Home / Featured / Εγκρίθηκε η λειτουργία ΜΠΣ: «Επιστήμες της Αγωγής: Δίγλωσση Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση»

Εγκρίθηκε η λειτουργία ΜΠΣ: «Επιστήμες της Αγωγής: Δίγλωσση Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση»

Δημοσιεύτηκε: 10:41 μμ Μάρτιος 23rd, 2017  


Εγκρίθηκε από το ακαδημαϊκό έτος 2017-2018 η λειτουργία Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών του  Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών της Παιδαγωγικής  Σχολής του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας με τίτλο  «Επιστήμες της Αγωγής: Δίγλωσση Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση» ως εξής:

Άρθρο 1
Γενικές Διατάξεις
Το Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών της Παιδαγωγικής Σχολής του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας θα λειτουργήσει από το ακαδημαϊκό έτος 2017-2018 Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΠΜΣ) με τίτλο «Επιστήμες της Αγωγής: Δίγλωσση Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση – Educational
Sciences: Bilingual Special Education», σύμφωνα με τις διατάξεις της απόφασης αυτής και τις διατάξεις του ν. 3685/2008,  όπως τροποποιήθηκε και ισχύει.


Άρθρο 2
Αντικείμενο – Σκοπός
Το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών του Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών της Παιδαγωγικής Σχολής του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας απονέμει μεταπτυχιακό δίπλωμα στις «Επιστήμες της Αγωγής: Δίγλωσση Ειδική  Αγωγή και Εκπαίδευση – Educational Sciences: Bilingual  Special  Εducation».
Οι διπλωματούχοι του Π.Μ.Σ. θα έχουν αποκτήσει το θεωρητικό και εμπειρικό υπόβαθρο καθώς και τις δεξιότητες που θα τους καθιστούν ικανούς να απασχοληθούν σε διάφορα επαγγελματικά και ερευνητικά πεδία που συνδέονται  με την Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση.
Ειδικότερα στοχεύει στην ειδίκευση επιστημόνων – ερευνητών στον χώρο των Επιστημών της Ειδικής Αγωγής και  της Ενταξιακής Εκπαίδευσης, οι οποίοι αποκτώντας εξειδικευμένες δεξιότητες καθίστανται ικανοί να απασχοληθούν σε διάφορα επαγγελματικά και ερευνητικά πεδία που  συνδέονται με την ενταξιακή εκπαίδευση, τη δίγλωσση  εκπαίδευση, καθώς και με φορείς, Ινστιτούτα και Κέντρα
που παρέχουν τις υπηρεσίες τους σε άτομα με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες ή/και αναπηρίες. Επιπλέον, το Π.Μ.Σ.  αποβλέπει και στην κατάρτιση και εξειδίκευση ανώτατων  στελεχών της εκπαίδευσης και κοινωνικών επιστημόνων  που εμπλέκονται στην Ειδική Αγωγή, με στόχο την ανάπτυ-
ξη και εφαρμογή προγραμμάτων διδασκαλίας, τον σχεδιασμό της εκπαιδευτικής πολιτικής, τη διαμόρφωση ψυχοκοινωνικών παρεμβάσεων. Οι κάτοχοι του μεταπτυχιακού  διπλώματος θα αποκτούν τα απαραίτητα προσόντα για την  άσκηση συμβουλευτικών και διευθυντικών καθηκόντων  στην εκπαίδευση των ΑΜΕΑ, στους τομείς της κώφωσης  που συνδέονται άμεσα με τη δίγλωσση εκπαίδευση, της  νοητικής αναπηρίας και των ειδικών μαθησιακών δυσκολιών. Μέσα από το συγκεκριμένο πρόγραμμα προσφέρεται  η δυνατότητα ολοκληρωμένων σπουδών υψηλού επιπέδου στον τομέα της έρευνας της ενταξιακής εκπαίδευσης, σε  επίπεδο μεταπτυχιακών και διδακτορικών σπουδών, καθώς
και σύνδεσης με την εκπαιδευτική πράξη, μέσω της πρακτικής άσκησης. Η πρωτοτυπία του συγκεκριμένου προγράμματος σπουδών έγκειται στην σύνδεση της δίγλωσσης  εκπαίδευσης με την κώφωση, ενώ παρέχονται πρακτικές  προγραμμάτων παρέμβασης και στον τομέα της νοητικής
αναπηρίας και των ειδικών μαθησιακών δυσκολιών στα πλαίσια μιας διεπιστημονικής προσέγγισης.

Άρθρο 3
Μεταπτυχιακοί Τίτλοι
Το Π.Μ.Σ. του Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών της  Παιδαγωγικής Σχολής του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας απονέμει Μεταπτυχιακό Δίπλωμα στις «Επιστήμες  της Αγωγής: Δίγλωσση Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση Educational Sciences: Bilingual Special Education».


Άρθρο 4
Κατηγορίες Πτυχιούχων
Στο Π.Μ.Σ. γίνονται δεκτοί πτυχιούχοι τμημάτων Πανεπιστημίων της ημεδαπής και ομοταγών αναγνωρισμένων  ιδρυμάτων της αλλοδαπής καθώς και πτυχιούχοι τμημάτων  ΤΕΙ.


Άρθρο 5
Χρονική Διάρκεια
Η χρονική διάρκεια για την απονομή του Μεταπτυχιακού  Διπλώματος ορίζεται σε τρία (3) εξάμηνα σπουδών 

Πρόγραμμα Μαθημάτων
Για την απόκτηση του Μ.Δ.Ε. απαιτείται η λήψη ενενήντα (90) πιστωτικών μονάδων (ECTS), που συγκεντρώνονται από την υποχρεωτική παρακολούθηση και επιτυχή εξέταση σε όλα τα μαθήματα και τα εργαστήρια, τα οποία κατανέμονται στα εξάμηνα σπουδών (Α’, Β’), ενός εργαστηριακού υποστηρικτικού μαθήματος και την πρακτική άσκηση ή εναλλακτικά την εκπόνηση της Μεταπτυχιακής Εργασίας στο Γ’ εξάμηνο.

Άρθρο 7
Αριθμός εισακτέων
Ο αριθμός των εισακτέων στο ΠΜΣ ορίζεται κατ’ ανώτατο όριο σε τριάντα πέντε (35) ανά έτος.

Άρθρο 8
Προσωπικό
Στο Π.Μ.Σ. θα απασχοληθούν Καθηγητές του Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών της Παιδαγωγικής Σχολής και του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας ή άλλων τμημάτων Πανεπιστημίων της ημεδαπής, καθώς και άλλες κατηγορίες διδασκόντων σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 5 του  ν. 3685/2008 (ΦΕΚ 148 τ. Α’).


Άρθρο 9
Υλικοτεχνική Υποδομή
Η υπάρχουσα υλικοτεχνική υποδομή της Παιδαγωγικής Σχολής και του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας  θα καλύπτει τις ανάγκες λειτουργίας του Προγράμματος  (αίθουσες διδασκαλίας, εργαστήρια, Βιβλιοθήκες, οπτικοακουστικά μέσα, Η/Υ).


Άρθρο 10
Διάρκεια Λειτουργίας
Το Π.Μ.Σ. θα λειτουργήσει μέχρι και το ακαδημαϊκό έτος  2021-2022, με την επιφύλαξη των διατάξεων της παρ. 11α  του άρθρου 80 του ν. 4009/2011 (ΦΕΚ 195 Α’), όπως τροποποιήθηκε και ισχύει.

ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ-ΑΓΩΓΗΣ-ΕΙΔΙΚΗ

 


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...