Home / Featured / Μια οφειλόμενη απάντηση στον ΠΑ.ΣΥ.ΒΝ: οι επαγγελματικές φιλοδοξίες δε μπορούν να χαράξουν εκπαιδευτική πολιτική

Μια οφειλόμενη απάντηση στον ΠΑ.ΣΥ.ΒΝ: οι επαγγελματικές φιλοδοξίες δε μπορούν να χαράξουν εκπαιδευτική πολιτική

Δημοσιεύτηκε: 9:22 μμ Μάρτιος 25th, 2017  


Σύλλογος Αναπληρωτών Νηπιαγωγών

Αρ. Μητρώου: 30155/2014

sylanny2014@gmail.com

Τηλ. : 6945966155/6948577400            

Αθήνα, 25/3/2017                                                                                                                      

Αρ.Πρωτ.: 11

ΠΡΟΣ: ΠΑ.ΣΥ.ΒΝ                                     

Θέμα : « Μια οφειλόμενη απάντηση στον ΠΑ.ΣΥ.ΒΝ: οι επαγγελματικές φιλοδοξίες δε μπορούν να χαράξουν εκπαιδευτική πολιτική.»

Μετά την ανάγνωση της επιστολής του ΠΑ.ΣΥ.ΒΝ προς το Σύλλογο μας στο διαδίκτυο, παρά το ότι δεν λάβαμε επισήμως την επιστολή αυτή, οφείλουμε να απαντήσουμε στα ζητήματα που θέτει.

Η διασπορά ΄΄ψευδών ειδήσεων΄΄ για την οποία μας κατηγορούν  και με βάση την οποία θα μας πάνε στα δικαστήρια, μόνο θλίψη μπορεί να προκαλεί σε όσους σε όλη τους τη ζωή δίνουν τη μάχη των ιδεών,  οραματίζονται και αγωνίζονται για ένα καλύτερο και δημοκρατικότερο σχολείο. Το σχολείο που οραματίζεται ο ΠΑ.ΣΥ.ΒΝ είναι ένα σχολείο λειτουργών που θα σπεύδουν να ποινικοποιήσουν  τη διαφορετική από τη δική τους άποψη είτε εκπαιδευτικών, είτε ακόμη και Πανεπιστημίων.

Γιατί η άποψη μας για το παιδαγωγικά άτοπο της ενιαίας προσχολικής αγωγής για τις ηλικίες 0-6, το οποίο όμως διεκδικεί με κάθε τρόπο ο ΠΑ.ΣΥ.ΒΝ και  που μας απειλεί με αγωγές,  τεκμηριώνεται και από τις έγκυρες θέσεις των Παιδαγωγικών Τμημάτων των Πανεπιστημίων Κρήτης ( https://bit.ly/2nh2M5e )  και Δυτ.Μακεδόνίας ( https://bit.ly/2o32M8W ) οι οποίες είδαν το φως της δημοσιότητας μετά από αίτημα του Συντονιστικού Νηπιαγωγών.

Ενδεικτικά και μόνο από τις θέσεις του Πανεπιστημίου Κρήτης:

