Home / HEADER-NEWS / Δυσκολότερες οι επαναληπτικές πανελλαδικές για όσους έχουν την ατυχία να αρρωστήσουν

Δυσκολότερες οι επαναληπτικές πανελλαδικές για όσους έχουν την ατυχία να αρρωστήσουν

Δημοσιεύτηκε: 10:49 πμ Απρίλιος 21st, 2017  


Πιο ψηλά θέτει το υπουργείο Παιδείας τον πήχυ για την εισαγωγή στα ΑΕΙ όσων μετάσχουν στις επαναληπτικές εξετάσεις, που φέτος θα πραγματοποιηθούν τον Σεπτέμβριο, σε όλα τα μαθήματα, με όριο εισαγωγής και υποβολή μηχανογραφικού πριν από την εξέταση.

Αυτά προβλέπει η τροπολογία που κατατέθηκε από το υπουργείο Παιδείας χθες στη Βουλή για όσα παιδιά Γενικών και Επαγγελματικών Λυκείων απουσιάσουν δικαιολογημένα από τις Πανελλαδικές Εξετάσεις του Ιουνίου.

Το υπουργείο, παρότι αρχικά αποφάσισε την κατάργηση των επαναληπτικών εξετάσεων, μετά τις αντιδράσεις γονιών τελικά τις επανέφερε, θέτοντας ωστόσο φραγμούς με στόχο να αποτρέψει όσους υποψηφίους θελήσουν να ασκήσουν καταχρηστικά την ευκαιρία των επαναληπτικών επειδή θα διαπιστώσουν ότι δεν έχουν πάει καλά στις αρχικές. Η δικαιολόγηση των νοσημάτων ως λόγος απουσίας «θα γίνει κάτω από εξαιρετικά αυστηρές προϋποθέσεις διότι υπάρχει, όπως ξέρετε, και μία “εκμετάλλευση”» ανέφερε χθες στη Βουλή ο υπουργός Κώστας Γαβρόγλου, απαντώντας σε ερώτηση του Ανδρ. Λοβέρδου.

Αυστηροποίηση

Μάλιστα, το υπουργείο δήλωσε ότι «με την τροπολογία αυστηροποιούνται οι προϋποθέσεις για τη συμμετοχή στις επαναληπτικές, ώστε να διασφαλιστεί η ισονομία όλων των υποψηφίων αλλά και να κάνουν χρήση της διάταξης όσοι πραγματικά έχουν ανάγκη». Πάντως, για τον λόγο αυτό το υπουργείο δέχεται κριτική, αφού η αυστηροποίηση, και κυρίως η θέσπιση ορίου εισαγωγής, θα πλήξει τους υποψηφίους. Ειδικότερα, προβλέπονται τα εξής:

• Οι υποψήφιοι στις επαναληπτικές θα εξεταστούν σε όλα τα μαθήματα και όχι μόνο σε εκείνα στα οποία θα απουσιάσουν δικαιολογημένα, όπως έως πέρυσι. Αρα, όσοι δεν συμβεί να απουσιάσουν στο πρώτο εξεταζόμενο μάθημα (Εκθεση), θα αναγκαστούν να εξετασθούν δύο φορές σε τουλάχιστον ένα μάθημα.

• Οι εξετάσεις θα διοργανωθούν τον Σεπτέμβριο, παράλληλα με τις εξετάσεις των παιδιών Ελλήνων εξωτερικού για τη μείωση του κόστους, και όχι τον Ιούνιο, μετά τις τακτικές όπως έως πέρυσι.

• Ως λόγοι δικαιολογημένης απουσίας από τις εξετάσεις της τακτικής περιόδου ορίζονται το σοβαρό πρόβλημα υγείας και η ψυχική οδύνη (π.χ. λόγω απώλειας στενού συγγενούς) μέσα στον μήνα πριν από τις εξετάσεις και έως τη λήξη τους.

• Οι υποψήφιοι στις επαναληπτικές θα διεκδικήσουν θέσεις καθ’ υπέρβαση του γενικού αριθμού εισακτέων. Η καθ’ υπέρβαση θέσεις θα είναι το 0,5% του γενικού ανά τμήμα.

• Ορος για την εισαγωγή σε ΑΕΙ είναι οι υποψήφιοι να συγκεντρώσουν στις επαναληπτικές βαθμολογία τουλάχιστον ίση με του τελευταίου επιτυχόντος στη σχολή κατά τις εξετάσεις της τακτικής περιόδου.

