Home / HEADER-NEWS / Πρόβλημα με την εκταμίευση των ποσών από τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης για τις ΔΥΕΠ και για λειτουργικές δαπάνες σχολείων

Πρόβλημα με την εκταμίευση των ποσών από τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης για τις ΔΥΕΠ και για λειτουργικές δαπάνες σχολείων

Δημοσιεύτηκε: 9:06 πμ Απρίλιος 15th, 2017  


Του Αλέξανδρου Φωτιάδη

Στα κάγκελα βρίσκονται οι εκπαιδευτικοί της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς δεν έχει εκδοθεί ακόμη υπουργική απόφαση για το κονδύλι ύψους 25 εκατ. ευρώ, το οποίο θα καλύψει λειτουργικές ανάγκες των σχολικών μονάδων για το β’ τρίμηνο του 2017.

Μάλιστα, όπως σημειώνουν στη «Μ», η ανακοίνωση του υπουργείου θα έπρεπε να είχε γίνει στις αρχές του προηγούμενου μήνα.

Το ποσό διατίθεται για την κάλυψη των καθημερινών αναγκών στα σχολεία, καθώς και για την εξασφάλιση υλικού, την καθαριότητα και τη συντήρηση των αιθουσών. Μάλιστα, όπως σημειώνουν οι εκπαιδευτικοί, για τη λειτουργία των δομών εκπαίδευσης προσφύγων (ΔΥΕΠ) θα δίνονταν χρήματα από το Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ), τα οποία όμως ακόμη δεν έχουν εκταμιευτεί.

Θολή κατάσταση με τους δήμους

Οι εκπαιδευτικοί καταγγέλλουν ότι θολό τοπίο επικρατεί και στη διαχείριση των χρημάτων από πλευράς τοπικής αυτοδιοίκησης, καθώς στα ποσά υπάρχουν κρατήσεις. Οι κρατήσεις, όπως σημειώνουν, αφορούν κυρίως τις κατασκευαστικές δαπάνες για τα σχολεία, ενώ οι διευθυντές των σχολικών μονάδων δεν γνωρίζουν το ακριβές ποσό που πρέπει να λάβουν από την αυτοδιοίκηση αλλά ούτε και τα κριτήρια χορήγησής του.

Μάλιστα σημειώνουν ότι επικρατεί αδιαφάνεια στον τρόπο διαχείρισης των κονδυλίων. «Τα προβλήματα ελλιπούς χρηματοδότησης ενισχύονται από τη δυσλειτουργία στο σύστημα απόδοσης των χρημάτων από τους δήμους στις σχολικές μονάδες», σημειώνεται στην ανακοίνωση της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας (ΔΟΕ) και προστίθεται: «Οι αδικαιολόγητες καθυστερήσεις, τα διαφορετικά κατά περίπτωση σκεπτικά στον τρόπο χρηματοδότησης, η αδιαφάνεια που επικρατεί σε πάρα πολλές περιπτώσεις στη διαχείριση των κονδυλίων από τους δήμους δημιουργούν τεράστια προβλήματα στη λειτουργία των σχολικών μονάδων».

«Τα χρήματα που διατίθενται για τα σχολεία δεν επαρκούν για την κάλυψη των αναγκών και σε αυτό προστίθενται οι καθυστερήσεις και η θολή και μη σαφής διάθεση των χρημάτων.

Η δημόσια εκπαίδευση δεν μπορεί να καταφύγει σε εξεύρεση χρημάτων από ιδιώτες, αλλά πρέπει να στηρίζεται από την πολιτεία», σημείωσε στη «Μ» ο πρόεδρος της ΔΟΕ Θανάσης Κικινής.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΔΟΕ

Αρ. Πρωτ. 1258 Αθήνα 12/04/2017

Προς

Τους Συλλόγους Εκπαιδευτικών Π.Ε.

Θέμα : Καθυστέρηση της ανακοίνωσης καταβολής β’ δόσης λειτουργικών δαπανών στις σχολικές μονάδες

Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία του για την επανάληψη, για μια ακόμη φορά, του απαράδεκτου φαινομένου  της καθυστέρησης καταβολής των κονδυλίων που αφορούν την κάλυψη των λειτουργικών δαπανών των σχολείων. Συγκεκριμένα δεν έχει, καν, ανακοινωθεί ακόμη η καταβολή της β’ δόσης του 2017.

Παρά το γεγονός ότι στις κατά καιρούς συζητήσεις ακόμα και η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας αναγνωρίζει  ότι τα χρήματα δεν επαρκούν (ιδιαίτερα τη φετινή χρονιά με το βαρύ χειμώνα και με τις έκτακτες ανάγκες που δημιουργεί η λειτουργία των ΔΥΕΠ), καμιά ενέργεια δε γίνεται στην κατεύθυνση της έγκαιρης απόδοσής τους στα σχολεία.

Τονίζουμε, επίσης, ότι τα προβλήματα ελλιπούς χρηματοδότησης ενισχύονται από τη δυσλειτουργία στο σύστημα απόδοσης των χρημάτων από τους Δήμους στις σχολικές μονάδες. Οι αδικαιολόγητες καθυστερήσεις, τα διαφορετικά, κατά περίπτωση, σκεπτικά στον τρόπο χρηματοδότησης, η αδιαφάνεια που επικρατεί σε πάρα πολλές περιπτώσεις στη διαχείριση των κονδυλίων από τους Δήμους, δημιουργούν τεράστια προβλήματα στη λειτουργία των σχολικών μονάδων. Η κυβέρνηση (μέσω των αρμόδιων Υπουργείων) οφείλει να παρέμβει ώστε τα σχολεία να μπορούν να ανταπεξέρχονται στις ανάγκες τους και να λειτουργούν ομαλά.

https://makthes.gr/


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...