΄΄… Οι χώρες που έχουν ενοποιήσει τις υπηρεσίες φροντίδας και εκπαίδευσης στην προσχολική ηλικία στην πλειονότητά τους: α) δεν έχουν θεσπίσει ως υποχρεωτική την προσχολική εκπαίδευση, β) διαθέτουν προγράμματα σπουδών προσχολικής εκπαίδευσης περισσότερο κοινωνικού και όχι ακαδημαϊκού χαρακτήρα. Επίσης, σε αρκετές από τις χώρες αυτές οι υπηρεσίες φροντίδας και εκπαίδευσης παιδιών προσχολικής ηλικίας υπάγονται στον έλεγχο υπουργείων κοινωνικού χαρακτήρα και όχι υπουργείων παιδείας, και σε κάποιες χώρες οι δαπάνες για την εκπαίδευση των παιδιών ηλικίας άνω των 3 ετών δεν καλύπτονται πλήρως από το κράτος, αλλά προϋποθέτουν και την οικονομική συνδρομή των γονέων. Η ηλικία 0-3 ετών είναι ηλικία κυρίως και πρωτίστως φροντίδας και αγωγής, και όχι ηλικία συστηματικής εκπαίδευσης (σκόπιμων, μεθοδευμένων επιδράσεων προς τα παιδιά με στόχο την ολόπλευρη ανάπτυξή τους), όπως είναι η ηλικία μετά τα 3 έτη. Πρόκειται για διαφορετικά αντικείμενα ενασχόλησης με παιδιά τουλάχιστον δύο διαφορετικών ηλικιών (0-3 και 3-6 ετών), τα οποία εντάσσονται σε δύο διαφορετικά ιδρύματα ως προς το αντικείμενο προσφοράς, την οργάνωση, τις απαιτήσεις, τους στόχους..΄΄

Και από το Πανεπιστήμιο Δυτ.Μακεδονίας:

΄΄ …Η ενοποίηση δύο διακριτών επιστημονικών χώρων αποτελεί το έναυσμα για την περαιτέρω απορύθμιση και την αποδιοργάνωση των επαγγελματικών προσόντων και κατ ́ επέκταση των επαγγελματικών δικαιωμάτων τα οποία απορρέουν από τους εν λόγω χώρους. Αυτό σημαίνει πως μια τέτοια στρατηγική επιλογή, αλλάζει άρδην το τοπίο των εργασιακών προοπτικών και σχέσεων των αποφοίτων μας αλλά και των επιστημονικών πεδίων στα οποία δραστηριοποιούμαστε. Πέραν λοιπόν του ότι δεν βοηθάει κανέναν από τους δύο, επιπλέον βλάπτει αυτούς που πρέπει να υπηρετεί: στην περίπτωσή μας τα παιδιά από τη νηπιακή μέχρι την προσχολική / πρωτοσχολική εκπαίδευση. Συντασσόμεθα υπέρ της θέσης να διατηρηθούν σαφώς διαχωρισμένοι οι δύο επιστημονικοί κλάδοι– επαγγέλματα…΄΄

Εμείς δεν θα θεωρήσουμε ως διασπορά ψευδών ειδήσεων, την σκόπιμη απόκρυψη από τον ΠΑ.ΣΥ.ΒΝ αυτών των θέσεων. Ούτε το ότι με την αναφορά του στο ΠΔ 523/1991 ξεχνά πως το 1991 η προσχολική εκπαίδευση δεν ήταν υποχρεωτική.

Μας γράφει ο ΠΑ.ΣΥ.ΒΝ μεταξύ άλλων:

΄΄Αντιθέτως η καταπάτηση των επαγγελματικών δικαιωμάτων που επικαλείσθε εσείς,  έχει συντελεσθεί για τον κλάδο μας καθώς, από το 2006 με την εφαρμογή του άρθρου 73 του Ν. 3518/ΦΕΚ 272/21-12-2006, έχουν καταστρατηγηθεί αυθαίρετα τα κατοχυρωμένα και θεσμοθετημένα επαγγελματικά μας δικαιώματα ως προς την ηλικία 5-6 ετών.΄΄. Και αποκρύπτεται τι ακριβώς αναφέρει το άρθρο 73:

΄΄ `Αρθρο 73 Θέματα Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

  1. α) Η παρ. 3 του άρθρου 3 του Ν. 1566/1985 (ΦΕΚ 167 Α΄), όπως τροποποιήθηκε με τις διατάξεις του άρθρου 10 παρ. 1 στοιχείο α΄ του Ν. 2327/1995 (ΦΕΚ 156 Α΄), αντικαθίσταται ως εξής:

«Η φοίτηση στα νηπιαγωγεία είναι διετής και εγγράφονται σε αυτά νήπια που συμπληρώνουν την 31η Δεκεμβρίου του έτους εγγραφής ηλικία τεσσάρων (4) ετών. Η φοίτηση όσων την 31η Δεκεμβρίου του έτους εγγραφής συμπληρώνουν ηλικία πέντε (5) ετών είναι υποχρεωτική και στην περίπτωση αυτή έχει εφαρμογή το δεύτερο εδάφιο της παρ. 3 του άρθρου 2 του Ν. 1566/1985 .΄΄ .

