Home / Featured / Μόλις 155 θέσεις θα διεκδικηθούν από Ελλαδίτες υποψηφίους. Αντίδραση του υπουργείου για τα φροντιστήρια προετοιμασίας

Μόλις 155 θέσεις θα διεκδικηθούν από Ελλαδίτες υποψηφίους. Αντίδραση του υπουργείου για τα φροντιστήρια προετοιμασίας

Δημοσιεύτηκε: 7:52 μμ Μάρτιος 9th, 2017  


Μόλις πέντε θέσεις στη Δημοτική και περίπου 150 στη Μέση Εκπαίδευση θα μπορούν να διεκδικήσουν οι Ελλαδίτες εκπαιδευτικοί μέσω των γραπτών εξετάσεων που θα εφαρμοσθούν για πρώτη φορά προς τα τέλη του 2017.

«Ως «ωρολογιακή βόμβα», η οποία είναι έτοιμη να σκάσει, χαρακτήρισε ο Φίλιος Φυλακτού την κατάσταση που επικρατεί στους διορισμούς.

Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔ δεν παρέλειψε να σχολιάσει πως «το υπουργείο δεν είναι έτοιμο για τη διεξαγωγή αυτών των εξετάσεων» και έκανε έκκληση προς την Επιτροπή να αναβάλει την εφαρμογή του νέου συστήματος. «Η Βουλή πρέπει να τροποποιήσει την ψηφισθείσα νομοθεσία του Ιουλίου του 2015, ώστε σε πρώτο στάδιο να αλλάξει τα χρονοδιαγράμματα της εφαρμογής της, εφόσον η δικαστική απόφαση, που εκκρεμεί, επηρεάζει το νέο σύστημα διορισμού». Παραπέρα απευθύνθηκε στους Κύπριους και Ελλαδίτες εκπαιδευτικούς που σπεύδουν στα φροντιστήρια, σημειώνοντας πως «υπάρχουν μόλις πέντε θέσεις για φέτος».

ΠΟΛΛΑ ΘΑ ΕΞΑΡΤΗΘΟΥΝ ΑΠΟ ΜΙΑ ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ

Το γεγονός αυτό καταδεικνύει ότι τα δημοσιεύματα στον ελλαδικό Τύπο, που αναφέρονται σε μαζικές προσλήψεις, στερούνται βάσης.

Πηγές που γνωρίζουν το θέμα, θεωρούν ότι η μεγάλη διάσταση η οποία δόθηκε, αποσκοπεί στην εξυπηρέτηση προσωπικών συμφερόντων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι διάφορα ιδρύματα στην Ελλάδα, ασχολούνται με την προετοιμασία εκπαιδευτικών για τις εξετάσεις πρόσληψης στο κυπριακό εκπαιδευτικό σύστημα, τους υπόσχονται «λαγούς με πετραχήλια» και χρεώνουν με €2.500 τα μαθήματα εννέα εβδομάδων.

«Τουλάχιστον για τα ερχόμενα χρόνια οι θέσεις είναι λιγοστές», τόνισε ο πρόεδρος της ΠΟΕΔ, Φίλιος Φυλακτού, και ανέφερε πως ο Ελλαδίτης πρόεδρος των δασκάλων, Θανάσης Κικινής, ήρθε σε επαφή με τον ίδιο ζητώντας διευκρινίσεις ώστε να αποκατασταθεί η αλήθεια και να προστατευθούν οι συνάδελφοί τους από τυχόν εκμετάλλευση.

Αυξημένη αναμένεται για τους Κύπριους η ανταγωνιστικότητα στις εξετάσεις, ανέφερε ο πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ. Ο Δημήτρης Ταλιαδώρος εξηγεί ότι με την είσοδο της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση ξεκίνησαν οι Ελλαδίτες καθηγητές να εγγράφονται στους καταλόγους, με αποτέλεσμα σήμερα να φτάνουν στο 20%.

Όπως αναφέρει, στο υφιστάμενο σύστημα αρχίζουν πλέον να διορίζονται οι εγγεγραμμένοι από το 2004, πολλοί από τους οποίους προέρχονται από την Ελλάδα. «Οι πλείστοι καθηγητές Φυσικής που διορίζονται από την επετηρίδα είναι εξ Ελλάδος», σημείωσε και υπογράμμισε πως σήμερα αποτελεί γεγονός των περισσότερων ειδικοτήτων.

Τους κανονισμούς που θα ρυθμίζουν τη διαδικασία διεξαγωγής των γραπτών εξετάσεων για εγγραφή και κατάταξη των υποψηφίων σε πίνακες διορισίμων στη Δημόσια Εκπαιδευτική Υπηρεσία, ενέκρινε χθες το Υπουργικό Συμβούλιο. Οι κανονισμοί θα κατατεθούν άμεσα στη Βουλή για έγκριση.

