Τελευταία Νέα

Σάββατο, 06/03/2021, 13:43


Home / Featured / Τσίπρας – «Τα επόμενα χρόνια θα ανατραπεί η καθοδική πορεία της εκπαίδευσης. Η παιδεία είναι εθνική υπόθεση»

Τσίπρας – «Τα επόμενα χρόνια θα ανατραπεί η καθοδική πορεία της εκπαίδευσης. Η παιδεία είναι εθνική υπόθεση»

Δημοσιεύτηκε: 6:43 μμ Φεβρουάριος 10th, 2017  


Χαιρετισμό απηύθυνε ο Αλέξης Τσίπρας στην πρώτη σύσκεψη της επιτροπής για τη Μελέτη των Οικονομικών της Εκπαίδευσης, με τη συμμετοχή των υπουργών Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Κώστα Γαβρόγλου, και Επικρατείας, Χριστόφορου Βερναρδάκη.

Ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε ότι η κυβέρνηση θα αξιοποιήσει το πόρισμα της επιτροπής, προσθέτοντας ότι δεσμεύεται εξίσου, αξιοποιώντας το πόρισμα αυτό, σε διάστημα τριών ετών να «κλείσει την ψαλίδα» μεταξύ της σημερινής κατάστασης και του κοινά αποδεκτού επιπέδου λειτουργίας της εκπαίδευσης, αλλά και στη συνέχιση της προσπάθεια ανατροπής της καθοδικής πορείας στην οποία μπήκε η εκπαίδευση στη χώρα μας κυρίως τα χρόνια της κρίσης και των μνημονίων.

Στην τοποθέτησή του, ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στο συχνά λεγόμενο πως «η παιδεία είναι εθνική υπόθεση που δεν προσφέρεται για μικροκομματικές επιδιώξεις και πρακτικές», τονίζοντας πως κάθε σημαντικό θέμα θα έπρεπε να αντιμετωπίζεται χωρίς μικροκομματικές επιδιώξεις και πρακτικές, και υπογραμμίζοντας πως η εκπαιδευτική πολιτική δεν αφορά μόνο την καθημερινότητα, αλλά και την προοπτική της χώρας και τους δρόμους του μέλλοντος που βαδίζει η νέα γενιά και οι επόμενες.

Επισήμανε ότι όταν επιχειρούνται μεταρρυθμίσεις και τομές στην εκπαίδευση, πρέπει να είναι γερά θεμελιωμένες και να τυγχάνουν κοινωνικής αποδοχής, αποσαφηνίζοντας ότι δεν μιλά για «πλαστή συναίνεση που έχει κοντά ποδάρια».

Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι είναι προφανές πως θα υπάρχουν και διαφωνίες και συγκρούσεις, καθώς υπάρχουν διαφορές κοινωνικές -εμείς τις λέμε ταξικές- και ιδεολογικές αναφορές, σημειώνοντας ότι η παιδεία ουδέποτε ήταν ένα «ουδέτερο« ζήτημα, και τονίζοντας ότι μπορεί να επέλθει, παρά τις διαφορές, μια συμφωνία στα βασικά.

Χρειαζόμαστε γενικές αρχές, έναν «μπούσουλα», είπε ο κ. Τσίπρας, αναφέροντας στη συνέχεια ότι «μπορούμε να ξεκινήσουμε από τους απαιτούμενους πόρους» και επισημαίνοντας ότι η συζήτηση για τις δαπάνες στην εκπαίδευση δεν είναι ένα απλώς τεχνικό ζήτημα.

Είπε ότι πέραν των αναγκών και στόχων της εκπαίδευσης πρέπει να ληφθεί υπόψη και η εδαφική ιδιομορφία της χώρας, καθώς «δεν μπορούμε να αφήσουμε τα παιδιά, ούτε στο πιο απομακρυσμένο χωριό ή νησί, χωρίς δάσκαλο και σχολείο».

«Αυτά περνούν και από την τεχνική μελέτη που θα συγκρίνει τις παροχές με τις αντίστοιχες δαπάνες των εκπαιδευτικών συστημάτων της Ευρώπης και θα τις αξιοποιήσει ως εργαλείο για να διαχειριστούμε τις εκπαιδευτικές ανάγκες της χώρας μας. Θα επιτευχθούν έτσι δύο στόχοι: Αφενός θα διαμορφωθεί μια κοινή δεσμευτική βάση των πολιτικών δυνάμεων για ένα επίπεδο εκπαιδευτικών παροχών κάτω από το οποίο κανείς δεν θα δικαιούται να οδηγήσει την χώρα. Αφετέρου, για να έχουμε επιτέλους στα χέρια μας ένα εργαλείο που θα μας βοηθάει να γνωρίζουμε τις ανάγκες βελτίωσης του συστήματος, αλλά και το αντίστοιχο κόστος αυτών των αναγκών», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Είπε ότι το ζητούμενο της επιτροπής αυτής «δεν είναι να συμφωνήσουμε σε όλα», προσθέτοντας ότι «κάνουμε μια καλή αρχή και είναι εξαιρετικά σημαντικό ότι η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτικών δυνάμεων, παρά τις διαφορές, συμφώνησε να προτείνει επιστήμονες για να απαρτίσουν την Επιτροπή».

