Home / Featured / Ο Υπουργός Παιδείας απαντά για το ΔΟΑΤΑΠ και αναγνώριση μεταπτυχιακών

Ο Υπουργός Παιδείας απαντά για το ΔΟΑΤΑΠ και αναγνώριση μεταπτυχιακών

Δημοσιεύτηκε: 7:45 μμ Μάρτιος 9th, 2017  


Ρεπορτάζ: xenesglosses.eu

Σε λίγες εβδομάδες θα φέρουμε νόμο που θα καθορίζει με μεγάλη αυστηρότητα τέτοιου είδους πράγματα για τα μεταπτυχιακά (Σ.Σ. για την αναγνώριση τους).

Για τα υπόλοιπα θα δοθεί στα πανεπιστήμια η αυτονομία για αυτά τα προγράμματα σπουδών, δήλωσε ο υπουργός Παιδείας σε απάντηση επίκαιρης ερώτησης στη Βουλή για αναγνώριση μεταπτυχιακών από το ΔΟΑΤΑΠ την οποία έκανε ο κ. Μαντάς από το ΣΥΡΙΖΑ.

Απάντηση του Υπουργού Παιδείας , Έρευνας και Θρησκευμάτων Κώστα Γαβρόγλου σε επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστου Μαντά σχετικά με τις αναγνωρίσεις του Διεπιστημονικού Οργανισμού Αναγνώρισης Τίτλων Ακαδημαϊκών και Πληροφόρησης (ΔΟΑΤΑΠ) σε μεταπτυχιακά από ιδιωτικά Πανεπιστήμια της Κύπρου και της Ιταλίας και τις συμπράξεις με Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της Χώρας μας, στη Βουλή.

Ο Κώστας Γαβρόγλου προανήγγειλε τον εκσυγχρονισμό του ΔΟΑΤΑΠ απαντώντας σε ερώτηση στην Βουλή για τα εξ αποστάσεως μεταπτυχιακά τονίζοντας πως θα έρθει ένας νόμος ο οποίος θα καθορίζει  με μεγάλη αυστηρότητα τέτοιου είδους πράγματα ως προς τα μεταπτυχιακά.

Διαβάστε παρακάτω τι σημείωσε για τα εξ αποστάσεως

Προσπαθώντας να κάνουμε την προεργασία μας μαζί με τις υπηρεσίες, έχουμε βρει πράγματα, που δεν είναι καλά πράγματα.  Προκύπτουν θέματα εκτός ακαδημαϊκής ηθικής τάξης.

Τι εννοώ λέγοντας εκτός ακαδημαϊκής ηθικής τάξης; Στην καλύτερη περίπτωση πράγματα που δεν μελετήθηκαν τόσο πολύ, στη χειρότερη περίπτωση, πράγματα που είναι παράνομα.

Τα πτυχία αυτά είναι πέντε χιλιάδες τριακόσια, τι έγινε μέχρι το 2015 και τι έγινε μετά το 2015. Έχει μεγάλη σημασία να πούμε ότι δεν ακολουθούνται οι διαδικασίες του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου, αλλά ένα σύνολο άλλων διαδικασιών που ήταν αποτέλεσμα αλληλογραφίας με τα κυπριακά πανεπιστήμια και επανειλημμένων συνεδριάσεων του ΔΟΑΤΑΠ ώστε να μπορέσει να τεκμηριωθεί κάποιου είδους κανονικότητα ως προς τις αναγνωρίσεις.

Διερευνούμε τη χρήση του ΔΟΑΤΑΠ σε πολλές διαφημίσεις. Όμως δεν μπορεί κανείς να δημιουργήσει ένα αστυνομικό πλέγμα και δεν είναι δυνατόν πράγματα που στην ακαδημαϊκή κοινότητα έχουν λυθεί εδώ και δεκαετίες -αμφότεροι είμαστε πανεπιστημιακοί και το ξέρετε κι εσείς- να τα βρίσκουμε πάλι μπροστά μας. Και αναφέρομαι στις διαφημίσεις.

Τα εξ αποστάσεως προγράμματα αν δεν νομοθετηθούν, μάλιστα πολύ αυστηρά, μπορεί να μας τινάξουν στον αέρα και ξέρω ακριβώς τι λέω. Διότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει νομικό καθεστώς, δυστυχώς δεν υπάρχει και τίποτα που να τα απαγορεύει και έχουν παρθεί πρωτοβουλίες που εμένα προσωπικά με σοκάρουν, διότι αυτές οι πρωτοβουλίες έχουν γίνει στο όνομα της εξωστρέφειας, που όμως παίζουν με τις αγωνίες των οικογενειών μας, διότι με αυτόν τον τρόπο υπόσχονται διάφορα πτυχία και διάφορες επαγγελματικές δυνατότητες.

Τη στιγμή, μάλιστα, που ο ΔΟΑΤΑΠ με δικές του διαδικασίες έχει επικυρώσει αυτά τα πτυχία, καταλαβαίνετε ότι υπάρχει αυτή η μεγάλη αδικία, στην οποία αναφερόσαστε εσείς, στους πίνακες για τους εκπαιδευτικούς –προσέξτε- της ειδικής αγωγής, δηλαδή στον πιο ευαίσθητο τομέα. Στα καλά καθούμενα, ενώ περίμενε κανείς να κανονικοποιήσει διάφορα άλλα θέματα, πρέπει να κανονικοποιήσει αυτόν στο οποίον κατά τεκμήριο είναι μπλεγμένοι άνθρωποι που δείχνουν αυτήν την ευαισθησία.

Εδώ, λοιπόν, θα είμαστε πάρα πολύ αυστηροί και -το ξέρετε, το έχουμε συζητήσει- σε λίγες εβδομάδες θα φέρουμε έναν νόμο που θα καθορίζει με μεγάλη αυστηρότητα τέτοιου είδους πράγματα ως προς τα μεταπτυχιακά. Για τα υπόλοιπα, θα δοθεί στα πανεπιστήμια η αυτοτέλεια και αυτονομία που πρέπει να δοθεί γι’ αυτά τα προγράμματα σπουδών. Όμως όχι να συνεχιστεί αυτό το πράγμα που γίνεται εκτός ελέγχου.

Εμείς δεν είμαστε αντίθετοι στα εξ αποστάσεως.  Αλλά, όχι χωρίς κανόνες. Όμως, και οι κανόνες δεν πρέπει να καθορίζουν τα πάντα και να είσαι από πάνω τους για να δεις αν τους ικανοποιούν ή όχι.

Στις 22 Μαρτίου θα επισκεφθώ την Κύπρο στο πλαίσιο της συνεδρίασης των Υπουργών Παιδείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου μάλιστα το θέμα είναι «Δημοκρατία και Εκπαίδευση» και έχω ζητήσει μια κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Υπουργό Παιδείας της Κύπρου, όπου το πρώτο θέμα που θα του θέσω, μέσα στα τέσσερα- πέντε που έχω να του θέσω, είναι το θέμα αυτών των ιδρυμάτων και των προγραμμάτων σπουδών.

Ακολουθεί το ΒΙΝΤΕΟ όπως ανέβηκε από το Υπουργείο Παιδείας:

 


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...