Home / HEADER-NEWS / Ομιλία του Υπουργού Παιδείας και της Υπεύθυνης Παιδείας της Ν.Δ. Ν. Κεραμέως στην παρουσίαση της Ετήσιας Έκθεσης του ΚΑΝΕΠ-ΓΣΕΕ

Ομιλία του Υπουργού Παιδείας και της Υπεύθυνης Παιδείας της Ν.Δ. Ν. Κεραμέως στην παρουσίαση της Ετήσιας Έκθεσης του ΚΑΝΕΠ-ΓΣΕΕ

Δημοσιεύτηκε: 7:52 μμ Απρίλιος 25th, 2017  


Ομιλία Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Κ. Γαβρόγλου στην παρουσίαση της Ετήσιας Έκθεσης 2016 για την Εκπαίδευση του ΚΑΝΕΠ – ΓΣΕΕ

Ως μια πολύ θετική παρέμβαση στην κοινωνία χαρακτήρισε στην ομιλία του ο Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Κώστας Γαβρόγλου, την Ετήσια Έκθεση 2016 του ΚΑΝΕΠ – ΓΣΕΕ για την Εκπαίδευση. Αναφερόμενος στις δαπάνες για την Εκπαίδευση ο κ. Γαβρόγλου σημείωσε ότι το ποσοστό του 3, 16 % του ΑΕΠ «έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία  να το λέμε, να το πιέζουμε από παντού να γίνει μέρος της πιο επίσημης θέσης μας, διότι δεν μπορεί οι Θεσμοί να επιμένουν στο 4,4% και να μας λένε ότι δεν ξέρουμε να διαβάζουμε τα στοιχεία ή ότι δεν είναι έγκυρα. Ξέρετε ότι από το 3,16% έως το 4,4% είναι κάποια δισεκατομμύρια η διαφορά».

Ως προς τα στοιχεία της Έκθεσης για τη μέση ηλικία του διδακτικού προσωπικού ο Υπουργός σημείωσε: «Αυτό θέλει μια πολύ μεγάλη προσοχή, ώστε να μην αρχίσει μία… μουρμούρα η οποία μπορεί να ενταθεί πάρα πολύ ενάντια στο δικαίωμα των ανθρώπων να είναι εκπαιδευτικοί ανεξάρτητα αν ο μέσος όρος ηλικίας είναι από 45-47. Αυτό δεν αλλάζει την απόλυτη προτεραιότητα που πρέπει να δώσουμε στους διορισμούς. Δεν κάνουμε διορισμούς για να πέσει ο μέσος όρος. Κάνουμε διορισμούς  για να εδραιωθεί το εκπαιδευτικό σύστημα και γνωρίζουμε ότι άλλο είναι να προσφέρει ένας νέος στην εκπαίδευση και άλλο να προσφέρει ένας άνθρωπος που είναι πολύ πιο έμπειρος. Η θέση της Κυβέρνησης είναι σαφέστατη. Θα προχωρήσει σε διορισμούς.  Δεν ξέρουμε πόσους, δεν ξέρουμε πώς- γιατί είναι ένα εξαιρετικά δύσκολο σύστημα-αφού θα πρέπει να λάβουμε υπόψη την προϋπηρεσία αλλά επίσης και το γεγονός ότι και οι νέοι πρέπει να μπουν σ’ αυτόν το χώρο».

