Home / Featured / Πόσο θα κοστίσει στο Δημόσιο η αντισυνταγματικότητα του νόμου επιλογής Διευθυντών Σχολείων και Εκπαίδευσης

Πόσο θα κοστίσει στο Δημόσιο η αντισυνταγματικότητα του νόμου επιλογής Διευθυντών Σχολείων και Εκπαίδευσης

Δημοσιεύτηκε: 6:40 μμ Μάρτιος 13th, 2017  


 

Καταρρίφθηκε ως παράνομος και αντισυνταγματικός από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας ο νόμος 4327/2015 των Μπαλτά – Κουράκη, βάσει του οποίου η επιλογή των διευθυντών σχολικών μονάδων και εργαστηριακών κέντρων γίνεται με μυστική ψηφοφορία από τον σύλλογο διδασκόντων της σχολικής μονάδας.

Το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο έκανε δεκτή την προσφυγή της Πανελλήνιας Ενωσης Διευθυντών Εκπαίδευσης και 57 διευθυντών σχολείων, οι οποίοι ζητούσαν την κατάργηση του νομοθετικού πλαισίου για την εφαρμογή νέου τρόπου επιλογής διευθυντών.

Την «αναγκαία νομοθετική πρωτοβουλία, ώστε η επιλογή των νέων διευθυντών σχολικών μονάδων να είναι σύμφωνη με την σημερινή απόφαση του ΣτΕ», ανακοίνωσε ότι θα αναλάβει το υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, με αφορμή τις πληροφορίες για την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας επί της διαδικασίας επιλογής διευθυντών σχολικών μονάδων, σύμφωνα με τον νόμο 4327/2015. «Οι αποφάσεις των Ανωτάτων Δικαστηρίων είναι σεβαστές και άρα δεσμευτικές», αναφέρει το υπουργείο.

Ειδικότερα, η Ολομέλεια του ΣτΕ με πρόεδρο το Ν. Σακελλαρίου και εισηγητή τον σύμβουλο Επικρατείας Δ. Μακρή έκρινε ότι προσκρούει στο Σύνταγμα ο τρόπος επιλογής των διευθυντών σχολικών μονάδων και εργαστηριακών κέντρων που έγινε με το νόμο 4327/2015. Η υπόθεση απασχόλησε την Ολομέλεια έπειτα από παραπομπή του Γ΄Τμήματος του ΣτΕ.

Στο ΣτΕ είχαν προσφύγει η Πανελλήνια Ένωση Διευθυντών Εκπαίδευσης και 57 διευθυντές σχολείων και ζητούσαν να ακυρωθεί:

α)η από 19.5.2015 απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Παιδείας (εκδόθηκε σε εφαρμογή του νόμου 4327/2015) με την οποία καθορίστηκε η διαδικασία υποβολής αιτήσεων και επιλογής διευθυντών σχολικών μονάδων και εργαστηριακών κέντρων και

β)δύο εγκύκλιοι του αναπληρωτή υπουργού Παιδείας, με τις οποίες παρέχονται διευκρινήσεις σχετικά με την επιλογή των υποψηφίων διευθυντών.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τον Η’ Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, με την υπ΄αριθμ. 711/2016 απόφασή της, έκρινε αντισυνταγματικό το νομοθετικό πλαίσιο του 2015 για τον τρόπο επιλογής των διευθυντών των σχολικών μονάδων και εργαστηριακών κέντρων.

 

 

Με τον επίμαχο νόμο 4327/2015 ρυθμίσθηκε η διαδικασία και οι προϋποθέσεις επιλογής και τοποθέτησης στελεχών της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, αλλά και των διευθυντών σχολικών μονάδων, ενώ η διαδικασία επιλογής και τοποθέτησης διευθυντών σχολικών μονάδων διενεργείται με μυστική ψηφοφορία από το Σύλλογο Διδασκόντων της σχολικής μονάδας.

Αναλυτικότερα, η Ολομέλεια έκρινε ότι ο νέος τρόπος επιλογής είναι αντίθετος στις συνταγματικές αρχές «της ισότητας, της αξιοκρατίας και της ελεύθερης προσβάσεως και σταδιοδρομίας κάθε Έλληνα στις δημόσιες θέσεις κατά το λόγο της προσωπικής του αξίας και ικανότητας» και αυτό γιατί ανατίθεται «η αρμοδιότητα επιλογής στο Σύλλογο Διδασκόντων στον οποίο μετέχουν (αδιακρίτως) όλοι οι υπηρετούντες στην οικεία σχολική μονάδα μόνιμοι και αναπληρωματικοί εκπαιδευτικού και με τη διαδικασία της μυστικής ψηφοφορίας».

