Home / HEADER-NEWS / Σύλλογος ΠΕ ο Αριστοτέλης: Οι διαχειριστές των οικονομικών των σχολικών κοινοτήτων δεν είναι υπάλληλοι του Δήμου Αθηναίων ούτε λογιστές

Σύλλογος ΠΕ ο Αριστοτέλης: Οι διαχειριστές των οικονομικών των σχολικών κοινοτήτων δεν είναι υπάλληλοι του Δήμου Αθηναίων ούτε λογιστές

Δημοσιεύτηκε: 6:13 μμ Μάρτιος 20th, 2017  


Ένα πολυσέλιδο κείμενο που αναφέρεται στον τρόπο με τον οποίο θα κρατούν και θα καταγράφουν οι διαχειριστές/στριες τα οικονομικά των σχολικών κοινοτήτων, με υπογραφή της προέδρου της Σχολικής Επιτροπής, στάλθηκε στις σχολικές μονάδες.

  1. Στο κείμενο περισσεύει ο νεποτισμός, η αντιδημοκρατικότητα και η αυθαιρεσία! Δεν υπάρχει ΚΑΝΕΝΑ συλλογικό όργανο, ΟΥΤΕ η Σχολική Επιτροπή, που να έχει αποφασίσει έστω και μία γραμμή από τα αναφερόμενα στο έγγραφο αυτό! Ποιος δίνει το δικαίωμα της υπογραφής τέτοιων κειμένων στην πρόεδρο της σχολικής επιτροπής ή στη δημοτική αρχή; Κανείς!!! Μάλιστα, επειδή γίνεται αναφορά σε τιμολόγια, εμπεριέχεται ο κίνδυνος να είναι ακόμα και ακάλυπτοι όσοι ακολουθήσουν τις αυθαίρετες εντολές! Γι’ αυτό καλούμε τους διαχειριστές των σχολικών κοινοτήτων να μην τις εφαρμόσουν μέχρι να λυθούν όλα τα ζητήματα!
  1. Στο κείμενο αυτό ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζονται οι διαχειριστές/στριες των σχολικών κοινοτήτων (διευθυντές/ντριες-προϊσταμένες/οι) είναι επιεικώς απαράδεκτος!!! Δεν είναι υπάλληλοι της σχολικής επιτροπής ούτε λογιστές! Τους απαγορεύει επί της ουσίας την τηλεφωνική επικοινωνία με τις υπηρεσίες του δήμου και της σχολικής επιτροπής, τους θέτει αυθαίρετα κάποιες συγκεκριμένες ώρες που μπορούν να απευθύνονται, τους χρεώνει δουλειές που δεν δικαιολογούνται. Η μία σχολική επιτροπή που με απόφασή του έφτιαξε ο δήμος της Αθήνας για εκατοντάδες σχολεία, αποδεικνύεται ανίκανη να διαχειριστεί η ίδια τις υποχρεώσεις της και τις φορτώνει στην εκπαιδευτική κοινότητα! Το κείμενο αυτό είναι ομολογία ανικανότητας του δήμου να διαχειριστεί τον ωκεανό των θεμάτων με μία σχολική επιτροπή! Οι διευθυντές/ντριες-προϊσταμένες/οι είναι και εκπαιδευτικοί και μπαίνουν κανονικά σε τάξεις. Οι εντολές να καταγράψουν οι διευθυντές/ντριες-προϊσταμένες/οι τα τιμολόγια από 1/1/2017 και μέχρι 10/4 και το ίδιο να γίνεται μεχρι τις 10 κάθε μήνα γιατί το σύστημα θα κλείνει, να γίνουν προς τους λογιστές που θα διαθέσει ο δήμος να τις εφαρμόσουν! Ας μη βιάζεται ο δήμος Αθηναίων! Ο διευθυντής/ντρια μάνατζερ δεν επιβλήθηκε ακόμα ευτυχώς και ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ να επιβληθεί γιατί τον αντιπάλεψε το εκπαιδευτικό κίνημα όλα τα προηγούμενα χρόνια, με όλες τις κυβερνήσεις, του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ, των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ!
  2. Πότε αποφάσισε η σχολική επιτροπή (ως όφειλε) ότι απαιτείται απόφασή της για έξοδο άνω των 300 ευρώ; Γιατί το έγγραφο με υπογραφή της προέδρου αναφέρεται σε 300 ευρώ και όχι σε οποιοδήποτε άλλο ποσό; Η απόφαση προέδρου είναι παντελώς παράνομη ακόμα και με την υπάρχουσα νομοθεσία των Καλλικρατικών Σχολικών Επιτροπών!!!

