Home / HEADER-NEWS / H τοποθέτηση της Προέδρου της ΟΛΜΕ για το νομοσχέδιο του ΥΠΠΕΘ

H τοποθέτηση της Προέδρου της ΟΛΜΕ για το νομοσχέδιο του ΥΠΠΕΘ

Δημοσιεύτηκε: 10:50 μμ Φεβρουάριος 7th, 2017  


Ρεπορτάζ: xenesglosses.eu

Όσον αφορά  στο πρώτο κεφάλαιο, για το πιστοποιητικό γλωσσομάθειας. Πάγια θέση της Ο.Λ.Μ.Ε. ήταν να μπορεί να δίδεται μέσα από το σχολείο κρατικό πιστοποιητικό γλωσσομάθειας και σε γλώσσες και σε υπολογιστές. Αυτό τόνισε μεταξύ των άλλων η Πρόεδρος της ΟΛΜΕ στην τοποθέτησή της στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων. Η κα Ζωγραφάκη έκανε και μια ένσταση και παρατήρηση ως προς το κόστος:

«Στην αιτιολογική έκθεση αναφέρει ότι θα είναι περίπου το μισό κόστος σε σχέση με τους ιδιωτικούς φορείς. Η Ο.Λ.Μ.Ε. θεωρεί ότι πρέπει να είναι μηδενικό το κόστος για τους συμμετέχοντες.»

ΕΛΕΝΗ ΖΩΓΡΑΦΑΚΗ – ΤΕΛΕΜΕ (Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (Ο.Λ.Μ.Ε.): Καλημέρα σας.

Να μην κάνουμε τις ίδιες παρατηρήσεις με την Δ.Ο.Ε., ως προς το χρόνο. Παίρνουμε σήμερα το πρωί την πρόσκληση και είναι η δεύτερη φορά. Νομίζω ότι πρέπει να το λάβει σοβαρά υπόψη της η Επιτροπή, γιατί τα συλλογικά όργανα πρέπει να έχουν αποφασίσει και συλλογικά πριν εκπροσωπηθούν, για να τοποθετηθούν στη Βουλή.

1.Όσον αφορά  στο πρώτο κεφάλαιο, για το πιστοποιητικό γλωσσομάθειας. Πάγια θέση της Ο.Λ.Μ.Ε. ήταν να μπορεί να δίδεται μέσα από το σχολείο κρατικό πιστοποιητικό γλωσσομάθειας και σε γλώσσες και σε υπολογιστές.

2.Έχω να κάνω μια ένσταση και μια παρατήρηση ως προς το κόστος. Στην αιτιολογική έκθεση αναφέρει ότι θα είναι περίπου το μισό κόστος σε σχέση με τους ιδιωτικούς φορείς. Η Ο.Λ.Μ.Ε. θεωρεί ότι πρέπει να είναι μηδενικό το κόστος για τους συμμετέχοντες.

3.Η παρατήρηση που μας αφορά είναι στο τρίτο κεφάλαιο, κυρίως, για τη ρύθμιση των θεμάτων της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Έχουμε μια επιφύλαξη με τον ενιαίο αριθμό μαθητή και για το αν υπάρχουν στοιχεία προσωπικών δεδομένων που δεν θα έπρεπε να είναι. Άρα, βάζουμε ένα ερωτηματικό.

4.Ένα δεύτερο ερωτηματικό ή, αν θέλετε πρόταση. Συμφωνούμε με τη ρύθμιση, η έγκριση όλων των μαθητικών εκδρομών να υπάγονται στο Υπουργείο Παιδείας και να φύγουν από άλλους φορείς. Είναι ένα σοβαρότατο ζήτημα για το πως γίνονται οι μαθητικές εκδρομές, το πλαίσιο και έχουμε παραδείγματα τιμωρίας συναδέλφων με ποινικά δικαστήρια κ.λπ., που πρέπει να το δει συνολικά το Υπουργείο Παιδείας.

5.Συμφωνούμε για τις άδειες στα παιδιά, μέχρι δεκαπέντε μέρες, για ειδικές εκδηλώσεις.

6.Στο άρθρο 9, αναγνώριση βαθμολογικής υπηρεσίας, που μας εξαιρούσε ο προηγούμενος νόμος και το Προεδρικό Διάταγμα. Θεωρούμε ότι είναι σε μια θετική κατεύθυνση, γιατί μόνο οι εκπαιδευτικοί είχαν εξαιρεθεί από την αναγνώριση προϋπηρεσίας μέχρι 7 χρόνια.

7.Βέβαια, θέση της Ο.Λ.Μ.Ε. είναι ότι ζητάμε ταυτόχρονα, όχι μόνο ένταξη αλλά και μισθολογική αναγνώριση της προϋπηρεσίας.

8.Στα ζητήματα του εκπαιδευτικού προσωπικού, έχουμε αντίρρηση στο να διατίθενται συνάδελφοι της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης φυσικής αγωγής, έστω και με το ειδικό προσόν, για να καλύπτουν ανάγκες και προγράμματα στα δημοτικά ή εθνικά κολυμβητήρια.