Ο Υπουργός χαρακτήρισε «αιχμή της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης» το Λύκειο και όχι τις εισαγωγικές εξετάσεις για την πρόσβαση στα ΑΕΙ και ΤΕΙ. «Η αιχμή της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης αυτή τη στιγμή δεν είναι οι εισαγωγικές εξετάσεις, θα ήταν πολύ επιπόλαιο να είναι οι εισαγωγικές εξετάσεις. Η αιχμή είναι το Λύκειο και είναι ένα ερώτημα προς την ελληνική κοινωνία. Θέλει η ελληνική κοινωνία μία κοινωνία χωρίς Λύκειο; Τι έγινε με τις περασμένες δεκαετίες;  Ένας θεσμός εκτός  Λυκείου καταβρόχθισε το Λύκειο με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν οι δύο τάξεις του Λυκείου». Ως προς την πρόσβαση στην Ανώτατη Εκπαίδευση ο κ. Γαβρόγλου είπε: «Αυτό που θέλουμε είναι τα παιδιά στο Λύκειο να αποκτούν τις γνώσεις και την εκπαίδευση που πρέπει να έχουν και στη συνέχεια με το βαθμό του Απολυτηρίου να μπαίνουν στα Πανεπιστήμια. Αυτό δεν μπορεί να γίνει με το πάτημα ενός κουμπιού. Eίναι κάτι που θέλει και κοινωνική και πολιτική συναίνεση κι έχει έναν ορίζοντα τριετίας – πενταετίας».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην αναβάθμιση της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης. «Δεν μπορούμε να πάρουμε καμία αποτελεσματική πρωτοβουλία για τα Λύκεια αν δεν αναβαθμιστεί η Επαγγελματική Εκπαίδευση. Η αναβάθμιση της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης ενέχει κι ένα στοιχείο ιδεολογικό και πολιτικό. Η κοινωνία πρέπει να πεισθεί ότι η Επαγγελματική Εκπαίδευση, τα ΕΠΑΛ, δεν είναι τα αποθετήρια για τους αποτυχόντες. Δεν πάνε εκεί παιδιά ενός κατώτερου Θεού. Κι ένας από τους τρόπους είναι να ενισχύσουμε πάρα πολύ το τι θα κάνουν αυτά τα παιδιά μετά το ΕΠΑΛ. Εκεί η δική μας παρέμβαση είναι η ίδρυση διετών δομών στο πλαίσιο της Ανώτατης Εκπαίδευσης –κατά κύριο λόγο στα ΤΕΙ αλλά μπορεί και στα Πανεπιστήμια- ώστε τα παιδιά από τα ΕΠΑΛ που θα τελειώνουν τη Γ’ Λυκείου να έχουν πρόσβαση προνομιακή (δεν θα πηγαίνουν παιδιά από το ΓΕΛ, παρά μόνο σε ένα μικρό ποσοστό) και να παίρνουν επαγγελματική πιστοποίηση για συγκεκριμένα επαγγέλματα με ευρωπαϊκές προδιαγραφές. Όλο αυτό θα είναι υπό τη σκέπη της Ανώτατης Εκπαίδευσης», είπε χαρακτηριστικά.

Αναφέρθηκε επίσης στη λειτουργία του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας και Ανθρώπινου Δυναμικού, στην πρώτη από την ίδρυση του ελληνικού κράτους Επιτροπή Μελέτης Οικονομικών της Εκπαίδευσης και στα Ακαδημαϊκά Περιφερειακά Συμβούλια, ενώ ιδιαίτερη αναφορά έκανε στους εκπαιδευτικούς, λέγοντας ότι εν μέσω της οικονομικής κρίσης «κράτησαν ένα σύστημα στα πόδια του με όλα τα προβλήματα. Ρημάχτηκε ο τόπος , τηρουμένων των αναλογιών, και κάπου το κράτησαν στο πόδι. Δεν είναι ίδιον όλων των θεσμών αυτό. Αυτό δεν είναι κάτι το μεταφυσικό ούτε καλύπτεται από αδράνειες.  Κρατήθηκε γιατί συγκεκριμένοι εκπαιδευτικοί είπαν ότι εμείς, ανεξαρτήτως ιδεολογικών και πολιτικών θέσεων, θα δώσουμε την καθημερινή μάχη στα σχολεία. Κι έχει πολύ μεγάλη σημασία, μέσα σε όλο αυτό, να μη χαθεί η ηθική, σε τελευταία ανάλυση, στάση αυτών των εκπαιδευτικών».

Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΗΣ ΥΠΕΥΘΥΝΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Κυρίες και κύριοι,

Σας ευχαριστώ ιδιαιτέρως για την πρόσκληση, και σας συγχαίρω για την αξιέπαινη προσπάθεια εκπόνησης της συγκεκριμένης έρευνας. Δεν έχουμε ακόμη την πλήρη εικόνα, δεδομένου ότι η Έκθεση ήρθε στα χέρια μας μόλις σήμερα, αλλά από αυτά που ακούσαμε και είδαμε προ ολίγου, είναι νομίζω σαφές ότι σήμερα μοιράζεστε μαζί μας ένα σημαντικό εργαλείο εκπαιδευτικής πολιτικής.