3. Τεράστια ερωτήματα εγείρονται για τη διαφάνεια του συστήματος! Στο κείμενο καταγράφεται ότι στα αιτήματα θα έχουν πρόσβαση μόνο η πρόεδρος και όποιοι από τη σχολική επιτροπή διαχειρίζονται το σύστημα! Δηλαδή μπορεί ένα αίτημα να μη φτάσει ποτέ στη σχολική επιτροπή;

4. Τεράστια ερωτήματα εγείρονται όμως και για την ασφάλεια της καρτέλας του κάθε σχολείου. Ποιος/οι θα έχουν πρόσβαση σε αυτές; Θα τις διαχειρίζονται οι ίδιοι και μόνο ή θα έχουν πρόσβαση και άλλοι που δεν τους γνωρίζουμε; Μπορεί κάποιος άλλος να παρέμβει στις καρτέλες και να τις αλλάξει ή να παραποιήσει στοιχεία; Και τελικά ποιος θα είναι υπεύθυνος απέναντι στο νόμο για κάτι τέτοιο! Τα ζητήματα δεν είναι καθόλου απλά όταν μιλάμε για διαχείριση δημόσιου χρήματος!

5. Το θέμα με τις ΔΕΚΟ και τους λογαριασμούς αναδεικνύεται σε μέγιστο! Στο κείμενο γράφεται ότι ζητήθηκε οι λογαριασμοί της κάθε σχολικής μονάδας να πηγαίνουν απευθείας και ηλεκτρονικά στις υπηρεσίες του Δήμου και όχι πια στη σχολική μονάδα. Οι σχολικές μονάδες θα ενημερώνονται για τους λογαριασμούς τους ή η σχολική επιτροπή θα κάνει ακόμα και σε αυτό κεντρική διαχείριση, η σχολική μονάδα δεν θα μπορεί να ελέγξει τους λογαριασμούς της και στο τέλος δε θα μένει τίποτα για τα σχολεία;

6. Τέλος, και στο έγγραφο αυτό επιβεβαιώνονται πλήρως οι ενστάσεις που καταγράψαμε με προηγούμενη απόφασή μας ως σωματείο αλλά και με τις κοινές ανακοινώσεις όλων των εκπαιδευτικών σωματείων του δήμου Αθηναίων. Στο συγκεκριμένο έγγραφο καταγράφονται Από το 30% που θέλει να παρακρατά ως αποθεματικό για έκτακτα έξοδα η Σχολική Επιτροπή, όπως μας ενημέρωσαν στη συνάντηση με τα σωματεία  η προέδρου της, κα Μεγαλοοικονόμου και η αντιδήμαρχος για το παιδί, κα Ηλιοπούλου, θέλει ο δήμος να καλύψει κονδύλια που κανονικά ΔΕΝ είναι από τα λειτουργικά έξοδα και την κρατική επιχορήγηση. Με βάση το νόμο είναι από άλλους κωδικούς (πχ ΣΑΤΑ) που ο Δήμος εισπράττει πρόσθετα κονδύλια από το κράτος αλλά αρνείται να τα διαθέσει ως οφείλει, στις σχολικές μονάδες. Γι’ αυτό και στο έγγραφο γίνεται σαφές ότι έξοδα π.χ. εξοπλισμού (υπολογιστές κλπ) θα αγοράζονται εφόσον η σχολική μονάδα έχει χρήματα στο λογαριασμό της και μετά από έγκριση. Άρα, αυτά δε θεωρούνται έκτακτες ανάγκες και δεν καλύπτονται από το 30% αποθεματικό!

Καλούμε τους διευθυντές/ντριες-προϊσταμένες-ους διαχειριστές/στριες των Σχολικών Κοινοτήτων να μην εφαρμόσουν τις εντολές που περιέχονται στο έγγραφο αυτό. Ο Σύλλογός μας βρίσκεται σε συντονισμό με τα Εκπαιδευτικά Σωματεία της Αθήνας και έχει θέσει το ζήτημα της Α’ βάθμιας Σχολικής Επιτροπής του Δήμου Αθηναίων από την κινητοποίηση στην Α’ Διεύθυνση 26/1 καθώς και από την κινητοποίηση στην περιφέρεια 10/3, στο διευθυντή εκπαίδευσης της Α’ Αθήνας και στον περιφερειακό διευθυντή Α’ βάθμιας και Β’ βάθμιας Εκπαίδευσης Αττικής.

Καλούμε το ΔΣ της ΔΟΕ να πάρει αντίστοιχες αποφάσεις με αυτές του Συλλόγου μας

ΓΙΑ ΤΟ ΔΣ

Η πρόεδρος                                   Ο γραμματέας

Ρέππα Ντίνα                            Σακαρετσάνος Λάμπρος


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...