Άρα αγαπητά μέλη του ΠΑ.ΣΥ.ΒΝ η θεσμοθέτηση της υποχρεωτικότητας του Νηπιαγωγείου για ένα έτος, είναι αυτή που προέκυψε με το Νόμο και όχι απλά και αόριστα η καταπάτηση των επαγγελματικών σας δικαιωμάτων, πράγμα που θα ήταν απαράδεκτο από μόνο του. Όπως όλες και όλοι γνωρίζουμε η μισή αλήθεια δεν είναι αλήθεια.

Εσείς αναδεικνύετε την απώλεια των εργασιακών σας δικαιωμάτων για τα παιδιά ηλικίας 5-6, αποκρύπτοντας ότι αυτό έγινε ως ένα πρώτο βήμα αναβάθμισης του Νηπιαγωγείου, με βάση το σταθερό αίτημα της κοινωνίας μας για διετή υποχρεωτική προσχολική εκπαίδευση, που πιέζει με τεκμηρίωση και επιχειρήματα τις κυβερνήσεις για να το κάνουν πράξη. Εφόσον αναφέρεστε σε διεθνείς εξελίξει,ς κάνοντας επιλογή και μόνο όσων παραγράφων μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ακόμη και από άρθρα νόμων, πρέπει να σας θυμίσουμε πως οι διεθνείς επιστημονικές εξελίξεις για την προσχολική ηλικία θέλουν το Νηπιαγωγείο να προετοιμάζει το παιδί για το Δημοτικό Σχολείο, ακόμη περισσότερο από ότι παλαιότερα (Μετάβαση).

Δεν αντιλαμβανόμαστε γιατί θεωρείτε τις αναφορές μας σε βρεφονηπιοκόμους ως προσβλητικές, αφού όλες οι δημόσιες προκηρύξεις  σχετικών θέσεων εργασίας, σε βρεφονηπιοκόμους αναφέρονται.

Προφανώς και δεν θίγουμε κάποια συνάδελφο νηπιαγωγό, αλλά ούτε και βρεφονηπιοκόμο, όπως κανένα εργαζόμενο αυτής της χώρας. Επιχειρούμε να υπενθυμίζουμε σε όλη την κοινωνία τα επιστημονικώς ορθά για την προσχολική εκπαίδευση, ένα κομμάτι σαφώς ορατό και διαφορετικό από την προσχολική αγωγή που πολύ καλά υπηρετεί ο κλάδος των βρεφονηπιοκόμων.

Στη διαρκή  προσπάθεια μας για επαγγελματική αποκατάσταση και αξιοπρέπεια, όχι μόνο δεν θεωρούμε υποτιμητική την κάθε είδους εργασία, αλλά ωθούμε τα μέλη μας να εργασθούν σε κάθε κοινωνική δομή που έχει θέσεις εργασίας, πολύ δε περισσότερο σε δομές που έχουν ως βασικό υποκείμενο το παιδί. Θεωρούμε άλλωστε απόλυτα δίκαιο και το αίτημα των εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης για αποδοχή όλων των εκπαιδευτικών σε προκηρύξεις θέσεων εργασίας ακόμη και σε διοικητικές θέσεις του δημοσίου. Αυτό όμως δεν υποστέλλει ούτε για δευτερόλεπτο το διαρκή μας αγώνα για δημόσια διετή υποχρεωτική προσχολική εκπαίδευση και για διορισμό όλων των αναπληρωτών εκπαιδευτικών σε μόνιμη θέση εργασίας.

