λοιπόν, σοβαρότητα των λόγων για να τύχει κάποιος επανεξέτασης και απόσταση χρονική ώστε αυτοί οι λόγοι να έχουν εκλείψει μετά την πάροδο ενός διμήνου, αν θέλουμε να είμαστε σοβαροί και να αντιμετωπίζουμε τα θέματα, ειδικά για τους μικρούς μαθητές και ανήλικους, με τη σοβαρότητα που αρμόζει.

Τέλος, θέτουμε και μια άλλη δικλίδα ασφαλείας. Για να εισαχθεί κάποιος σε σχολή της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης μέσω των επαναληπτικών πανελλαδικών εξετάσεων, υπάρχει και μια άλλη δικλίδα, εκτός της προϋπόθεσης του μικρού αριθμού που θέσαμε, του 0,5%, το οποίο δεν προέκυψε αυθαίρετα. Εδώ κάνω μια παρένθεση. Αυτό το ποσοστό έχει εξαχθεί από την ανάλυση των στοιχείων των περασμένων ετών. Περίπου αυτός ήταν ο αριθμός των παιδιών που έκαναν χρήση της δυνατότητας επαναληπτικής εξέτασης. Ήταν περίπου το 0,5% επί του συνόλου των υποψηφίων και γι’ αυτό τον λόγο καθορίζουμε αυτό το αντίστοιχο ποσοστό.

Όμως, υπάρχει και μια άλλη δικλίδα. Ότι κανείς δεν θα εισαχθεί από την επαναληπτική εξέταση, αν δεν πετύχει βαθμολογία που να είναι τουλάχιστον ίση με τη βάση εισαγωγής που προέκυψε από την κανονική εξεταστική περίοδο του Ιουνίου.

Αυτός είναι ένας δεύτερος αποτρεπτικός παράγοντας που θα αποθαρρύνει κάποιους λίγους ενδεχομένως που στο παρελθόν ή και στο παρόν και το μέλλον θα σκέπτονταν να κάνουν κατάχρηση αυτής της δυνατότητας. Μιλάμε δηλαδή για μια δυνατότητα που θα δοθεί μόνο σε όσους ή όσες τους έτυχε κάτι πολύ σοβαρό και δεν εξαρτάται από τους ίδιους και θα πρέπει να τους δοθεί μια δεύτερη ευκαιρία. Οι όροι είναι τέτοιοι που κάποιος δεν θα τους χρησιμοποιήσει, παραπλανώντας όλους τους υπόλοιπους.

Κι εδώ θα είμαστε για να διαπιστώσουμε ότι αυτή τη φορά όσοι θα κάνουν χρήση –και θα το διαπιστώσουμε πολύ σύντομα- θα είναι λιγότεροι από όσους στο παρελθόν εκμεταλλεύονταν την ευχέρεια των διατάξεων και καταχρώντο σε βάρος των υπολοίπων.

Σας ευχαριστώ πολύ.


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...