Για πρώτη φορά, φαίνεται πως έχουμε την «ακτινογραφία», θα έλεγα, του εκπαιδευτικού μας συστήματος, όπως εξελίχθηκε σε ένα χρονικό συνεχές 12 ετών (2002-2014). Πρόκειται για πορίσματα που σαφώς προβληματίζουν, αλλά δεν πρέπει να μείνουμε εκεί. Οφείλουμε αυτά τα πορίσματα να τα αξιοποιήσουμε στην κατεύθυνση της αλλαγής. Και επίτηδες χρησιμοποιώ τη λέξη αλλαγή και όχι τη λέξη μεταρρύθμιση. Γιατί; Γιατί σε αυτή τη 12ετία είδαμε ότι επιχειρήθηκαν πολλές εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις. Είδαμε όμως κιόλας ότι, με βάση την έρευνα, οι μεταρρυθμίσεις αυτές είχαν μία δυσκολία – άλλες μικρότερη και άλλες μεγαλύτερη – όσον αφορά τη μεταβολή της απόδοσης της εκπαίδευσης.

Ποιες είναι οι βασικές αιτίες, κατά τη γνώμη μου, γι’ αυτή την κατάσταση;

Πρώτον, το γεγονός ότι στη χώρα μας οι μεταρρυθμίσεις τείνουν – με κάποιες εξαιρέσεις βεβαίως – να εστιάζουν στην αλλαγή μιας βαθμίδας της εκπαίδευσης, κυρίως στην αλλαγή του τρόπου εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, και όχι στην βελτίωση της αποτελεσματικότητας και απόδοσης του συστήματος εν συνόλω. Παρακολουθούμε τις αλλαγές στον τρόπο εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση να διαδέχονται η μία την άλλη, αλλά σπανίως βλέπουμε να γίνεται κάποια παρέμβαση για την βελτίωση της απόδοσης των μαθητών στο Γυμνάσιο. Πώς περιμένουμε έναν μαθητή να προχωρήσει και να εισαχθεί στην 3βάθμια, αν δεν έχουμε ασχοληθεί μαζί του σοβαρά από το Δημοτικό και το Γυμνάσιο; Αυτό που χρειάζεται, λοιπόν, το εκπαιδευτικό μας σύστημα είναι μια αλλαγή, μία βελτίωση που θα προκύψει μέσα από τον ενιαίο στρατηγικό σχεδιασμό που θα ξεκινά από τη προσχολική εκπαίδευση και θα φτάνει μέχρι την τριτοβάθμια εκπαίδευση και τη δια βίου μάθηση. Δεν είναι όμως μόνο η έλλειψη ενιαίου σχεδιασμού η αιτία του προβλήματος.

Δεύτερον, η εκπαίδευση στην Ελλάδα αντιμετωπίζει ένα ακόμα ζήτημα, πιο βαθύ και δομικό, θα έλεγα: αρκετές από τις προτάσεις για αλλαγή και νομοθέτηση, στην σωστή ή όχι κατεύθυνση, είτε δεν έχουν εφαρμοστεί, είτε δεν έχουν εφαρμοστεί επαρκώς και αποτελεσματικά από τις διαδοχικές κυβερνήσεις. Είμαστε δηλαδή καλοί στο “νομοθετείν”, αλλά όχι στο “εφαρμόζειν”.

Τι φταίει γι’ αυτό; Τι λείπει; Απουσιάζει η πίστη στην αναγκαιότητα των μεταρρυθμίσεων, απουσιάζει η επιμονή και η υπομονή απέναντι στις δυνάμεις που κάθε φορά ανθίστανται, απουσιάζει η δύναμη για να υπερβούμε τα ατομικά και προσωρινά συμφέροντα.