• Παρότι θα εξεταστούν τον Σεπτέμβριο, οι υποψήφιοι των επαναληπτικών θα καταθέσουν μηχανογραφικό δελτίο στην ίδια προθεσμία με τους υποψηφίους της τακτικής περιόδου (πέρυσι από 23/6 έως 8/7). Με τη νέα ρύθμιση, η αναλογία επιτυχίας θα διαφοροποιηθεί σε σχέση με τις εξετάσεις της τακτικής περιόδου, και ενδέχεται να αυξηθεί, καθώς εξαρτάται από το συνολικό αριθμό των παιδιών που θα εξεταστούν τον Σεπτέμβριο, την ίδια στιγμή που ο αριθμός των θέσεων περιορίζεται στο 0,5% του αρχικά ορισθέντος.

Κοινωνικά δίκαιη και παιδαγωγικά ορθή η τροπολογία

«Κοινωνικά δίκαιη» και «παιδαγωγικά ορθή» χαρακτήρισε ο υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Κώστας Γαβρόγλου, την τροπολογία με την οποία θα δίνεται η δυνατότητα σε μαθητές που ασθένησαν κατά την εξεταστική περίοδο των Πανελληνίων εξετάσεων του Ιουνίου ή υπέστησαν κάποιο ψυχολογικό σοκ λόγω απώλειας στενού συγγενικού τους προσώπου, να δώσουν εξετάσεις τον Σεπτέμβριο, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM».

«Αυτή είναι μία και κοινωνικά δίκαιη και παιδαγωγικά ορθή λογική και αυτός πρέπει να είναι ο βασικός μας στόχος. Η ακαδημαϊκότητα. Πως αυτά τα πράγματα δεν θα είναι πάντα αποτέλεσμα των πιέσεων, των αγχών, των παθογενειών κ.λπ.», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Σημείωσε ότι «η φροντίδα μας είναι μόνο για τα παιδιά που έχουν ανάγκη» και «όχι για τους επιτήδειους» και ξεκαθάρισε πως «έχουμε βάλει εξαιρετικά αυστηρούς κανόνες για το πώς πιστοποιείται αυτό, μέσα από ιατρικές εξετάσεις, νοσοκομεία κ.λπ.».

«Η φροντίδα μας, η βασική, θα πρέπει να είναι για τα παιδιά που αρρωσταίνουν λίγο πριν ή κατά τη διάρκεια των εξετάσεων. Η αρρώστια μπορεί να είναι σε πολλά επίπεδα, π.χ. μία κρίση επιληψίας ή να έχει υποστεί μια απαραίτητη φαρμακευτική αγωγή, από την οποία βγαίνει το παιδί πάρα πολύ κουρασμένο, ή να έχει πάθει ένα ψυχολογικό σοκ λόγω της απώλειας ενός πολύ κοντινού προσώπου», επισήμανε ο υπουργός.

Υπογράμμισε, δε, πως τα παιδιά αυτά χρειάζονται χρόνο για να σταθούν στα πόδια τους: «Αυτά τα παιδιά που το έχουν ανάγκη, μας έχουν πει παιδαγωγοί και ψυχολόγοι, πως αν το πάθεις τον Ιούνιο ή λίγο πριν από τις εξετάσεις θέλει 1-1,5 μήνα για να σταθείς στα πόδια σου […] τους δίνουμε λοιπόν το περιθώριο του καλοκαιριού και τον Σεπτέμβριο εξετάζονται σε όλα τα μαθήματα».

Εξηγώντας γιατί οι μαθητές αυτοί πρέπει να εξετάζονται σε όλα τα μαθήματα τον Σεπτέμβριο, σημείωσε πως «υπάρχει ένας νομικός λόγος κι ένας κοινωνικός» και διευκρίνισε: «Αν εξεταστείς π.χ. σε δύο μαθήματα και πάθεις κάτι μετά το δεύτερο μάθημα και εξεταστείς στα άλλα δύο μαθήματα που σου μένουν, τότε εγείρονται θέματα ισονομίας. Και αυτά μπορούν να έχουν σοβαρές επιπτώσεις και ως προς τα παιδιά που εξετάστηκαν τον Ιούνιο […] Αυτά τα παιδιά δίνουν όλα τα μαθήματα και μπαίνουν με την ίδια λογική που μπαίνουν ή δεν μπαίνουν τα παιδιά τον Ιούνιο».

kathimerini.gr / Πρακτορείο 104,9 FM / Υπ. Παιδείας (βίντεο)


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...