Home / Featured / Απρόβλεπτη τροπή με τη δικαστική απόφαση για τους 30μηνίτες εκπαιδευτικούς στην Κύπρο

Απρόβλεπτη τροπή με τη δικαστική απόφαση για τους 30μηνίτες εκπαιδευτικούς στην Κύπρο

Δημοσιεύτηκε: 7:57 μμ Μάρτιος 9th, 2017  


Απρόβλεπτη τροπή πήρε το θέμα της κατοχύρωσης των 30μηνων εκπαιδευτικών.

Οι εκπαιδευτικοί με τους 30 μήνες υπηρεσία επένδυσαν αρκετά στην υπόθεση της δικαίωσης Κούλουρου από το Δικαστήριο, με την οποία πίστεψαν ότι θα μπορούσαν να μετατραπούν σε αορίστου χρόνου.

Με αυτό τον τρόπο δεν θα παρακάθονταν σε εξετάσεις για διορισμό.

Η ανακοίνωση της Γενικής Εισαγγελίας στη Βουλή ότι θα εφεσιβάλει την απόφαση του δικαστηρίου δημιούργησε νέα δεδομένα. Κατ’ αρχήν η απόφαση της εκδίκασης της έφεσης θα πάρει πέραν των δυο χρόνων. Έτσι  για τα επόμενα δύο χρόνια το θέμα θα «κοιμηθεί».

Πάντως ο υπουργός Παιδείας Κώστας Καδής διευκρινίζει ότι η υπόθεση αυτή, ακόμη και αν δεν υπήρχε η έφεση δεν θα μπορούσε να ανατρέψει την απόφαση για διεξαγωγή των γραπτών εξετάσεων για πρόσληψη εκπαιδευτικών μέσω αυτών του 50% αυτών που θα διοριστούν.

Κατά πολλούς, η απόφαση της Εισαγγελίας να εφεσιβάλει την απόφαση στην υπόθεση Κούλουρου ήταν αναμενόμενη.

Το 2013 ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εισηγήθηκε την κατοχύρωση των 30μηνων εκπαιδευτικών, πλην όμως, η Εισαγγελία γνωμάτευσε ότι η προεδρική πρόταση ήταν αντισυνταγματική.

Σε περίπτωση που το δικαστήριο θα επιμένει στην ορθότητα της απόφασης αυτό που θα γίνει θα είναι η επέκταση της ισχύος του σημερινού καταλόγου διοριστέων από το 2027 κατά 3-4 χρόνια.

Μέχρι τότε, οι γραπτές εξετάσεις και οι προσλήψεις θα γίνονται κανονικά. Ταυτόχρονα, το Υπουργείο Παιδείας και η Γενική Εισαγγελία θα προχωρούν συνεργαζόμενοι μέχρι το τέλος.

Αίτημα για μετατροπή του καθεστώτος εργασίας εκπαιδευτικών ορισμένου χρόνου σε αορίστου χρόνου

Πραγματοποιήθηκε στις 8/3/2017, συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας με θέμα «Η δικαστική απόφαση μετά από προσφυγή εκπαιδευτικού σε σχέση με το καθεστώς όσων έχουν συμπληρώσει 30 μήνες υπηρεσίας, η πρόθεση της Κυβέρνησης για εργοδότηση τους ως αορίστου χρόνου και πώς αυτές οι ενέργειες επηρεάζουν το Νέο Σύστημα Διορισμού Εκπαιδευτικών και γενικότερα το Εκπαιδευτικό Σύστημα».

Το θέμα τέθηκε με την προοπτική να δοθεί συνέχεια στη συζήτησή του.

