Home / Featured / 2.300 οι αναπληρωτές από ΠΑΜΑΚ και ΠΘ και 5.000 οι ανάγκες

2.300 οι αναπληρωτές από ΠΑΜΑΚ και ΠΘ και 5.000 οι ανάγκες

Δημοσιεύτηκε: 8:24 μμ Μάρτιος 30th, 2017  


Ρεπορτάζ: xenesglosses.eu

O βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Μαντάς στην τοποθέτησή του στην Ολομέλεια για  την τροπολογία του ΥΠΠΕΘ και ιδίως για το σκέλος της ειδικής αγωγής δήλωσε ότι «δεν προκύπτει ουσιαστικά πρόβλημα, καθώς οι απόφοιτοι αναπληρωτές από τις συγκεκριμένες σχολές είναι περίπου δύο χιλιάδες τριακόσιοι εκπαιδευτικοί και οι ανάγκες των αναπληρωτών εκπαιδευτικών της Ειδικής Αγωγής είναι κοντά στις πέντε χιλιάδες».

Ο κ. Μαντάς σημείωσε ότι «καταρχήν για τους αποφοίτους των δύο Τμημάτων Ειδικής Αγωγής ουσιαστικά και αν το δει κανένας στην πράξη, δεν αλλάζει τίποτα. Μάλιστα, ο Υπουργός δεσμεύτηκε ότι την Κοινή Υπουργική Απόφαση θα τη φέρει σε δημόσια διαβούλευση και εκεί πράγματι μπορούν να υπάρξουν παρεμβάσεις τέτοιες που να διασφαλίζουν τους αποφοίτους αυτούς. Όμως, δεν μπορεί κανένας σοβαρά, σε επιστημονικό επίπεδο πια, να υποστηρίξει ότι κι άλλες παρόμοιες ειδικότητες, του παιδαγωγικού παραδείγματος χάριν φάσματος, όταν έχουν επιπλέον προσόντα, μεταπτυχιακό, διδακτορικό κ.λπ., δεν πρέπει να μπαίνουν σε αυτή τη διαδικασία».

Παράλληλα αναφέρθηκε και στο γεγονός ότι μετά από οχτώ χρόνια ιδρύθηκαν επί Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ πεντακόσια τριάντα ένα τμήματα ένταξης στα γενικά σχολεία, τρία ειδικά νηπιαγωγεία, εννέα ειδικά δημοτικά σχολεία, εννέα ειδικά επαγγελματικά γυμνάσια και δώδεκα λυκειακές τάξεις στα υπάρχοντα ειδικά επαγγελματικά γυμνάσια.

Σύμφωνα με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ «αυτό δημιουργεί επιπλέον ανάγκες. Είναι σίγουρο ότι οι ανάγκες αυτές -και νομίζω ότι όλες οι πλευρές της Βουλής συμφωνούμε-, πρέπει να καλυφθούν επιτέλους σε έναν ορατό χρονικό ορίζοντα, με μόνιμο προσωπικό. Προς αυτήν την κατεύθυνση -νομίζω ότι δεν υπάρχει δεύτερη γνώμη-, πρέπει να πάμε, που δεν μας επιτρέπουν να την υλοποιήσουμε άμεσα όλοι αυτοί οι περιορισμοί που υπάρχουν».

Ακολουθεί το σχετικό χωρίο από τα πρακτικά:

«…Και θέλω να μιλήσω και για την τροπολογία του Υπουργείου Παιδείας. Εδώ θα προσπαθήσω κι εγώ –νομίζω ότι το επιχείρησε ο Υπουργός- από τη δική μου την πλευρά να πω δυο πράγματα.

Καταρχήν για τους αποφοίτους των δύο Τμημάτων Ειδικής Αγωγής ουσιαστικά και αν το δει κανένας στην πράξη, δεν αλλάζει τίποτα. Μάλιστα, ο Υπουργός δεσμεύτηκε ότι την Κοινή Υπουργική Απόφαση θα τη φέρει σε δημόσια διαβούλευση και εκεί πράγματι μπορούν να υπάρξουν παρεμβάσεις τέτοιες που να διασφαλίζουν τους αποφοίτους αυτούς. Όμως, δεν μπορεί κανένας σοβαρά, σε επιστημονικό επίπεδο πια, να υποστηρίξει ότι κι άλλες παρόμοιες ειδικότητες, του παιδαγωγικού παραδείγματος χάριν φάσματος, όταν έχουν επιπλέον προσόντα, μεταπτυχιακό, διδακτορικό κ.λπ., δεν πρέπει να μπαίνουν σε αυτή τη διαδικασία.