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;  Ορίστηκε ο ελάχιστος και μέγιστος συντελεστής για την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής για τις Πανελλήνιες 2021

Ο πρωθυπουργός ευχήθηκε «καλή αρχή, καλή δουλειά και καλά αποτελέσματα» και επανέλαβε τη δέσμευση της κυβέρνησης να αξιοποιήσει τα αποτελέσματα αυτά, καταλήγοντας: «Νομίζω ότι αυτή πρέπει να είναι μια δέσμευση, όχι μόνο της κυβέρνησης, αλλά και όλων των πολιτικών δυνάμεων που πήραν την ευθύνη να προτείνουν, κατά γενική ομολογία άξιους και ικανούς να συνεισφέρουν πράγματι στην διαμόρφωση μιας βάσης για την εκπαιδευτική μας πολιτική και στην προοπτική μιας δημόσιας εκπαίδευσης που θα αξίζει στους κόπους των Ελλήνων πολιτών που επιδιώκουν και αγωνιούν για το μεγάλο και σημαντικό αγαθό το οποίο είναι η μόρφωση της νέας γενιάς, η μόρφωση των παιδιών τους».

Χαιρετισμός Τσίπρα και Γαβρόγλου στην «πρώτη» της Επιτροπής Οικονομικών για την Παιδεία

Την πρώτη της συνεδρίαση πραγματοποίησε σήμερα στη Βουλή η Επιτροπή για την Μελέτη των Οικονομικών της Εκπαίδευσης, που συγκροτήθηκε με πρωτοβουλία του υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και απαρτίζεται από όλο το πολιτικό φάσμα.

Πριν από την έναρξη των εργασιών της Επιτροπής  ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, παρουσία του υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων  Κώστα Γαβρόγλου και του υπουργού Επικρατείας  Χ. Βερναρδάκη, απηύθυνε χαιρετισμό προς τα μέλη της.

Ο πρωθυπουργός στην ομιλία του τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι:

Η εκπαιδευτική πολιτική της χώρας, δεν αφορά μόνο την καθημερινότητα. Αφορά την μακρά προοπτική της χώρας. Και για αυτό το λόγο η Παιδεία είναι ένα αντικείμενο υψηλής κοινωνικής σημασίας. Αυτό μας οδηγεί και στην ανάγκη, όταν προχωράμε σε τομές στον χώρο της εκπαίδευσης, αυτές να είναι γερά θεμελιωμένες. Το ευκταίο, μάλιστα, είναι αυτές οι αλλαγές να απηχούν ένα σχέδιο κοινής αποδοχής, ώστε να μην έχουμε διαρκείς ανατροπές και αναστατώσεις.

Η ίδια η κοινωνική διάσταση της εκπαιδευτικής πολιτικής μας αναγκάζει να μην ξορκίζουμε τις διαφωνίες. Ακόμη και τις συγκρούσεις. Δεν μπορούμε, λοιπόν, μα και δεν χρειάζεται, να συμφωνήσουμε στα πάντα. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε στα βασικά.

Aν στο περιεχόμενο της Παιδείας είναι λιγότερο εύκολο να ομονοήσουμε, μπορούμε να ξεκινήσουμε από τις υλικές προϋποθέσεις της. Από τους πόρους που απαιτούνται. Όμως, η συζήτηση για τις χρηματικές δαπάνες δεν είναι μια συζήτηση τεχνική. Πίσω από τα νούμερα βρίσκονται άνθρωποι. Βρίσκονται οι εκπαιδευόμενοι και οι εκπαιδευτικοί και οι οικογένειές τους.

Οι απαντήσεις, όμως, στα ζητήματα αυτό, περνάνε οπωσδήποτε και μέσα από μια τεχνική μελέτη. Από αυτήν που θα κληθεί να φέρει σε πέρας αυτή η επιτροπή. Που θα συγκρίνει τις παροχές και τις αντίστοιχες δαπάνες των εκπαιδευτικών συστημάτων της Ευρώπης και θα τις αξιοποιήσει ως εργαλείο για να διαχειριστούμε τις εκπαιδευτικές ανάγκες της χώρας μας. Ώστε να επιτευχθούν, έτσι, δύο στόχοι:

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;  Τι θα γίνει φέτος με τις προαγωγικές εξετάσεις και την παράταση του σχ. έτους σε Γυμνάσια και Λύκεια

Αφενός, να διαμορφωθεί μια κοινή δεσμευτική βάση των πολιτικών δυνάμεων για ένα επίπεδο εκπαιδευτικών παροχών.

Αφετέρου, να έχουμε πια στα χέρια μας ένα εργαλείο που να μας βοηθάει να γνωρίζουμε τις ανάγκες βελτίωσης του συστήματος και το αντίστοιχο κόστος των αλλαγών.

