Home / HEADER-NEWS / ΕΝ.Ε.Λ.Ε.Α. – Σχετικά με την συνάντηση της 7/4 με τον Υπουργό Παιδείας με τα ΔΣ επιστημονικών και συνδικαλιστικών σωματείων

ΕΝ.Ε.Λ.Ε.Α. – Σχετικά με την συνάντηση της 7/4 με τον Υπουργό Παιδείας με τα ΔΣ επιστημονικών και συνδικαλιστικών σωματείων

Δημοσιεύτηκε: 7:02 μμ Απρίλιος 9th, 2017  


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΝ.Ε.Λ.Ε.Α.

Την Πέμπτη 07/04/2017 πραγματοποιήθηκε  η συνάντηση του Υπουργού Παιδείας κ.Γαβρόγλου με τα ΔΣ επιστημονικών και συνδικαλιστικών σωματείων.

Συμμετείχαν εκπρόσωποι των ΔΟΕ, ΕΝΕΛΕΑ, ΣΑΤΕΑ, ΣΑΚΕΑ, των Αναπληρωτών Εκπαιδευτικών με Αναπηρία, του Συντονιστικού Αναπληρωτών-Αδιορίστων, της Πρωτοβουλίας Αναπληρωτών και των φοιτητικών συλλόγων των δύο πανεπιστημιακών τμημάτων ειδικής αγωγής (Βόλου και ΠΑΜΑΚ).

Το λυπηρό είναι ότι η συνάντηση έγινε ύστερα από τη μεγάλη πίεση που ασκήθηκε από τις μεγάλες κινητοποιήσεις των τελευταίων ημερών και όχι στα πλαίσια ενός προγραμματισμού και εντός ενός πλαισίου. Ως επιστημονικός φορέας έχουμε αιτηθεί επίσημα να υπάρξει συνάντηση με τον Υπουργό, προκειμένου να του θέσουμε μία σειρά σοβαρών ζητημάτων – κυρίως θεσμικών – για την ΕΑΕ, αλλά χωρίς καμία ανταπόκριση από μέρους του.

Η συνάντηση ξεκίνησε με καθυστέρηση 50 λεπτών καθώς υπήρξαν διαβουλεύσεις για τον αριθμό των εκπροσώπων που θα συναντούσαν τον Υπουργό. Στο ξεκίνημα ο Υπουργός δήλωσε πως δεν θα αποσύρει τίποτα από την τροπολογία και την ΥΑ διότι έχουν προκύψει σοβαρά θέματα. Αμφισβήτησε τα προγράμματα σπουδών των δύο πανεπιστημιακών τμημάτων ειδικής αγωγής, και αναφέρθηκε στις αξιολογήσεις της Αρχής Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση (ΑΔΙΠ) και αναφέρθηκε με αρνητικό ύφος στα βιογραφικά των διδασκόντων σε αυτά τα 2 τμήματα.

Εκπρόσωπος του ΣΑΤΕΑ παίρνοντας το λόγο ανέφερε μεταξύ άλλων πως είναι ευθύνη του Υπουργείου να κάνει έλεγχο στα προγράμματα σπουδών προπτυχιακά και μεταπτυχιακά, δεν μπορεί όμως η αμφισβήτηση των προγραμμάτων σπουδών να επεκτείνεται και στην αμφισβήτηση των επαγγελματικών δικαιωμάτων του βασικού τους πτυχίου. Τόνισε επίσης πως το Υπουργείο αντιφάσκει διότι, ενώ αμφισβητεί τα προπτυχιακά και τα μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών από την άλλη στελεχώνει τις δομές ΕΑΕ με μόνιμους χωρίς κανένα προσόν (άρθρο 48 του ν.4415/2016).

Ο Υπουργός ξεκαθάρισε πως διορισμοί την επόμενη 2ετία δεν προβλέπεται να γίνουν.

Επέμεινε ότι δεν απαξιώνεται το βασικό πτυχίο αλλά μοριοδοτείται. Τόνισε πολλές φορές την παθογένεια του εκπαιδευτικού συστήματος.

Κατόπιν τοποθετήθηκε ο εκπρόσωπος της ΔΟΕ κ.Γκούμας που τόνισε τις αποσπασματικές και χωρίς διάλογο ρυθμίσεις στην ΕΑΕ και ρώτησε τον Υπουργό πώς μετά από 17 χρόνια ξαφνικά το Υπουργείο ανακάλυψε πως τα 2 τμήματα έχουν προβλήματα; Επίσης ρώτησε τον Υπουργό να του πει σε ποιο τομέα του Δημοσίου γίνεται στελέχωση χωρίς βασικό πτυχίο.