Κυρίες και κύριοι, ποιες είναι οι μεγαλύτερες απειλές για τη χώρα, όπως αποτυπώνονται στις έρευνες που διεξάγονται τα τελευταία χρόνια της κρίσης; Θα εστιάσω στις 2 από τις κατά τη γνώμη μου σημαντικότερες: Αφενός, η χαμηλή γεννητικότητα με την ταυτόχρονη γήρανση του πληθυσμού, αφετέρου η ανεργία των πτυχιούχων -το ποσοστό των άνεργων πτυχιούχων στην Ελλάδα να σκαρφαλώνει περίπου στο 20%, το υψηλότερο μεταξύ των χωρών – μελών του ΟΟΣΑ- που οδηγεί χιλιάδες προσοντούχους νέους, λαμπρά μυαλά, εκτός των συνόρων της χώρας, εκεί που τα προσόντα τους μπορούν να αξιοποιηθούν, με το φαινόμενο του brain drain να αυξάνεται εκθετικά. Σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, περίπου 430.000 νέοι πτυχιούχοι έχουν φύγει από τη χώρα από το 2008 έως σήμερα.

Εμείς βλέπουμε την αναστροφή αυτής της κατάστασης ως τον βασικό στόχο για την εκπαιδευτική και κοινωνική μας πολιτική και κατ’ επέκταση την αναπτυξιακή μας πολιτική. Το όραμά μας είναι να επιτραπεί στους μορφωμένους νέους να βρίσκουν θέσεις εργασίας στον τόπο τους. Και προς αυτή την κατεύθυνση, εργαζόμαστε σκληρά για την εκπόνηση του προγράμματός μας για ένα σύστημα εκπαίδευσης το οποίο θα ενισχύει την οικονομία της γνώσης και θα ανταποκρίνεται αποτελεσματικά στις απαιτήσεις της μεταβαλλόμενης κοινωνίας και αγοράς εργασίας, βελτιώνοντας τις δεξιότητες και το ανθρώπινο κεφάλαιο της χώρας μας και συμβάλοντας στην οικονομική ανάπτυξη.

Κυρίες και κύριοι, η δική μας λογική, η δική μας επιλογή για το σχολείο και πανεπιστήμιο, συνοψίζεται στο δίπτυχο «ελεύθερο σχολείο» – «αυτόνομο Πανεπιστήμιο». Σχολεία και Πανεπιστήμια, τα οποία δεν ελέγχονται ασφυκτικά, από το Υπουργείο Παιδείας, αλλά που εποπτεύονται παραγωγικά και με κριτήρια ποιότητας. Σχολεία και Πανεπιστήμια των οποίων τα στελέχη θα μπορούν να αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες, να διαφοροποιούνται και να αυτενεργούν.

Η απόλυτη προτεραιότητα για εμάς είναι η παροχή υψηλής ποιότητας εκπαιδευτικού προϊόντος, βασισμένου στις αρχές της αυτονομίας, της αξιοκρατίας και της αριστείας. Επιτρέψτε μου να γίνω πιο συγκεκριμένη ως προς τις έννοιες αυτές:

Αυτονομία, γιατί μπορεί η σχετικά αυτόνομη λειτουργία των σχολικών μονάδων και το αυτοδιοίκητο των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων να έχουν θεσμική κατοχύρωση, ωστόσο, το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα είναι από τα πιο συγκεντρωτικά στην Ευρώπη. Οι περισσότερες ουσιαστικές λεπτομέρειες σε όλες τις πτυχές της εκπαιδευτικής διαδικασίας καθορίζονται από το Υπουργείο: η οργανωτική δομή και λειτουργία, η διοίκηση, η εποπτεία και η παιδαγωγική καθοδήγηση της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης λαμβάνουν εντολές, με τη μορφή νόμων, προεδρικών διαταγμάτων, υπουργικών αποφάσεων και εγκυκλίων, επί της ουσίας από τον εκάστοτε Υπουργό Παιδείας.
Η ενίσχυση της αυτονομίας δεν αναβαθμίζει μόνο το ρόλο των μονάδων/ιδρυμάτων και του εκπαιδευτικού – διοικητικού προσωπικού, αλλά και την ανάγκη για μεγαλύτερη υπευθυνότητα απέναντι στους εκπαιδευόμενους και την κοινωνία ευρύτερα.

