Home / Featured / Τροπολογία Ειδικής Αγωγής. Τοποθέτηση φοιτήτριας

Τροπολογία Ειδικής Αγωγής. Τοποθέτηση φοιτήτριας

Δημοσιεύτηκε: 7:35 μμ Μάρτιος 31st, 2017  


Από την μια στιγμή στην άλλη το δικό μας πτυχίο γίνεται… αόρατο.

Φοιτητές, τελειόφοιτοι και μελλοντικοί ειδικοί παιδαγωγοί κρίνονται «ανεπαρκείς» από μία τροπολογία να προσφέρουν στο χώρο της Ειδικής Αγωγής τις γνώσεις που κατακτούν μέσα από θεωρητική και πρακτική φοίτηση 4 ετών.

Πολλοί από εμάς εκτός από την μελέτη επενδύουμε τον χρόνο μας ως εθελοντές σε συλλόγους, ενώσεις και σωματεία ΑΜΕΑ είτε ως εργαζόμενοι σε θειρνές κατασκηνώσεις ΑΜΕΑ γιατί αγαπάμε τον χώρο αυτό. Έπειτα από αυτά η κυβέρνηση αποφασίζει να μας θεωρήσει ανάξιους να διδάξουμε και να προσφέρουμε στην Ειδική Αγωγή.

Ασφαλώς, γίνονται αόρατα και τα επαγγελματικά μας δικαιώματα που υποτίθεται ότι παρέχει κάθε βασικό πτυχίο.

Καταλαβαίνουμε όλοι πόσο αδίστακτα αφαιρούν από εμάς αυτό το δικαίωμα, αλλά και από τους μαθητές με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες ή/και αναπηρία αφαιρούν το δικαίωμα εκπαίδευσης από ειδικά καταρτισμένο εκπαιδευτικό προσωπικό. Σαν να το «πήραν» πολύ αριστερά, τόσο πολύ που βρήκε σε τοίχο.

Στον επόμενο τοίχο όμως θα βρουν  εμάς τους «ανάξιους» φοιτητές, ειδικούς παιδαγωγούς, αναπληρωτές επί  15 χρόνια και η σύγκρουση θα είναι μετωπιαία.

Αμφισβητούνται όσα για τους υπόλοιπους κλάδους είναι αυτονόητα, διεκδικούμε τα αυτονόητα για την παιδεία.

Αύριο μπορεί να γίνει το δικό σου πτυχίο αόρατο.

Φοιτήτρια του Τμήματος Εκπαιδευτικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας


 

10 Σχόλια

  1. Αόρατο ειναι ετσι κι αλλιως!!!Κανονικα πτυχία τύπου εκπαιδευτικής πολιτικής δε θα επρεπε καν να έχουν δικαίωμα εισόδου στον πίνακα αναπληρωτών!Επισης πουθενά στον κόσμο δεν υπάρχουν προπτυχιακά στην Ειδικη Αγωγη!Αλλα παντα η χώρα μας πρωτοτυπεί σε κατι τέτοια!

    • Επίσης κ. Γιάννη σε πολλές χώρες δάσκαλος γίνεσαι με μάστερ υποχρεωτικά, αλλά αυτό ισχύει για όλους τους κλάδους των δασκάλων. Επίσης σε πολλές χώρες μπορείς να δουλέψεις ως ειδικός παιδαγωγός έχοντας πτυχίο από τα τμήματα της Ελλάδας. Η χώρα μας όπως λέτε λοιπόν πρωτοτυπεί στο ότι για όλους τους εκπαιδευτικούς κλάδους υπάρχει προπτυχιακό, ενώ για τους ειδικούς παιδαγωγούς απαιτείτε και επιπλέον εξειδίκευση, και τονίζω ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗ, γιατί αυτό παρέχει ένα μάστερ. Με την ίδια λογική οι ΠΕ70 θα κάνουν μεταπτυχιακό στην Ιατρική Σχολή και θα απαιτούν να γίνουν γιατροί. Ή στην Ψυχολογία και θα απαιτούν να γίνουν ψυχολόγοι. Και πάει λέγοντας.

      • Οι ΠΕ 70 έχουν βασικό πτυχίο στα Παιδαγωγικά , όχι στην Ιατρική!!! Ένας γιατρός πάντως για να αποκτήσει ειδίκευση πρώτα σπουδάζει Γενική Ιατρική και μετά περνάει στην ειδικότητα… Καλό είναι οι ΠΕ 71 να έχουν και γνώση της Γενικής Αγωγής όταν πάνε να δουλέψουν στα Γενικά Σχολεία!!!

      • Είναι πολύ άκυρο παράδειγμα και δυστυχώς το έχω διαβάσει από πολλούς. Κατανοείται ότι όταν μιλάμε για ένταξη ..εννοούμε ότι και τα παιδιά με δυσκολίες, με διαταραχές, με μη τυπική ανάπτυξη..ειναι παιδιά ε; Γιατί το παράδειγμα σας αναιρεί τελείως την ιδέα την ένταξης. Γιατί δηλαδή στην γενική αγωγή μαθαίνουμε μονο για τα παιδιά τυπικής ανάπτυξης και ότι μαθαίνουμε δεν έχει καμία σχέση με τα «άλλα»παιδιά;
        Το πιο λογικό είναι η αγωγή να είναι μία. Και όλοι να έχουν γνώσεις για το πώς να εντοπίσουν και να αντιμετωπίσουν δυσκολίες.

