Home / Featured / Mεταπτυχιακά για όλους: Διασφάλιση της ελεύθερης πρόσβασης ανεξαρτήτως οικονομικής κατάστασης

Mεταπτυχιακά για όλους: Διασφάλιση της ελεύθερης πρόσβασης ανεξαρτήτως οικονομικής κατάστασης

Δημοσιεύτηκε: 9:49 μμ Απρίλιος 8th, 2017  


Ρεπορτάζ: xenesglosses.eu

Τη Μεγάλη Εβδομάδα περιμένουμε να δοθεί προς διαβούλευση το νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας για τα μεταπτυχιακά και την τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Το στίγμα των αλλαγών δόθηκε στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε πριν λίγες μέρες ο υπουργός Παιδείας. Το πιο σημαντικό κατα εμάς είναι το γεγονός ότι το ΥΠΠΕΘ θα ενισχύσει τα δωρεάν ΜΠΣ ενώ ένα ποσοστό της τάξης του 40% των μεταπτυχιακών, με κριτήριο τη χαμηλή φορολογική δήλωση δεν θα πληρώνει δίδακτρα.

Η ελεύθερη λοιπόν, πρόσβαση των φοιτητών στα Π.Μ.Σ. διασφαλίζεται ανεξάρτητα από την οικονομική τους κατάσταση.

Η σημαντικότερη από τις αλλαγές είναι οι εξής:

  1. Το 40% των φοιτητών δεν θα πληρώνουν δίδακτρα με βάση τις φορολογικές δηλώσεις των οικογενειών τους.
  2. Σε περίπτωση που το ποσοστό όσων έχουν εισαχθεί με οικονομικές ανάγκες είναι μεγαλύτερο από το 40% τότε για το επιπρόσθετο ποσοστό οι οικονομικές ανάγκες θα καλύπτονται από την πολιτεία. Μάλιστα έχον εξασφαλιστεί τα κονδύλια.
  3. Ενισχύεται η ίδρυση δωρεάν Π.Μ.Σ., καθότι προσμετράται θετικά η λειτουργία τέτοιων Π.Μ.Σ. κατά τις επιχορηγήσεις των ιδρυμάτων.
  4. Παρέχεται η δυνατότητα απαλλαγής φοιτητή από τα τέλη φοίτησης με παροχή επικουρίας αποκλειστικά ακαδημαϊκού περιεχομένου στο ίδρυμα.
  5. Το 60% των διδασκόντων πρέπει να προέρχεται από το Τμήμα που προτείνει το ΜΠΣ
  6. Διατάξεις που συστηματοποιούν την διαδικασία επιλογής υποψηφίων διδακτόρων, τον ορισμό των επιβλεπόντων και των τριμελών συμβουλευτικών επιτροπών, τις υποχρεώσεις των υποψηφίων διδακτόρων και την διαδικασία υποστήριξης της διατριβής.
  7. Ενίσχυση της διαφάνειας στην διαχείριση των Π.Μ.Σ. Ετησίως θα δημοσιοποιείται, με ανάρτηση στην ιστοσελίδα των Α.Ε.Ι., ο απολογισμός εσόδων – εξόδων κάθε Π.Μ.Σ., με αναγραφή της κατανομής των δαπανών ανά κατηγορία, και ιδίως του ύψους των τελών φοίτησης, των αμοιβών των διδασκόντων στα Π.Μ.Σ. και του αριθμού των διδασκόντων που τις εισέπραξαν. Επίσης, κατά την πρώτη εφαρμογή του νόμου, τα Α.Ε.Ι. οφείλουν επίσης να δημοσιοποιήσουν τον απολογισμό για τα έτη 2012 έως 2016.
  8. Δικαίωμα αναπομπής της απόφασης της Συγκλήτου περί ίδρυσης Π.Μ.Σ. αν διαπιστώσει: (α) ότι υπάρχει πρόδηλη δυσαναλογία μεταξύ των τελών φοίτησης και των παροχών προς τους φοιτητές, ή (β) ότι το ύψος των τελών φοίτησης είναι τέτοιο που καθιστά αδύνατη ή δυσχερή τη συμμετοχή σε Π.Μ.Σ. φοιτητών περιορισμένης εισοδηματικής ικανότητας, παραβιάζοντας τη γενική ελευθερία πρόσβασης στην παιδεία, ή (γ) ότι δεν είναι επαρκώς δικαιολογημένο το λειτουργικό κόστος του Π.Μ.Σ. Επίσης στον Υπουργό παραμένει και η τελική απόφαση έγκρισης των διακρατικών Π.Μ.Σ.
  9. Π.Μ.Σ. οργανώνονται και λειτουργούν σε αυτοδύναμα τμήματα που παρέχουν σπουδές πρώτου κύκλου. Μη αυτοδύναμα τμήματα των Α.Ε.Ι. μπορούν να συμμετέχουν σε διατμηματικά ή διαιδρυματικά Π.Μ.Σ. μόνο σε συνεργασία με αυτοδύναμα τμήματα.
  10. Για να αμειφθεί μέλος Δ.Ε.Π. για τη συμμετοχή του σε Π.Μ.Σ., πρέπει να συμμετέχει αμισθί σε τουλάχιστον ένα Π.Μ.Σ. του Τμήματός του ή άλλου Τμήματος του ιδίου ή άλλου Α.Ε.Ι. και η αμοιβή αυτή δεν μπορεί να υπερβαίνει το 20% των μηνιαίων τακτικών αποδοχών του.

Ο υπουργός Παιδείας για τα εξ αποστάσεως προγράμματα


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...