Αξιολόγηση σε όλα τα επίπεδα, και προς διττή κατεύθυνση, από πάνω προς τα κάτω και αντίστροφα. Οργανωμένα, χρησιμοποιώντας σύγχρονες τεχνικές και με κυρίαρχο στόχο την διασφάλιση της ορθής και αποδοτικής λειτουργίας του εκπαιδευτικού συστήματος, αλλά και της ποιότητας της παρεχόμενης εκπαίδευσης.
Η αξιολόγηση δεν μπορεί να είναι προαιρετική, ούτε απογυμνωμένη από παρεμβάσεις ενθάρρυνσης και επιβράβευσης της πρόσθετης προσπάθειας.
Αλλά ούτε και από διορθωτικές παρεμβάσεις – μέσω επιμόρφωσης – όταν και όπου παρατηρούνται υστερήσεις.

Αριστεία, η οποία δεν αφορά στους λίγους, αλλά στους πολλούς. Αφορά στο σχολείο και το Πανεπιστήμιο ως μηχανισμούς κοινωνικής κινητικότητας και μηχανισμούς ατομικής προόδου και προκοπής. Δεν θέλουμε να εξισωθούν όλοι προς τα κάτω, αλλά να σκαρφαλώσουν όσο το δυνατόν περισσότεροι προς τα επάνω.

Εντός αυτού του αξιακού πλέγματος, θα προχωρήσουμε σε συγκεκριμένες παρεμβάσεις και στις τρεις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Κάποιες κατευθύνσεις, ενδεικτικές των προθέσεών μας, είναι μεταξύ άλλων:

Στην Πρωτοβάθμια/ Δευτεροβάθμια εκπαίδευση:
• Ουσιαστική ενίσχυση της προσχολικής εκπαίδευσης.
• Άμεση επαναφορά των πρότυπων-πειραματικών σχολείων ως νησίδων αριστείας, καινοτόμων παιδαγωγικών προσεγγίσεων και συνεχούς αξιολόγησης και προόδου.
• Αναμόρφωση των αναλυτικών προγραμμάτων εντός ενός διαθεματικού πλαισίου μάθησης, με κίνητρα για διερευνητική μάθηση.
• Αναβάθμιση και ενίσχυση του σχολικού επαγγελματικού προσανατολισμού, ώστε οι κλίσεις και οι δεξιότητες των μαθητών να συνδυάζονται με την ζήτηση στην αγορά εργασίας.
• Ενίσχυση της επαγγελματικής και τεχνικής εκπαίδευσης.
• Δημιουργία πρότυπων επαγγελματικών λυκείων σε αντιπροσωπευτικές περιοχές τα οποία θα συνεργάζονται με επιχειρήσεις του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα.
• Διδασκαλία της επιχειρηματικότητας στα σχολεία.

Στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση:
• Σύνδεση της εκπαίδευσης και της έρευνας με την παραγωγική διαδικασία. Θα πρέπει να δοθούν κίνητρα για τη συνεργασία μεταξύ πανεπιστημίων και νεοφυών επιχειρήσεων, πανεπιστημίων και εφαρμοσμένης έρευνας.
• Καλύτερη αξιοποίηση, αλλά και διεύρυνση των χρηματοδοτικών εργαλείων για την επίλυση χρόνιων ζητημάτων. προς αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει να ενισχυθούν οι συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα
• Ενίσχυση της ανώτερης και ανώτατης τεχνικής και επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης, καθώς και η δημιουργία ενός μηχανισμού για τη διάγνωση των αναγκών της αγοράς εργασίας σε συγκεκριμένες δεξιότητες.
• Ενίσχυση της εξωστρέφειας των Πανεπιστημίων και των συνεργασιών με ιδρύματα του εξωτερικού. Ιδιαίτερη έμφαση θα πρέπει να δοθεί στη δημιουργία ξενόγλωσσων προγραμμάτων τόσο σε προπτυχιακό, όσο και σε μεταπτυχιακό επίπεδο.

