Home / Featured / Η Πανελλήνια Ένωση Αποφοίτων Ωδείων και Μουσικής Δημόσιας Εκπαίδευσης για τους κλάδους ΤΕ16 και ΕΜ16

Η Πανελλήνια Ένωση Αποφοίτων Ωδείων και Μουσικής Δημόσιας Εκπαίδευσης για τους κλάδους ΤΕ16 και ΕΜ16

Δημοσιεύτηκε: 6:42 μμ Μάρτιος 13th, 2017  


Επιστολή / Υπόμνημα της Πανελλήνιας Ένωσης Αποφοίτων Ωδείων και Μουσικής Δημόσιας Εκπαίδευσης προς τον Υπουργό Παιδείας για την ενοποίηση των κλάδων μουσικών.

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ

Στην πρόταση του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής για την ενοποίηση ειδικοτήτων, όπως αυτή εστάλη –σύμφωνα με τις διαδικτυακές αναρτήσεις– στο Υπουργείο Παιδείας, προς μεγάλη μας έκπληξη διαπιστώνουμε ότι ο κλάδος ΤΕ16 Μουσικής, στον οποίο ανήκουν οι έχοντες πτυχίο μουσικής ειδίκευσης αναγνωρισμένου μη Ανωτάτου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος της ημεδαπής ή πτυχίο μουσικής ειδικότητας του άρθρου 8 παρ. 5 του ν.2158/1993 (ΦΕΚ 109Α), καθώς και ο κλάδος ΕΜ16 Μουσικής στον οποίο ανήκουν οι εμπειροτέχνες καθηγητές των παραδοσιακών οργάνων δεν αναφέρονται καν στους σχετικούς πίνακες.

Γεννάται συνεπώς το ερώτημα: Σύμφωνα πάντα με την εισήγηση του Ι.Ε.Π., οι παραπάνω κλάδοι, στους οποίους ανήκει η πλειοψηφία των αναπληρωτών και ωρομισθίων καθηγητών μουσικής που τροφοδοτούν τα Μουσικά Σχολεία από την ίδρυσή τους έως σήμερα, παύουν να υφίσταται ή πρόκειται για παράλειψη;

Ασάφεια όμως δημιουργείται ακόμα και για τους μόνιμους ωδειακούς συναδέλφους μας, τόσο για τους προ του 2006 διορισθέντες ως ΠΕ16 όσο και για τους διορισθέντες ως ΤΕ16 με το 30μηνο του 2008. Διότι, αν ισχύσει τελικά η πρόταση του Ι.Ε.Π., τίθεται το ερώτημα με ποιο τυπικό προσόν (πανεπιστημιακό τίτλο ή τίτλο αναγνωρισμένου ιδρύματος της αλλοδαπής) θα ενταχθούν στις υπό σύσταση νέες ομαδοποιημένες ειδικότητες (ΟΕ027 και ΟΕ071 αντίστοιχα), εφόσον πρόκειται –στη μεγάλη τους πλειονότητα– για αποφοίτους ωδείων της ημεδαπής.

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;  Ρεκόρ προσλήψεων αναπληρωτών

Κύριε υπουργέ, οι αναπληρωτές καθηγητές ΤΕ16 Μουσικής, πτυχιούχοι και διπλωματούχοι αναγνωρισμένων Ωδείων, μεγάλος αριθμός των οποίων κατέχει και βεβαίωση τρίμηνης παιδαγωγικής επιμόρφωσης της ΑΣΠΑΙΤΕ, καθώς και οι καθηγητές παραδοσιακών οργάνων ΕΜ16 Μουσικής, διδάσκουμε στα Μουσικά Σχολεία και τα στηρίζουμε για περισσότερα από 20 χρόνια.

Πέρα από ελάχιστους διορισμούς και παρά τη μεγάλη μας προϋπηρεσία στην εκπαίδευση, οι περισσότεροι από εμάς παραμένουμε αδιόριστοι και συνεχίζουμε να στελεχώνουμε τα μουσικά σχολεία χρόνο με τον χρόνο ως αναπληρωτές ή ωρομίσθιοι, μεταλαμπαδεύοντας τις γνώσεις μας, μεταδίδοντας τον πολιτισμό και την τέχνη, πολλές φορές μακριά από τον τόπο διαμονής μας και μακριά από τις οικογένειές μας και τα παιδιά μας.