Μετά τιμής,

 

Για το Δ.Σ. του Σ.Α.Ν.

H ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΜΑΡΙΑ ΣΠΑΝΟΥ

Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΧΑΡΙΚΛΕΙΑ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ


 

14 Σχόλια

  1. Η υποχρεωτική φοίτηση έγινε για την ανεργία που έπληττε και πλήττει το ν κλάδο και όχι για την αναβάθμιση… Διαβάστε το άρθρο της κ.Ντολιοπούλου στο βιβλίο της κ.Δ.Κακκανά:»Η προσχολική αγωγή και εκπαίδευση στον 21ο αιώνα». Γνωρίζετε φυσικά τις κυρίες αυτές , η πρώτη καθηγήτρια στο ΤΕΑΠΗ Θεσσαλονίκης και η δεύτερη στο Βόλο.

  2. YΠΗΡΧΑΝ ΚΑΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΠΟΥ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΤΟ ΕΡΓΟ ΠΟΥ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΤΟΥΣ ΠΑΙΔΙΚΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ ΑΠΟ ΠΑΙΔΑΓΩΓΟΥΣ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ ΜΕ ΤΙΠΟΤΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥΣ ΝΑ ΦΥΓΟΥΝ ΓΙΑ ΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ. ΕΧΟΥΝ ΚΑΤΑΠΑΤΗΘΕΙ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΑΣ, ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ. ΣΠΟΥΔΑΣΑ ΓΙΑ ΗΛΙΚΙΕΣ 0-6, ΓΙΑ ΠΟΙΟ ΛΟΓΟ ΑΦΟΥ ΜΟΛΙΣ ΤΕΛΕΙΩΣΑ ΤΗ ΣΧΟΛΗ ΕΙΧΑΝ ΠΑΡΕΙ ΤΑ ΝΗΠΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΑΙΔΙΚΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ?

  3. ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ

    ΕΙΝΑΙ ΞΕΚΑΘΑΡΟ ΟΤΙ ΟΙ ΝΗΠΙΑΓΩΓΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΟΚΟΜΟΙ ΕΙΝΑΙ ΔΥΟ ΤΕΛΕΙΩΣ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ. ΟΙ ΠΡΩΤΟΙ ΕΙΝΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΔΕΥΤΕΡΟΙ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ, ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΑΛΛΩΣΤΕ ΟΙ ΔΕΥΤΕΡΟΙ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ,ΟΧΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ!! ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΟΤΙ ΟΙ ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΟΚΟΜΟΙ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΝ ΔΙΚΑΩΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑ 5-6 ΕΙΝΑΙ ΑΤΟΠΟ! ΕΦΟΣΟΝ Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΩΝ ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΟΚΟΜΩΝ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΕΝΗ ΣΤΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΠΑΙΔΙΩΝ ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΑΝΑΛΑΒΟΥΝ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ; ΣΤΑ site ΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΟΚΟΜΙΑΣ ΔΕΝ ΜΙΛΑΕΙ ΠΟΥΘΕΝΑ ΓΙΑ ΠΑΙΔΑΓΩΓΟΥΣ…ΑΛΛΑ ΓΙΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΕΣ ΒΡΕΦΩΝ ΚΑΙ ΝΗΠΙΩΝ!!

    ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΑΚΟΜΑ! ΣΤΟΥΣ ΠΑΙΔΙΚΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ ΔΕΝ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΠΑΝΤΑ ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΟΚΟΜΟΙ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΙΔΡΥΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΟΚΟΜΟΥΣ. ΚΑΙ ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΝΑ ΕΧΕΙ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΔΟΥΛΕΨΕΙ ΣΕ ΠΑΙΔΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ, ΣΕ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑΤΙ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΟ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ. ΔΕΝ ΣΥΓΚΡΙΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΠΑΙΔΙΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ ΜΕ ΤΑ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΑ….ΑΛΛΟ ΕΡΓΟ ΕΧΕΙ ΑΝΑΛΑΒΕΙ ΤΟ ΜΕΝ ΑΛΛΟ ΤΟ ΔΕ!!

