Home / Featured / Τι γίνεται με τη συμπλήρωση της ενότητας δημόσιος υπάλληλος στους αναπληρωτές (πλήρους ωραρίου και μειωμένου / ωρομίσθιοι)

Τι γίνεται με τη συμπλήρωση της ενότητας δημόσιος υπάλληλος στους αναπληρωτές (πλήρους ωραρίου και μειωμένου / ωρομίσθιοι)

Δημοσιεύτηκε: 8:48 μμ Απρίλιος 20th, 2017  


Ρεπορτάζ: xenesglosses.eu

Πολλοί είναι οι αναπληρωτές που αναρωτιούνται για ποιο λόγο να συμπληρώσουν το πεδίο δημόσιοι υπάλληλοι.

Άλλοι πάλι που εργάζονται ως αναπληρωτές μειωμένου ωραρίου ή ωρομίσθιοι αναρωτιούνται: «είμαστε δημόσιοι υπάλληλοι αλλά δε δουλεύουμε με πλήρες ωράριο το δηλώνουμε;».

Όλα ερμηνεύονται από τη νομοθεσία.

Ας τα δούμε όμως πιο αναλυτικά:

Ενότητα 3. Έχουν δικαίωμα υποβολής αίτησης-δήλωσης, αλλά δεν μπορούν να αναλάβουν υπηρεσία σε περίπτωση πρόσληψης αν εξακολουθούν να διατηρούν την ιδιότητά τους:

4.Οι υπάλληλοι που απασχολούνται στο Δημόσιο και τα Κρατικά Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου και Ιδιωτικού Δικαίου και άσχετα από τη φύση της σχέσεως που τους συνδέει (με το Δημόσιο ή το νομικό πρόσωπο) με πλήρες ωράριο εργασίας (άρθρο 1, παρ. 1 του ν. 1256/1982, άρθρο 35 του ν. 3528/2007 και Γνωμοδότηση ΝΣΚ 251/2007).

Άρα την παρούσα στιγμή όσοι ήδη εργάζονται ως αναπληρωτές με ΠΛΗΡΕΣ ΩΡΑΡΙΟ το δηλώνουν γιατί ναι μεν μπορούν να κάνουν αίτηση αλλά δεν μπορούν να αναλάβουν υπηρεσία εφόσον διατηρούν την ιδιότητά τους.

ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ:

άρθρο35 ν.3528/07:

  1. Απαγορεύεται ο διορισμός υπαλλήλου, με οποιαδήποτε σχέση, σε δεύτερη θέση:

α) δημοσίων υπηρεσιών,

β) νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου,

γ) Ο.Τ.Α., συμπεριλαμβανομένων και των ενώσεων αυτών,

δ) δημοσίων επιχειρήσεων και δημοσίων οργανισμών,

ε) νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου, που ανήκουν στο κράτος ή επιχορηγούνται τακτικώς, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, από κρατικούς πόρους κατά 50% τουλάχιστον του ετήσιου προϋπολογισμού τους ή το κράτος κατέχει το 51% τουλάχιστον του μετοχικού τους κεφαλαίου και

στ) νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου, που ανήκουν στα υπό στοιχεία β΄, γ΄, δ΄ και ε΄ νομικά πρόσωπα ή επιχορηγούνται από αυτά τακτικώς, κατά 50% τουλάχιστον του ετήσιου προϋπολογισμού τους, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις ή κατά τα οικεία καταστατικά ή που τα ανωτέρω νομικά πρόσωπα κατέχουν το 51% τουλάχιστον του μετοχικού τους κεφαλαίου.

Αρθρο 1     1256/1982   1.Απαγορεύεται στους λειτουργούς ή υπαλλήλους έμμισθους και άμισθουςπολιτικούς και στρατιωτικούς ή μισθωτούς που απασχολούνται στο Δημόσιοκαι τα Κρατικά Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου και Ιδιωτικού Δικαίου του άρθρου9 του Ν 1232/1982 για την  «επαναφορά σε ισχύ τροποποίηση καισυμπλήρωση των διατάξεων του Ν Δ. 4352/1964 και άλλες διατάξεις»  και,άσχετα από τη φύση της σχέσεως που τους συνδέει με το Δημόσιο ή τονομικό πρόσωπο, να διορισθούν ή προσληφθούν και σε δεύτερη θέση ήαπασχόληση στο δημόσιο τομέα αυτό, τόσο στην ημεδαπή, όσο και στηναλλοδαπή.