Δεσμευόμαστε πως χρησιμοποιώντας το πόρισμά της επιτροπής θα καταφέρουμε μέσα σε τρία χρόνια να έχουμε κλείσει την ψαλίδα ανάμεσα στην σημερινή κατάσταση και στο αποδεκτό επίπεδο λειτουργίας της εκπαίδευσης.

Πως θα συνεχίσουμε, δηλαδή, την πορεία που χαράζουμε τα δύο αυτά χρόνια, όπου ήδη σηκώνουμε την Παιδεία από την κατηφόρα που είχε πάρει στα χρόνια των Μνημονίων.

Και είναι σημαντικό το ότι οι πολιτικές δυνάμεις συμφώνησαν να προτείνουν επιστήμονες για να απαρτίσουν αυτήν την επιτροπή.

Λαμβάνοντας το λόγο, ο υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Κώστας Γαβρόγλου είπε:

« Ευχαριστούμε κύριε Πρωθυπουργέ για την παρουσία σας. Είναι η πρώτη συνεδρίαση της  επιτροπής που θα μελετήσει τα οικονομικά στοιχεία της εκπαίδευσης. Δεν θα είναι μία επιτροπή που θα υπολογίσει μόνο τις δαπάνες. Όπως γνωρίζετε,  δεν έχουμε ακριβή στοιχεία ή σαφείς υπολογισμούς για αυτό. Αλλά, το σημαντικότερο, για να καθορίσει  και τις ανάγκες.

Είναι μία επιτροπή που συμμετέχουν εκπρόσωποι που μας έχουν υποδειχθεί  από  όλα τα κόμματα της βουλής, εκτός της Χρυσής Αυγής και του ΚΚΕ.

Να προσθέσω ότι χθες το βράδυ ψηφίστηκε στη Βουλή αυτό το εξαιρετικά σύνθετο νομοσχέδιο του Υπουργείου και είναι   πλέον νόμος του κράτους. Ήταν μία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συζήτηση γιατί παρά τις εντάσεις και τις διαφορές το νομοσχέδιο ψηφίστηκε με ευρεία συναίνεση,  πάνω από τα ¾ των κομμάτων.

Και νομίζω, επειδή και η κουλτούρα της συναίνεσης δεν πρόκειται να καθιερωθεί με το πάτημα ενός κουμπιού, όλοι δέχτηκαν ότι υπάρχουν δειλά μεν αλλά πραγματικά στάδια μίας συναίνεσης στα θέματα εκπαίδευσης  και αυτό μπορεί να είναι ένα από τα πολύ καλά συμβάντα της νέας χρονιάς.»

Ακολούθησε η συνεδρίαση της Επιτροπής για την Μελέτη των Οικονομικών της Εκπαίδευσης, τα μέλη της οποίας είναι:

 1. Γιαννακόπουλος Χαράλαμπος, Μηχανικός Υπολογιστών
 1. Δεμερτζή Εκάβη, Οικονομολόγος,
 1. Δούκα Ευγενία, Χημικός
 1. Ιωακειμίδη Μαρία (Μαριλού), Επίκουρη Καθηγήτρια Οικονομικών
 1. Καλυβίτης Σαράντης, Καθηγητής Οικονομικών
 1. Κατσής Αθανάσιος, Καθηγητής Στατιστικής
 1. Λαμπριανίδης Θεολόγος (Λόης), Καθηγητής Οικονομικών
 1. Μαυρικάκης Ευάγγελος, Οικονομολόγος
 1.  Μελάς Κωνσταντίνος, Δόκτωρ Οικονομίας
 1. Νέλλα Αθηνά, Οικονομολόγος
 1. Παΐζης  Νικόλαος, Μαθηματικός – Ερευνητής
 1. Παναγιωτόπουλος Αλέξιος, Καθηγητής Πληροφορικής,
 1. Παπαδάκη Χριστίνα – Δάφνη, Οικονομολόγος,
 1. Πλιάκης Ηρακλής, Οικονομολόγος,
 1. Ρέτσος Χαράλαμπος, Φυσικός,
 1. Σαχίνη Παρασκευή, Διδάκτωρ Χημικός – Μηχανικός,
 1. Τερροβίτης Εμμανουήλ, Ηλεκτρολόγος Μηχανικός και Μηχανικός Η/Υ,
 1. Τσακανίκας  Άγγελος, Καθηγητής Οικονομικής Αξιολόγησης Συστημάτων,
 1. Φαλδαμής Νικόλαος, Οικονομόλογος,
 1. Σφαέλλος Παναγιώτης, Καθηγητής Νομικών και Πολιτικών Επιστημών

 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθραx

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

Αποτελέσματα ενστάσεων-αιτήσεων θεραπείας μετεγγραφών/μετακινήσεων 2020 – 2021

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων ενημερώνει τους φοιτητές που έχουν καταθέσει ένσταση ...