    • Παιδαγωγός

      Πριν μιλήσετε για κάτι «άτοπο» διαβάστε το πρόγραμμα σπουδών των τμημάτων προχολικής ΑΓΩΓΗΣ και τους στοχους που περιλαμβάνουν…!!!! Διαβάστε πριν εναντιωθείτε!!!!!!

    • Παιδαγωγός

      Μας μπερδεύετε μάλλον με τους ΔΕ Βρεφοκόμους (βοηθούς)!!!!! Κρίμα τέτοια λάθη απο ένα φορέα σαν τον δικό σας!!!!

    • ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ … «ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ» ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΕΠΙ 6 ΩΡΕΣ ΣΤΟΝ ΠΑΙΔΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ ΟΠΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΑΙ ΤΙ ΚΑΝΩ;; ΑΛΛΑΖΩ ΠΑΝΕΣ, ΚΑΙ ΛΕΡΩΜΕΝΕΣ ΜΠΛΟΥΖΙΤΣΕΣ;;;;ΚΑΙ ΤΙΣ 6 ΩΡΕΣ;;;
      ΜΑ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ;;ΣΚΕΦΤΕΙΤΕ ΠΡΙΝ ΓΡΑΨΕΤΕ ΚΑΤΙ ΤΟΣΟ ΑΤΟΠΟ!!!!
      ΕΠΕΙΔΗ ΛΟΙΠΟΝ ΛΕΤΕ ΨΕΜΜΑΤΑ ΣΑΣ ΠΑΡΑΘΕΤΩ ΜΕΡΟΣ ΤΟΥ ΚΕΙΜΕΝΟΥ ΠΟΥ ΑΦΟΡΑ ΣΤΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΑΣ:

      Τα επαγγελματικά δικαιώματα των πτυχιούχων του Τμήματος Προσχολικής Αγωγής της Σχολής Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας των Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (Τ.Ε.Ι.) καθορίζονται με το Προεδρικό Διάταγμα υπ΄ αριθ. 523 ΦΕΚ 203/24-12-91, Τεύχος Α΄, όπως προβλέπουν οι διατάξεις του εδ. (γ) της παρ. 2 του άρθρου 25 του Ν. 1404/1983 (ΦΕΚ 173).

      Ειδικότερα:

      Οι πτυχιούχοι Βρεφονηπιοκόμοι με βάση τις επιστημονικές και τεχνολογικές γνώσεις τους μπορούν να απασχοληθούν είτε αυτοδύναμα είτε σε συνεργασία με άλλους επιστήμονες στους παρακάτω τομείς:
      στη μελέτη, οργάνωση και λειτουργία χώρων για βρέφη και παιδιά προσχολικής ηλικίας,
      με τη θεωρητική και εφαρμοσμένη διδασκαλία μαθημάτων της ειδικότητάς τους
      με τον σχεδιασμό, οργάνωση και εφαρμογή εκπαιδευτικών προγραμμάτων και δραστηριοτήτων για την ολόπλευρη ανάπτυξη και αγωγή των βρεφών και παιδιών προσχολικής ηλικίας,
      με τη στήριξη και την παροχή υπηρεσιών των οικογενειών, αλλά και της κοινότητας μέσω της ανάπτυξης κατάλληλων προγραμμάτων στήριξης και συνεργασίας,
      με ερευνητικά προγράμματα που αφορούν την εξέλιξη και εφαρμογή καινοτομιών στην φροντίδα και αγωγή βρεφών και παιδιών προσχολικής ηλικίας,
      με κάθε άλλη δραστηριότητα η οποία εναρμονίζεται με το αντικείμενο της ειδικότητάς τους ως απόρροια της εξέλιξης της παιδαγωγικής επιστήμης και ειδικότερα της εφαρμοσμένης παιδαγωγικής στα βρέφη και τα παιδιά προσχολικής ηλικίας.