ΣΧΟΛΙΟ XENESGLOSSES.EU: Οι αναπληρωτές πλήρους ωραρίου καλούνται να το δηλώσουν γιατί την παρούσα χρονική στιγμή έχουν αυτή την ιδιότητα. Βέβαια όταν γίνουν οι νέες προσλήψεις για το 2017-2018 θα έχουν ήδη απολυθεί άρα δεν θα διατηρούν την ιδιότητα του δημοσίου υπαλλήλου. Θα μπορούσαν από το ΥΠΠΕΘ να το διευκρινίσουν και να αναφέρουν ότι η συμπλήρωση του πεδίου αφορά αναπληρωτές με πλήρες ωράριο!

ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΕΣ ΜΕΙΩΜΕΝΟΥ ΩΡΑΡΙΟΥ -ΩΡΟΜΙΣΘΙΟΙ

Οι αναπληρωτές μειωμένου ωραρίου και οι ωρομίσθιοι είναι και αυτοί δημόσιοι υπάλληλοι. Αν δηλώσουν το ΝΑΙ στο φάκελό τους ενεργοποιείται το πεδίο για να συμπληρώσον το πεδίο ότι εργάζονται με σύμβαση ορισμένου χρόνου αλλά όμως δεν υπάρχει επιλογή με μειωμένο ωράριο. Όπως είπαμε το κώλυμα διορισμού έχει να κάνει με πλήρες ωράριο απασχόλησης. Άλλωστε αν δεν ενεργοποιήσουν το πεδίο ΝΑΙ στο δημόσιος υπάλληλος, βγαίνει στην αίτηση ότι «Δεν υπηρετώ με πλήρη απασχόληση στο Δημόσιο Τομέα ως Μόνιμος ή με Σύμβαση Ορισμένου ή Αορίστου Χρόνου».

Πράγματι αναπληρωτές και ωρομίσθοι δεν εργάζονται με πλήρη απασχόληση.

Γιατί όμως δεν υπάρχει κώλυμα αν δεν εργάζεσαι με πλήρη απασχόληση;

Την απάντηση μας τη δίνει η γνωμοδότηση ΝΣΚ 251/2007 όπου αναφέρει ότι επιτρέπεται δημόσιοι υπάλληλοι να εργάζονται σε δεύτερη απασχόληση στο δημόσιο τομέα εφόσον η 2η απασχόληση δεν είναι κατα πλήρες ωράριο εργασίας, η καταβαλλόμενη για αυτή ακαθάριστη αμοιβή δεν υπερβαίνει το βασικό μισθό του ΜΚ14, το συνολό των καθαρών τακτικών αποδοχών και από τις δυο απασχολήσεις ή τη θέση και τη μερική απασχόληση δεν υπερβαίνει το διπλάσιο του βασικού μισθού του ΜΚ8.

Tο παραπάνω χρήζει περαιτέρω επεξήγησης αφού η διευκρίνιση του ΟΠΣΥΔ δεν καλύπτει τους εργαζόμενους με μειωμένο ωράριο ή ωρομίσθιους εκπαιδευτικούς με αποτέλεσμα πολλοί να συμπληρώνουν ΝΑΙ και άλλοι τίποτα…

Διευκρίνιση ΟΠΣΥΔ. Τι πρέπει να συμπληρώσουν στην αίτηση 22.000 αναπληρωτές (οδηγίες)


 

Ένα σχόλιο

  1. Τελικά τι πρέπει να κάνω?…τι να δηλώσω?….είμαι ωρομίσθια με 20 ώρες (ΟΧΙ πλήρες ωράριο) σε ΕΠΑΣ ΟΑΕΔ

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...