9.Στο ίδιο θέμα σε σχέση με τις διαθέσεις εκπαιδευτικών. Στο άρθρο 12 παράγραφος 8, που μιλάει για ολική ή μερική διάθεση εκπαιδευτικών σε Ι.Ε.Κ. και Σ.Δ.Ε., που σημαίνει σε σχολεία που είναι εκτός της τυπικής εκπαίδευσης. Άρα, ανοίγουν άλλα ζητήματα.

10.Παρόμοια ζητήματα ανοίγουν και με το άρθρο 3, με τη μαθητεία που ναι μεν ορίζεται σαφώς ότι οι εκπαιδευτικοί δεν θα απασχολούνται κατά τις αργίες και τις σχολικές διακοπές, ενώ θα έχει, όμως, το πρόγραμμα της μαθητείας, ακυρώνεται το τέσσερα ένα, οπότε θα κάνουν τα μαθήματα.

11.Για την ειδική αγωγή, δεν θα πω τίποτα, γιατί συμφωνούμε και το ανέλυσε πλήρως ο συνάδελφός της Δ.Ο.Ε.. Άρα, οι ίδιες παρατηρήσεις και από τη μεριά της Ο.Λ.Μ.Ε.. Είμαστε συνολικά αντίθετοι με όλες τις ρυθμίσεις για την ειδική αγωγή, γιατί πιστεύουμε ότι χειροτερεύουν την κατάσταση. Αντί να ενισχύουν και να ενισχύονται οι δομές της ειδικής αγωγής, προσπαθεί στη λογική των περικοπών να κοπούν τμήματα και στη γενική εκπαίδευση, στον υπολογισμό και προφανώς, στα ειδικά σχολεία.

12.Σε σχέση με το ΣΑΕΠ, όπου συμμετείχε και η Ο.Λ.Μ.Ε., βλέπουμε ότι γίνεται πια μόνο με υπηρεσιακούς παράγοντες στη λογική της επιτάχυνσης των διαδικασιών και μπορούν να καλούνται μόνο ειδικοί πανεπιστημιακοί ή φορείς από τα τεχνολογικά ιδρύματα, για την αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων. Θεωρούμε ότι και η Ο.Λ.Μ.Ε. πρέπει να έχει μια θέση.

13.Τέλος, στο άρθρο 18, που καταργείται το ΕΣΥΠ και είναι το ΕΣΕΚΑΤ., ενώ βλέπουμε ότι παραμένουν στη συγκρότηση του καινούργιου φορέα όλοι οι φορείς που ήταν στο ΕΣΥΠ.

14.Μια παρατήρηση ότι φεύγει η ΑΔΕΔΥ. Δεν ξέρω γιατί αφαιρείται η ΑΔΕΔΥ, ενώ μπαίνουν φορείς του ιδιωτικού τομέα, ΓΣΕΕ, επιμελητήρια, άλλα υπουργεία.

 

Είναι ένα πρόβλημα, στο τι θα επιτελεί αυτό το καινούργιο Συμβούλιο, ποιος θα είναι ο ρόλος του με τη διασύνδεση της αγοράς και την εφαρμογή της νομοθεσίας και των κοινοτικών οδηγιών, σε σχέση με την αγορά, την κατάρτιση και εάν συνδεθεί το Εθνικό Σύστημα Παιδείας, σε σχέση με τα ζητήματα της αγοράς και τις ευρωπαϊκές οδηγίες, εμείς θα είμαστε αντίθετοι.

ΕΛΕΝΗ ΖΩΓΡΑΦΑΚΗ – ΤΕΛΕΜΕ (Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης): Θα δώσω συγκεκριμένες απαντήσεις, χωρίς ανάλυση πια.

Αναφορικά με την ερώτηση, πόσα κενά δημιουργούνται. Εμείς ξέρουμε πόσες αιτήσεις αποδέσμευσης έχουν γίνει και το Κεντρικό Υπηρεσιακό Συμβούλιο έχει αποδεσμεύσει τους καθηγητές, που είχαν τα τυπικά προσόντα, για να μεταταχθούν σε θέσεις ΕΔΙΠ. Εδώ, στην ουσία, προστίθεται η ρύθμιση, με ένα παραπάνω προσόν, για να αποδεσμεύονται, να υπάρχει θετική εισήγηση του τμήματος για να φύγει, άρα να μπορεί να χρησιμοποιηθεί άμεσα. Στην αρχή εμείς είχαμε πει, ότι είναι ένα στελεχιακό δυναμικό της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, που δείχνει ακριβώς και την ικανότητα και το πόσο ικανοί συνάδελφοι είναι, με μεταπτυχιακά, με διδακτορικά, που σε ένα βαθμό θα αποδυναμωθεί ένας ικανός αριθμός, δηλαδή θα φύγει τη δευτεροβάθμια, γιατί εμείς για αυτούς λέμε, και θα πάει προς την τριτοβάθμια εκπαίδευση, ειδικά προσοντούχοι συνάδελφοι.