    • Πανεκπαιδευτικός

      Ας ελπίσουμε ότι με τέτοια αμάθεια παραμένετε αδιοριστη / αδιόριστος και δεν έχετε την υποχρέωση να μεταλαμπαδεύσετε τα σβηστά σας φώτα στα παιδια μας.

  4. Κατερίνα Δ. Λύτρα

    Εργάζομαι εδώ και περίπου 15 χρόνια σε παιδικό σταθμό. Είμαι παιδαγωγός που αποφοίτησα το 1999 από το ΑΤΕΙ Αθήνας. Δεν επιτρέπω σε κανέναν να αμφισβητεί την επάρκεια και την επιστημονική μου κατάρτιση, την οποία διαρκώς ενισχύω με επιμορφώσεις και συνεχή μελέτη, καθώς αυτό είναι κάτι που διδάχτηκα κι έμαθα στη σχολή μου, από φωτισμένους δασκάλους, όπως η κ. Αγνή Ζακοπούλου. Διδάχτηκα επίσης, ότι η προσχολική ηλικία είναι η σημαντικότερη στη διαμόρφωση της προσωπικότητας του ανθρώπου και εργάζομαι με πάθος και όραμα, όλα αυτά τα χρόνια , έχοντας βασικό άξονα αυτή την αρχή. Βασική αρχή, κάθε παιδαγωγικής δράσης που επιτελείται στους παιδικούς σταθμούς, είναι ο σεβασμός στην προσωπικότητα και τις ανάγκες του παιδιού. Στα πλαίσια αυτής της αρχής εντάσσεται και η φροντίδα, που τόσο απαξιωτικά συχνά αναφέρετε. Καθόλου δε μειώνει και δεν επηρεάζει το παιδαγωγικό μου έργο. Ειλικρινά αναρωτιέμαι, δεν έχει χρειαστεί να φροντίσετε ποτέ, κάποιο παιδί στο νηπιαγωγείο; Ασφαλώς αναγνωρίζω, ότι όλοι μας εργαζόμαστε καθημερινά, έχοντας ως έναν από τους στόχους μας, την προώθηση της αυτοεξυπηρέτησης και πρωτοβουλίας του παιδιού. Ρεαλιστικά όμως, κανένα πτυχίο δεν θα πέσει από τον τοίχο, αν αλλάξουμε ένα παιδάκι που έκανε εμετό…. Η προσχολική, είναι η σημαντικότερη βαθμίδα στην ανάπτυξη των δεξιοτήτων και της ψυχοσυναισθηματικής εξέλιξης ενός παιδιού και θα έπρεπε ενιαία, δυναμικά, με όραμα, πάθος και συνέπεια να εργαζόμασταν πάνω σε αυτό, όσοι την υπηρετούμε. Θεωρώ καθαρά συντεχνιακές, άτοπες και παραπλανητικές τις απαξιωτικές δηλώσεις που αφορούν τον κλάδο μας και την επιστημονική μας επάρκεια. Αγαπητοί συνάδελφοι οι εποχές άλλαξαν. Δε ζούμε στη μεταπολεμική Ελλάδα.. Ο ρόλος των παιδικών σταθμών έχει αλλάξει και έχει προσαρμοστεί απόλυτα, σε αυτό που θα έπρεπε να είναι πάντα. Δείτε χωρίς να εθελοτυφλείτε. Δίπλα σας λειτουργούν οργανωμένες μονάδες, προσχολικής αγωγής, οι παιδικοί σταθμοί, που παρέχουν υψηλής ποιότητας παιδαγωγικό έργο, στηριζόμενο στις θεμελιώδης αρχές της παιδαγωγικής επιστήμης. Λειτουργούμε οργανωμένα και μεθοδικά, ακολουθώντας παιδαγωγικά προγράμματα και εφαρμόζοντας τις σύγχρονες παιδαγωγικές μεθόδους. Παρακολουθούμε ανελλιπώς τις εξελίξεις, τις επιστημονικές έρευνες και τον τρόπο που παγκόσμια η προσχολική αγωγή παρέχεται και διαμορφώνεται.. Έχουμε όραμα και το υπηρετούμε. Τα παιδία που φοιτούν στους παιδικούς σταθμούς, είναι οι αυριανοί μαθητές σας. Και τα παιδιά που φοιτούν στα νηπιαγωγεία είναι οι αυριανοί μαθητές των δημοτικών.. Ο στόχος και το όραμα είναι κοινός: Ετοιμάζουμε την επόμενη γενιά, ποιούμε ήθος, ασκούμε αγωγή, προωθούμε την ψυχοσυναισθηματική και νοητική εξέλιξη των παιδιών και αυτό δεν μπορεί να τεμαχιστεί και να διαχωριστεί ηλικιακά…. Σας καλούμε λοιπόν να εργαστούμε από κοινού γι’ αυτό το όραμα… Με τιμή, μάχιμη παιδαγωγός προσχολικής ηλικίας, Κατερίνα Δ. Λύτρα