Από πλευράς τους οι Βουλευτές ζήτησαν να έχουν ενημέρωση από το ΥΠΠ για τις προθέσεις του και τις όποιες ενέργειες του μέχρι σήμερα, μετά από την ψήφιση σε νόμο του ΝΣΔΕ, στις 9/7/2015. Ζήτησαν από τη Νομική Υπηρεσία να τοποθετηθεί ως προς το αν η απόφαση στην Υπόθεση Κούλουρου δημιουργεί οποιεσδήποτε νομικές ευθύνες της Πολιτείας. Τέλος, ζήτησαν από την ΕΕΥ να ενημερώσεις την το Σώμα για τον αριθμό των μη μόνιμων εκπαιδευτικών που είναι εγγεγραμμένοι στον Κατάλογο Διοριστέων και έχουν συμπληρώσει 30 μήνες εκπαιδευτικής υπηρεσίας στη Δημόσια Εκπαίδευση.

Να θυμίσουμε πως Κόμματα και μεμονωμένοι Βουλευτές είχαν υποσχεθεί τότε πως άμεσα θα προχωρούσαν σε διερεύνηση του ενδεχομένου μετατροπής των συναδέλφων μας συμβασιούχων και αντικαταστατών σε εργαζόμενους αορίστου χρόνου. Πράγμα που δεν έπραξαν. Αντί τούτου είδαμε την κυβέρνηση και τους συν αυτή να εφαρμόζουν με μια μονοκονδυλιά κι έξω από κάθε θεσμική διαδικασία ένα νέο καθεστώς εργασίας, αυτό του αναπληρωτή για 80 και πλέον συναδέλφους.

Από πλευράς του ο ΥΠΠ διευκρίνισε ότι για τον Υπουργείο του και μετά από γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας, η απόφαση στην υπόθεση Κούλουρου δεν δημιουργεί νομική υποχρέωση για μαζική αναγνώριση της υπηρεσίας των επηρεαζόμενων συμβασιούχων, αναπληρωτών και αντικαταστατών, καθότι για το ίδιο η κάθε περίπτωση θεωρείται μοναδική.

ΟΜΩΣ, στη συνέχεια η όλη διαδικασία εξελίχθηκε απρόσμενα διαφορετικά, αφού ο ΥΠΠ, με επιβεβαίωση της Νομικής Υπηρεσίας, ενημέρωσε πως η Πολιτεία άσκησε έφεση στην απόφαση του Εργατικού Δικαστηρίου για την υπόθεση Κούλουρου και ως εκ τούτου δεν μπορεί να αναληφθεί καμιά ενέργεια σε σχέση με τα ζητήματα που αφορούν την τριαντάμηνη υπηρεσία μη μόνιμων εκπαιδευτικών, μέχρι αυτή να ολοκληρωθεί. Τέλος, ενημέρωσε πως το ΥΠΠ έχει απευθυνθεί προς τη Δικαιοσύνη και ζήτησε όπως η εκδίκαση της έφεσης ολοκληρωθεί το συντομότερο, αφού το αποτέλεσμα της ενδεχομένως να επηρεάσει την όλη εφαρμογή.

Να σημειωθεί πως πριν ολοκληρωθεί, εκ των πραγμάτων, η συνεδρία επισημάνθηκε από Βουλευτές πως το ΥΠΠ λειτούργησε πρωθύστερα σε ό, τι αφορά στη, εφαρμογή του ΝΣΔΕ, αφού για τις εξετάσεις όρισε την ύλη, τους θεματοθέτες και τους εξεταστές και ΜΕΤΑ φέρνει στη Βουλή τους Κανονισμούς για ψήφιση. Πράγμα που δημιουργεί εύλογα ερωτηματικά για την αξιοπιστία του όλου εγχειρήματος.

Είναι ξεκάθαρο πως από πλευράς ΥΠΠ:

  1. Κατακρατήθηκε η σχετική ενημέρωση προς την ΠΟΕΔ, για σκοπούς άγνωστους, τη στιγμή που η Γραμματεία της Οργάνωσης σε συνάντηση μαζί του στις 27/1/2017, είχε παραδώσει 300 επιστολές από αντικαταστάτες με το αίτημα της αναγνώρισης της τριαντάμηνης υπηρεσίας της και της μετατροπής του εργασιακού καθεστώτος τους σε εργαζόμενους αορίστου χρόνου.
  2. Δεν ενημέρωσε ούτε και την Επιτροπή Παιδείας της Βουλής έγκαιρα, με αποτέλεσμα να υπάρξει αχρείαστη σήμερα ενεργοποίηση Πολιτειακών Φορέων και Εκπαιδευτικών Εταίρων, αφού δεν μπορεί να συζητείται επίσημα το θέμα που βρίσκεται σε δικαστική διαδικασία.
  3. Πέραν και ανεξάρτητα των πιο πάνω καλείται να προχωρήσει χωρίς χρονοτριβή στην ολοκλήρωση των μονιμοποιήσεων των συμβασιούχων συναδέλφων, με την πλήρωση των νέων οργανικών θέσεων όπως διαφαίνεται στον προϋπολογισμό του 2017 καθώς και όσων θέσεων κενώθηκαν λόγω αφυπηρέτησης, προαγωγής και παραίτησης συναδέλφων.

Την ίδια ώρα η ΠΟΕΔ διατηρεί το αίτημά της όπως το ΥΠΠ

  1. Να προχωρήσει άμεσα στη δημιουργία του κατάλληλου νομικού πλαισίου για μετατροπή των συναδέλφων συμβασιούχων και αναπληρωτών, που δεν θα μονιμοποιηθούν, που έχουν συμπληρωμένη υπηρεσία 30 μήνες, σε εργαζόμενους αορίστου χρόνου.
  2. Να προχωρήσει άμεσα στη δημιουργία του κατάλληλου νομικού πλαισίου για μετατροπή των συναδέλφων αντικαταστατών, που έχουν συμπληρωμένη υπηρεσία 30 μήνες, σε εργαζόμενους αορίστου χρόνου.

Πέρα από τα πιο πάνω, εξ αφορμής τοποθετήσεων Βουλευτών σε άλλο θέμα, τέθηκε με σαφή τρόπο η ανάγκη προώθησης του θέματος της αναγνώρισης υπηρεσίας εκπαιδευτικών που υπηρετούν στα Προαιρετικά Ολοήμερα Σχολεία. Αυτό επιβάλλεται προς άρση της ανισότητας μεταξύ των αδιόριστων σε σχέση και με τη δυνατότητα διορισμού τους αλλά και της μετέπειτα επαγγελματικής τους ανέλιξης.

Χρήζει επίσης μελέτης προς βελτίωση η λειτουργία του θεσμού τόσο των Προαιρετικών Ολοήμερων Σχολείων όσο και των Ενιαίων Ολοήμερων Σχολέιων, τα οποία υπηρετούν τη Δημόσια Εκπαίδευση σε μια πιο διευρυμένη κοινωνική διάσταση.

Απόστολος Αποστολίδης

Γ.Γ. ΠΟΕΔ

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Λάρνακας Γιώργος Κ. Γεωργίου προέβη στην ακόλουθη γραπτή δήλωση αναφορικά με τους εκπαιδευτικούς που έχουν 30 μήνες υπηρεσία:

«Η κυβέρνηση Νίκου Αναστασιάδη και ο ΔΗΣΥ πατούν σε δυο βάρκες. Από το ναυάγιο κινδυνεύουν να πνιγούν και οι νέοι πτυχιούχοι και οι εκπαιδευτικοί με 30μηνη υπηρεσία.

Στους πρώτους πούλησαν ψεύτικες ελπίδες μέσα από το νέο σύστημα διορισμών, το οποίο εμφανίζει πολλά κενά αλλά και κριτήρια μέσα από τα οποία περιέρχονται σε δυσμενή θέση, σε σχέση με άλλους Ευρωπαίους πολίτες. Απέναντι δε, στους δεύτερους, πέραν από την ηθική υποχρέωση προκύπτει η ανάγκη μετά και από δικαστικές αποφάσεις για ίση μεταχείριση και αποκατάστασή τους, σύμφωνα και με το νόμο που ψηφίστηκε από τη Βουλή το 2003.

