Home / Featured / Οι δάσκαλοι της Κύπρου ζητάνε αναστολή και πάγωμα του νόμου για τις γραπτές εξετάσεις μέχρι να ξεκαθαρίσει το 30μηνο

Οι δάσκαλοι της Κύπρου ζητάνε αναστολή και πάγωμα του νόμου για τις γραπτές εξετάσεις μέχρι να ξεκαθαρίσει το 30μηνο

Δημοσιεύτηκε: 10:26 πμ Μάρτιος 12th, 2017  


ΤΟΥ ΦΙΛΙΟΥ ΦΥΛΑΚΤΟΥ*

Στις 14 Απριλίου 2016 το Εργατικό Δικαστήριο αποφάσισε και αναγνώρισε το Καθεστώτος Αορίστου Χρόνου στην Εκπαίδευση για την Υπόθεση με αριθμό 118/2012 Σώτου Κούλλουρου.

Η απόφαση ξεκάθαρη.

Η τριαντάμηνη υπηρεσία αναγνωρίζεται, ισχύει και στην Εκπαίδευση.

Η απόφαση αφήνει εκτεθειμένη τη Νομική Υπηρεσία, η οποία δεν έχασε, απλώς, μια ακόμη δικαστική μάχη. (Σημ: Αρκεί κάποιος να σκεφτεί πόσες προσφυγές έχουν κερδηθεί και το κράτος αναγκάστηκε να πληρώσει τεράστια ποσά για αποζημιώσεις και κατά συνέπεια να «διπλοπληρώσει» θέσεις προαγωγής κ.λπ.).

Η Νομική Υπηρεσία με τη γνωμάτευσή της πριν από την ψήφιση του Νομοσχεδίου για το Νέο Σχέδιο Διορισμών, είναι αυτή που ανέτρεψε την πρόθεση πρωτίστως του ίδιου του Προέδρου της Δημοκρατίας, αλλά και της πλειοψηφίας των Κομμάτων για τη διασφάλιση όλων όσων έχουν τριαντάμηνη υπηρεσία.

Κάτι, που προβλέπεται ρητά στις διατάξεις του Περί Εργοδοτουμένων με Εργασία Ορισμένου Χρόνου (Απαγόρευση Δυσμενούς Μεταχείρισης) Νόμος του 2003 [Ν98(1) 2003], ο οποίος δημοσιεύτηκε στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας με ημερομηνία 25 Ιουλίου 2003.

Ως εκ τούτων, για τη Νομική Υπηρεσία το να εφεσιβάλει την απόφαση του Εργατικού Δικαστηρίου ήταν στην ουσία μονόδρομος. Δεν μπορούσε να πράξει αλλιώς. Έτσι, μέσα στο προβλεπόμενο διάστημα που υπάρχει για την έφεση μιας απόφασης, το έπραξε. Ήταν αναμενόμενο και για την ίδια επιβεβλημένο.

Η απόφαση μετά την Έφεση θα είναι τελεσίδικη εάν επιβεβαιωθεί η πρωτόδικη απόφαση του Εργατικού Δικαστηρίου. Εάν, όμως, την ανατρέψει αυτό δεν θα σημάνει το τέλος του αγώνα, γιατί εξαντλώντας τα εγχώρια ένδικα μέσα υπάρχει και ο δρόμος της προσφυγής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Η ΠΟΕΔ αξιοποιώντας όλα αυτά τα δεδομένα, τις υπάρχουσες ευνοϊκές, κατά τη δική μου εκτίμηση, συγκυρίες την κατάλληλη χρονική στιγμή απέστειλε στον Υπουργό Παιδείας σχετική επιστολή ημερομηνίας 21 Φεβρουαρίου 2017, την οποία κοινοποίησε στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας, στην Επιτροπή Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας, στον Προϊστάμενο του Τμήματος Διοίκησης και Προσωπικού, στη Γενική Λογίστρια και στον Γενικό Ελεγκτή.

Με τον τρόπο αυτό η ΠΟΕΔ τάραξε τα λιμνάζοντα νερά και φέρνει όλους τους αρμοδίους ενώπιον των ευθυνών τους.

Οι τρομερές παρενέργειες από την εφαρμογή του Νέου Συστήματος Διορισμών, τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν, η αναστάτωση, η άσκοπη ταλαιπωρία χιλιάδων εκπαιδευτικών αποτελούν αναμφίβολα τη μεγάλη μαύρη τρύπα του Νέου Σχεδίου Διορισμών.

Η Πολιτεία, Κυβέρνηση και Βουλή, οφείλει να εφαρμόσει το Νέο Σχέδιο Διορισμών μόνο όταν είναι βέβαιη πέραν πάσης αμφιβολίας ότι αυτό δεν είναι ένας χάρτινος πύργος που θα καταρρεύσει με το πρώτο φύσημα του ανέμου και δεν είναι κτισμένο στην άμμο. Πράγμα, που σήμερα, σίγουρα, δεν το γνωρίζει.

Ο δρόμος της υπεύθυνης στάσης, της ορθολογιστικής προσέγγισης, του σεβασμού τόσο των επηρεαζόμενων εκπαιδευτικών όσο και όλων των φορολογούμενων πολιτών αλλά κυρίως για το καλό της Εκπαίδευσης και πρωτίστως των παιδιών είναι και πάλι μονόδρομος. Είναι ο δρόμος της ηρεμίας, της υπομονής και δεν είναι άλλος από την αναστολή, τη μετάθεση των χρονοδιαγραμμάτων με τροποποιητικό νομοσχέδιο ή ακόμη πιο απλά το πάγωμα (ένας τόσο προσφιλής όρος για την έξοδο από τις δυσκολίες) της εφαρμογής του Νέου Συστήματος Διορισμών μέχρι το τελικό ξεκαθάρισμα.

Τούτος ο τόπος πλήρωσε πολύ ακριβά τα meaculpaκαι δεν έχει, όχι απλώς την πολυτέλεια, αλλά το δικαίωμα να πει άλλα σε βάρος των πολιτών του.

Πρόεδρος ΠΟΕΔ

Απρόβλεπτη τροπή με τη δικαστική απόφαση για τους 30μηνίτες εκπαιδευτικούς στην Κύπρο


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθραSorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...