Ο Υπουργός δεν απάντησε στις ερωτήσεις.

Η κ. Δριμάλα, επίσης εκπρόσωπος της ΔΟΕ, τόνισε πως συχνά βλέπουμε την ανακατάταξη των πινάκων  και δεν είναι κάτι καινούργιο. Είπε επίσης πως το Υπουργείο πρέπει να ξεκινήσει να λύνει τα προβλήματα στα Πανεπιστήμια και μετά να λύσει τα εργασιακά.

Ζήτησε να αποσυρθεί η τροπολογία του καλοκαιριού (άρθρο 48, ν. 4415/2016).

Μετά από παρεμβάσεις και άλλων μελών της ΔΟΕ που κινήθηκαν στην ίδια φιλοσοφία το λόγο πήρε η κ. Κοτρώνη μέλος του ΣΑΚΕΑ που εξέφρασε την ανησυχία της για την τροπολογία τις διατάξεις του 4415/2016  που στη δευτεροβάθμια θα οδηγήσει πολλούς συναδέλφους με προσόντα στην ανεργία. Τόνισε πως πρέπει να γίνει μία ρύθμιση που να διασφαλίζει πως δεν θα τοποθετούνται μόνιμοι χωρίς προσόντα αν δεν έχουν εξαντληθεί οι πίνακες αναπληρωτών που διαθέτουν αυξημένα προσόντα.

Ο εκπρόσωπος της ΕΝΕΛΕΑ κ. Σταμάτης τόνισε πως δεν μπορεί να ψηφίζονται τροπολογίες χωρίς κανένα διάλογο και διαβούλευση με επιστημονικούς και συνδικαλιστικούς φορείς. Εξέφρασε την ένστασή του για την τροπολογία του ν.4465/2017 καθώς ψηφίστηκε χωρίς να βγει σε διαβούλευση και κατόπιν βγήκε σε διαβούλευση η ΥΑ γεγονός που αποτελεί άλλη μία πρωτοτυπία του Υπουργείου. Κατόπιν ανέφερε πως δεν υπήρχε λόγος για να γίνουν όλα τόσο βιαστικά αλλά έπρεπε να έχει ξεκινήσει διάλογος από τις αρχές του ακαδημαικού έτους και όχι ο διάλογος να γίνεται μετά την ψήφιση της τροπολογίας και κατόπιν κινητοποιήσεων. Αναφέρθηκε στην μοριοδότηση των κοινωνικών κριτηρίων που θεωρείται υπερβολική διότι οι εκπαιδευτικοί που ανήκουν σε αυτές τις κατηγορίες βάσει της ΥΑ κατέχουν τα ακαδημαϊκά προσόντα ένταξης στους πίνακες και επομένως η υπερμοριοδότηση δεν ωφελεί και μόνο προβλήματα μπορεί να δημιουργήσει ενώ επί της ουσίας δεν εξασφαλίζει αυτά που χρειάζονται οι ΑμεΑ συνάδερφοι. Θα πρέπει να υπάρξουν ρυθμίσεις για όλες αυτές τις ομάδες ώστε να υπηρετούν στην πρώτη τους επιλογή και να μοριοδοτούνται φυσικά επιπλέον σε λογικά πλαίσια. Πρέπει να γίνεται διάλογος με όλους τους φορείς για όλα τα θέματα που αφορούν στην ΕΑΕ κάτι που ο Υπουργός ανέφερε πως θα γίνει αλλά στο μέλλον.

Οι εκπρόσωποι των φοιτητών των δύο πανεπιστημιακών τμημάτων(Βόλος και ΠΑΜΑΚ) εξέφρασαν την αγωνία τους για τα επαγγελματικά δικαιώματα των πτυχίων τους και ζήτησαν να έχουν το δικαίωμα να κάνουν αίτηση στους πίνακες αναπληρωτών της σχολικής χρονιάς 2017-2018, κάτι για το οποίο ο υπουργός ανέφερε πως θα το εξετάσει.

Επιγραμματικά, η συνάντηση μας άφησε με την εντύπωση ότι ήταν προσχηματικού χαρακτήρα, τα δε επιμέρους ζητήματα που με ευθύνη της Δ/νσης ΕΑΕ και προσωπικά του Δ/ντή της ανέκυψαν ξαφνικά, όπως άλλωστε έγινε και το περσινό καλοκαίρι, στοχεύουν ηθελημένα ή μη στη διαίρεση των εργαζομένων στην ΕΑΕ πράγμα απορριπτέο από εμάς.


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθραSorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...