Home / Featured / Δημιουργούν καθηγητές «πασπαρτού» για κάλυψη των κενών

Δημιουργούν καθηγητές «πασπαρτού» για κάλυψη των κενών

Δημοσιεύτηκε: 7:42 μμ Μάρτιος 9th, 2017  


Την οριστική πρόταση για τη μείωση των ειδικοτήτων των καθηγητών στη γενική και επαγγελματική εκπαίδευση έστειλε στις ομοσπονδίες, ο υπουργός Παιδείας.

Η μείωση -κατόπιν εισήγησης του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής- αγγίζει το 50% των ειδικοτήτων, οι οποίες από 163 προτείνεται να γίνουν 80.

Οι εκπαιδευτικοί, που ήδη έχουν αντιδράσει, ετοιμάζονται να εντείνουν τις διαμαρτυρίες τους καθώς θεωρούν ότι αρκετές ειδικότητες θα μείνουν εκτός εκπαίδευσης, ενώ πολλοί από όσους παραμείνουν θα αναγκαστούν να διδάξουν μαθήματα που βρίσκονται έξω από το γνωστικό τους πεδίο.

Δεν είναι η πρώτη φορά που επιχειρείται μείωση των ειδικοτήτων. Κατά καιρούς αρκετοί υπουργοί προσπάθησαν στο παρελθόν, αλλά σχετική νομοθετική ρύθμιση δεν έφτασε ποτέ στη Βουλή. Οι αντιδράσεις της εκπαιδευτικής κοινότητας ήταν πάντα πολύ έντονες.

Τελευταία αποτυχημένη απόπειρα ήταν του Κ. Αρβανιτόπουλου, ενώ η Αννα Διαμαντοπούλου ήταν εκείνη που κατάργησε την ποσόστωση (συμφωνημένα ποσοστά επί των ειδικοτήτων), βάσει της οποίας γίνονταν ετησίως οι προσλήψεις.

Η σημερινή ηγεσία φαίνεται αποφασισμένη να προχωρήσει σε «ενοποίηση συγγενών κλάδων εκπαιδευτικών και εξορθολογισμό της διαχείρισης εκπαιδευτικού προσωπικού», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην πρόταση, η οποία περιλαμβάνεται και στο τριετές σχέδιο του υπουργείου.

Βέβαια, εξορθολογισμός σημαίνει εξοικονόμηση προσωπικού και αν η πρόταση υποδεικνύει μείωση στο μισό των ειδικοτήτων, τότε οι φόβοι των εκπαιδευτικών θα ενταθούν, ειδικά από τον χώρο της τεχνικής εκπαίδευσης όπου προτείνονται και οι περισσότερες ομαδοποιήσεις των ειδικοτήτων.

Οχι μόνο φοβούνται ότι πρόκειται για το πρώτο βήμα στις συγχωνεύσεις τομέων, αλλά και εν όψει αλλαγών στο Λύκειο (κοινή α’ τάξη) θα κινδυνεύσουν περισσότερο. Ενα ακόμη επιχείρημα είναι πως αναπόφευκτα αλλά όχι δικαίως στην ίδια ομάδα θα ενταχθούν απόφοιτοι Πανεπιστημίων και ΤΕΙ.

Από την άλλη, τόσο το ΙΕΠ που έκανε τη μελέτη όσο και στελέχη του υπουργείου επιμένουν ότι η ενοποίηση των ειδικοτήτων θα επιτρέψει πολύ καλύτερη κατανομή. Οι πολλές ειδικότητες κατακερματίζουν τις διδακτικές ώρες με αποτέλεσμα πολλοί εκπαιδευτικοί να μην μπορούν να λάβουν μια οργανική θέση αλλά να πηγαινοέρχονται σε διάφορα σχολεία.

Η ενοποίηση που προτείνεται σε φυσικούς, χημικούς, βιολόγους, γεωλόγους μάλλον θα προκαλέσει έντονες αντιδράσεις. Συγκεκριμένα σε μία ειδικότητα ενοποιούνται: φυσικοί, φυσικοί ραδιοηλεκτρολόγοι, χημικοί, φυσιογνώστες, βιολόγοι, γεωλόγοι.

Κατά τα άλλα, ομαδοποιούνται –μεταξύ άλλων– ειδικότητες όπως:

Α) Οικονομολόγοι, Διοίκηση Επιχειρήσεων, Λογιστική, Τουριστικών Επιχειρήσεων, Εμπορίας και Διαφήμισης, Οικιακής Οικονομίας.

Β) Πολιτικοί Μηχανικοί, Αρχιτέκτονες, Τοπογράφοι, Πολιτικοί ΑΣΕΤΕΜ, Πολιτικοί ΤΕΙ-ΚΑΤΕΕ, Τοπογράφοι ΤΕΙ-ΚΑΤΕΕ.

Γ) Μηχανολόγοι, Ναυπηγοί, Μηχανικοί Παραγωγής & Διοίκησης, Μηχανολόγοι ΑΣΕΤΕΜ, Μηχανολόγοι ΤΕΙ-Ναυπ. ΤΕΙ-ΚΑΤΕΕ, Οχημάτων ΤΕΙ, Μηχανικοί Εμπορικού Ναυτικού, Μηχανοσυνθ. Αεροσκαφών, Τεχνολόγοι Ενεργειακής Τεχνικής.

Αννα Ανδριτσάκη – Εφημερίδα των Συντακτών

H πρόταση για την ομαδοποίηση κλάδων εκπαιδευτικών


 

2 Σχόλια

  1. Κοτανίδης Ιωάννης

    Τι ρομαντικό!!!! Μου θυμίζει τα σχολικ.α μου χρόνια τη δεκαετία του 1970 , τότε που είχαμε καθηγητή Φυσιογνώστη που δίδασκε τα πάντα!!! Φυσικά γνώριζε λίγο απόλλα και μας ρωτούσε εάν πάμε Φροντιστήριο!! ΖΗΤΩ ΟΙ ΦΥΣΙΟΓΝΩΣΤΕΣ! ΖΗΤΩ Η ΗΜΙΜΑΘΕΙΑ!!! ΖΗΤΩ ΤΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ!!!

    • Δεν καταλαβαίνω από που προκύπτει η ενοποίηση των ΠΕ04, αφού στην πρόταση του ΙΕΠ που κυκλοφόρησε έχει τις ειδικότητες ΠΕ04 αριθμημένες χωριστά. Είναι όμως όλοι ΠΕ04 έτσι και αλλιώς. Δηλαδή ότι ισχύει και σήμερα. Ποιοί λένε ότι θα ενοποιηθεί? και που το στηρίζουν?

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθραSorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

Ένταξη του μαθήματος της κολύμβησης στο ΕΣΠΑ

Εγκρίθηκε από την Υπουργό κ. Νίκη Κεραμέως και την αρμόδια Υφυπουργό κ. ...