Home / HEADER-NEWS / Υπόμνημα της ΜΕΚΑΔΕΣΔ αναφορικά με τη διδασκαλία της Αγγλικής Γλώσσας στο Λύκειο, σύμφωνα με τις προτάσεις του ΙΕΠ

Υπόμνημα της ΜΕΚΑΔΕΣΔ αναφορικά με τη διδασκαλία της Αγγλικής Γλώσσας στο Λύκειο, σύμφωνα με τις προτάσεις του ΙΕΠ

Δημοσιεύτηκε: 11:51 μμ Μάρτιος 26th, 2017  


ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΑΓΓΛΙΚΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ

Α/ΘΜΙΑΣ ΚΑΙ Β/ΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ Ν.ΣΕΡΡΩΝ-ΔΡΑΜΑΣ

TEACHERS OF ENGLISH UNION OF MACEDONIA (TEUM)

email: englishteachersinserres@gmail.com

website: https://englishteachersinserres.blogspot.gr/

Σέρρες 26/03/2017

 

Θέμα: Υπόμνημα της ΜΕΚΑΔΕΣΔ αναφορικά με τη διδασκαλία της Αγγλικής Γλώσσας στο Λύκειο, σύμφωνα με τις προτάσεις του ΙΕΠ.

 

ΑΠΟΔΕΚΤΕΣ:
Κος Κωνσταντίνος Γαβρόγλου, Υπουργός Παιδείας, Έρευνας & Θρησκευμάτων

Κος Κωνσταντίνος Φωτάκης, Αναπληρωτής Υπουργός αρμόδιος για την Έρευνα

Κος Δημήτριος Μπαξεβανάκης, Υφυπουργός Παιδείας & Θρησκευμάτων

Κος Κωνσταντίνος Ζουράρις, Υφυπουργός Παιδείας & Θρησκευμάτων

Κος Γεράσιμος Κουζέλης, Πρόεδρος  Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής

Κος Παύλος Χαραμής, Αντιπρόεδρος Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής

Μέλη Δ.Σ. Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής

Βουλευτές Ν.Σερρών
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:
κ.κ. Καθηγητές Τμημάτων Αγγλικής Γλώσσας & Φιλολογίας Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών & Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης
κ.κ. Σχολικούς Συμβούλους Αγγλικής
Πανελλήνια Ένωση Καθηγητών Αγγλικής Δημόσιας Εκπαίδευσης
Ένωση Καθηγητών Αγγλικής Δημόσιας Εκπαίδευσης Βορείου Ελλάδος
Τοπικές / Περιφερειακές Ενώσεις Καθηγητών Αγγλικής Δημόσιας Εκπαίδευσης
Ο.Λ.Μ.Ε./ Ε.Λ.Μ.Ε. Σερρών

Η πρόταση της Επιτροπής του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ) συνεπάγεται αλλαγές στη δομή του Γενικού Λυκείου και προβλέπει τη διδασκαλία των ξένων γλωσσών (μεταξύ των οποίων και της Αγγλικής) ως μάθημα επιλογής στη Β’ και τη Γ’ Λυκείου.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΜΕΚΑΔΕΣΔ συνήλθε την Παρασκευή 10/02/2017 και με το παρόν υπόμνημα καταθέτει τις απόψεις των μελών της Ένωσης, επιδιώκοντας να συνεισφέρει εποικοδομητικά στον διάλογο που έχει αναπτυχθεί ενόψει των προτεινόμενων αλλαγών. Είναι κοινώς αποδεκτό πως