Κυρίες και κύριοι,

Είναι προφανές ότι τα πορίσματα της σημαντικής αυτής έρευνας, δεν μπορούν ούτε να μελετηθούν, ούτε να αναλυθούν σε βάθος στο πλαίσιο και στον διαθέσιμο χρόνο μιας παρουσίασης, όπως η σημερινή. Μας παραδίδετε ένα εργαλείο πολιτικής, και εμείς ως υπεύθυνες πολιτικές δυνάμεις οφείλουμε, να το μελετήσουμε και κυρίως να το αξιοποιήσουμε μέσα από έναν συνεχή και εποικοδομητικό διάλογο. Και με το βλέμμα πάντοτε στραμμένο στον κοινό στόχο: ένα καλύτερο αύριο για τα παιδιά μας.

Σας ευχαριστώ πολύ

Ο ΠΡΩΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΝΙΚΟΣ ΦΙΛΗΣ ΑΝΕΦΕΡΕ

O πρώην υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης στη σημερινή παρουσίαση της μελέτης για την παιδεία από το ΚΑΝΕΠ/ΓΣΕΕ, παρουσία του νυν υπουργού Κώστα Γαβρόγλου μίλησε σχετικά με τις προτεραιότητες που πρέπει να μπουν στα πλαίσια των μεταρρυθμίσεων στην παιδεία!

Τεχνική – Επαγγελματική Εκπαίδευση

Πρώτη προτεραιότητα η ριζική αλλαγή της Τεχνικής-Επαγγελματικής εκπαίδευσης, ώστε από αποθήκη εφήβων να αποκτήσει μορφωτική αξία, επαγγελματική ωφελιμότητα και  κοινωνική αναγνώριση. Για πολλούς λόγους δεν είναι δυνατή σήμερα η επανίδρυση των ενιαίων πολυκλαδικών λυκείων. Οφείλουμε να εισαγάγουμε την αρχή της πολυκλαδικότητας στην βαθμίδα  του λυκείου. Από φέτος ενισχύουμε την πρώτη λυκείου των ΕΠΑΛ, ώστε να έχουν ένα πρόγραμμα με ισχυρότερη  γενική μόρφωση. Στη Β΄ λυκείου καθιερώνουμε τους τομείς και στη Γ΄ λυκείου τις ειδικότητες, ενώ άρχισε ήδη να λειτουργεί και ο μεταλυκειακός θεσμός της Μαθητείας.

Πρόκειται για βήματα  που αποσκοπούν στην αναβάθμιση της Τεχνικής εκπαίδευσης, στη διαμόρφωση συνθηκών ώστε η φοίτηση στα ΕΠΑΛ να είναι επιλογή των μαθητών και των μαθητριών και όχι προϊόν σκληρής ταξικής επιλογής.

Οφείλουμε να αποφύγουμε όμως έναν διπλό κίνδυνο στην προσπάθειά μας να καταστήσουμε ισότιμους τους δύο τύπους λυκείου. Δεν πρέπει να αντιμετωπίζουμε τα ΕΠΑΛ ως ΓΕΛ έστω β’  κατηγορίας, ούτε βεβαίως τα ΓΕΛ  ως σχολικές μονάδες που το επίπεδό τους θα προσαρμόζεται σε εκείνο των ΕΠΑΛ.

Τέλος, οφείλουμε να ενισχύσουμε και να διαφοροποιήσουμε τη διέξοδο των αποφοίτων των ΕΠΑΛ προς την Τεχνική Τριτοβάθμια εκπαίδευση, π.χ. με την καθιέρωση ενός δίχρονου κύκλου σπουδών στα ΤΕΙ που θα στο τέλος του θα χορηγείται πιστοποιητικό επάρκειας για συγκεκριμένα επαγγέλματα που είναι αναγκαία στην αγορά.

Καθιέρωση της υποχρεωτικής δίχρονης προσχολικής αγωγής.

Πρόκειται για έναν θεσμό που η καθιέρωσή του ανάγεται στο 1983  αλλά παρά τον πακτωλό χρημάτων που ξοδεύτηκαν από τότε στην εκπαίδευση, παραμένει μια υποβαθμισμένη βαθμίδα. Όχι μόνο χωρίς κτιριακή υποδομή, αλλά και με προσωπικό με υψηλό μέσο όρο ηλικίας.