  5. Καλά συγγνώμη τι συζητάμε;Από ποτέ νηπιαγωγος κ βρεφοκομος είναι το ίδιο πράγμα; οι σχολές ειναι ξεκάθαρες…Οι σπουδές δεν έχουν καμία σχέση κ οι νηπιαγωγοί υπάγονται στην Πρωτοβάθμια Εκπαιδευση!!!Κ όχι στο υπουργείο Υγείας όπως οι βρεφοκομοι… Οποιος θέλει να λέγεται νηπιαγωγος υπάρχει κ η αντίστοιχη σχολή…Αυτό είναι γνωστό!!!Τώρα αν κάποιοι θέλουν να εκμεταλλευτούν καταστάσεις … Θα μας βρουν μπροστά τους!!!

  6. Μιλατε για ΑΤΕΙ μιλατε για υγεια κ προνοια!! Εμεις μιλαμε για ΑΕΙ και ΣΧοΛΗ ΕΠιΣΤΗΜΩΝ.οπως δεν ειμαστε εμεις για πανες κ καθημερινο ελευθερο παιχνιδι….ετσι κ εσεις δεν μπορειτε να διδαξετε ολιστικα γνωση σε παιδια μεγαλυτερης ηλικιας.ο καθενας στον κλαδο του.Αλλιως να πηγαινατε σε ΑΕΙ με συνεχεις επιμορφωσεις σεμιναρια διαβασμα και πολλους διαγωνισμους ΑΣεΠ.