Προφανώς, η δικαίωση των συμβασιούχων, εκτάκτων και αντικαταστατών θα επηρεάσει με δραματικό τρόπο το νέο σύστημα διορισμών. Τι λογαριάζει η κυβέρνηση, να μετατρέψει χιλιάδες πτυχιούχους σε πειραματόζωα και θύματα μιας, εντέλει, αχρείαστης, ψυχοφθόρας και κοστοβόρας διαδικασίας;

Ο Υπουργός Παιδείας να τοποθετηθεί επί του ζητήματος πολιτικά, παρά να ροκανίζει το χρόνο μέσα από νομικές διαδικασίες. Δεν αποφεύγει με αυτό τον τρόπο το πρόβλημα».

O Επικεφαλής Γραφείου Παιδείας ΑΚΕΛ, Χρίστος Χριστοφίδης, προέβη στην ακόλουθη γραπτή δήλωση:

«Πολύ αργοπορημένα και ενώ το Υπουργείο Παιδείας διαμόρφωσε ήδη ομάδες θεματοθετών και ανακοίνωσε την ύλη των εξετάσεων, εγκρίθηκαν σήμερα από το Υπουργικό Συμβούλιο, πολλούς μήνες μετά την ψήφιση της σχετικής νομοθεσίας, οι κανονισμοί για το νέο σύστημα διορισμού στη δημόσια εκπαίδευση. Οι κανονισμοί, αφού θα είχαν εγκριθεί από τη Βουλή, έπρεπε να αποτελέσουν προαπαιτούμενο για οποιεσδήποτε ενέργειες του Υπουργείου. Δυστυχώς το Υπουργείο Παιδείας, έχει ήδη προκαταλάβει τους ίδιους τους κανονισμούς, δρομολογώντας αυθαίρετα διαδικασίες.

Την ίδια στιγμή το Υπουργείο Παιδείας σφυρίζει αδιάφορα μπροστά στην απόφαση, πλέον, του Δικαστηρίου Εργατικών Διαφορών, ότι οι εκπαιδευτικοί οι οποίοι συμπληρώνουν 30 μήνες εργασίας πρέπει να μετατρέπονται σε εργαζομένους αορίστου χρόνου. Προειδοποιούμε για ακόμα μια φορά τον Υπουργό Παιδείας ότι αυτή η αδιαφορία δεν προκαλεί απλά μια σοβαρή κοινωνική αδικία, αλλά θέτει το νέο σύστημα διορισμών υπό συνολική αμφισβήτηση. Όποιος εκπαιδευτικός έχει συμπληρώσει 30 μήνες εργασίας, θα μπορεί να προσφεύγει, σε περίπτωση που δεν επαναδιοριστεί, και να επιτυγχάνει επαναδιορισμό του μέσα από τη δικαίωση του δικαστηρίου. Αντίστοιχες αποφάσεις υπάρχουν από το δικαστήριο ευρωπαϊκού κεκτημένου.

Το Υπουργείο Παιδείας οφείλει άμεσα να δώσει στη δημοσιότητα τους πραγματικούς αριθμούς των αναγκών για νέους διορισμούς στην εκπαίδευση, και τις πραγματικές πιθανότητες επιτυχίας για τις χιλιάδες υποψηφίους που σήμερα ελπίζουν. Η πώληση ψεύτικων ελπίδων είναι απαράδεκτη και καταδικαστέα.

Ταυτόχρονα, γινόμαστε δέκτες καθημερινά, της αγωνίας εκατοντάδων εκπαιδευτικών και υποψηφίων εκπαιδευτικών, για το ενδεχόμενο, λανθασμένες πρόνοιες του νέου σχεδίου να ευνοούν υποψήφιους από το εξωτερικό οι οποίοι θα συμμετάσχουν στη διαδικασία.

Το θέμα με τους εκπαιδευτικούς που έχουν συμπληρώσει 30 μήνες εργασίας στη δημόσια εκπαίδευση, έχει εγγραφεί από τη κοινοβουλευτική ομάδα του ΑΚΕΛ στη Βουλή και θα συζητηθεί στην Επιτροπή Παιδείας».

https://www.paideia-news.com/


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...