Ειδική Αγωγή

Πέρσι και φέτος προσελήφθη αριθμός ρεκόρ αναπληρωτών και αναπληρωτριών. Χρειάζεται κατά προτεραιότητα ο διορισμός μόνιμου προσωπικού. Η ανίχνευση των παιδιών με ειδικές ανάγκες ήδη από το νηπιαγωγείο, μια διαδικασία που ουσιαστικά δεν υφίσταται σήμερα.  Και, βεβαίως, η καθιέρωση του εκπαιδευτικού μοντέλου της συμπερίληψης με τη διαφοροποιημένη διδασκαλία,  που προϋποθέτει επιμόρφωση όλων των εκπαιδευτικών και όχι πολλές κατηγορίες εκπαιδευτικών.

Επιμόρφωση εκπαιδευτικών

Η επιμόρφωση πρέπει να ολοκληρώνεται με πιστοποιητικό μετά από αξιολόγηση. Το ΚΑΝΕΠ/ΓΣΣΕΕ έχει εμπειρία από επιμόρφωση εκπαιδευτικών, όπου υπήρξε προθυμία και ζήλος νασυμμετάσχουν. Συναφές θέμα στο σημείο αυτό είναι και η εισαγωγική εκπαίδευση των εκπαιδευτικών.

Ξενόγλωσση εκπαίδευση

Πέμπτη προτεραιότητα η αναμόρφωση της ξενόγλωσσης εκπαίδευσης και η αξιοποίηση του κρατικού πιστοποιητικού γλωσσομάθειας. Ταυτοχρόνως η καθιέρωση μέσα στο σχολείο του κρατικού πιστοποιητικού Πληροφορικής.

Διορισμοί εκπαιδευτικών

Για τον διορισμό εκπαιδευτικών ο κ. Φίλης είπε τα εξής:

–    Ξεχωριστή σημασία έχει το πρόγραμμα διορισμού εκπαιδευτικών.

–    Η γήρανση του εκπαιδευτικού προσωπικού θα επιδεινωθεί με την παράταση του εργάσιμου βίου και της συνταξιοδότησης στα 67.

–    Η πολιτεία πρέπει να καθιερώσει δυνατότητες εθελοντικής μετακίνησης εκπαιδευτικών σε διοικητικές θέσεις.

–    Η γήρανση του εκπαιδευτικού πληθυσμού σε συνδυασμό και η   προσωρινότητα των αναπληρωτών   συνιστούν αντικίνητρα για την αναγκαία επιμόρφωση των εκπαιδευτικών.

Τριτοβάθμια Εκπαίδευση

Ο πρώην υπουργός Παιδείας σχετικά με την Τριτοβάθμια εκπαίδευση τόνισε  πως η   κυβέρνηση συμπληρωματικά με τις μέχρι σήμερα παρεμβάσεις της θα φέρει σύντομα για διαβούλευση και νομοθέτηση σειρά μέτρων αναβάθμισης της παρεχόμενης εκπαίδευσης στα ΑΕΙ και στα ΤΕΙ, που:

–    θα καθιερώνουν τον Ενιαίο Χώρο Ανώτατης Εκπαίδευσης και Έρευνας,

–    θα ενισχύουν την αντιπροσωπευτικότητα και την αποτελεσματικότητα των οργάνων διοίκησης των ΑΕΙ,

–    θα επαναφέρουν τη φοιτητική συμμετοχή,

–    θα διευρύνουν τους μορφωτικούς ορίζοντες των φοιτητών με την καθιέρωση της δυνατότητας να πιστοποιούν τις γνώσεις τους και σε άλλο τμήμα πέραν αυτού της εισαγωγής τους,

–    θα διασφαλίζουν την ελεύθερη πρόσβαση όλων όσοι το επιθυμούν στα Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών με την ενίσχυση των τμημάτων εκείνων που προσφέρουν δωρεάν Π.Μ.Σ. και με την απαλλαγή τουλάχιστον του 40% των φοιτητών από τα τέλη φοίτησης.


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...