Νέες πρότυπες δίκες από το ΣτΕ για το αν ήταν αξιοκρατικές οι προσλήψεις αναπληρωτών μέσω των πινάκων του 2016

Δημοσιεύτηκε:

1:13 μμ Μάρτιος 18th, 2017

Το Συμβούλιο της Επικρατείας, με τη διαδικασία της πρότυπης δίκης, θα κρίνει εάν ήταν αξιοκρατικές ή όχι οι προσλήψεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών, όπως και οι προαγωγές 666 ανθυπαστυνόμων της ΕΛΑΣ.

Ειδικότερα, το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο, μετά από σχετικό αίτημα των ενδιαφερομένων «τράβηξε» από τα Διοικητικά Εφετεία τις εν λόγω δύο υποθέσεις, καθώς αφορούν πολλούς, προκειμένου να δικαστούν με τη διαδικασία του νόμου 3900/2010 ως πρότυπες δίκες.

Οι όποιες αποφάσεις εκδοθούν από το ΣτΕ, επί αυτών των δύο υποθέσεων, θα αποτελέσουν τον «πιλότο» στις υποθέσεις που εκκρεμούν στα Διοικητικά Δικαστήρια και έχουν το ίδιο νομικό θέμα.

Συγκεκριμένα, οι εκπαιδευτικοί ζητούν την ακύρωση των υπουργικών αποφάσεων, με τις οποίες κυρώθηκαν οι από 6-9-2016 και 23-9-2016 οριστικοί πίνακες προσωρινών αναπληρωτών εκπαιδευτικών διαφόρων κλάδων ΠΕ στην πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευσης, σχολικού έτους 2016-2017, κατά το σκέλος που «εντάσσονται στους αντίστοιχους πίνακες (και προτάσσονται έναντι των αιτούντων/επιτυχόντων σε παρελθόντες διαγωνισμούς ΑΣΕΠ), λόγω μοριοδότησης, εκπαιδευτικοί μη συμμετασχόντες ή μη επιτυχόντες σε διαγωνισμούς ΑΣΕΠ, εκ μόνης της προϋπηρεσίας τους».

Η αρμόδια επιτροπή του ΣτΕ που αποφάσισε να εισαχθεί προς εκδίκαση η επίμαχη υπόθεση ως πρότυπη δίκη, επισημαίνει ότι με αυτήν την αίτηση «τίθεται το γενικότερου ενδιαφέροντος ζήτημα, με συνέπειες για ευρύτερο κύκλο προσώπων, της συμφωνίας προς τις συνταγματικές αρχές της ισότητας και της αξιοκρατίας του εφαρμοσθέντος ήδη και για το σχολικό έτος 2016-2017 προβλεπόμενου στο άρθρο 9 του ν. 3848/2010 μεταβατικού -μέχρι την ενεργοποίηση του αντίστοιχου πάγιου συστήματος του ν. 3848/2010, το οποίο προϋποθέτει τη διεξαγωγή διαγωνισμού ΑΣΕΠ- συστήματος προσλήψεως αναπληρωτών εκπαιδευτικών από ισχύοντες και ανανεούμενους πίνακες, στους οποίους περιλαμβάνονται (και) υποψήφιοι μοριοδοτηθέντες μόνο λόγω προϋπηρεσίας και χωρίς προηγούμενη συμμετοχή ή επιτυχία σε προγενέστερο διαγωνισμό ΑΣΕΠ».

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;  Κάλεσμα σε κινητοποιήσεις 29/9 συγκέντρωση στο Υπ. Παιδείας - 2/10 εκδήλωση με τον Υπουργό Παιδείας

Παράλληλα, οι ανθυπαστυνόμοι ζητούν να ακυρωθεί η απόφαση του αρμοδίου προϊσταμένου του αρχηγείου της ΕΛΑΣ, με την οποία προήχθησαν στον βαθμό του υπαστυνόμου Β’ συνολικά 666 ανθυπαστυνόμοι γενικών καθηκόντων της ΕΛΑΣ, με μόνο κριτήριο τη συμπλήρωση των χρονικών προδιαγραφών που θέτει το πλαίσιο των νόμων 3686/2008 και 4058/201. Δηλαδή «μετά τη συμπλήρωση 26 ετών πραγματικής υπηρεσίας από την κατάταξή τους στο Σώμα, χωρίς περαιτέρω κριτήριο, κατά παράλειψη προαγωγής των αιτούντων, οι οποίοι είχαν μεγαλύτερο χρόνο υπηρεσίας στον βαθμό του ανθυπαστυνόμου, αλλά δεν είχαν συμπληρώσει τις ανωτέρω χρονικές προδιαγραφές στο Σώμα».

Αναμένεται ο προσδιορισμός αυτών των δύο υποθέσεων.

Η φετινή χρονιά οδηγός για τις προσλήψεις αναπληρωτών το 2017-18;

https://ekpaideutikareumata.gr/https://www.kathimerini.gr/

          

     

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Sorry. No data so far.

Sorry. No data so far.

Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

Συνάντηση του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Κ. Γαβρόγλου με την Αν. Βοηθό Υπουργό Εξωτερικών των Η.Π.Α. M. Craven

Συνάντηση με την Αναπληρώτρια Βοηθό Υπουργό Εξωτερικών των Η.Π.Α. Marianne Craven είχε ...

Μοιράσου!