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;  Ενημέρωση αποτελεσμάτων αιτήσεων μετεγγραφών για εισαχθέντες με την κατηγορία του 5%

Αντιλαμβάνεστε, κύριε υπουργέ, ότι εύλογα γεννιούνται ερωτήματα για το αν είναι πρόθεση του υπουργείου να καταργήσει -ουσιαστικά- τους κλάδους μουσικής ΤΕ16 και ΕΜ16 εξαιρώντας τους από τους πίνακες των ομαδοποιημένων ειδικοτήτων και συνεπώς να άρει το δικαίωμα των καθηγητών που ανήκουν σε αυτούς να εργαστούν στα μουσικά σχολεία, στα οποία εργάζονται επί σειρά πολλών ετών.

Ευελπιστούμε ότι η σχετική εισήγηση του Ι.Ε.Π. αναφορικά με τους κλάδους των καθηγητών μουσικής δεν θα γίνει ως έχει αποδεκτή από την ηγεσία του Υπουργείου και ότι οι κλάδοι ΤΕ16 και ΕΜ16 στους οποίους ανήκουμε θα ενταχθούν με τη σειρά τους στις ομαδοποιημένες ειδικότητες.

Σε αντίθετη περίπτωση θα είμαστε υποχρεωμένοι να θεωρήσουμε την ηγεσία του Υπουργείου υπεύθυνη για την εργασιακή μας εξαφάνιση αλλά και για την συνεπαγόμενη σημαντική υποβάθμιση της λειτουργίας των μουσικών σχολείων.

Ο Πρόεδρος
Ευθύμιος Λολοσίδης

Ο Γεν. Γραμματέας
Μανώλης Αρίδας


 

6 Σχόλια

  1. ΝΑ ΠΗΓΑΙΝΑΤΕ ΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΕΤΕ ΣΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ.ΕΜΕΙΣ ΠΟΥ ΣΠΟΥΔΑΣΑΜΕ ΚΑΙ ΔΩΣΑΜΕ ΕΙΔΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΧΑΖΟΙ;

    • Στην ‘Ελλαδα μόνο τα τελαυταία χρόνια έχουν ανοίξη πανεπιστήμια για απόκτηση πτυχίου σε διάφορα μουσικά οργανα και εκεί μπαίνουν παιδιά που έχουν φοιτήση σε ωδεία πρώτα. Όσοι είχαν αρκετά χρήματα τότε , πρην ανοίξουν τμηματα στην Έλλαδα για μουσικά όργανα πήγαιναν στο εξωτερικό για τέτοιες σπουδές. Όσοι δεν είχαν τόσα πολλά χρήματα παρέμειναν και σπούδασαν στα ωδεία. Εδω και παρα πολλά χρόνια δίνουν πτυχία για μουσικά όργανα αναγνωρισμένα απο το κράτος, όποιος δεν μπόρεσε να πάει στο εξωτερικό πήρε πτυχίο στην χώρα του, πήρε ένα πτυχίο ύστερα απο πάρα πολλά χρόνια, ύστερα απο αρκετό διάβασμα, και ξοδέυοντας πάρα πολλά χρήματα. Οπότε χαζοί δεν είστε αλλά μια ενημέρωση καλό θα ήταν.

    • Εισαι γελοίος κ ημιμαθείς. Επικίνδυνος κ ακατάλληλος για να διδάξεις. Όσο για επιχειρήματα με κάλυψε ο συνάδελφος Γιάννης.

    • εισαι πολυ γελοιος …εγω εχω πτυχιο κλασικης …εσυ εκανες 12 χρονια για να το παρεις ??? πανεπιστημια ειναι μονο τα τελευταια χρονια …καλυτερα να μασας παρα να μιλας βλακα !!!!!

  2. Εδω δεν αναγνωριζονται τα ΤΕΙ ως ισοτιμα με τα Πανεπιστημια,πόσο μαλλον τα Ωδεία.

  3. Απίστευτο θράσος..

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθραx

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

3ο Επιμορφωτικό Σεμινάριο και κοπή βασιλόπιτας της Ένωσης Διευθυντών/ντριών

  Με μεγάλη επιτυχία και συμμετοχή πολλών νέων μελών πραγματοποιήθηκε το Σάββατο ...