Home / HEADER-NEWS / Τη δυσαρέσκεια της εκφράζει η ΕΣΑμεΑ για τα κριτήρια πρόσληψης εκπαιδευτικών στην Ε.Α.Ε.

Τη δυσαρέσκεια της εκφράζει η ΕΣΑμεΑ για τα κριτήρια πρόσληψης εκπαιδευτικών στην Ε.Α.Ε.

Δημοσιεύτηκε: 6:07 μμ Απρίλιος 3rd, 2017  


Με αφορμή το σχέδιο της υπουργικής απόφασης «Καθορισμός κριτηρίων πρόσληψης αναπληρωτών εκπαιδευτικών στην ΕΑΕ» που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση και αφορά στην κάλυψη των κενών θέσεων ειδικής εκπαίδευσης, η Ε.Σ.Α.μεΑ. εκφράζει για ακόμη μία φορά την έντονη της στην πάγια τακτική του υπουργείου Παιδείας να αγνοεί τις διαχρονικές ελλείψεις που σημειώνονται στο χώρο της εκπαίδευσης των ατόμων με αναπηρία και να προχωρά στη λήψη ανεπαρκών μέτρων και πολιτικών για την ενίσχυση των Σχολικών Μονάδων Ειδικής Εκπαίδευσης με εκπαιδευτικό προσωπικό.

Η απόφαση αυτή, η οποία για άλλη μια φορά συντάχθηκε χωρίς κανένα διάλογο μεταξύ του υπουργείου και της Ε.Σ.Α.μεΑ, των φορέων μελών της και της εκπαιδευτικής κοινότητας, δεν διασφαλίζει ότι η εκπαίδευση των ατόμων με αναπηρία θα παρέχεται από εξειδικευμένο εκπαιδευτικό προσωπικό και αγνοεί το πάγιο αίτημα της Ε.Σ.Α.μεΑ. που αφορά στον άμεσο διορισμό εκπαιδευτικών γενικής και ειδικής εκπαίδευσης, Ε.Ε.Π. και Ε.Β.Π. στα γενικά και ειδικά σχολεία, με τα ίδια κριτήρια διορισμού που ισχύουν σε όλη την εκπαίδευση.

Πρόσφατα η ΕΣΑμεΑ κατέθεσε πρόταση στο υπουργείο Παιδείας, με την οποία ζητάει, με αφορμή την πρόσφατη ψήφιση του ν.4440/2016 (ΦΕΚ 224 Α΄), όπου στο άρθρο 25 θεσπίστηκε η κάλυψη ποσοστού 15% των προσλήψεων από άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις και μέλη των οικογενειών τους, την εφαρμογή των εν λόγω ρυθμίσεων στη γενική και ειδική εκπαίδευση για την πρόσληψη μόνιμων ή αναπληρωτών εκπαιδευτικών με αναπηρία ή χρόνια πάθηση και των εκπαιδευτικών που έχουν υπό την προστασία τους άτομο με αναπηρία.

Παράλληλα η ΕΣΑμεΑ κατέθεσε και σε αυτή τη διαβούλευση τις προτάσεις της για το σχέδιο της υπουργικής απόφασης «Καθορισμός κριτηρίων πρόσληψης αναπληρωτών εκπαιδευτικών στην ΕΑΕ»: Στο άρθρο 3 που αναφέρεται στη μοριοδότηση των εκπαιδευτικών, ζητάμε στην παρ. 1 Γ. την αντικατάσταση της φράσης «επ’ αόριστον αναπηρία 67%» με τη φράση «άτομα με ποσοστό αναπηρίας πενήντα τοις εκατό (50%) τουλάχιστον, όπως διαπιστώνεται από τις υγειονομικές επιτροπές του ΚΕΠΑ, εφ’ όσον είναι σε ισχύ». Η προαναφερόμενη διατύπωση αναγράφεται στο άρθρο 25 του πρόσφατα ψηφισμένου ν. 4440/2016 και αφορά στην κάλυψη ποσοστού 15% των προσλήψεων από άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις και μέλη των οικογενειών τους

ΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα: 03.04.2017

Αρ. Πρωτ.:  566

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ε.Σ.Α.μεΑ.: Σχετικά με τα κριτήρια πρόσληψης αναπληρωτών στην ΕΑΕ

Με αφορμή το σχέδιο της υπουργικής απόφασης «Καθορισμός κριτηρίων πρόσληψης αναπληρωτών εκπαιδευτικών στην ΕΑΕ» που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση και αφορά στην κάλυψη των κενών θέσεων ειδικής εκπαίδευσης, η Ε.Σ.Α.μεΑ. εκφράζει για ακόμη μία φορά την έντονη δυσαρέσκειά της στην πάγια τακτική του υπουργείου Παιδείας να αγνοεί τις διαχρονικές ελλείψεις που σημειώνονται στο χώρο της εκπαίδευσης των ατόμων με αναπηρία και να προχωρά στη λήψη ανεπαρκών μέτρων και πολιτικών για την ενίσχυση των Σχολικών Μονάδων Ειδικής Εκπαίδευσης με εκπαιδευτικό προσωπικό.

Η απόφαση αυτή, η οποία για άλλη μια φορά συντάχθηκε χωρίς κανένα διάλογο μεταξύ του υπουργείου και της Ε.Σ.Α.μεΑ, των φορέων μελών της και της εκπαιδευτικής κοινότητας, δεν διασφαλίζει ότι η εκπαίδευση των ατόμων με αναπηρία θα παρέχεται από εξειδικευμένο εκπαιδευτικό προσωπικό και αγνοεί το πάγιο αίτημα της Ε.Σ.Α.μεΑ. που αφορά στον άμεσο διορισμό εκπαιδευτικών γενικής και ειδικής εκπαίδευσης, Ε.Ε.Π. και Ε.Β.Π. στα γενικά και ειδικά σχολεία, με τα ίδια κριτήρια διορισμού που ισχύουν σε όλη την εκπαίδευση.

Πρόσφατα η ΕΣΑμεΑ κατέθεσε πρόταση στο υπουργείο Παιδείας, με την οποία ζητάει, με αφορμή την πρόσφατη ψήφιση του ν.4440/2016 (ΦΕΚ 224 Α΄), όπου στο άρθρο 25 θεσπίστηκε η κάλυψη ποσοστού 15% των προσλήψεων από άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις και μέλη των οικογενειών τους, την εφαρμογή των εν λόγω ρυθμίσεων στη γενική και ειδική εκπαίδευση για την πρόσληψη μόνιμων ή αναπληρωτών εκπαιδευτικών με αναπηρία ή χρόνια πάθηση και των εκπαιδευτικών που έχουν υπό την προστασία τους άτομο με αναπηρία. Η πρόταση στον σύνδεσμο https://is.gd/Lj4ojE

Παράλληλα η ΕΣΑμεΑ κατέθεσε και σε αυτή τη διαβούλευση τις προτάσεις της για το σχέδιο της υπουργικής απόφασης «Καθορισμός κριτηρίων πρόσληψης αναπληρωτών εκπαιδευτικών στην ΕΑΕ»: Στο άρθρο 3 που αναφέρεται στη μοριοδότηση των εκπαιδευτικών, ζητάμε στην παρ. 1 Γ. την αντικατάσταση της φράσης «επ’ αόριστον αναπηρία 67%» με τη φράση  «άτομα με ποσοστό αναπηρίας πενήντα τοις εκατό (50%) τουλάχιστον, όπως διαπιστώνεται από τις υγειονομικές επιτροπές του ΚΕΠΑ, εφ’ όσον είναι σε ισχύ». Η προαναφερόμενη διατύπωση αναγράφεται στο άρθρο 25 του πρόσφατα ψηφισμένου ν. 4440/2016 και αφορά στην κάλυψη ποσοστού 15% των προσλήψεων από άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις και μέλη των οικογενειών τους.

Αναλυτικά οι προτάσεις στην επιστολή https://is.gd/Z9pYem

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με τον Πρόεδρο της Ε.Σ.Α.μεΑ. κ. Ι. Βαρδακαστάνη στο κινητό τηλέφωνο 6937157193.


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...