Μάλιστα, δεν προκύπτει ουσιαστικά πρόβλημα, καθώς οι απόφοιτοι αναπληρωτές από τις συγκεκριμένες σχολές είναι περίπου δύο χιλιάδες τριακόσιοι εκπαιδευτικοί και οι ανάγκες των αναπληρωτών εκπαιδευτικών της Ειδικής Αγωγής είναι κοντά στις πέντε χιλιάδες. Πέρα του ότι -και θέλω να το πω αυτό και να ειπωθεί με δημόσιο λόγο, μέσα στην κοινοβουλευτική διαδικασία-, μετά από οχτώ χρόνια ιδρύθηκαν επί Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ πεντακόσια τριάντα ένα τμήματα ένταξης στα γενικά σχολεία, τρία ειδικά νηπιαγωγεία, εννέα ειδικά δημοτικά σχολεία, εννέα ειδικά επαγγελματικά γυμνάσια και δώδεκα λυκειακές τάξεις στα υπάρχοντα ειδικά επαγγελματικά γυμνάσια.

Αυτό δημιουργεί επιπλέον ανάγκες. Είναι σίγουρο ότι οι ανάγκες αυτές -και νομίζω ότι όλες οι πλευρές της Βουλής συμφωνούμε-, πρέπει να καλυφθούν επιτέλους σε έναν ορατό χρονικό ορίζοντα, με μόνιμο προσωπικό. Προς αυτήν την κατεύθυνση -νομίζω ότι δεν υπάρχει δεύτερη γνώμη-, πρέπει να πάμε, που δεν μας επιτρέπουν να την υλοποιήσουμε άμεσα όλοι αυτοί οι περιορισμοί που υπάρχουν…».

Ο κ. Μαντάς αναφέρθηκε και στα μεταπτυχιακά στην Ειδική Αγωγή που δίνονταν εξ αποστάσεως κυρίως από Πανεπιστήμια στην Λευκωσία, στην Κύπρο και στην Ιταλία:

Θα μιλήσω για αυτό που ήθελα να πω –γι’ αυτό ζήτησα τον λόγο- όσο αφορά μία διευκρίνιση. Εγώ ο ίδιος με επίκαιρη ερώτησή μου στον κ. Γαβρόγλου είχα αναδείξει το ζήτημα των μεταπτυχιακών ειδικής εκπαίδευσης που δίνονταν εξ αποστάσεως κυρίως από πανεπιστήμια στην Λευκωσία, στην Κύπρο, και στην Ιταλία.

Θέλω, λοιπόν, να πω ότι στη διαδικασία εφαρμογής -και επειδή και η Κοινή Υπουργική Απόφαση θα βγει σε δημόσια διαβούλευση- πρέπει να προσεχτεί ιδιαίτερα αυτό το θέμα και να κοιταχτούν με προσοχή όλα αυτά τα μεταπτυχιακά –τα οποία έχουν αποκτηθεί με τον συγκεκριμένο τρόπο- για το εάν πληρούν τους όρους στη διαδικασία της μοριοδότησης. Αυτό ήθελα να πω για να είναι γραμμένο και στα Πρακτικά.

Μειώνεται η μοριοδότηση των μεταπτυχιακών και διδακτορικών στην Ειδική Αγωγή


 

Ένα σχόλιο

  1. O κυριος αυτος ειχε κανει πριν λιγο καιρο επερωτηση στον γαβρογλου για τα μεταπτυχιακα ειδικης αγωγης απο εξωτερικο ζητωντας να παρει μετρα γιατι η κατασταση ειναι ανεξελεγκτη. Σημερα σαν μην τρεχει τιποτα ερχεται και μας λεει οτι ειναι δικαιο να εξισωνονται οι κατοχοι αυτων των μεταπτυχιακων που μεχρι χθες λοιδορουσε με τους ανθρωπους που σπουδασαν προπτυχιακα την ειδικη αγωγη. Τι να πω;Σας το αφήνω στην κρίση σας.κ Μαντα κάνατε μία εκπληκτικη τούμπα που ουτε η κομανετσι δεν θα εκανε.

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...