Home / Featured / Ανοίγει τη Δευτέρα το ΟΠΣΥΔ για τις εγγραφές αναπληρωτών. Ομολογία ψεύδους για τριετές πλάνο διορισμών

Ανοίγει τη Δευτέρα το ΟΠΣΥΔ για τις εγγραφές αναπληρωτών. Ομολογία ψεύδους για τριετές πλάνο διορισμών

Δημοσιεύτηκε: 10:25 μμ Μάρτιος 26th, 2017  


«Οι ισχύοντες δημοσιονομικοί περιορισμοί καθιστούν αδύνατο κατά το ανωτέρω χρονικό διάστημα τον διορισμό μόνιμων εκπαιδευτικών»

Με αναπληρωτές και χωρίς μόνιμους διορισμούς θα λειτουργήσουν τα σχολεία και τα δύο επόμενα σχολικά έτη, όπως προκύπτει από τροπολογία που κατέθεσε το υπουργείο Παιδείας σε νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών.

Η τροπολογία ορίζει ότι οι προσωρινοί πίνακες των αναπληρωτών εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας θα υπάγονται σε έλεγχο νομιμότητας από τον ΑΣΕΠ, που θα διενεργεί και έλεγχο επί των ενστάσεων, καθώς και θα εκδίδει τα σχετικά αποτελέσματα. Όπως έγινε και το 2016-2017 δηλαδή. Στην αιτιολογική έκθεση αναφέρεται συγκεκριμένα ότι «οι ισχύοντες δημοσιονομικοί περιορισμοί καθιστούν αδύνατο κατά το ανωτέρω χρονικό διάστημα τον διορισμό μόνιμων εκπαιδευτικών στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση».

Η αιτιολογική έκθεση συνεχίζει ότι «τα σχολικά έτη 2017-2018 και 2018-2019» ισχύουν «περιορισμοί διορισμών/προσλήψεων προσωπικού στον δημόσιο τομέα, οι οποίοι υπαγoρεύονται και κατά την περίοδο αυτή από εξαιρετικά σοβαρούς και επιτακτικούς δημοσιονομικούς λόγους».

Έτσι, προκειμένου «να λειτουργήσουν ομαλά και απρόσκοπτα οι σχολικές μονάδες, με την έναρξη του σχολικού έτους και χωρίς καμία καθυστέρηση» πρέπει οι διαδικασίες «να ολοκληρώνονται κατά το δυνατόν πριν από την έναρξη των μαθημάτων».

Στο μεταξύ, από τη Δευτέρα θα μπορούν οι εκπαιδευτικοί να εγγραφούν στο ΟΠΣΥΔ, εφόσον επιθυμούν να προσληφθούν ως αναπληρωτές ή ωρομίσθιοι την ερχόμενη σχολική χρονιά. Η εγγραφή μέσω του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Διαχείρισης Προσωπικού Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΟΠΣΥΔ) γίνεται ηλεκτρονικά στον ιστότοπο https://opsyd.sch.gr.

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΟΔΗΓΙΕΣ ΕΔΩ

Στόχος είναι φέτος η διαδικασία να επισπευσθεί, προκειμένου νωρίτερα να είναι όλα έτοιμα για το άνοιγμα των σχολείων, με τους εκπαιδευτικούς στις θέσεις τους.

ΟΜΟΛΟΓΙΑ ΨΕΥΔΟΥΣ ΓΙΑ ΤΡΙΕΤΕΣ ΠΛΑΝΟ ΜΟΝΙΜΩΝ ΔΙΟΡΙΣΜΩΝ

Με μια τροπολογία σε άσχετο νομοσχέδιο, το υπουργείο Παιδείας ορίζει τη διαδικασία πρόσληψης αναπληρωτών και «ομολογεί» στην αιτιολογική έκθεση την αδυναμία της ηγεσίας για μόνιμες προσλήψεις για τα επόμενα δύο χρόνια.

Ειδικότερα, η ηγεσία επιχειρεί να αντιμετωπίσει το «μπλόκο» του ΣτΕ, το οποίο με απόφασή του πριν από λίγα χρόνια έκρινε αντισυνταγματική τη διαδικασία προσλήψεων που έγινε τα προηγούμενα χρόνια σε αναπληρωτές, καθώς δεν υπήχθησαν ποτέ στον έλεγχο του ΑΣΕΠ.

Πέρσι, ο τέως υπουργός, Νίκος Φίλης, προσπάθησε να καλύψει το θέμα με τη συμβολή του ΑΣΕΠ στις ενστάσεις των αναπληρωτών, το οποίο έγινε για πρώτη φορά.

Τώρα, ο Κώστας Γαβρόγλου έρχεται με νέα ρύθμιση σε σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομικών -που αφορά ενσωμάτωση κοινοτικής οδηγίας- και παρατείνει την ίδια διαδικασία (οι ενστάσεις των εκπαιδευτικών στους προσωρινούς πίνακες να εξετάζονται από το ΑΣΕΠ) για τις σχολικές χρονιές 2017-2018 και 2018-2019.

Ομολογία

Οπως σημειώνεται στην αιτιολογική έκθεση: «Η αναγκαιότητα θέσπισης της προτεινόμενης προσωρινής ρύθμισης ενισχύεται και από το γεγονός ότι οι ισχύοντες δημοσιονομικοί περιορισμοί καθιστούν αδύνατο κατά το ανωτέρω χρονικό διάστημα το διορισμό μόνιμων εκπαιδευτικών στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια, βάσει των πάγιων ισχυουσών διατάξεων». Σχετικά με τη δεσμευτική απόφαση του ΣτΕ, το υπουργείο Παιδείας υποστηρίζει ότι «η διαδικασία πρόσληψης των αναπληρωτών υπάγεται πλήρως στις αρχές αντικειμενικότητας και αξιοκρατίας που διέπουν τη λειτουργία του ΑΣΕΠ».

Λεφτά υπάρχουν;

Οι δημοσιονομικοί περιορισμοί για μόνιμες προσλήψεις είναι γεγονός, όμως, τι γίνεται με τα κονδύλια που προορίζονται για τους αναπληρωτές;

Δεν υπάρχει κάποια επίσημη απάντηση από το υπουργείο Παιδείας για το μέγεθος των κρατικών και κοινοτικών κονδυλίων που θα διατεθούν φέτος. Πάντως, στελέχη του υπουργείου Παιδείας σημειώνουν στον «Ε.Τ.» ότι οι εκτιμήσεις για προσλήψεις αναπληρωτών αντιστοιχούν στα φετινά νούμερα, δηλαδή 20.000 εκπαιδευτικοί.

Πέρσι, ο Νίκος Φίλης είχε βρει από νωρίς τις πιστώσεις, την «πάτησε» όμως με τις καθυστερήσεις στις ενστάσεις που διαχειρίστηκε το ΑΣΕΠ. Το αποτέλεσμα ήταν ειδικά σε ειδικότητες της ειδικής αγωγής να υπάρχουν τα χρήματα, αλλά να μην έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες που όριζε ο νόμος για το διορισμό τους.

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΟΔΗΓΙΕΣ ΕΔΩ


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...