  • Η Αγγλική Γλώσσα αποτελεί απαραίτητο εργαλείο επικοινωνίας παγκοσμίως και χρησιμοποιείται ως lingua franca. Ως εκ τούτου η εκμάθηση της ως ξένη γλώσσα ξεπερνά σε ποσοστά οποιαδήποτε άλλη γλώσσα ανά τον κόσμο[1].
  • Ένας από τους κεντρικούς άξονες της Ευρωπαϊκής στρατηγικής εκπαίδευσης 2014-2020 είναι η εκμάθηση των ξένων γλωσσών καθώς εξυπηρετεί στόχους όπως η κινητικότητα και η απασχολησιμότητα, σε μια Ευρώπη όπου πρέπει να καταπολεμηθεί η ανεργία και να αναπτυχθεί κοινωνικο-οικονομική συνοχή. Επιπλέον η γλωσσική πολιτική της ΕΕ προωθεί την πολυγλωσσία, την προστασία της γλωσσικής πολυμορφίας και την προώθηση της γλωσσομάθειας  και είναι ανάγκη η Ελληνική εκπαιδευτική πολιτική να ανταποκριθεί σε αυτή την πρόκληση.
  • Η Αγγλική γλώσσα διδάσκεται και εξετάζεται σε όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες στην αντίστοιχη βαθμίδα του Λυκείου. Στη χώρα μας αποτελεί πανελλαδικώς εξεταζόμενο ειδικό μάθημα, απαραίτητο για την εισαγωγή σε πλειάδα σχολών της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Είναι απαραίτητη σε ακαδημαϊκό επίπεδο για τους μαθητές λυκείου και μελλοντικούς φοιτητές για την εκπόνηση εργασιών και την αναζήτηση βιβλιογραφικών αναφορών, σε όλα τα επιστημονικά πεδία, αποτελώντας διαβατήριο για τις πανεπιστημιακές σπουδές.
  • Η εκμάθηση της Αγγλικής γλώσσας από την πρώιμη παιδική ηλικία (πρώτες τάξεις του Δημοτικού) δεν αντισταθμίζει τις εκπαιδευτικές ανάγκες των μαθητών στα ανώτερα επίπεδα του Κοινού Ευρωπαϊκού Πλαισίου Αναφοράς (Β2-Γ2). Ο μειωμένος διδακτικός χρόνος που προβλέπεται στο ωρολόγιο πρόγραμμα γυμνασίων και λυκείων για την εκμάθηση των ξένων γλωσσών και δη της αγγλικής (μόλις 2 Δ.Ω. ανά τάξη) δεν επαρκεί για να καλυφθούν οι αυξημένες απαιτήσεις στις ανώτερες βαθμίδες της εκπαίδευσης. Ως αποτέλεσμα ενισχύονται οι ανισότητες στο σχολείο, καθώς η ελληνική οικογένεια επιφορτίζεται με μεγάλο κόστος προκειμένου να ανταπεξέλθει στην ανάγκη για ποιοτική ξενόγλωσση εκπαίδευση.
  • Οι εκπαιδευτικοί Αγγλικής Γλώσσας είναι κατά το πλείστον υπεύθυνοι για το σχεδιασμό και υλοποίηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων (Erasmus+, etwinning κ.α.), συντελώντας στην προώθηση της συνεργασίας μεταξύ εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, το άνοιγμα του ελληνικού σχολείου στο διεθνές εκπαιδευτικό γίγνεσθαι, στη διαμόρφωση της ευρωπαϊκής ταυτότητας των μαθητών και την καταπολέμηση της ξενοφοβίας.

Η εκμάθηση της Αγγλικής Γλώσσας είναι επομένως απαραίτητο εφόδιο για την προσωπική και μελλοντική επαγγελματική ανάπτυξη των Ελληνόπουλων. Το Δημόσιο Λύκειο οφείλει να ανταποκριθεί στην ανάγκη της Ελληνικής οικογένειας για ποιοτική και δωρεάν εκπαίδευση στην ξένη γλώσσα.

Για τους λόγους αυτούς ζητούμε να αποτελέσει το μάθημα της Αγγλικής Γλώσσας μάθημα κορμού/γενικής παιδείας στο νέο Λύκειο.

Επιπλέον, θεωρούμε πως για να καταστεί ποιοτική και αποδοτική η εκμάθηση της αγγλικής γλώσσας και να διασφαλιστεί η επιτυχής πορεία προς την πιστοποίηση της γνώσης της μέσω του ΚΠΓ, είναι αναγκαίο να επικαιροποιηθούν τα σχολικά εγχειρίδια, να αυξηθούν οι ώρες διδασκαλίας και να γίνει εξορθολογισμός της κατανομής τους ανά βαθμίδα.

Οι εκπαιδευτικοί Αγγλικής Γλώσσας είναι απαραίτητοι τόσο στη Πρωτοβάθμια όσο και στο σύνολο της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς συνεισφέρουν με τις γνώσεις και τις δεξιότητες τους στη μεγιστοποίηση της αξίας του παραγόμενου εκπαιδευτικού έργου στη δημόσια εκπαίδευση.

Μετά τιμής,

Εκ μέρος του Δ.Σ.

 

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                               Η  ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 

ΘΕΟΔΩΡΑ ΓΚΕΝΙΟΥ                                                                       ΜΑΡΙΑΝΘΗ ΤΣΕΠΕΛΗ

[1] https://www.washingtonpost.com/news/worldviews/wp/2015/04/23/the-worlds-languages-in-7-maps-and-charts/?utm_term=.d75661a475ef


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...