Home / HEADER-NEWS / Τι προτείνεται για την Ιστορία στο Λύκειο

Τι προτείνεται για την Ιστορία στο Λύκειο

Δημοσιεύτηκε: 5:53 μμ Απρίλιος 5th, 2017  


Ρεπορτάζ: xenesglosses.eu

Αλλαγές ετοιμάζονται στο μάθημα της Ιστορίας σε όλες τις τάξεις.

Ήδη αρμόδια επιτροπή του ΙΕΠ έχει καταθέσει τις προτάσεις της. Για τις δυο τελευταίες τάξεις του Λυκείου που έχουν και μεγάλο ενδιαφέρον λόγω πανελλαδικών δεν υπάρχει συγκεκριμένη πρόταση λόγω και των αλλαγών που σχεδιάζονται για την εισαγωγή στα ΑΕΙ. Η επιτροπή λοιπόν δίνει γενικές κατευθύνσεις που είναι οι εξής:

«Η Επιτροπή θεωρεί ότι για το µάθηµα της Ιστορίας στις δύο τελευταίες τάξεις  του Λυκείου θα πρέπει να ακολουθηθεί η ίδια λογική ως προς τους γενικούς σκοπούς,  τις µεθόδους και τα µέσα διδασκαλίας που έχει προταθεί για τα Προγράµµατα  Σπουδών στην δευτεροβάθµια υποχρεωτική εκπαίδευση.

Ωστόσο, τα Προγράµµατα  Σπουδών για τη Β΄ και Γ΄ Λυκείου συνδέονται και µε τις αλλαγές που σχεδιάζονται στο σύστηµα εισαγωγής στην τριτοβάθµια εκπαίδευση. Επειδή αυτές δεν έχουν  ακόµη οριστικοποιηθεί, η Επιτροπή δεν µπορεί να καταθέσει συγκεκριµένες  προτάσεις για τα Προγράµµατα Σπουδών για τη Β΄ και Γ΄ Λυκείου στο µάθηµα της  Ιστορίας, αλλά µόνο γενικές ιδέες για το περιεχόµενο του µαθήµατος.

Στον πυρήνα  των γενικών ιδεών που ακολουθούν υπάρχει η λογική ότι το µάθηµα της Ιστορίας στις δύο τελευταίες τάξεις του Λυκείου θα πρέπει να αφορά σηµαντικά ιστορικά ζητήµατα τα οποία αφενός επηρεάζουν τον σύγχρονο κόσµο στον οποίο ζουν σήµερα οι µαθητές-τριες και αφετέρου διαµορφώνουν την ιστορική κουλτούρα και συνείδηση στην Ελλάδα και τον υπόλοιπο κόσµο.

Με βάση τα προαναφερθέντα, το µάθηµα της Ιστορίας στη Β΄ και Γ΄ Λυκείου θα µπορούσε να έχει θεµατικό χαρακτήρα. Στη Β΄ Λυκείου το µάθηµα θα µπορούσε  να αφορά τη µελέτη της ιστορικής εξέλιξης στις τρεις µεγάλες ιστορικές περιόδους  (αρχαιότητα, µέσοι χρόνοι, νεότερη και σύγχρονη εποχή) ζητηµάτων που  απασχολούν τον σύγχρονο κόσµο. Στη Γ΄ Λυκείου το µάθηµα θα µπορούσε να επικεντρωθεί µόνο στον 20ο αιώνα, µε στόχο την εµβάθυνση σε συγκεκριµένα  φαινόµενα και εξελίξεις που είναι σηµαντικά για την κατανόηση των αλλαγών που  συνέβησαν σε εκείνον τον αιώνα και σε µεγάλο βαθµό διαµόρφωσαν τον κόσµο στον  οποίο ζούµε και η µνήµη τους είναι παρούσα.

Α ΛΥΚΕΙΟΥ

Ως προς την Α Λυκείου η Επιτροπή αναφέρει ότι  λαµβάνοντας υπόψη την δηλωµένη πρόταση για επέκταση της υποχρεωτικής  φοίτησης κατά ένα έτος και τη συνολικότερη αναµόρφωση των προγραµµάτων  σπουδών για τη δευτεροβάθµια εκπαίδευση προτείνεται η Α΄ Λυκείου να καλύπτει  την περίοδο από το 1880 ως σήµερα.

Ειδικοί στόχοι:

να συνδυάσουν τη θεµατική και τη χρονολογική προσέγγιση ώστε να δοθεί µια  πιο ολοκληρωµένη εικόνα των πυκνών γεγονότων και των µεγάλων ιστορικών  αλλαγών που έλαβαν χώρα στη διάρκεια των τελευταίων 120 ετών
να εντάξουν την ελληνική ιστορία στο ευρύτερο πλαίσιο της ευρωπαϊκής και  παγκόσµιας ιστορίας
να αναδείξουν τις µεγάλες ιστορικές τοµές της περιόδου και τις συνέπειές τους  για τη σηµερινή κόσµο (επιστηµονική πρόοδος και τεχνολογική εξέλιξη,  βιοµηχανία, αποικιοκρατία, ναζισµός, φασισµός, κοµµουνισµός, διπολισµός,  κατοχύρωση πολιτικών δικαιωµάτων κ.α.)
να κατανοήσουν τα βαθύτερα αίτια και τις συνέπειες των παγκοσµίων πολέµων  που σηµάδεψαν τον 20ο αιώνα
να υιοθετήσουν µια ολόπλευρη ιστορική προσέγγιση
να κατανοήσουν πως συγκροτείται η ευρωπαϊκή συνείδηση
να κατανοήσουν την έννοια της «παγκοσµιοποίησης» µε τις πολλαπλές της εκφάνσεις (πολιτική, κοινωνική, οικονοµική, τεχνική, πολιτισµική), αλλά και τις  αντίπαλες τάσεις

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...