Home / HEADER-NEWS / Την επόμενη εβδομάδα ο αριθμός των εισακτέων για τις Πανελλαδικές. Τα νομικά προβλήματα των Επαναληπτικών Πανελλαδικών

Την επόμενη εβδομάδα ο αριθμός των εισακτέων για τις Πανελλαδικές. Τα νομικά προβλήματα των Επαναληπτικών Πανελλαδικών

Δημοσιεύτηκε: 6:24 μμ Μάρτιος 10th, 2017  


Λιγότερο από τρεις μήνες πριν από τις Πανελλαδικές εξετάσεις παραμένει άγνωστο το πλαίσιο. Την επόμενη εβδομάδα ο αριθμός των εισακτέων για τις πανελληνιες 2017 από το Υπουργείο Παιδείας

Ανεβάζουν ρυθμούς για τις Πανελλαδικές εξετάσεις οι υποψήφιοι της Γ’ Λυκείου, χωρίς ακόμη να έχει οριστικοποιηθεί το αν θα έχουν τη δυνατότητα να εξεταστούν επαναληπτικά. Δεκάδες σχολεία έχουν διαμαρτυρηθεί προς το υπουργείο Παιδείας, εκατοντάδες μαθητές έχουν συμμετάσχει σε κινητοποιήσεις, πορείες και καταλήψεις. Οι τελικές αποφάσεις θα είναι “προς όφελός τους”, όπως ανακοινώθηκε, όμως τρεις μήνες πριν από την πρεμιέρα των εξετάσεων ο γρίφος της επαναληπτικής διαδικασίας δεν έχει λυθεί.

Άμεσα η απόφαση

“Εγκαίρως, σε σύντομο χρονικό διάστημα” απαντά ότι θα ενημερώσει τους υποψηφίους το υπουργείο Παιδείας.

Η πολιτική απόφαση υπέρ τού να γίνουν τελικά οι επαναληπτικές Πανελλαδικές ελήφθη, κατά πληροφορίες, σκοντάφτει ωστόσο σε σειρά νομικών κωλυμάτων. “Η επίλυση τέτοιων ευαίσθητων θεμάτων είναι υποχρέωση” ανακοινώθηκε χθες, με την επισήμανση όμως να μην αποτελεί το ζήτημα “αντικείμενο εκμετάλλευσης της δύσκολης ψυχολογικής οικονομικής πίεσης των παιδιών και των οικογενειών τους”.

Το Υπουργείο ανακοίνωσε

«Συνάντηση μαθητών/τριών και πολιτικής ηγεσίας στο Υπουργείο για  τις επαναληπτικές πανελλαδικές εξετάσεις

Εκπρόσωποι της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων δέχτηκαν σήμερα αντιπροσωπεία μαθητών/τριών, που είχαν προγραμματίσει διαδήλωση στο Υπουργείο με αίτημα τη διενέργεια επαναληπτικών πανελλαδικών εξετάσεων. Κατά τη συνάντηση οι εκπρόσωποι του υπουργείου διαβεβαίωσαν τα μαθητικά συμβούλια ότι το θέμα εξετάζεται και ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα θα  ανακοινωθούν οι τελικές αποφάσεις, οι οποίες θα είναι προς όφελος των υποψηφίων μαθητών/τριών.»

Σύμφωνα με πληροφορίες:

Οι μαθητές δεν έφυγαν ικανοποιημένοι από τη συνάντηση, ενώ από την πλευρά τους, οι σύμβουλοι επανέλαβαν στους μαθητές την διάθεση του υπουργείου να βρεθεί λύση και να γίνει η επαναφορά των επαναληπτικών εξετάσεων στις Πανελλαδικές. Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου, πάντως, το ζήτημα είναι αρκετά περίπλοκο, από νομικής άποψης κυρίως, καθώς από φέτος ο βαθμός απολυτηρίου δεν περιλαμβάνει τη βαθμολογία των πανελλαδικών, οι οποίες έχουν λάβει χαρακτήρα διαγωνισμού πανελλαδικής εμβέλειας.

Κίνδυνος προσφυγών στο ΣτΕ

Τα νομικά κωλύματα που ισχύουν φέτος, σε αντίθεση με το διάστημα 2000-2015, σχετίζονται με το γεγονός ότι οι πανελλαδικές του 2017 είναι αποκλειστικά εισαγωγικές και ο βαθμός τους δεν μετράει για την απόλυση του μαθητή από το Λύκειο. Ως εκ τούτου, και βάσει των προηγούμενων που δημιουργούνται από υπάρχουσες προσφυγές στο ΣτΕ κατά των Πανελλαδικών, υπάρχει ο κίνδυνος νέων προσφυγών κατά των επαναληπτικών εισαγωγικών εξετάσεων. Κι αυτό γιατί με διαφορετικά θέματα οι υποψήφιοι θα διεκδικήσουν τις ίδιες θέσεις στα ΑΕΙ.

Ακόμη, η νομική επαναφορά της δυνατότητας της επαναληπτικής εξέτασης προϋποθέτει αλλαγή του θεσμικού πλαισίου του Νόμου Αρβανιτόπουλου (4186/2013) για το νέο σύστημα εισαγωγής. Αυτό με τη σειρά του προϋποθέτει την κοινοβουλευτική συναίνεση, αλλά και την επικείμενη αύξηση του κόστους των Πανελλαδικών που είναι εγγεγραμμένο στον προϋπολογισμό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, βάσει του ισχύοντος χρονοδιαγράμματος, στα τέλη Ιουνίου θα γίνουν οι επαναληπτικές απολυτήριες για τους αποφοίτους υποψηφίους του Λυκείου. Στη συνέχεια, τον Ιούλιο λήγει το σχολικό έτος και οι εκπαιδευτικοί που θα εργαστούν για μια χρονική επέκταση του προγραμματισμού θα πρέπει να πληρωθούν παραπάνω. Γι’ αυτό εξετάζεται το ενδεχόμενο οι επαναληπτικές εισαγωγικές να γίνουν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη (όπως κάθε χρόνο) παράλληλα με τις εξετάσεις επί των ειδικών μαθημάτων για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια.

Παρασκευή λήγει η προθεσμία για τις αιτήσεις συμμετοχής

Στο μεταξύ, την Παρασκευή 10/3 λήγει η προθεσμία για τους υποψηφίους των Γενικών Λυκείων και Επαγγελματικών Λυκείων να υποβάλουν αίτηση-δήλωση για συμμετοχή στις Πανελλαδικές. Η οριστική ηλεκτρονική υποβολή γίνεται στο Λύκειο του κάθε μαθητή. Στη συνέχεια, στις 15 Μαρτίου -το πιθανότερο- θα ανακοινωθεί ο αριθμός των εισακτέων στα ΑΕΙ. Δεν αποκλείεται η κατανομή των εισακτέων να συνδεθεί με ανακοινώσεις για το θέμα των μετεγγραφών, δηλαδή να είναι περισσότερες οι θέσεις στα ιδρύματα της Περιφέρειας για να δοθεί περιθώριο μετεγγραφών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Ο συνολικός αριθμός πάντως αναμένεται να κυμανθεί στα ίδια επίπεδα με πέρυσι.

avgi.gr / Υπουργείο Παιδείας / newsbeast.gr


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...