Το μεγάλο ζητούμενο, βέβαια, είναι ότι θέσεις που φεύγουν πρέπει να αναπληρώνονται με αυτόματο σχεδόν τρόπο αναπλήρωσης, αυτό ζητάμε – και όχι απλά.

Για το δεύτερο ζήτημα «Ενιαίος αριθμός μαθητή» εμείς είπαμε για την διαδικασία που πρέπει να τηρηθεί. Προφανώς θα μπει στο σύστημα του MYSCHOOL, ξέρουμε την απάντηση που έχει δώσει η αρχή προστασίας και τις δικλείδες ασφαλείας που έβαζε κυρίως ως προς τα φίλτρα που θα το χρησιμοποιούσε το MYSCHOOL, ποιος θα είχε την πιστοποίηση να χρησιμοποιεί-ανάλογα με τα φίλτρα δηλαδή- σε επίπεδα την πληροφορία από το MYSCHOOL. Αντίστοιχα προβλήματα υπάρχουν και είμαστε γνώστες και του MYSCHOOL αν θέλετε, του ειδικού συστήματος που φτιάχνεται- που έχει προταθεί- για τους μαθητές με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες και αναπηρίες και για τα σχολεία αυτά. Άρα αυτό είναι ένα επιπρόσθετο ζήτημα και απλώς είπαμε να προστατεύονται αξιόπιστα τα δεδομένα των μαθητών και να μην διαχέονται.

Ως προς την αναγνώριση 7 έτους προϋπηρεσίας ξέρετε ότι μόνο εμείς είχαμε εξαιρεθεί-οι εκπαιδευτικοί πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας-από τον νόμο άρα και από το προεδρικό διάταγμα που ακολούθησε το ΄66. Γίνεται με αυτή την ρύθμιση αναγνώριση προϋπηρεσίας-ότι δηλαδή και στον άλλο δημόσιο τομέα-για εμάς μόνο βαθμολογική και είπα εισηγητικά ότι η ΟΛΜΕ ζητάει και όλα τα χρόνια προϋπηρεσίας, δηλαδή όχι μόνο τα 7 που ρυθμίζονται τώρα και που προβλέπει ο γενικός νόμος, αλλά και  μισθολογική αναγνώριση.

Είπα ότι διαφωνούμε και άκουσα και διαφορετικές τοποθετήσεις. Διαφωνούμε με  διαθέσεις συναδέλφων που φεύγουν εκτός τοπικού εκπαιδευτικού συστήματος είτε αυτά είναι τα δημοτικά είτε τα εθνικά κολυμβητήρια,  γυμναστές με ειδικότητα στην κολύμβηση, είτε είναι διαθέσεις στα Ι.Ε.Κ. και τώρα το νομοσχέδιο προβλέπει και στα Σ.Δ.Ε., τα σχολεία δεύτερης ευκαιρίας- που σημαίνει για εμάς κοινή τυπική εκπαίδευση- γιατί αρχίζουν και το έχουμε βιώσει ότι όταν οι ειδικότητες φεύγουν στην μη τυπική εκπαίδευση  παρουσιάζονται τεράστια εργασιακά προβλήματα και που πρέπει να απαντήσει σε αυτό το Υπουργείο. Είναι θέμα ειδικής συζήτησης, όπως γίνεται με τις διαθέσεις των συναδέλφων και το εργασιακό καθεστώς της ΔΙΕΚ, όπου έχουμε συνολικές διαθέσεις με άλλα προγράμματα και με άλλες υποχρεώσεις σε σχέση με τις ώρες που ακολουθούν εκεί οι σπουδαστές.

Το τελευταίο νομίζω ότι είναι οι προτάσεις για το επίπεδο γλωσσομάθειας: Γίνεται μια προσπάθεια, εμείς λέμε ότι πάγια θέση μας είναι ότι πρέπει να παρέχει επίπεδα γλωσσομάθειας το δημόσιο σχολείο, άρα και σε διάφορα επίπεδα, και είναι θέμα πια και αναλυτικών προγραμμάτων, πως θα προσαρμοστεί και με τις ευρωπαϊκές οδηγίες αλλά με βάση τις ανάγκες των μαθητών εννέα(9) από το δημοτικό μιας και έχουν μπει τα προγράμματα σε επίπεδα γυμνασίου, λυκείου και εμείς μάλιστα ζητάμε όχι μόνο πρώτο επίπεδο, αλλά για τους μαθητές και δεύτερο επίπεδο γλωσσομάθειας. Θεωρούμε ότι μπορεί να πηγαίνει και προφανώς θεωρούμε ότι για τους μαθητές δεν πρέπει να έχει δίδακτρα, το εντάσσουμε στην λογική του δημόσιου δωρεάν σχολείου. Ευχαριστώ.

 

 


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...