Home / Featured / Πλαίσιο στα εξ αποστάσεως πτυχία θα βάλει το Υπουργείο Παιδείας με νομοσχέδιο που ετοιμάζει

Πλαίσιο στα εξ αποστάσεως πτυχία θα βάλει το Υπουργείο Παιδείας με νομοσχέδιο που ετοιμάζει

Δημοσιεύτηκε: 7:15 μμ Μάρτιος 23rd, 2017  


Το θέμα των εξ’ αποστάσεως πτυχίων από κυπριακά πανεπιστήμια, φαινόμενο που έχει λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις στην χώρα μας, έθεσε ο υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Κώστας Γαβρόγλου στον Κύπριο ομόλογό του Κώστα Καδή, στη  συνάντηση τους στη Λευκωσία.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο  της προγραμματισμένης Διάσκεψης Υπουργών Παιδείας, που  διοργανώνει το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου, σε συνεργασία με το Συμβούλιο της Ευρώπης στις 22 και 23 Μαρτίου 2017. Οι δύο υπουργοί υπέγραψαν πρόγραμμα συνεργασίας Ελλάδας-Κύπρου στον τομέα της Παιδείας.

Στη συνέντευξη που ακολούθησε ο υπουργός Παιδείας  Κώστας Γαβρόγλου αναφέρθηκε ότι θα περιληφθεί ρύθμιση για τις εξ αποστάσεως σπουδές:

«Εμείς την ερχόμενη εβδομάδα θα καταθέσουμε ένα πλαίσιο για τις μεταπτυχιακές σπουδές και για τη διοίκηση των πανεπιστημίων και εκεί κάνουμε σαφή αναφορά ότι το επόμενο μας νομοσχέδιο θα είναι για τα εξ αποστάσεως τα οποία επιμένω ότι είναι ένα εξαιρετικά σύνθετο θέμα και πάλι θέλει μεγάλη προσοχή μην μέσα από αυτό το άγχος των νέων παιδιών να αποκτήσουν πτυχία υποβαθμίσουμε την παρεχόμενη εκπαίδευση».

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για το αν υπάρχει θέμα με αναγνώριση των μονοετών μεταπτυχιακών που προσφέρον κυπριακά πανεπιστήμια και αν υπάρχει διευθέτηση του θέματος ο υπουργός απάντησε μεταξύ των άλλων ότι «ο στόχος της ποιότητας των πτυχίων και κυρίως όταν αναγνωρίζονται μεταπτυχιακά πρέπει να είναι το βασικό μας κριτήριο σε αυτές τις διαδικασίες. Υπήρξαν προβλήματα και παλαιότερα, τα διευθετήσαμε και τα διευθετήσαμε με αποκλειστικά ακαδημαϊκά κριτήρια. Είμαι σίγουρος ότι θα συνεχίζουν να διευθετούνται πάλι με τα ίδια κριτήρια. Δεν είναι ένα θέμα νομίζω που αφορά τις πολιτικές ηγεσίες. Είναι ένα θέμα που θα πρέπει να αφεθεί στα παν/μια , στους οργανισμούς πιστοποίησης, που καταλαβαίνω ότι υπάρχει τώρα και στην Κύπρο και είμαι σίγουρος ότι θα βρεθούν λύσεις».

Ο υπουργός Παιδείας της Κύπρου με τη σειρά του δήλωσε μεταξύ των άλλων:

«Αυτό επίσης που θέλω να επισημάνω είναι ότι από την περασμένη χρονιά ξεκίνησε τη λειτουργία του εδώ στην Κύπρο ο Φορέας Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, από το κόσκινο του οποίου περνάνε όλα τα προγράμματα -συμβατικά και εξ αποστάσεως- ιδιωτικών και δημόσιων παν/μιων όπως επίσης περνάνε και οι διαδικασίες δημιουργίας νέων Τμημάτων, νέων Σχολών, νέων Πανεπιστημίων. Η διαβεβαίωση που έχουμε είναι ότι τα standards που κρατάει ο Φορέας είναι πάρα πολύ υψηλά, είναι πάρα πολύ αυστηρά και εάν διαπιστωθεί ότι κάπου δεν πληρούνται αυτά τα κριτήρια, τότε αμέσως λαμβάνονται μέτρα. Κι έχουμε ήδη παραδείγματα, είτε προγραμμάτων σπουδών που δεν έχουν εγκριθεί ακόμα και από δημόσια πανεπιστήμια, είτε νέα τμήματα τα οποία δεν έχουν δημιουργηθεί, διότι ακριβώς είχαμε κάποιους προβληματισμούς, είχε ο φορέας αυτός κάποιους προβληματισμούς στα θέματα της ποιότητας. Άρα τα θέματα ποιότητας είναι πολύ υψηλά στις προτεραιότητες μας και είμαι βέβαιος ότι με τις ρυθμίσεις που θα γίνουν και από τη δική μας πλευρά-αντιλαμβάνομαι ότι ανάλογες ρυθμίσεις πρέπει να γίνουν και στην ελλαδική πλευρά- θα διασφαλίσουμε το καλώς νοούμενο συμφέρον όλων των φοιτητών και Κυπρίων και Ελλαδιτών και φοιτητών βέβαια από άλλες χώρες. Αυτά τα πτυχία προσφέρθηκαν πριν τη δημιουργία του Φορέα. Όταν με βάση την πρακτική που εφαρμοζόταν παλαιότερα στην Κύπρο και γινόταν δεκτή από την Ελλάδα, ήταν αποδεκτή μια τέτοια φόρμουλα. Τώρα πλέον εξ όσων γνωρίζω δεν είναι αποδεκτή μια τέτοια φόρμουλα και είναι αυτά όλα τα οποία θα συζητήσω με τον κ. Υπουργό αλλά αυτά θα τα πούμε κατ΄ ιδίαν, δεν χρειάζεται αυτή τη στιγμή να συζητήσουμε λεπτομέρειες και δεν νομίζω ότι ενδιαφέρουν την κοινή γνώμη»


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...