        Την σχολή στο ΠΑΜΑΚ δεν την είχα δηλώσει θυμάμαι το 2008 γιατί ήταν άκρως αμφίμβολη. Πέρασα νηπιαγωγός στο ΑΠ8, 2 χρόνια τομέα ειδικής αγωγής κ ψυχολογίας και 2 χρόνια μάστερ στην Φλώρινα. Για ποιο λόγο θεωρείται τον εαυτό σας ικανό και εμένα όχι;

        Τέλος να πω πώς τείνω να πιστεύω ότι θα έπρεπε να κλείσουν τα τμήματα ειδικής αγωγής και απλά μέσα απ τα παιδαγωγικά τμήματα να δίνεται η δυνατότητα κατεύθυνσης.

  2. Για να γινεις καρδιοχειρούργος, πρέπει πρώτα να γινεις γιατρός. Για να γινεις ειδικός δάσκαλος, πρέπει πρωτα να γινεις δάσκαλος. Ειναι απλά τα πράγματα

    Τόσο καιρό δεν διαμαρτυρήθηκε κανεις 22χρονος απόφοιτος μιας σχολής που διοριζόταν απευθείας ως αναπληρωτής με πρόταξη έναντι σε διδάκτορες ή μεταπτυχιακους δάσκαλους ε.α. με 10ετη προυπηρεσία. Ολοι αυτοι θεωρουσαν οτι ειναι καλύτεροι απο έμπειρους δάσκαλους με μεταπτυχιακά και διδακτορικά.

    Ε λοιπόν μαντέψτε. Αυτό ήταν μια κατάφορη αδικία. Κανεις δεν υποτιμά το πτυχίο σας. Εσεις υποτιμουσατε τη νοημοσύνη ολόκληρης της Ευρώπης.

    • Μεγαλύτερη αδικία είναι το γεγονός ότι σπουδάζουμε σε μια σχολή και ξαφνικά μαθαίνουμε το πτυχίο μας υποβαθμίζεται τόσο που σχεδόν δεν έχει αξία. Αν ήταν στη θέση μας τα παιδιά σας τότε θα παραδεχόσασταν πόσο άδικο είναι όλο αυτό που συμβαίνει. Προφανώς για να υπάρχει η σχολή , μπορείς να αποφοιτήσεις και να είσαι ειδικός παιδαγωγός. Το γεγονός ότι τώρα αποφασίζουν ότι κάποιοι με μεταπτυχιακά είναι ισχυρότεροι , είναι απάνθρωπο. Αν δεν υπήρχε Τμήμα Ειδικής Αγωγής , τότε θα ήταν εύλογο να προηγείται αυτός με την εξειδίκευση στην Ειδική Αγωγή. Όμως εφόσον υπάρχει, είναι απαράδεκτο να ψηφίζεται μια τέτοια τροπολογία!! Ντροπή σας που θα διδάξετε σε παιδιά με ειδικές ανάγκες τη στιγμή που δεν έχετε ανθρωπιά μέσα σας για να αναγνωρίσετε την αδικία που συμβαίνει.

    • Ποιος υποτιμάει την νοημοσύνη της Ευρώπης; Εμείς την ανοίξαμε την σχολή ; Προς ενημέρωση σας πρόκειται για κρατικό πανεπιστήμιο , για κρατικές σπουδές , που το ίδιο το κράτος απαξιωνει. Παραλογο ; Δεν είμαστε φοιτητές που πλήρωσαμε για να φοιτησουμε ,αλλά ατομα που είχαμε ως στόχο την ειδική αγωγή και πάλεψαμε να μπούνε στην σχολή , αφού αυτό ξεραμε πώς θα αποτελέσει τον δρόμο για να πετύχουμε τους στόχους τους. Αν ξέραμε τι θα ακολουθούσε , πιστέψτε με, θα μπορούσαμε με μεγάλη άνεση να πετύχουμε στις χαμηλοβαθμες σχολές των παιδαγωγικων. Έπειτα , για να δημιουργηθηκαν τα τμήματα υπήρχε ανάγκη από κατάρτισμενο προσωπικο. Ξέρετε πολύ καλά , πώς η αλήθεια για ο,τι συμβαίνει κρύβεται πίσω από τα συμφέροντα των μετά πτυχιακών , αφού τα δημοσια δεν μοριοδοτουνται καν. Τυχαιο και αυτο ; Επομένως, πιο ειδικούς η πιο καταρτισμενους δεν σας θεωρούν σίγουρα. Μην ξεχνάμε πως να ανοίξετε το οποιοδήποτε κέντρο ,στον ιδιωτικό τομέα δεν σας επιτρέπεται καν. Επομένως , μην κάνετε πώς δεν καταλαβαινετε γιατί περνούν οι τροπολογίες που περνούν και ποια συμφέροντα εξυπηρετούνται

  3. Αν είχατε δουλειά στην γενική αγωγή δεν θα γυρνουσατε καν να κοιτάξετε την μεριά της Ειδικής. Αλλά λέμε τώρα..Ο καθένας ότι του φανεί. Μιλάτε και για αδικία…

  4. Όταν σπουδάζατε γνωρίζατε πολύ καλά ότι προτάσσονταν οι εκπαιδευτικοί με διδακτορικά και μεταπτυχιακά και με πολλά χρόνια προϋπηρεσίας. Δεν υποστηρίζω την πρόταξη κανενός, όπως ίσχυε μέχρι το 2014 για τους εκπαιδευτικούς με επιπρόσθετα προσόντα και όπως άλλαξε τα 3 τελευταία χρόνια για εκπαιδευτικούς με βασικό πτυχίο. Ο τωρινός νόμος είναι δίκαιος για όλους. Δεν μπορείτε όμως να λέτε ότι δεν γνωρίζατε και να απαιτείται να εκδιωχθούν όσοι εργάζονταν στην ειδική εκπαίδευση, όταν εσείς είσασταν ακόμη μαθητές γυμνασίου.

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...