Σύμφωνα με το Σύνταγμα, αναφέρεται στην απόφαση του ΣτΕ, η διοίκηση των σχολικών μονάδων πρέπει «να αναδεικνύεται από κατάλληλο όργανο που συγκροτείται και λειτουργεί με εχέγγυα αξιοκρατίας, αμεροληψίας και αντικειμενικότητας (όπως είναι τα καθιερωμένα υπηρεσιακά συμβούλια διοίκησης) και με διαφανή και αντικειμενική διαδικασία, κατάλληλη για τη διασφάλιση της ενιαίας και ομοιόμορφης εφαρμογής των οριζομένων κριτηρίων και στο πλαίσιο της ιεραρχικής δομής της υπηρεσίας» και με την προβλεπόμενη διαδικασία επιλογής, μέσω του Συλλόγου Διδασκόντων, οι υποψήφιοι «δεν αξιολογούνται με αιτιολογία» και η έλλειψη της αιτιολογίας καθιστά την όλη διαδικασία «αντίθετη στις αρχές της ισότητας, της αξιοκρατίας και της ελεύθερης προσβάσεως και σταδιοδρομίας κάθε Έλληνα στις δημόσιες θέσεις κατά το λόγο της προσωπικής του αξίας και ικανότητας». Ακόμη, δεν καθίσταται γνωστή στους υποψηφίους διευθυντές και ελέγξιμη από τους δικαστές, εν όψει των άρθρων 20 και 95 του Συντάγματος (δικαίωμα παροχής έννομης προστασίας, κ.λπ.).

Τελικά, η Ολομέλεια του ΣτΕ αποφάνθηκε ότι η επίμαχη προβαλλόμενη υπουργική απόφαση είναι παράνομη, αφού η έκδοση της στηρίχθηκε στις αντισυνταγματικές διατάξεις του νόμου 4327/2015.

Τι θα κοστίσει η αντισυνταγματικότητα του νόμου

Ο αριθμός των υποψήφιων Διευθυντών (εκτιμάται στους 1.000) οι οποίοι έχουν την δυνατότητα να προσφύγουν στα διοικητικά δικαστήρια.

Τα δικαστήρια, εφόσον κάνουν δεκτές τις προσφυγές και  κρίνουν πως τα αντικειμενικά κριτήρια ήταν περισσότερα από τον Διευθυντή που επιλέχθηκε, τότε όσοι δικαιωθούν θα πρέπει το Υπουργείο Παιδείας να τους καταβάλει το επίδομα θέσης για δύο χρόνια

Εδώ να τονίσουμε πως σχετικά με την καταβολή του επιδόματος για τους υποψηφίους Διευθυντές που δικαιώνονται υπάρχει η γνωμοδότηση με αριθμό 585/20122 (  ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΕΔΩ )από το Γ τμήμα του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους το οποίο είχε δικαιώσει εκπαιδευτικό ο οποίος είχε κάνει προσφυγή.

ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΕΔΩ

Τι θα γίνει τώρα

Τώρα τα πράγματα περιπλέκονται.

Η ηγεσία του υπουργείου παιδείας είναι υποχρεωμένη να νομοθετήσει νέο σύστημα επιλογής ,τόσο για τους Δ/ντές σχ. μονάδων όσο και για τους Δ/ντές εκπαίδευσης αφού και αυτοί επιλέχτηκαν με ψηφοφορία.

Το μεγάλο όμως πρόβλημα που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η ηγεσία του υπουργείου είναι το τι θα κάνει με τους ήδη υπηρετούντες Δ/ντές, στο μέσον της σχολικής χρονιάς.

Αυτό είναι ένα περίπλοκο νομικό θέμα που θα κληθεί να το αντιμετωπίσει άμεσα.

Συμπερασματικά:

Η εκπαίδευση χρειάζεται ένα αξιοκρατικό ,αντικειμενικό σύστημα επιλογής όλων των στελεχών (Δντών σχολείων-Δντών Εκπαίδευσης-Σχ. Συμβούλων)που θα προκύψει μέσα από έναν ουσιαστικό διάλογο με τα συνδικάτα,τα κόμματα και τους φορείς για να μην αλλάζει από κυβέρνηση σε κυβέρνηση και από υπουργό σε υπουργό.


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...