  7. Νηπιαγωγός

    Είμαι νηπιαγωγός και έχω εργαστεί σε διάφορους παιδικούς ιδιωτικούς σταθμούς και με συμβάσεις σε δημοτικούς παιδικούς σταθμούς σε τμήματα προνηπίων πάντα, πριν ξεκινήσω να δουλεύω ως αναπληρώτρια στα δημόσια νηπιαγωγεία της χώρας.
    Έχω συνεργαστεί με αρκετούς βρεφονηπιοκόμους αξιόλογα άτομα και πολύ αγαπητά στα παιδιά. Στο συμπέρασμα που έχω καταλήξει είναι ότι η διαφορά μας έγκειται στο γεγονός ότι δεν αναπτύσσουν συγκεκριμένο πρόγραμμα με στόχους παρά μόνο απασχολούν με διάφορες δραστηριότητες τα παιδιά για να γεμίσουν τις ώρες δημιουργικά και μόνο. Διαθεματικότητα απουσιάζει, στόχοι προγράμματος απουσιάζουν. Γενικές και αφηρημένες έννοιες χωρίς προγραμματισμό που στόχο έχουν να γεμίσει ο φάκελος των παιδιών με φύλλα εργασίας τυποποιημένα πολλές φορές που εμποδίζουν την φαντασία των παιδιών την καλλιέργεια της σκέψης και την ανάπτυξη δεξιοτήτων αφού ορισμένες διορθώνουν οι ίδιες χειροτεχνίες ώστε να παραδοθούν τελειοποιημένες στους γονείς! Στόχος του εκπαιδευτικού δεν πρέπει να είναι η ευχαρίστηση του κάθε γονιού! Στόχος μας είναι σε ένα ασφαλές και πλούσιο σε ερεθίσματα περιβάλλον, σεβόμενοι πάντα την ρυθμό ανάπτυξης του κάθε παιδιού να το ενθαρρύνουμε να καλλιεργούμε την κριτική του σκέψη, να αναπτύσσουμε τις δεξιότητές του και να κατακτά αβίαστα τη γνώση ολιστικά!
    Αν ρίξει κανείς μια ματιά στο πρόγραμμα σπουδών των βρεφονηπιοκόμων και στο πρόγραμμα σπουδών των νηπιαγωγών θα δούμε τεράστιες διαφορές που δεν μπορώ να αναπτύξω σε ένα blog. Συνοπτικά θα αναφέρω ότι η εξειδίκευση των σπουδών των νηπιαγωγών για τις ηλικίες 4-6 με έμφαση στην ολόπλευρη ανάπτυξη του παιδιού δεν μπορεί να συγκριθεί με τις γνώσεις που λαμβάνουν οι βρεφονηπιοκόμοι στις σχολές τους όπου το πλήθος των μαθημάτων τους έχουν να κάνουν κυρίως με τα καλλιτεχνικά (μουσική-εικαστικά-θεατρικό παιχνίδι). Άλλο πράγμα η δημιουργική απασχόληση και φροντίδα και άλλο παιδαγωγική επιστήμη με στόχο στην ολόπλευρη ανάπτυξη του παιδιού.

  8. Ειμαι νηπιαγωγος και τα τελευταια χρονια εργαζομαι ως αναπληρωτρια νηπιαγωγος! Πριν με καλεσουν ειχα εργαστει για αρκετα χρονια σε ιδιωτικους παιδικους σταθμους, μαζι με βρεφονηπιοκομους τους οποιους εκτιμω και σεβομαι βαθυτατα! Ξερετε ειχα την τυχη να εργαστω μαζι με ατομα που λατευαν το επαγγελμα τους και αυτο φαινοταν. Ωστοσο οταν δουλεψα για πρωτη φορα σε δημοσιο νηπιαγωγειο καταλαβα το χασμα τελικα που υπαρχει αναμεσα στις 2 δομες. Πραγματικα καμια σχεση. Παρα το γεγονοςς οτι στους παιδικους σταθμου ειχαμε νηπιαγωγειο και ειχα αναλαβει τα αντιστοιχα τμηματα. Ειλικρινά δεν υπαρχει η παραμικρη σχεση μεταξυ του νηπιαγωγειου που ανηκει σε παιδικο σταθμο και του κανονικο νηπιαγωγειο, ποσο μαλλον μεταξυ του παιδικου σταθμου και του νηπιαγωγειου! Ηδη απο την πρωτη χρονια ως αναπληρωτρια, μου ηταν ξεκαθαρο οτι στον παιδικο σταθμο τα πραγματα ηταν πολυ πιο χαλαρα συγκριτικα με το σχολειο!! Με αλλα λογια ο σκοπος και η ουσια του νηπιαγωγειου επικαλυπτοταν απο το το σκοπο του παιδικου σταθμου, πραγμα που δεν θα επρεπε να συμβαινει. Θεωρω λοιπον οτι πρεπει να καταστεί ξεκάθαρο οτι μιλαμε για διαφορετικες δομες, η μια ειναι εκπαιδευτικη και η αλλη φροντιδας, και διαφορετικες ειδικοτητες!! Εξισου σημαντικες αλλα τελειως διαφορετικες.

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...