Το Νέο Σύστημα Διορισμών υπερψηφίστηκε το 2015 και προβλέπει, για πρώτη φορά, τη διεξαγωγή γραπτών εξετάσεων για διορισμό πτυχιούχων στη Δημόσια Εκπαιδευτική Υπηρεσία αλλά και επικαιροποίηση, ανά τακτά χρονικά διαστήματα, της γνώσης τους στο γνωστικό αντικείμενο που αναμένεται να διδάξουν.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

Από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου, δημοσιεύθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

«Σχετικά με πρόσφατα δημοσιεύματα που αφορούν την προετοιμασία με φροντιστηριακά μαθήματα των ενδιαφερόμενων για συμμετοχή στις εξετάσεις που θα οργανωθούν στο πλαίσιο του Νέου Συστήματος Διορισμών στη Δημόσια Εκπαίδευση, επισημαίνονται τα ακόλουθα:

α) Το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού (ΥΠΠ) προτρέπει όλους τους ενδιαφερόμενους υποψήφιους να παρακολουθούν τακτικά τον ειδικό Ιστότοπο του ΥΠΠ (https://diorisimoi.moec.gov.cy ), ώστε να διασφαλίσουν τη σωστή ενημέρωσή τους για τις γραπτές εξετάσεις, στο πλαίσιο του Νέου Συστήματος Διορισμών στη Δημόσια Εκπαίδευση. Επίσης, τονίζει ότι η προετοιμασία των υποψήφιων πρέπει να στηρίζεται αποκλειστικά στην επίσημη ενημέρωση που δίνεται από το ΥΠΠ.

β) Εφιστά την προσοχή των υποψηφίων στο να μην επηρεάζονται από παραπλανητική πληροφόρηση που προέρχεται από μη επίσημες πηγές. Τονίζεται ότι η εξεταστική δοκιμασία έχει σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να αρκεί η προετοιμασία των υποψήφιων με προσωπική μελέτη και χωρίς τη χρήση εξωτερικής φροντιστηριακής βοήθειας. Γι’ αυτόν τον σκοπό, άλλωστε, ετοιμάζεται εδώ και πάρα πολλούς μήνες – και είναι άμεσα διαθέσιμο για όλους, στον ειδικό Ιστότοπο – το υλικό που είναι απαραίτητο για την αποτελεσματική προετοιμασία των υποψήφιων.

γ) Στόχος του ΥΠΠ είναι η έγκαιρη ενημέρωση και η παροχή ικανοποιητικού χρόνου για τη σωστή προετοιμασία των υποψήφιων σε σχέση με τις λεπτομέρειες της εξέτασης όλων των επιμέρους αντικειμένων και στη βάση της ήδη ανακοινωθείσας φιλοσοφίας που θα διέπει την κατάρτιση των εξεταστικών δοκιμίων.

δ) Υπενθυμίζεται επίσης ότι, βάσει του κοινοτικού κεκτημένου, η Κύπρος ως κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) απολαμβάνει αλλά και υποχρεούνται να παρέχει τα ίδια δικαιώματα εργοδότησης στους πολίτες όλων των χωρών της ΕΕ και γι’ αυτόν τον λόγο δικαίωμα συμμετοχής σε όλες τις εξετάσεις που διοργανώνει η Κυπριακή Δημοκρατία έχουν όλοι οι Ευρωπαίοι πολίτες.

ε) Στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, το ΥΠΠ θα ανακοινώσει στον ειδικό Ιστότοπο τα ακόλουθα:

  • Τους Πίνακες Προδιαγραφών που θα αφορούν στις Γραπτές Εξετάσεις των Γνωστικών Αντικειμένων.
  • Δειγματικές ερωτήσεις που θα περιλαμβάνουν τα εξεταστικά δοκίμια όλων των ειδικοτήτων.
  • Τις ειδικότητες για τις οποίες θα διεξαχθούν γραπτές εξετάσεις το 2017 και τον εκτιμώμενο αριθμό των θέσεων που θα προσφερθούν μέσα στα επόμενα χρόνια για κάθε μία από αυτές τις ειδικότητες. Επισημαίνεται ότι για τις ειδικότητες για τις οποίες δεν αναμένεται να υπάρξουν ανάγκες μέσα στην επόμενη περίοδο, δεν θα πραγματοποιηθούν γραπτές εξετάσεις.
  • Το τέλος συμμετοχής στην εξέταση.
  • Τη διαδικασία και το χρονοδιάγραμμα υποβολής αιτήσεων»

Πηγή: Φιλελεύθερος/Δέσποινα Ψύλλου / Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού

Δικαστική απόφαση στη Κύπρο θα κρίνει τελεσίδικα αν όλοι οι 30μηνίτες εκπαιδευτικοί θα γίνουν αορίστου χρόνου


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθραSorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

Διαθέσεις εκπαιδευτικών των Πρότυπων και Πειραματικών Σχολείων για συμπλήρωση του ωραρίου τους

Απόφαση σχετικά με τις διαθέσεις εκπαιδευτικών των Πρότυπων και Πειραματικών Σχολείων σε ...