Home / Featured / Διαπλοκή και προσωπικές σχέσεις στις αποσπάσεις και συνεντεύξεις για τον διορισμό των στελεχών της εκπαίδευσης

Διαπλοκή και προσωπικές σχέσεις στις αποσπάσεις και συνεντεύξεις για τον διορισμό των στελεχών της εκπαίδευσης

Δημοσιεύτηκε: 4:35 μμ Μάρτιος 28th, 2017  


Από την  ομιλία του Υπουργού Παιδείας Κ. Γαβρόγλου στην εκδήλωση της Βουλής «Κρίση-Μεταρρυθμίσεις-Ανάπτυξη«

…. Υπήρχαν παθογένειες στο εκπαιδευτικό μας σύστημα.

Υπήρχαν πολλές αλλά θα επικεντρωθώ σε δύο. Υπήρχε μια διαπλοκή και προσωπικές σχέσεις ως προς τις αποσπάσεις ως προς το τι γινόταν στις συνεντεύξεις για τον διορισμό των στελεχών της εκπαίδευσης. Μια ενίσχυση του ελιτισμού, προφανώς όχι σε κάθε περίπτωση, προφανώς κάθε αποσπασμένος δεν έρχεται από μια τέτοια διεργασία.

Πλην όμως υπονομεύθηκαν διαδικασίες θετικές , γιατί η απόσπαση  το να θέλεις τη βοήθεια κάποιων ανθρώπων με κάποιες ειδικές γνώσεις δεν πρέπει να αμφισβητηθεί , αλλά έτσι όπως γινόταν επί δεκαετίες ήρθαμε σε μία κατάσταση η οποία μπλόκαρε τη λειτουργία του εκπαιδευτικού συστήματος. Επιμένω ότι δεν είναι το μόνο.

Και σιγά σιγά υπήρχε μία αίσθηση ότι η ποιότητα μπορεί και να μη  μετράει. Η δημοκρατία δηλαδή δεν ήταν στην εξασφάλιση της ποιότητας αλλά πάρα πολλές φορές ήταν στην εξασφάλιση διαφόρων διαδικασιών, πολύ σημαντικών, διαδικασίες που έλειπαν από τα σχολεία μας και τα πανεπιστήμιά μας αλλά πάλι εκεί υπήρξε ένα καθεστώς όπου αγνοήθηκε πολλές φορές και το θέμα του περιεχομένου.

Ο Κ. Γαβρόγλου παρατήρησε ότι δεν υπάρχουν «μαγικές λύσεις» για την επίλυση των προβλημάτων της εκπαίδευσης υπογραμμίζοντας ότι η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση θα χρειαστεί 3 ως 5 χρόνια για να ολοκληρωθεί.

Την ανάγκη αναζήτησης κοινωνικών και πολιτικών συμμαχιών ώστε «να αφουγκραστούμε την κοινωνία και να δούμε για ποια πράγματα είναι έτοιμη» επισήμανε ο υπουργός Παιδείας, Κ. Γαβρόγλου, σχετικά με την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση κατά την παρέμβασή του στην εκδήλωση «Κρίση – Μεταρρυθμίσεις – Ανάπτυξη» του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στην Βουλή. Ο Κ. Γαβρόγλου παρατήρησε ότι δεν υπάρχουν «μαγικές λύσεις» για την επίλυση των προβλημάτων της εκπαίδευσης υπογραμμίζοντας ότι η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση θα χρειαστεί 3 ως 5 χρόνια για να ολοκληρωθεί, ενώ στόχος παραμένει η «ανανοηματοδότηση» της δημόσιας εκπαίδευσης.

Ο Κ. Γαβρόγλου αναφέρθηκε στις αλλαγές στις οποίες έχει σκοπό να προχωρήσει η κυβέρνηση το επόμενο χρονικό διάστημα με την αναμενόμενη κατάθεση νομοσχεδίων για τα μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών, όπως και για την διοίκηση των Πανεπιστημίων. Ο Κ. Γαβρόγλου υπενθύμισε τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης στον χώρο της εκπαίδευσης με την καθιέρωση Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας κι Ανθρώπινου Δυναμικού που εξετάζει το μέλλον των επαγγελμάτων σε σχέση με την αγορά εργασίας, όπως και την δημιουργία Επιτροπής για την μελέτη των οικονομικών της εκπαίδευσης που ποτέ μέχρι τώρα δεν είχαν μελετηθεί συστηματικά.

Προτιμήσαμε να αγνοήσουμε τις κραυγές για την θεματική εβδομάδα

Ο Κ. Γαβρόγλου έδωσε έμφαση και στην δημιουργία των ακαδημαϊκών περιφερειακών συμβουλίων όπου θα συνυπάρχουν Πανεπιστήμια, ΤΕΙ κι ερευνητικά κέντρα και θα καταθέτουν αναπτυξιακές προτάσεις για την περιφέρειά τους. Ο Κ. Γαβρόγλου έθιξε και το ζήτημα των αντιδράσεων για την θεματική εβδομάδα παρατηρώντας ότι «προτιμήσαμε να αγνοήσουμε τις κραυγές» κι ότι υπήρξε «πολύ θετική ανταπόκριση» από τους εκπαιδευτικούς. Ο Κ. Γαβρόγλου πρόσθεσε ότι «αν φοβόμαστε να ανοίξουμε τα ζητήματα, θα τα βρούμε μπροστά μας».

Υπήρξε δημόσια απαξίωση στην δημόσια εκπαίδευση

Ο Κ. Γαβρόγλου υπογράμμισε ότι υπήρξε «δημόσια απαξίωση στην δημόσια εκπαίδευση» στην οποία συνέβαλαν ΜΜΕ και στελέχη πολιτικών κομμάτων μετατρέποντας σε κανόνα τα αρνητικά στοιχεία των Πανεπιστημίων. Ο Κ. Γαβρόγλου σχολίασε και τον νόμο Διαμαντοπούλου επικρίνοντας την τότε ιδεολογική συναίνεση ότι με την ψήφιση του νόμου αυτού μπαίνει «ταφόπλακα στην Μεταπολίτευση» και στην κυριαρχία της Αριστεράς στα Πανεπιστήμια.

Ο υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Κώστας Γαβρόγλου, από το βήμα της ημερίδας που πραγματοποιείται σήμερα, Τρίτη, στη Βουλή, με θέμα: «Κρίση-Μεταρρυθμίσεις-Ανάπτυξη», ανακοίνωσε την κατάθεση νομοσχεδίου, που θα αφορά στα ΑΕΙ, μέσα στον Απρίλιο.

Μάλιστα, στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας, θα πραγματοποιηθεί σχετική συνέντευξη Τύπου, όπου θα ανακοινωθούν λεπτομέρειες για το περιεχόμενο του σχεδίου νόμου του υπουργείου.

Σήμερα, πάντως, ο υπουργός ανέφερε ότι τέλη Απριλίου-αρχές Μαΐου, θα προχωρήσει η θεσμοθέτηση «ακαδημαϊκών περιφερειακών συμβουλίων», όπου θα συνυπάρχουν πανεπιστήμια, ΤΕΙ και ερευνητικά κέντρα.

«Θα επιτελούν μία δυναμική λειτουργία για τις περιφέρειες, καθώς τα ιδρύματα θα μπορούν να καταθέτουν προτάσεις για την περιφέρειά τους. Και είναι πολύ σημαντικό ότι για πρώτη φορά θα συνυπάρχουν και θα συζητάνε μαζί τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ», ανέφερε ο κ. Γαβρόγλου.

fresheducation/ Αυγή


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...